Dodaj do ulubionych

Zaparcia u niemowlecia

18.07.13, 20:02
Witam mam spory kłopot, mój trzymiesięczny synek od 1,5 miesiąca nie potrafi się sam wyproznic... Dodam ze karmiony jest piersią, lecz dokarmiany mlekiem modyfikowanym, najpierw było mleko bebiko, potem hipp comfort, lecz po nim puszczal smierdzace baki, prezyl się, teraz jestem na mleku bebilon pronutra i na razie nie jest zle, jednak zaparcia dalej sa, maly strasznie się prezy, placze, po 3 dniach wręcz krzyczy, jestem zmuszona uzyc wtedy czopka glicerynowego, jednak boje się ze się uzalezni i dopiero będę miała kłopot. Nie pomaga zmiana mojej diety, żadne herbatki, debridat, masowanie brucha po prostu nic! jestem zalamana nie wiem jak mu pomoc:( Proszę o rade:(
Obserwuj wątek
    • mamasiasiulki Re: Zaparcia u niemowlecia 19.07.13, 18:02
      Niemowlęta często tak mają. Jakie te kupki są? O zaparciu można mówić ponoć dopiero, jeśli robi takie twarde bobeczki - jeśli kupka jest normalnej konsystencji dziecko po prostu trawi niemal bezresztkowo. Moja na piersi samej też tak miała - kupa raz na tydzień ze stękaniem i płaczem, zwykle po czopku (takim maluchom daje się tylko pół małego), ale kupy były normalne. Minęło, jak wprowadziłam do dietki przetarte zupki, kaszę jaglaną i gryczaną, suszone śliwki ze słoiczka - tak koło szóstego miesiąca. Do tego czasu dawałam syrop laktulozę - regularnie i czasami czopki. Syrop miał dodatkową korzyść - całkowicie zniknęły kolki. Najważniejsze to ponoć nie dopuścić do uszkodzeń pupci przez zaparcia, bo wtedy zacznie kojarzyć kupkę z bólem i nie będzie robić, więc czopki lub lepiej syropki są lepszym wyjściem chyba.

Domyślam się, jak cię to stresuje. Niektórzy polecają wywar z suszonych śliwek, niektórzy dopajanie wodą - można popróbować. Ja polecam zapytać pediatrę o możliwość podania laktulozy - czopki są mało przyjemne, drażnią odbyt - paskudne uczucie jak dla mnie starej, a syrop jest bez jakichkolwiek atrakcji, smaczny, nie wchłania się z jelit.
      • 1izabela1991 Re: Zaparcia u niemowlecia 19.07.13, 22:35
        Właściwie to te kupki sa zielone ale normalnej konsystencji... Myślalam ze to od mleka, wogole zastanawiam się nad całkowitym przerzuceniem dziecka na butelke, ponieważ mój pokarm jest bardzi slaby i on co godzine chciałby jeść... Mam nadzieje ze to minie na pewno zapytam o ta laktuoze. Dziekuje bardzo za odpowiedz:)
        • gacek-junior Re: Zaparcia u niemowlecia 22.07.13, 21:16
          ja tylko napiszę w sprawie ssania co godzinę - to normalne. Potrzebuje coraz więcej pokarmu i minie trochę czasu zanim piersi nadążą z produkcją. polecam zapas książek w pobliżu albo laptopa:) nie ma czegoś takiego jak "słaby pokarm". a ssie długo? bo może nie domaga się jedzenia, tylko przytulenia, ponoszenia, zabawy?
    • ewa.misko-wasowska Re: Zaparcia u niemowlecia 22.07.13, 07:34
      Witam,
      jeżeli kupki są prawidłowej konsystencji (a wg tego co Pani pisze wydaje się że tak jest) to możliwe, że synek ma jeszcze dyschezję, czyli taką niedojrzałość przewodu pokarmowego, przy której do ok. 6 m.ż. może być problem w wypróżnieniem (przy napinaniu się dziecka zwieracz odbytu nie rozluźnia się). Można spróbować z laktulozą, ale należy uważać przy prawidłowej konsystencji, żeby nie doprowadzić do biegunki. Czopki nie są polecane. Z czasem przewód pokarmowy dojrzewa.
      Pozdrawiam serdecznie
    • groondik Re: Zaparcia u niemowlecia 24.07.13, 09:42
      Mój synek tez miał zaparcia jak miał 2-3 m-c ( ma już 3 lata)ale był od urodzenia karmiony butelką, ale zaparcia miały inną przyczynę nie powstawały w wyniku mleka tylko leku na kolkę. Po dwóch tygodniach odstawiłem lek na kolkę i jak ręką odjął. kupy z dnia na dzień powróciły regularnie.
    • 1izabela1991 Re: Zaparcia u niemowlecia 24.07.13, 20:40
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, była to dla mnie bardzo trudna decyzja, ale przeszłam calkiem na butelke, zaparcia zniknely całkowicie, daje mu mleko bebilon pronutra, synek jest wesoły nie steka, co najważniejsze najada się:) Teraz je co 4, 5 godzin a w nocy wstaje tylko raz, a jak był na piersi to zdarzalo się ze potrafil jesc co 1,5-2 godziny...
      • 1mzeta No i ? 25.07.13, 01:56
        Gdybyś wiedziała choć trochę o laktacji i potrzebach dziecka to nie wypisywałabyś głupot o "najadaniu się" bo tylko namącisz w głowach tym co KP, a mają jakieś kłopoty co da się naprawić.
        • 1izabela1991 Re: No i ? 25.07.13, 06:49
          Ja wcale nie twierdze ze problemów nie da się rozwiazac... i jestem całkowicie za karmieniem piersią, może tak zle wplywalo na niego to dokarmianie? I dlatego te zaparcia...?
          • lenka2012 Re: No i ? 25.07.13, 16:00
            nie dawaj czopków!!!!!!!!!moja ma rok i jest strasznie przyzwyczajona do pomaganie przy kupce...Zmień mleko na bebilon pepti-może ma uczulenie na białko....
            • 1izabela1991 Re: No i ? 25.07.13, 21:55
              No wlasnie po tym bebilonie pronutra zaczal robic sam, gdy dokarmiałam hipp comfort, albo bebiko to wtedy nie mogl sam zrobić...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka