Dodaj do ulubionych

siatki centylowe

27.08.13, 23:20
Czy istnieją siatki centylowe dla dzieci urodzonych z niską wagą urodzeniową (hipotrofików).
Obserwuj wątek
    • libretinka Re: siatki centylowe 28.08.13, 07:47
      Moj niby hipotrofik ur 2700 byl oceniany za pomoca normalnych siatek, szybko nadrobil straty. Teraz 14 mcy i wagowo 50 centyl, wzrostowo 75.
    • ewa.misko-wasowska Re: siatki centylowe 28.08.13, 18:41
      Witam,
      takie dzieci ocenia się na siatkach zgodnie z wiekiem ciążowym tj. urodzone o czasie bądź przed terminem. Nie ma oddzielnych siatek dla hipotrofików.
      Pozdrawiam serdecznie
      • anitat Re: siatki centylowe 28.08.13, 21:29
        Jak ocenić wagę dziecka urodzonego w 39 tyg - 2300. obecnie 4,5 miesiąca - waga - 6580. Martwię się bo coraz mniej przybiera (oststnie 3 tygodnie 450 gram.)
        • libretinka Re: siatki centylowe 28.08.13, 21:47
          To normalne, ze coraz mniej przybiera. Moj synek od jakies 8 mca zycia przybiera po 300gram miesiecznie, ale caly czas idzie w gore.
          Myśle, ze wagę ma ok. Jest na 10 centylu czyli mieści sie w normie, ba nawet powoli pnie sie w górę bo urodził sie poza siatka centylowa. Znacie przyczynę hipotrofi?
          • anitat Re: siatki centylowe 28.08.13, 22:18
            Niestety nie znamy, ciąża ok, przepływy ok, tylko w ostatnich dwóch miesiącach ciąży już nie przybierałam na wadze. to moje drugie dziecko a mam 42 lata, miże wiek? poxa tym choruję na sm. młody ogólnie zdrowy, choć ma zdiagnozowane kamuenie nerkowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka