Dodaj do ulubionych

paciorkowiec

13.01.14, 13:41
To i ja mam "paciorkowcowe" pytanie do Pani Doktor. Jak to jest właściwie z "innymi" antybiotykami przy takich zakaeniach. Spotkałam się z zaleceniami wykonania ASO jeśli paciorkowiec nie był leczony penicylinami - zwłaszcza przy makrolidach. Zdaję sobie sprawę z marginesu błędów w ASO i stopnia ryzyka poszczególnych powikłań, ale i sama przeszłam jako nastolatka zapalenie wsierdzia, więc mam obsesję ;-) a moje dzieci często paciorkowca łapią. Zdaniem Pani Doktor: robić coś kontrolnego zawsze i jeśli tak, to co? Ten mocz wystarczy rzeczywiście, czy lepiej coś jeszcze?

Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: paciorkowiec 18.01.14, 17:36
      Witam,
      ASO w zasadzie zaleca się wykonywać u dzieci z objawami chorób systemowych np. z zapaleniem stawów, gdy podejrzewamy gorączkę reumatyczną. Samo podwyższone ASO świadczy o przebyciu choroby wywołanej paciorkowcami z gr. A. Leczymy choroby nie wyniki badań. Makrolidy też są zalecane w leczeniu (u osób uczulonych na penicyliny). Badeniem moczu sprawdzamy czy nie doszło do kłębuszkowego zap. nerek. Na pewno przed podaniem antybiotyku przy podejrzeniu kolejnej infekcji warto zrobić wymaz z migdałków. Znalazłam inną ciekawą informację, a mianowicie natychmiastowe włączenie antybiotyku owszem łagodzi dolegliwości, ale zwiększa ryzyko nawrotów w ciągu najbliższych kilku miesięcy, badania pomazują, że lepiej poczekać przynajmniej 48 godz.
      Pozdrawiam Panią serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka