Dodaj do ulubionych

wysoka temperatura

17.04.14, 11:01
Dziecko 21miesięcy w nocy dostało wysokiej temperatury...39,5-39,8 innych objawów brak...trochę kicha ale nie ma kataru.od paru dni kaszle raz w nocy,ale wydawało mi się że to od refluksu...co to może być?zrobić jakieś badania?
Obserwuj wątek
    • aleksandrajurek Re: wysoka temperatura 17.04.14, 14:03
      moj tak wysoko goraczkowal przy anginie (dodam ze na poczatku tez nie mial innych objawow procz goraczki). Jak temperatura spadla po lekach p/goraczkowych byl okazem zdrowia. Kolejnym objawem byl slaby apetyt i wymioty przy jedzeniu.
    • rulsanka Re: wysoka temperatura 17.04.14, 14:25
      jeśli temp spada po lekach a dziecko czuje się wtedy dobrze, to można poobserwować 2-3 dni, może to trzydniówka
      przy trzydniówce może być czerwone gardło (czasem z włóknikowymi białymi kropkami) i lekka biegunka

można zrobić szybki test na paciorkowca, bo to nie boli, oraz mocz
      natomiast badania krwi - wstrzymałabym się
      • blablanie Re: wysoka temperatura 17.04.14, 14:42
        Dzięki,ale zbliżają się święta i boję się że zostaniemy bez lekarza z goraczkującym dzieckiem...jak się robi ten test na paciorkowca?
        Apetyt ma ale je mniejsze porcje-zupę na dwa razy,pół kaszki rano,ale co chwilę prosi o mleczko (karmię piersią)...teraz znowu temp.rośnie po 4godzinach od podania ibumu,więc zaraz podam paracetamol,bo już jest pow.39...
        Aha temperatura najwyższa to zmierzona w uchu specjalnym termometrem...
        Poobserwowałabym jeszcze dzień lub dwa ale te święta...
    • mamusia.chlopca Re: wysoka temperatura 17.04.14, 20:58
      Ja zrobiłabym badanie moczu i pokazała dziecko lekarzowi.
      • ewa.misko-wasowska Re: wysoka temperatura 18.04.14, 12:23
        Tak, badanie moczu i szybki test na paciorkowca (dostępne w wielu przychodniach),
        pozdrawiam
        • ewa.misko-wasowska Re: wysoka temperatura 18.04.14, 12:23
          I oczywiście konsultacja pediatry
          • blablanie Re: wysoka temperatura 20.04.14, 14:12
            Dziękuję za odpowiedzi...mała dalej ma temperaturę ale co 8-12godzin...straciła apetyt i w zasadzie nic nie je tylko moje mleko i pije wodę,ale też niezbyt dużo...oprócz tego robi luźne kupki,ale jedną dziennie,ma mocne wzdęcia,obłożony język,a w buzi kwaśny zapach...szybko się męczy i jest spocona często...byłam u lekarza,osłuchowo czysta, gardło,nos i uszy ok...badanie moczu zrobimy we wtorek,tego testu nie było w przychodni...
            Coś jej dać żeby skrócić chorobę? W piątek mamy iść na wesele do szwagra chociaż na chwilę,ale jak ona będzie taka niewyraźna to chyba nie pójdziemy...nie uśmiecha mi się wyjmować co chwilę biust przy 50-60 obcych osobach...
            • mamusia.chlopca Re: wysoka temperatura 21.04.14, 07:55
              Skoro dziecko mało pije i ma "dziwny" zapach z ust to pilnuj aby się nie odwodniła.
              Nie ma w Twoim mieście labolatoria, które pracuje 24h?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka