Dodaj do ulubionych

podejrzenie hipotrofii

07.06.14, 16:59
Dzień dobry, jak rozwija się dziecko z hipotrofia.? Mój synek ma szacowana wagę na 2.800 w 39 t.c. Termin mam na 12.06. Przepływy w normie, łożysko raczej też. Martwię się czy synek urodzi się zdrowy i jak będzie przebiegać jego rozwój?

Obserwuj wątek
    • mnin Re: podejrzenie hipotrofii 07.06.14, 23:04
      Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi się, że 2800 to zupełnie normalna waga. Dzieci z hipotrofią często mają poniżej 2 kg. Poczytaj f.kafeteria.pl/temat/hipotrofia-plodu-pomocyy-p_4407807 i nie martw się na zapas!
      • anitat Re: podejrzenie hipotrofii 08.06.14, 17:08
        Mój syn na wypisie za szpitala ma notkę w diagnozie :hipotrofia. Uridzony przez cc w 39 tc z wagą 2300. Przepływy również były dobre. Teraz ma 14 miesięcy rozwija się książkowo, zdrowy. Jest minimalnie drobniejszy od rówieśników ale mieści się w siatce centylowej.
        To pytanie raczej do matek dzieci z wagą 2 kg lub mniejszej. :)
        Nie martw się, hipotrofia jest diagnozowana od poniżej 2500, a to już całkiem duże dzieci są. :)
    • kasssannndra Re: podejrzenie hipotrofii 08.06.14, 22:00
      2800 i hipotrofia?Mój miał 3kg gdy urodził się i mając 6 tygodni podwoił masę urodzeniową 'przerastając' urodzone z nim 4kg dzieciaczki :) Spokojnie nic się nie martw, dzieciątko nie jest może najgrubsze ale po urodzeniu na pewno nadrobi. Duży plus małego noworodka jest taki, że będziesz miała łatwiejszy poród :)
      • aurelia76 Re: podejrzenie hipotrofii 09.06.14, 09:56
        Zarówno ja, jak i moja córka jesteśmy hipotrofikami (waga urodzeniowa 2100). Ja jeszcze dodatkowo miałam małowodzie, cięli mnie w 38 tygodniu. Wszystko było i jest ok (córka niedługo kończy 5 lat) :) Nie martw się :)
    • rulsanka Re: podejrzenie hipotrofii 09.06.14, 11:41
      Po pierwsze waga oszacowana na usg daje wyniki plus minus pół kilo. Po drugie z reguły łatwiej urodzić mniejsze dziecko. A waga całkiem normalna, szczególnie jeśli ty jesteś drobna.
      • alutek_0 Re: podejrzenie hipotrofii 09.06.14, 15:24
        Dzięki wszystkim za otuche, synuś urodził się wczoraj z wagą 2.900, dziś spadł do 2.790. Cech hipotroficxnych nie stwierdzo
        no.
        • rulsanka Re: podejrzenie hipotrofii 09.06.14, 22:12
          gratulacje :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka