Dodaj do ulubionych

rota wirus... POMOCY

27.06.14, 14:50
Witam,
Mam pytanie dot. Leczenia rota wirusa.
W środę dzieci Agata – 5 miesięcy , Julka – 3 latka trafiły do pediatry z wymiotami i biegunką, otrzymałyśmy skierowania do szpitala na SOR ( w celu badań ).
Julka dostała 2 kroplówki - nawadniająca + elektrolity.. czy coś takiego, Agatce nie pobierali krwi tylko kał na badanie wirusowe – okazało się że to rota wirus.
Otrzymaliśmy zalecenia: Stosowanie probiotyku przez 10 dni ( dicoflor ) , smecta i orsalit.
I tu moje pytania:
Pierwsze pytanie
Julka – starsza 3 lata – od wczoraj nie ma biegunki, nie wymiotuje, zaczęła już coś jeść i ile się da to ją poję małymi porcjami, czy w takim przypadku podawać jej smectę ? Nie chce jej pić, wiem że ten lek jest na biegunkę ? i jeśli już nie wymiotuje czy wskazane jest nadal podawanie w tym przypadku orsalitu ( 10 ml co 30 min ) ?
Drugie pytanie
Agata – młodsza – 5 miesięcy – ze względu na utrzymującą się już 2 dzień biegunkę dostaje w/w leki, .
wg zaleceń:
Smecta- 3 x 1/3 saszetki – i tak wypija.
Orsalit – 10 ml co 30 min… tu niestety nie ma możliwości podawania aż takich ilości, nie chce tyle pić, Czy można go dodać do mleka ?
Dopajana jest w miarę możliwości ( jest na butelce – wypija ok. 60-80 ml mleka zagęszczonego lekko kaszką ) gdzieś co 3 godz. Nie wymiotuje. Czy taka ilość nie jest za mała ? i czy dziecko może się odwodnić ?
Dodam, ze fizycznie jest ok., nie jest za bardzo marudna, od wczoraj już nie gorączkuje, śpi jedynie nieco więcej 
Wiem, że rota wirusa trzeba przeczekać, i nie każde dziecko wymaga hospitalizacji, ale boję się o odwodnienie. Jakie są pierwsze widoczne „niebezpieczne” oznaki odwodnienia?
Trzecie pytanie:
U Agatki, niestety zaczyna się pojawiać lekkie odparzenie pupy.. czytałam gdzies również że w takim wypadku należy stosować antybiotyk aby bakterie się nie przedostawały. Posiadam w domu maść – Pimafucort ( z tego co wiem ma jakiś antybiotyk w sobie ) czy mogę ją w razie czego zastosować ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kasia_750 Re: rota wirus... POMOCY 27.06.14, 21:30
      U dzieci na odparzenia stosowałam maść bephanten, pomagała. Nie spotkałam się z zaleceniem stosowania antybiotyku w takiej sytuacji, ale może u moich dzieci nie było to po prostu potrzebne.
      Odnośnie elektrolitów - w pierwszej fazie nawadniania mieliśmy zalecenia 5-10 ml co 5 minut... Na każde wymioty i luźny stolec mieliśmy podawać dodatkowo 50 ml płynów (ponad normalne dzienne zapotrzebowanie dziecka). Niestety nie zawsze nam się udawało. Starszej córce smecty już bym nie podawała, moja córka też tego nie chciała pić (wcale się nie dziwię, próbowałam sama). Piła tylko w początkowej fazie choroby jak była słaba i miała za mało siły żeby protestować ;) Zresztą, u nas nie wszyscy lekarze ją zalecają, jedynie wtedy kiedy biegunka jest bardzo nasilona i alternatywą jest nawadnianie w szpitalu. A Orsalit podawałabym jeśli widziałabym że córka jest jeszcze osłabiona. O ile zechce pić... jak moje dzieci miały wystarczająco dużo siły, żeby protestować i uciekać, po prostu odpuszczałam - elektrolity nie należą do ich ulubionych napojów.
      Z 5-miesięcznym dzieckiem na wszelki wypadek poszłabym do kontroli. Najprościej zrobić badanie elektrolitów w szpitalu, nawet odpłatnie jeśli nie chcesz biegać po skierowania, itp., moja znajoma tak zawsze robiła. Ja kiedyś robiłam badanie ogólne moczu, ponieważ nie chciałam kłuć dziecka a nie miałam problemu z pobraniem próbki (wynik konsultowałam telefonicznie z lekarzem, było ok, więc innych badań nie robiliśmy).
      A jeśli chodzi o objawy odwodnienia - płacze bez łez, nie moczy pieluszek, jest apatyczna i senna, skóra na brzuchu po uciśnięciu między palcami jest wiotka. To tyle co pamiętam z poprzednich lat.
    • kremka2014 Re: rota wirus... POMOCY 27.06.14, 22:21
      Ja bym pimafucortu nie stosowala, natomiast puscilabym chociaz godzinę dziennie bez pieluchy. Idz do pediatry po receptę na maść na odparzenia do robienia w aptece. Jest rewelacyjna,ale można ja przechowywać tylko 2 tyg. Starszej dawalabym probiotyki jedynie i poila ile wlezie😊. Czy orsalit to probiotyk? Nie wiem. Jeśli tak to z powodzeniem mozesz dodać do mleka. Ja dodawalam. A w ogóle pierwsze zaszczepiłam na rota i drugie tez zamierzam😊. Wiecej nie pomogę. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu dzieci do zdrowia.
    • ewa.misko-wasowska Re: rota wirus... POMOCY 28.06.14, 07:21
      Witam,
      jeżeli Julka nie ma już biegunki to smectę i orsalit można odstawić, probiotyk warto jeszcze przez kilka dni podawać. U Agatki od smecty ważniejszy jest orsalit. O odwodnieniu wymagającym kroplówki świadczy rzadkie oddawanie moczu (np. sucha pieluszka powyżej 6-8 godz.), tzw. opóźniony powrót kapilarny (po uciśnięciu paznokcia na kciuku zaróżowienie wraca po 1,5-2 sek, ale to jest trudniejsze do oceny). Pimafucortu póki co nie polecam - zawiera steryd, lepiej delikatnie przysuszyć wodnym roztworem gencjany.
      Pozdrawiam serdecznie
    • gdynkaa Re: rota wirus... POMOCY 28.06.14, 10:02
      Dziękuję za odpowiedzi.
      W dniu dzisiejszym ze starszą już chyba ok :) sama upomina się o jedzienie, jest wesoła i energiczna.
      Młodsza niestety ma nadal biegunkę :( już 3-cią dobę, stąd moje pytanie:
      - Jak długo może przy rota wirusie utrzymywać się biegunka ?? Na dobę robi ok 7-8 razy :(
      drugi dzień dostaje smectę 3x1/3 saszetki... orsanitu wypija ok 30 ml na dobę.
      Oznak odwodnienia raczej nie widać, nie krzyczy, nie jest apatyczna, niestety trudno mi stwierdzić ile moczu oddaje ponieważ bardzo często zmieniamy pieluszkę.
      • kremka2014 Re: rota wirus... POMOCY 28.06.14, 12:14
        Nie mam pojęcia jak długo jeszcze....ale widzę, że orsalit to elektrolity....a probiotyków młodsza nie ma zapisanych???Ja bym podawała- chociaż raz dziennie.....do mleczka
        • gdynkaa Re: rota wirus... POMOCY 28.06.14, 22:03
          Tak, priobiotyk mamy Dicoflor 2x5 kropli, nie ma problemu z jego podaniem :)
      • kasia_750 Re: rota wirus... POMOCY 28.06.14, 12:26
        Potrwać może długo :( niestety, moje dzieci ostatnio chorowały tydzień (w tym 3-4 dni częste wymioty i biegunka) a miały wtedy 3 i 6 lat.
        30 ml elektrolitów na dobę to bardzo mało. My stosowaliśmy Floridral (elektrolity+probiotyk). Oprócz tego Dicoflor jako podstawowy probiotyk raz dziennie. Dzieci kiepsko piły elektrolity, ale nie poddawałam się;) Może ten smak będzie lepszy dla córki? O ile dobrze pamiętam - bananowy ;) Jest wersja dla maluchów (chyba Floridral Baby) i dla dzieci starszych.
        • ewa.misko-wasowska Re: rota wirus... POMOCY 28.06.14, 18:54
          Rzeczywiście objawy mogą się utrzymywać do tygodnia,
          pozdrawiam raz jeszcze
        • gdynkaa Re: rota wirus... POMOCY 28.06.14, 22:05
          Ja też się nie poddaje :) dziś wypiła ok 50 ml... niestety nie może mieć smakowego ponieważ jest alergikiem na tle pokarmowym z podejrzeniem AZS :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka