gdynkaa
27.06.14, 14:50
Witam,
Mam pytanie dot. Leczenia rota wirusa.
W środę dzieci Agata – 5 miesięcy , Julka – 3 latka trafiły do pediatry z wymiotami i biegunką, otrzymałyśmy skierowania do szpitala na SOR ( w celu badań ).
Julka dostała 2 kroplówki - nawadniająca + elektrolity.. czy coś takiego, Agatce nie pobierali krwi tylko kał na badanie wirusowe – okazało się że to rota wirus.
Otrzymaliśmy zalecenia: Stosowanie probiotyku przez 10 dni ( dicoflor ) , smecta i orsalit.
I tu moje pytania:
Pierwsze pytanie
Julka – starsza 3 lata – od wczoraj nie ma biegunki, nie wymiotuje, zaczęła już coś jeść i ile się da to ją poję małymi porcjami, czy w takim przypadku podawać jej smectę ? Nie chce jej pić, wiem że ten lek jest na biegunkę ? i jeśli już nie wymiotuje czy wskazane jest nadal podawanie w tym przypadku orsalitu ( 10 ml co 30 min ) ?
Drugie pytanie
Agata – młodsza – 5 miesięcy – ze względu na utrzymującą się już 2 dzień biegunkę dostaje w/w leki, .
wg zaleceń:
Smecta- 3 x 1/3 saszetki – i tak wypija.
Orsalit – 10 ml co 30 min… tu niestety nie ma możliwości podawania aż takich ilości, nie chce tyle pić, Czy można go dodać do mleka ?
Dopajana jest w miarę możliwości ( jest na butelce – wypija ok. 60-80 ml mleka zagęszczonego lekko kaszką ) gdzieś co 3 godz. Nie wymiotuje. Czy taka ilość nie jest za mała ? i czy dziecko może się odwodnić ?
Dodam, ze fizycznie jest ok., nie jest za bardzo marudna, od wczoraj już nie gorączkuje, śpi jedynie nieco więcej
Wiem, że rota wirusa trzeba przeczekać, i nie każde dziecko wymaga hospitalizacji, ale boję się o odwodnienie. Jakie są pierwsze widoczne „niebezpieczne” oznaki odwodnienia?
Trzecie pytanie:
U Agatki, niestety zaczyna się pojawiać lekkie odparzenie pupy.. czytałam gdzies również że w takim wypadku należy stosować antybiotyk aby bakterie się nie przedostawały. Posiadam w domu maść – Pimafucort ( z tego co wiem ma jakiś antybiotyk w sobie ) czy mogę ją w razie czego zastosować ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.