ggrundikk 14.07.14, 10:08 Witam czy dziecku 5 tyg można jakoś pomoc zrobić kupkę jeśli steka i się napina i płacze? Starszej pomagalam czopkiem ale była dużo wieksza dlatego pytam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angela10086 Re: Jak pomoc niemowleciu w zrobieniu kupy? 14.07.14, 15:35 kanka doodbytnicza Odpowiedz Link Zgłoś
born_to_sea Re: Jak pomoc niemowleciu w zrobieniu kupy? 14.07.14, 23:28 Moim zdaniem, kanka to ostatecznosc, nie powinna byc rutynowo uzywana. Zreszta tak nam tez w szkole rodzenia mowili - trzeba dac dziecku szanse, czeste stosowanie kanki zaburza prace zwieracza. Przytulac, tanczyc spiewac, trzymac jak do odbicia, bo wtedy cieplo i ucisk idzie na brzuszek - najlepiej wszystko jednoczesnie :) Jezeli dziecko ewidentnie cierpi, a domowe sposoby nie pomagaja, to faktycznie mozna uzyc tej kanki albo zrobic ciepla lewatywe (gotowe jednorazowki do kupienia w aptece). Ja stosowalam probiotyki, a jak byly problemy z gazami lub z kupa, to nawet jezeli to nie byl dzien kapieli, pakowalam mlodego do cieplej wody. W wodzie natychmiast przestawal plakac, rozluznial sie i po chwili bylo widac albo lecace babelki, albo wyplywajace kawalki kupki. Ulga natychmiastowa i po placzu :) Tylko ze mysmy kapali w wiaderku tummy tub a nie w wannience, wiec oprocz ciepla, na brzuszek dzialalo jeszcze zgiecie nozek, no i moze psychika, nie wiem, na pewno od poczatku bardzo wiaderko lubil. Czy da sie ten efekt osiagnac w wannie, nie mam pojecia... Moze by sie udalo, gdyby zgiac nogi do brzuszka, ale w pojedynke to chyba trudno(?). Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: Jak pomoc niemowleciu w zrobieniu kupy? 15.07.14, 12:49 moja corka od urodzenia sie sama nie zalatwiala, jak miala 2,5 roku okazalo sie ze ma powazna wade jelit i wady dodatkowe. Operacje rozwiazaly problem. Do 2,5 roku zycia musialam sobie radzic, byly rurki, byly czopki i leki przeczyszcajace lacznie z lewatywami i uwierz ze zwieracz ani jelita sie nie przyzyczaily i teraz wszytko normalnie samo pracuje. Czopki,rurki to samo zlo..... lepiej niech sie dziecko zameczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
ggrundikk pani doktor 15.07.14, 09:47 Może pani pomoże. Wczoraj o 23.30 po 3 h wojowania córka zasnela ale obudziła się z mega wrzaskiem jak jej pomoc jeślinapięty brzuchem o 24.00 i zastosowałam rurke windi gazy i kupa poszły a dziecko spokojne. Jednak ona tak ma że cały czas coś z tym brruchem o o 4.00 pobudka tylko bez wrzasku po prostu marudzenie, poplakiwanie ,stekanie ,napinanie . Widać że kupa znowu meczy i brzuch ale nie wrzeszczala więc nie chciałam nadużywać rurki aczkolwiek szkoda mo jej bo nie wiem jak pomoc? Ona co noc ma takie problemy najpierw na wieczór do 23 a potem po kilku godzinach a i w ciągu dnia często ma problem z kupa i brzuchem że się męczynapinacze steka brzuch twardy itp. Czy to normalne że dziecko karmione piersią ma takie problemy z kupa? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrundikk Re: pani doktor 15.07.14, 09:59 Jak jej pomoc oprócz ostateczności kiedy drze się w.nieboglosy i napina zastosuje rurke ale może mogę jakoś jej pomoc aby ta kupka szła sama? Czy to może gazy nie kupa ale widać że ją gniecie bo podróżą nóżki i steka . Odpowiedz Link Zgłoś
pruszkowianka Re: pani doktor 15.07.14, 11:08 a cyc i suszarka, ew. okap kuchenny nie działają? Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: pani doktor 15.07.14, 12:50 sprobuj esputicon na poczatek i popros o wypisanie debridatu. Moze warto sie zastanowic nad zmiana mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrundikk odp 15.07.14, 13:11 Używałam Bobotic forte-ale marnie. Gdy ma ataki albo sie pręży wcale on nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrundikk Re: pani doktor 15.07.14, 13:10 cyc i suszarka nie pomagają. z cycem jest ten problem, ze jak zaczyna wrzeszczeć albo jest niespokojna, marudzi,płacze i widzę że sie pręży, steka to jak daję cyca to ona zaczyna go łapac niespokojnie, płakać wypluwać i znowu łapać, płakać wypluwać aż do momentu kiedy wszystko z siebie wyrzuci, to znaczy uleje pod mega cisnieniem, buzią, nosem-fontanna, dlatego jak widzę,że się meczy a cyca nie chce, bo jest przy nim histeria i niepokój to cyca nie daję. Jak jest to sama kolka, to znaczy płacz, histeria ale nie widzę aby to był problem z kupą to noszę tulę i tak ze 3 h i do tego sie przyzwyczailam wieczorami, tylko nie wiem co robic jak ma problemy typu - wrzasku nie ma,ale przebudza się o tej 3-4 i preży, wije, stęka, napina, ma\rudzi i widać, że kupy nie może zrobić, noszę do odbicia ale to nie to bo nie odbija. Zmiana mleka chyba nie wchodzi w grę bo karmie piersią chyba ze może sztuczne karmienie nie powoduje takich sensacji? Odpowiedz Link Zgłoś
angela10086 Re: pani doktor 15.07.14, 13:26 wiem co czujesz-przechodzilam to. Jesli dziecko jest na cycku to ma prawo nie zalatwiac sie codziennie, mysle ze bardziej mecza gazy. Sprobuj ten esputicon, u nas espumisan i inne cuda nie dzialaly a esputicon lagodzil te wzdecia. Jesli sprawa nie wyciszy sie to popros o debridat. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda110 Re: pani doktor 15.07.14, 19:36 A to ulewanie "pod ciśnieniem często się zdarza"? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.misko-wasowska Re: Jak pomoc niemowleciu w zrobieniu kupy? 15.07.14, 21:01 Witam, trudno jest jednoznacznie ocenić, co jest przyczyną dolegliwości Pani maleństwa. Jeżeli kupki są prawidłowej konsystencji, ale jest płacz przed wypróżnieniem to prawdopodobnie jest to dyschezja, czyli niedojrzałość przewodu pokarmowego polegająca na braku koordynacji mięśni tłoczni brzusznej i zwieracza odbytu (dziecko napina się, ale zwieracz jest zamknięty, stąd większe ciśnienie w brzuchu i ból). Niestety na dyschezję nie ma skutecznych sposobów, a stałe prowokowanie uczy dziecko, że wypróżnienie jest po prowokacji i mechanizm później dojrzewa. Zaburzenie to dotyczy zwykle dzieci w 1-3 m.ż. Jeżeli konsystencja wypróżnień jest zbita i twarda, to znaczy, że dziecko ma zaparcie i należy je leczyć. Wiem, że to może mało pomocne, ale z doświadczenia widzę (też na swojej córce), że po prostu dzieci z tego wyrastają. Jeżeli objawy Panią bardzo niepokoją to warto skonsultować się z pediatrą, pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś