Dodaj do ulubionych

Pani Doktor potrzebuję pilnej porady

29.08.14, 14:12
Moja córka (6,5) choruje na astmę. Dziś nasza alergolog wyjechała gdzieś i nie odbiera.
Córka od lipca ma zaostrzenie bez infekcji( świsty). Kontrolujemy u alergologa co tydzień. Córka dostała dodatkowo oprócz flixotide (125) również serevent, najpierw serevent 2 razy dziennie a potem po tygoniu przeszłyśmy na 1 raz dziennie. NO i dzisiaj klops lekka infekcja wirusowa, gardło lekko czerwone, nie kaszle, nie ma słyszalnych świstów, ale jest katar. Nie wiem czy powinnam zapobiegawczo wrócić do sereventu 2 x dziennie i utrzymać do wizyty u alergologa? Dziękuję serdecznie i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • fizmedka Re: Pani Doktor potrzebuję pilnej porady 29.08.14, 15:34
      Lekarzem nie jestem ale astmatykiem od urodzenia. Z doswiadczenia wiem ze zaostrzenie nastepuje kilka dni po infekcji.
      Ja bym na poczatku podala serevent na noc zeby jej latwiej sie oddychalo w nocy;) jesli zaobserwujesz jakiekolwiek pogorszenie to wtedy trzeba bedzie wkroczyc z berodualem doraznie i pilnie udac sie do pediatry lub alergologa.
      Gdyby bylo ostre zaostrzenie to oczywiscie pogotowie, ale zycze zeby do tego nie doszlo.
      Pozdrawiam
      • karolina33331 Re: Pani Doktor potrzebuję pilnej porady 29.08.14, 18:18
        Serevent na noc to my bierzemy od 2 tygodni . Moje pytanie było czy mam wrócić do podawania serventu rano i wieczorem. Tego nie wiem, ale na razie córka czuje się dobrze, żadnych świstów czy kaszlu. Moja alergolog wyjechała na weekend.Do poniedziałku podam ten serevent 2 x dziennie. Berodualu nie stosuję, w klinice alergologii kazali mi podawać albo ventolin albo sterineb ale na razie nie ma takiej potrzeby.
        • fizmedka Re: Pani Doktor potrzebuję pilnej porady 29.08.14, 18:50
          Oki skoro masz ustawione leki i wiesz jak dzialac to juz nic nie bede radzic...
          • karolina33331 Re: Do Fizmetka 29.08.14, 20:06
            Ale i tak dziękuję za szczere chęci. W każdym razie do poniedziałku poczekamy a potem alergolog.
            • fizmedka Re: Do Fizmetka 29.08.14, 21:09
              Nie ma za co. Wiem jak ciezko sie zyje z astma... Mam ja cale zycie a ostatnie 17 lat to ostra jazda;)
              Jak bylam mala to sereventow nie bylo. Byl pulmicort i berotec;) niektorzy lekarze przy jednym wziewie na dzien sereventu sugeruja rano zeby przetrwac aktywnie dzien, dlatego sugerowalam podanie na noc...
              Przez te 3 dni dwie dawki dziennie nie zaszkodza na pewno:)
              Duzo zdrowka dla corci !!!:)
              • karolina33331 Re: Do Fizmetka 31.08.14, 12:12
                Fizmetka ja też choruję na astmę niestety. Ja tylko dwa razy w życiu miałam ostrą jazdę. Rok temu kiedy byłam z dziećmi sama na wakacjach miałam ostrą duszność wdechową spowodowaną zaostrzeniem astmy i refluksem. Wtedy gdyby nie przytomność mojej 17-letniej córki, która podała mi ventolin, już bym tutaj nie pisała. Jeśli masz ochotę wymienić doświadczenia na priv to daj znać.
        • ewa.misko-wasowska Re: Pani Doktor potrzebuję pilnej porady 29.08.14, 20:59
          Jak kaszel będzie się nasilać to bym podała 2 dawkę, i oczywiście ventolin doraźnie, rzeczywiście może będzie konieczna wcześniejsza konsultacja chociażby u pediatry.
          Pozdrawiam serdecznie
          • karolina33331 Re: Pani Doktor potrzebuję pilnej porady 31.08.14, 12:06
            Pani Doktor dziękuję serdecznie za odpowiedź. Podaję serevent dwa razy dziennie. Na razie jest ok nie ma żadnych oznak duszności, żadnych świstów, bez kataru, rano tylko odkaszluje trochę flegmy, ale w bardzo dobrej kondycji. Nawet ventolinu nie ma potrzeby podawać. Zaraz w poniedziałek pojedziemy do alergolog, żeby sprawdzić jaki jest stan córki zwłaszcza, że od poniedziałku wznawiamy odczulanie. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Napiszę oczywiście po wizycie alergologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka