Dodaj do ulubionych

prosze pomoc -dawkowanie wit D3

10.12.14, 21:30
Witam. Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań mojego 9 miesięcznego synka. Badania widziało 2 pediatrów. Jeden z nich stwierdził, że wszystko jest dobrze, a drugi (wizyta prywatna) zalecił podawanie żelaza oraz podwójnej dawki wit D3 czyli 800j przy karmieniu piersią. Czy taka diagnoza jest słuszna ? Chodzi mi głównie o witaminę D3. boję się , że przedawkujemy witaminę gdyż Wapń jest lekko podwyższony. Czy pozostałe wyniki są dobre?
Glukoza 81 mg/dl
Wapn całkowity ­ 10,7 mg/dl
Fosforany nieorganiczne w surowicy 6,2 mg/dl
Zelazo w surowicy 36 μg/dl
Kreatynina 0,2 mg/dl
Fosfataza zasadowa (ALP) ­ 284 U/l
Aminotransferaza alaninowa (ALT) 30 U/l
Aminotransferaza asparaginianowa (AST) ­ 70 U/l
Morfologia (C55)
· Hematokryt HCT 37,7 %
· Krwinki czerw. RBC 4,92 10^12/L
· Hemoglobina HGB 12,35 g/dl
MCV 77,0 fL
MCHC 32,73 g/dl
MCH ¯ 25,12 pg
· Krwinki białe WBC 6,8 10^9/L
NEU 1,59 10^9/L
NEU% ¯ 23,3 %
LYM 4,78 10^9/L
LYM% ­ 70,1 %
MONO 0,34 10^9/μL
MONO% 5,0 %
EOS 0,1 10^9/L
EOS% 1,5 %
BASO 0,01 10^9/L
BASO% 0,1 %
· Płytki Krwi PLT 251 10^9/L
PDW 15,5 fL
MPV 9,0 fL
PCT 0,22 %
RDW 19 %
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: prosze pomoc -dawkowanie wit D3 11.12.14, 08:36
      Witam,
      zapotrzebowanie na witaminę D3 w drugim półroczu życia to ok. 600 j/d, zatem nie podawałabym większej dawki (zwłaszcza, że podwyższony jest poziom wapnia), co do żelaza, to rzeczywiście na 2-3 miesiące można włączyć dawkę suplementacyjną (nie leczniczą), ponieważ w badaniach widać zwiększone zapotrzebowanie na żelazo chociaż Hb jest jeszcze w normie.
      Pozdrawiam serdecznie
      • kumkar88 Re: prosze pomoc -dawkowanie wit D3 11.12.14, 11:32
        Bardzo dziękuję Pani Doktor za odpowiedz. Tak właśnie myślałam choć nie znam się na tym. Dlaczego zatem lekarz kazał zwiękrzyc tą dawkę, ... :( podałam już przez dwa dni większą dawkę witaminy czyli 800j. Czy teraz mam znów podawać 400 j. tak jak wcześniej? czy nic się nie stanie poprzez takie "skoki" w podawaniu? Czy wyniki prób wątrobowych są w normie? za tydzień robimy jeszcze usg brzuszka i wątroby. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Karolina
    • kumkar88 Re: prosze pomoc -dawkowanie wit D3 11.12.14, 11:37
      Pani Doktor zwiększając dawkę powiedziała że dziecko jest duże tzn. długie ok 82 cm wagowo 9600g i ma duża zębów tzn 8 które wyszły na początku ósmego miesiąca. Dlatego jego zapotrzebowanie na ta witaminę jest większe. Czy to może mieć jakieś znaczenie ?
      • kasia_750 Re: prosze pomoc -dawkowanie wit D3 11.12.14, 23:22
        Moja córka miała lekko podwyższony poziom wapnia we krwi. Nie pamiętam w jakim wieku miała pierwsze badanie. Nam, niestety bez dodatkowych badań, zalecono zmniejszenie dawki/odstawienie wit D3. Poziom wapnia we krwi nie zmieniał się.
        Dopiero po 2-3 latach trafiliśmy do endokrynolog (córka jest poniżej siatek centylowych). Doktor zleciła dodatkowe badania (w tym poziom witaminy D3 , parathormon). Okazała się, że córka ma bardzo duży niedobór witaminy D3. Pani doktor uważała, że ten niedobór powoduje, że wapń nie wchłania się prawidłowo z krwi i stąd ten podwyższony poziom. Podawaliśmy 3-4 krotnie zwiększoną dawkę witaminy D3 + wapno. Badania kontrolne wykazały, że takie postępowanie było słuszne. Poziom witaminy D3 zwiększył się a poziom wapnia obniżył i do dnia dzisiejszego jest w normie. Od tego czasu suplementujemy witaminę D3 w dawce każdorazowo uzgadnianej z lekarzem, kontrolujemy wyniki. Córka rozwija się dobrze.
        • kumkar88 Re: prosze pomoc -dawkowanie wit D3 12.12.14, 11:44
          dzięki Kasia za odpowiedz. Dziś byłam z synkiem u jeszcze innego lekarza i absolutnie zabronił podawania większej dawki wit d3. Ja już totalnie nie wiem co robić. Każdy mówi co innego. Szkoda mi tak czesto kłuć Małego ale chyba muszę zrobić badanie poziomu D3 bo juz szczerze mówiąc to zgłupiałam i nie wiem kogo słuchać... :(
          • mkwietniewska123 Re: prosze pomoc -dawkowanie wit D3 12.12.14, 19:29
            Moja córka (5mcy) jest diagnozowana przez specjalistę od zaburzeń gospodarki ca-p. U nas wapń był bardzo wysoki (12), fosfor oraz dwukrotnie przekroczona dawka wit. D. Okazało się, że córka jest nadwrażliwa na wit. D. Bez oznaczenia jej poziomu proszę na własną rękę nie ryzykować- skutki zarówno niedoboru, jak i przedawkowania są dla malucha ciężkie. Proponuję albo kontrolę u endokrynologa- jak napisala Pani powyżej lub u specjalisty od zaburzeń ca-p. Może Pani też zapytać pediatrę o wit. K2- reguluje poziom wapnia, nie kumulując się jak wit. D.
            Poradnia zaburzeń ca-p znajduje się w CZD. Razem z oznaczeniem poziomu wit. D w surowicy, warto spr.poziom fosforu w surowicy oraz kreatyninę i wapń w moczu (najlepiej z dobowej zbiórki).
    • marta0731 Re: prosze pomoc -dawkowanie wit D3 14.12.14, 12:32
      Radziłabym zrobić badanie krwi na poziom wit.D
      Nam pani dr kazała od początku brać po dwie krople Devicapu, czyli 800j, do tej pory nie wiem skąd taka decyzja, bo już do niej nie chodzimy, a teraz po roku wyszło z badań, że jak norma jest 30-70, to córka ma ponad 100... i odstawiamy na jakiś czas
      • kumkar88 Re: prosze pomoc -dawkowanie wit D3 17.12.14, 13:23
        Dziękuję za odpowiedzi. Zrobiliśmy badanie poziomu wit D wynik będzie w ciągu 2 tyg i zobaczymy co dalej. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka