Dodaj do ulubionych

nocne bezdechy - nagle

26.04.15, 22:44
Witam.
3 tygodnie temu moja druga córka miała poważną infekcję (ma 2 lata), dostała gorączki, lekarz przepisał antybiotyk, jednak ten nie zadziałał od razu. 6 dnia wykonaliśmy badanie CRP, wyszło 160!, w szpitalu powedzieli żeby poczekać jeszcze jedną dobę (antybiotyk Augmentin EX) i rzeczywiście 7 dnia gorączka spadła. Antybiotyk brała ponad 14 dni, infekcja stopniowo ustępowała - ogólnie wyzdrowiała. Zauważyłem jednak iż zarówno podczas samej infekcji jak i teraz po niej, coraz gorzej jest gdy śpi. Normalnie w dzień ma jakiś tam katarek (chodzi do żłobka od roku więc zdarzają się mniejsze lub większe "problemy" typu katar 1-2 dniowy), ale jak pije niekapek to normalnie oddycha nosem (choć ostatnio "na codzień" łatwiej jest jej oddychac buzą). Natomiast gdy zaśnie - jakby coś blokowało jej dostęp powietrza - płuca pracują, ale musi się wybudzić żeby wziąść oddech. Co dziwne - gdy wpakuję jej butle do buzi - to odruchowo zaczyna pić i oddycha nosem. Czy jest możliwe że trzeci migdał jej urósł do takich rozmiarów w tak krótkim czasie ? Czy można to jakoś odwrócić ???? Moja starsza córka miała to samo - ale ona ciągle była chora i ciągle miała katar i ciągle oddychała buzią - żadne leki nie pomagały - w końcu usunęliśmy 3 migdał i podcieliśmy podniebienne - trzeci dorósł w 6 miesięcy - nadal oddycha buzią ale nie ma już bezdechów ani kataru - chrapie :).
Nie chciałbym po raz kolejny przechodzić tego typu zabiegu. Czy jest jakiś sposób na diagnozowanie przyczyn takiego rozrostu ? Może jakoś można zmniejszych obrżeki limfatyczne. Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • mikolajek2010 Re: nocne bezdechy - nagle 18.05.15, 14:50
      możliwe, że 3 urósł po przebytej infekcji... u mnie tak było. Leczenie nie pomogło, żadne. poszukaj moich postów :)
      a teraz po 3 miesiacach od wyciecia znowu bezdechy itp. i nie wiemy co jest??? i jeszcze boczne zrobiły się gigantyczne bez przyczyny... przynajmniej nie przez choroby...
      • mynia_pynia Re: nocne bezdechy - nagle 19.05.15, 19:58
        Jak to co odrósł. 3 migdał wycina się u 6 latków wcześniej sensu brak bo odrośnie.
        Mój syn tez ma bezdechy, teraz już rzadziej bo chyba wreszcie się obkurcza, zresztą idę jutro po skierowanie do laryngologa to się dowiem, ja wyciąć 3 latkowi nie pozwolę. Miałam 6 lat jak mi wycieli i to dlatego że mi chyba dyndał i miałam odruchy ciągłego chrząkania.
        • mikolajek2010 Re: nocne bezdechy - nagle 19.05.15, 21:15
          jakby Ci się dziecko 3 letnie dusiło w nocy i budziło co godzinę albo sikało pod siebie to byś i 3 latkowi wycięła :)
          • boe666 Re: nocne bezdechy - nagle 12.06.15, 14:50
            Tu się zgodzę. Moja starsza córka wogóle nie spała - aby wziąść oddech musiała się wybudzić - czyli jakieś parę tysięcy zaśnięć i wybudzeń każdej nocy. Wyciąłem w wieku 7 lat - też odrósł - teraz już nauczyła się oddychać buzią..... Ale zarówno kształt klatki piersiowej jak i krzywe zęby i brak zgryzu - to efekty zbyt długiego diagnozowania. Do wycięcia przekonały mnie zatkane trąbki eustachiusza i włyn w uszach (podniebienne uciskały).... Stąd moje pytanie dot. młodszej córki - teraz jest już lepiej, są noce w których normalnie oddycha ale zależy to od ułożenia - a są takie że nie może oddychać - ma jeszcze nawyk oddychania nosem, nie chciałbym aby nauczyła się oddychac buzią...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka