Dodaj do ulubionych

Guz oczodołu

11.10.15, 10:36
Witam, u mojego synka zauważyłam mały guzek koło oka. Dostałam skierowanie od pediatry z podejrzeniem nowotworu oka. W poradni okulistycznej zrobiono mu badanie dna oka i Usg, dostałam skierowanie do szpitala na rezonans z rozpoznaniem guz oczodołu lewego. Niestety termin badania w trybie pilnym dopiero na 12 listopada, a pani w poradni nic nie chciała powiedzieć tylko tyle, że trzeba zrobić dodatkowe badania. Czy taki guz może okazać się nowotworem? Syn ma trzy latka, guz raz jest bardziej widoczny raz mniej, czasem oczko wygląda jakby sine, mniejsze. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Guz oczodołu 11.10.15, 10:43
      Niestety bez badań trudno cokolwiek powiedzieć,
      pozdrawiam i powodzenia
      • 820magda Re: Guz oczodołu 11.10.15, 11:01
        Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Niestety nie dostałam wyników badań, nikt nawet nie powiedział co to jest za guz i czy jest to coś poważnego. Czytałam, że nowotwory złośliwe dają inne objawy, guz nie jest wtedy widoczny. Syn nie ma wytrzeszczu oczu.
        • karme-lowa Re: Guz oczodołu 13.10.15, 21:20
          To nie czytaj netu. U nas było podejrzenie nowotworu oczodołu. Wytrzeszczu oczu nie musi być.
          Na szczęście MR rozwiał wątpliwości - nie było guza.
          Gdzie leczysz dziecko? Na tym etapie nikt Ci nie powie czy to rak. Dziwi mnie tylko, że nie położyli Was na oddział i nie zrobili na cito MR.
          • 820magda Re: Guz oczodołu 13.10.15, 22:14
            Badania były robione w Katowicach na Ceglanej. U nas guz jest widoczny i rośnie.
            • karme-lowa Re: Guz oczodołu 13.10.15, 23:45
              Słuchaj, to naprawdę nie musi być nic poważnego. Mojemu szwagrowi urósł guz nad okiem. Okazało się że to naczyniak, ale nie dający objawów w oku. A czy przypadkiem Waszym lekarzem na Ceglanej nie jest dr E. D.?
              • karme-lowa Re: Guz oczodołu 13.10.15, 23:59
                Napisz do mnie na priv. Ja też tam leczę dziecko. Bardzo nam tam pomogli.
    • bahati0 Re: Guz oczodołu 14.10.15, 14:32
      Czytałam rożne historie o nowotworze oka u dzieci i zawsze, nawet przy podejrzeniu dziecko następnego dnia było w szpitalu. Mam nadzieję, że to nie to, oby to coś niepoważnego, ale trzeba działać, szukaj dojścia, idź prywatnie do lekarza, który pracuje (najlepiej jest ordynatorem), popytaj wśród znajomych....Powodzenia
    • juuuu7 Re: Guz oczodołu 14.10.15, 21:01
      W trybie pilnym dopiero za miesiac? I tyle czasu masz sie zamartwiac...na Twoim miejscu zrobilabym wszystko zeby to przyspieszyc, zrobic prywatnie.
      • karme-lowa Re: Guz oczodołu 15.10.15, 10:38
        Gdyby było na skierowaniu napisane tryb nagły a nie pilny to byłoby przyjęcie praktycznie od ręki.
        • olaniko Re: Guz oczodołu 23.10.15, 12:04
          wiem co czujesz, u mojego synka wyskoczyl guzek na skroni, podejrzewano przerzuty badz histiocytoze, niespelna miesiac i bylismy po wszystkich badania, konsultacjach, pozniej operacja i wyniki histopatologii- okazalo sie ze to torbiel, trwalo to dokladnie troche ponad 3 tyg do uzyskania wynikow takze u Was z takim podejrzeniem diagnostyka powinna szybciej przebiegac.
    • kinga15021 Re: Guz oczodołu 30.04.17, 13:07
      Witam u mojej córki też stwierdzono guz oczodołu marformacji naczyniowej i zostało wszczykniecia internetowych lekarstwo do guza żeby go zmniejszyć ale nie stety nic to nie dało czy może mi pani powiedzieć co u pani syna zrobili bo już nie wiem gdzie się udac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka