Dodaj do ulubionych

Podwyższone LDH i eozynopenia u 5-latka - pomocy!

09.01.16, 21:07
Witam,
Opisywałam już przypadek mojego synka, który ma permanentnie powiększone węzły chłonne na szyi. 29 grudnia robiliśmy morfologię z rozmazem ręcznym i wyszła ona prawidłowo (jedynie 4% limfocytów atypowych jest anomalią) - przytaczałam na forum wyniki, Pani dr uznała je jako mieszczące się w normie. Pediatra na wszelki wypadek skierowała nas ponownie na badanie usg i dodatkowe badania.

W badaniu lekarz nie stwierdził nieprawidłowości, węzły ponownie ocenił jako odczynowe (choć w obrazie były również węzły o kształcie okrągłym). Dodatkowo stwierdzono przewlekłe zapalenie ślinianek.

Dodam że dziecko nie ma żadnych objawów choroby.

Z badań krwi robiliśmy ponownie morfologię z rozmazem, dziecko było niesamowicie rozhisteryzowane przed pobraniem, mieliśmy nawet zrezygnować z badania.

W badaniu wyszło:
LDH - 304 (przy normie do 225)
Podwyższona amylaza - niestety nie podano mi wyniku, powiedziano tylko że trochę podwyższona
OB i CRP w normie
W morfologii jedynie tak jak poprzednio przekroczone parametry czerwonokrwinkowe - dziecko nie piło przed badaniem.
W rozmazie ręcznym brak eozynofili - czy to mógł spowodować stres? W badaniu z 29.12 było ich 1%.

Proszę o odpowiedź co oznaczają takie wyniki, jestem pełna obaw :((
Obserwuj wątek
    • naise w obecnym badaniu limf. atypowych było 3% 09.01.16, 21:07
      przepraszam zapomniałam dopisać. Reszta parametrów w normie.
    • naise Pełen wynik morfologii 10.01.16, 09:02
      Przepraszam dopiero teraz dostałam pełny wynik. W nawiasach podałam normy laboratorium. Pogrubione to co jest nieprawidłowe wg. norm.

Leukocyty 10tys/µl (4,5 – 13)
      Erytrocyty 5,2 mln/µl (3,9 – 5) H
      Hemoglobina 14,5 g/dl (10,9 - 14,2) H
      Hematokryt 41 % (34 – 41)
      MCV 79 fl (72 – 87)
      MCH 28 pg (25,5 - 29,5)
      MCHC 35,5 g/dl (31 – 37)
      płytki krwi 367 tys/µl (210 – 490)
      RDW-CV 14,5% (11,6 - 14,8)
      PDW 9,1 fl (9 – 17)
      MPV 8,7 fl (9 – 13) L
      P-LCR 15,3 % (13 – 43)
      neutrofile % 36,7 % (25 – 60)
      limfocyty % 51,3 % (25 – 50) H
      monocyty % 9,5 % (4,2 - 12,3)
      gran. kwasochłonne % 1,9% (1 – 7)
      bazofile % 0,6% (0 – 2)
      neutrofile # 3,67 tys/µl (1,5 – 7)
      limfocyty # 5,14 tys/µl (2,5 - 8,5)
      monocyty # 0,95 tys/µl (0,2 - 1,3)
      gran. kwasochłonne # 0,19 tys/µl (0,1 - 1,2)

Rozmaz ręczny
      Gran. Segmentowane 41% (25 – 60)
      Gran. Zasadochłonne 2% (0 – 1) H
      Limfocyty 46 % (25 – 50)
      Monocyty 8 % (1 – 6) H
      Limfocyty atypowe 3 %

OB. 4 mm/h (2 – 15)
      CRP ilościowo 0,5 mg/l (0 – 5)
      AFP 2,44 ng/ml (0 – 12)
      LDH 304 U/l (135 – 225) H
      Amylaza 104 U/l (28 – 100) H

Najbardziej niepokoi mnie podwyższone LDH, natomiast na zagranicznych stronach znalazłam normy jakie należy przyjąć do wieku dziecka i w tych normach syn by się mieścił z tym wynikiem. Niestety na stronach polskich wszędzie podana jest norma do 230. Pani doktor jaka jest norma LDH dla dziecka w wieku 5 lat uznawana przez naszych pediatrów?

Czy Amylaza też może być podana norma dla dorosłych? Czy może być podwyższona z powodu przewlekłego stanu zapalnego ślinianek opisanego przed radiologa na USG? (dodam że dziecko nie ma żadnych objawów, oprócz nawracajacych przeziębień - katar, kaszel, bez gorączki).

Chciałam jeszcze dopytać o obraz usg. Na zdjęciach od radiologa widnieją węzły okrągłe, dopytałam lekarza powiedział że takie mogą być, są prawidłowej budowy. Radiolog opisał też niewielki węzły nadobojczykowe (do 6 mm w osi długiej) o charakterze odczynowym. Ponadto powiedział ze mój syn ma sporo widocznych węzłów obok siebie. Zapytałam więc czy są to pakiety (z takim określeniem spotkałam się jako negatywnym), odpowiedział ze nie, ze to złe słowo, po chwili powiedział że są to konglomeraty, co jak się okazało (znalazłam to słowo w publikacjach dot. węzłów w sieci) jest jednoznaczne z pakietem. Lekarz opisał badanie jako prawidłowe, wszystkie węzły odczynowe. Czy przy takim obrazie faktycznie można tak uznać?
      • lea228 Re: Pełen wynik morfologii 10.01.16, 09:28
        To są niewielkie odchylenia od normy. Mały płakał dlatego ldh podwyższone i to niewiele. Mój 4 latek ostatnio miał ldh ponad 400. Mój syn ma wystające kulki po bokach szyi widoczne gołym okiem. Ja nic złego nie widzę w tych wynikach
        • naise A propos norm LDH 10.01.16, 18:30
          Dzięki za odpowiedź. Jakie miałaś normy podane przy wyniku?
          I może orientujesz się w normach LDH? Znalazłam wykaz norm w zależności do wieku, ale znalazłam tez informację, że LDH można oznaczać w różnych temperaturach i wtedy normy są różne:
          120 – 240 U/l (25 st.C)
          225 – 480 U/l (37 st.C)
          Jest jeszcze zakres referencyjny (IFCC):
          - dorośli 125 – 220 U/L
          - dzieci 180 – 360 U/L

Na naszym badaniu mam podaną normę 135-225 U/l, niestety nie wiem jaką metodą i w jakiej temp. oznaczają LDH w Diagnostyce, bo stamtąd mamy wyniki.

I tak sobie myślę, w tabeli z podziałem wiekowym znalezionej TU norma dla dorosłych przy oznaczeniu w 37 stopniach wynosi 70–178 IU/L natomiast w TEJ gdzie nie ma podanych temperatur norma dla dorosłych to: > or =18 years: 122-222 U/L
          (w obu tableach norm LDH należy szukać po haśle: Lactate Dehydrogenase)
          Prawdę mówiąc mam mętlik w głowie, a to LDH w połączeniu z węzłami bardzo mnie niepokoi (wizytę u hematologa mamy dopiero za ok. 2 tyg) :(
          • lea228 Re: A propos norm LDH 10.01.16, 21:30
            Do 230 w diagnostyce i zawsze ma powyżej normy bo zawsze płacze. Jak miał 2 latka to miał ldh powyżej 600 ale był po infekcji. Jak duże ma węzły? U nas podzuchwowe dochodzą do 25 mm. A reszta to jest ich full po lewej stronie jak jest chory to stercza kulki. Ja prawie oświata przez to. Dałam sobie spokój ...bo sama mam wystające wezly
            • naise Re: A propos norm LDH 10.01.16, 21:51
              Wezly ma opisane jako 16x9 (najwiekszy), ale ma tez male wezly na szyi, karkowe i nadobojczykowe. Ma tez w pachwinach, pod pachami i krezkowe. Te poza podzuchwowymi ma opisane jako do 7 mm w osi dlugiej. Wszystkie oznaczone jako odczynowe o niezmienionej budowie.
              Dodatkowo na obrazie ma kilka wezlow obok siebie jak pisalam w pierwszym wpisie oraz kilka zupelnie okraglych, ktore gdy dopytalam radiologa rowniez wg niego nie budza podejrzen - obraz odczynowych.
              Prawde mowiac mnie z tego powodu na pewno przybylo sporo siwych wlosow :(((
      • ewa.misko-wasowska Re: Pełen wynik morfologii 11.01.16, 10:50
        Witam,
        wyniki nadal nie odbiegają znacząco od normy, monocyty i limfocyty atypowe są w normie. U dzieci w wieku 4-6 lat norma LDH to 145-345 U/l, zatem wynik Pani dziecka też mieści się w granicach normy. Przy stanie zapalnym ślinianek amylaza może być podwyższona, ale jak widać w wynikach jest to nieznaczne podwyższenie. Trudno mi stwierdzić jaka jest przyczyna powiększonych węzłów chłonnych. Taki obraz często obserwujemy po przechorowaniu mononukleozy, tkanka w okolicy węzła może być obrzęknięta i daje to obraz "konglomeratów". Zleciłabym dodatkowo badania w kierunku mononukleozy (przeciwciała), ale dopiero po wizycie u hematologa. Niepokojące nowotworowo LDH jest wówczas, gdy dwukrotnie przekracza górną granicę normy. Co do eozynofili to ich jednorazowy brak w badaniu może o niczym nie świadczyć, ale też może być związany z infekcją.
        Pozdrawiam serdecznie, myślę, że nic złego się nie dzieje, ale konsultacja oczywiście wskazana.
        Dobrego dni!
        • naise Re: Pełen wynik morfologii 11.01.16, 10:56
          Pięknie dziękuję za odpowiedź.
          Pod koniec tygodnia będę chciała powtórzyć badania parametrów LDH i Amylazy, czy warto zrobić też próby wątrobowe? Dziecko ma lekki katar i pokasłuje, czy będzie miało to wpływ na te wyniki?
          • ewa.misko-wasowska Re: Pełen wynik morfologii 11.01.16, 11:20
            Tak, wyniki mogą być zaburzone. Brak eozynofili może przepowiadać infekcję, jeżeli dziecko ma teraz katar, to by tłumaczyło ten wynik.
            Serdeczności
            • naise Re: Pełen wynik morfologii 11.01.16, 12:29
              Dziękuję za kolejną odpowiedź. Pozwolę sobie napisać w tym wątku wyniku kolejnego badania. Bardzo proszę o zerknęcie.
              • ewa.misko-wasowska Re: Pełen wynik morfologii 11.01.16, 13:15
                lepiej w nowym, bo wtedy widzę oznaczenie nowego, żeby mi nie umknęło,
                pozdrawiam
                • naise Re: Pełen wynik morfologii 11.01.16, 21:11
                  Pani dr widze ze w opisie wezlow chlonnych nie przytoczylam informacji ze dziecko ma powiekszone wezly chlonne nadobojczykowe - do 7 mm w dluzszym wymiarze. Jedna z kulek na pewno jest u synka od maja ubieglego roku. Dokladnie wezly zostaly zmierzone w listopadzie 2015, od tamtej pory nie zmienily sie. Dodatkowo sa wezly pod pacham, w pachwinach, krezkowe do 6 mm. Wszystkie wezly w kazdym z badan (robione byly 3 usg u roznych lekarzy od listopada) opisane sa jako odczynowe.
                  Czy to zmienia cos w Pani ocenie?
                  • lea228 Re: Pełen wynik morfologii 18.03.16, 17:41
                    Witaj. Jestem po usg i jestem zaniepokojona nie dość że tworzą gdzieniegdzie pakiety to w opisie jest: odczynowo pow węzły w okolicy podzuchwowej największy 22 mm. I tu mnie niepokoi opis ku tylowi od mięśnia mos znajduje się grupa węzłów najwiekszy z nich 22 mm. Byłam w szoku pokazał mi go o jest z tyłu szyi. Pobiegła do pediatry a on. Powiedział ze tak niewinnie może objawiać się białaczka. Jutro ma pobranie krwi .! Mały jest 3.5 tyg po paskudnym wirusowym zapaleniu gardła i wtedy to on miał mega duże węzły. Jestem zmartwiona
                    • sylllwuia Re: Pełen wynik morfologii 12.03.18, 11:32
                      wiem, że to już dawno pewnie po temacie ale mam pytanie co stwierdzono u dziecka? i czy problem zniknął?
    • flotabasia Re: Podwyższone LDH i eozynopenia u 5-latka - pom 21.03.16, 19:01
      Witam, Moja córka miała podobny problem długo trwała analiza wszystkich wyników i badań ,objawy identyczne okazało sie że był to przewlekły stan zapalny węzłów chłonnych spowodowany częstymi infekcjami i przerostem trzeciego migdałka ,po wycięciu problem znikł. Mam nadzieję że jak u nas skończy się na strachu .Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka