Dodaj do ulubionych

Zaraźliwość anginy

25.01.17, 12:54
Pani doktor niedawno córka skończyła Summamed i 2 tygodnie temu wyzdrowiała. Niestety dopadła mnie angina. Próbuję się izolować się od córki od poniedziałku biorę antybiotyk. Jak zaraźliwa jest angina? Jak można ustrzec dziecko przed zarażeniem? Non stop któraś z nas choruje. Tym razem wprowadziliśmy kwarantannę. Mąż zajmował się przez 3 dni dzieckiem. Było trochę płaczu ale jakoś udało się odizolować dziecko ode mnie. Nie wiem czy zamknięcie się w sypialni coś da ale trzeba było spróbować. Czy po 48 godzinach brania antybiotyku mogę zacząć się zbliżać do dziecka? Nie mówię o całowaniu ale widzę, że mnie potrzebuje. Będę wdzięczna za infromacje
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Zaraźliwość anginy 25.01.17, 21:38
      Jeżeli to rzeczywiście paciorkowiec, a nie jakiś wirus, to nie zarażasz od 12 godzin po pierwszej dawce. Tylko jeżeli to paciorkowiec, a antybiotyk trafiony, to już dawno powinnaś nie mieć objawów.
    • ewa.misko-wasowska Re: Zaraźliwość anginy 26.01.17, 21:29
      Witam,
      angina paciorkowcowa nie zaraża już dobę po leczeniu. Najpóźniej 48 godz od pierwszej dawki antybiotyku powinna czuć Pani poprawę. Okres wylęgania do 4 dni.
      Pozdrawiam serdecznie
      • kawagu Re: Zaraźliwość anginy 30.01.17, 12:37
        Czyli jeżeli chorowałam sobotę i niedzielę a antybiotyk biorę od poniedziałku tzn. jak córka jest zdrowa do tej pory czyli udało się nie zarazić. Jupi! Dziękuję za odpowiedź.
        Córka źle zniosła te 4 dni i teraz mam kolejny syndrom maminej spódnicy. Ale kocham tę jej czepialkość. Szczególnie, że przez tyle dni nie mogłam jej przytulać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka