Dodaj do ulubionych

eozynofilia wysoka

14.07.17, 21:56
Dzien dobry
bardzo prosze o pomoc. Bardzo niepokoja mnie wyniki badań krwi synka. Ma 19 miesięcy, wyszła wysoka eozynofilia (25% przy normie 1-5%, wartosc bezwgledna 2,06 przy normie (0,03-0,7).
Synek od okolo miesiaca ma wysypke na ciele (tulow i kark), czasem zdarzy sie pokrzywka delikatna w zgieciu łokcia. Nogi ok, buzia czasem tez podrazniona/z liszajem bardzo drobnym wokol noska.
Obgryza paznokcie, a w zasadzie ciagle trzyma paluszek w buzi. Spi nieco mniej spokojnie niz zawsze. Generalnie najczesciej jest wesoly, ale bywaja dni kiedy widac ze jest troche zmeczony, wczesnie sie budzi itd. Czasem apeteyt dopisuje, ale duzo czesciej niz kiedys jest marudny przy jedzeniu.
Ze zmian - od okolo miesiaca, poltorej, jest odstawiany i w zasadzie teraz odstawiony od piersi. Je zatem duzo wiecej niz kiedys mleka modyfikowanego (Bebiko HA 2). Czyli po 3 miarki rano i wieczorem do kaszki (ale tak juz jadł kiedys), plus dodatkowo wlasnie od miesiaca, poltora miesiaca okolo 8 -10miarek na dzien (dodatkowo).
Dziecko zdecydowanie jest obciazone genetycznie alergia (ja mam silna). Jako niemowle mial duze problemy ze skora. Ale twedy eozynofili nie bylo.
Co to moze byc? Alergia na mleko mm? Pasozyty?? Strasznie sie boje, czytalam ze to moze byc objaw groznej choroby o ktorej nawet nie chce myslec. Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: eozynofilia wysoka 15.07.17, 07:19
      Witam,
      zdecydowanie bardziej bardziej prawdopodobna alergia (wiek, objawy, obciążenie rodzinne) i sugerowałabym konsultację alergologiczną; aczkolwiek warto też pasożyty wykluczyć (potrójne badanie kału, przeciwciała z krwi w kierunku toksokarozy - ta daje zwykle wysoką eozynofilię),
      pozdrawiam serdecznie
    • rulsanka Re: eozynofilia wysoka 15.07.17, 19:30
      Miejsce wysypki bardziej wskazuje na alergię kontaktową niż pokarmową. Czyli podejrzewałabym proszek do prania. Ale skoro jest korelacja czasowa z wprowadzeniem mm, to może warto rozważyć pozostanie przy piersi? W tym wieku wystarczą 1-2 karmienia by zaspokoić zapotrzebowanie na mleko.
    • aga.aga22 Re: eozynofilia wysoka 18.07.17, 08:37
      Bardzo dziękuję. Dzisiaj idziemy do alergologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka