Dodaj do ulubionych

Zapalenie gardła

11.04.07, 12:00
Witam
Moja dwuletnia córeczka w piątek od rana co zjadła to zwymiotowała ,ale
samopoczucie było dobre, przez następny dzień nie jadał prawie nic. Apetyt
wrócił jej w niedziele wieczorem i jako tako je. W niedzielę też zaczęła
kaszleć i pojawiła się przezroczysta wydzielina z nosa w dużych ilościach.
Kaszel jest mokry urywający się. Wczoraj pojechałam do lekarza który
stwierdził , że oskrzela są czyste ale jest zapalenie gardła i przepisał
antybiotyk....córeczka jeszcze nigdy nie zażywała antybiotyku i chronię ją
przed tym póki mogę. Zabrałam też do badania mojego 8-miesięcznego synka
który przez dwa dni miał lekko podniesioną temperaturę i też trochę kaszle
(kaszel też mokry)antybiotyk mam podawać również jemu ponieważ jego gardło
też jest zaczerwienione. Jeszcze nie wykupiłam antybiotyku i nie wiem co
robić....cz jeśli nie ma gorączki i oskrzela są czyste antybiotyk na prawdę
jest konieczny? do tej pory obu dzieciom podaję imbufen , tantum verde,
calcium i córce syrop na kaszel na miodzie dostepny bez recepty, oraz na noc
nasivin do noska.
Obserwuj wątek
    • joanb333 Re: Zapalenie gardła 11.04.07, 14:17
      U nas zaczęło się tak samo. Brak apetytu, przezroczysty katar . Pojechałam do
      lekarza jeszcze w Wielki Piątek i stwierdziła u Kasi ( też 2 latka)zapalenie
      gardła, przepisała antybiotyk, ale kazała dawać , gdy będę widziała, że jest
      gorzej. Przestrzegła mnie jednak, żeby nie za długo czekać, bo infekcja u małego
      dziecka rozwija się bardzo szybko. Jednak przy samym katarze, do tego wirusowym
      nie kazała mi. W sobotę jednak, po ciężkiej nocy zaczęła kaszleć, też mokro i
      miał podwyższoną temperaturę. Dużo wymiotowała, w szczególności po wstaniu z
      łózka i po kaszlu. Bez wahania podałam jej przepisany antybiotyk. Całe święta
      była kapryśna, kaszląca, zatkany nos, wymioty. Dopiero w poniedziałek wieczorem
      się poprawiło jej i dziś już jest o niebo lepiej. Pokaszluje co prawda jeszcze,
      ale odkrztusza, katar minął, wymioty ustały. Wczoraj byliśmy u lekarza i też
      zapalenia oskrzeli nie ma, tylko gardło lekko przyczerwienione. Kazała do końca
      podać antybiotyk, dawać Eurespal, Ibufen, witaminę C i powinno przejść.
      Powiedziała mi, że jest taki wirus i wiele dzieci choruje. A co do antybiotyku
      to dodała, że może by i mogło się bez niego obejść, ale nie wiadomo czy nie
      zeszłoby na oskrzela. Ja miałam wrażenie, że po tym antybiotyku się Kasi
      poprawiło, ale może to był zbieg okoliczności. W każdym razie obserwuj córkę i
      synka i będziesz widzieć czy się poprawia czy nie. Pozdrawiam i życzę zdrowia
    • mikolaj_danko Re: Zapalenie gardła 12.04.07, 22:29
      Najczęstszymi sprawcami infekcji nosogardła u dzieci są wirusy. Objawy, które opisujesz mogą być przez nie wywołane i powinny ustąpić samoistnie, z niewielką pomocą leków które podajesz (ibufen, tantum verde itp.). Nie mogę natomiast powiedzieć ze 100% pewnością, że dziecko nie wymaga antybiotyku, gdyż go nie badałem. Odnoszę się tylko do Twojego opisu. Jeżeliby stan dziecka się pogorszył, narosła gorączka, nasilił się kaszel, nie wahałbym się przed podaniem antybiotyku, gdyż w trakcie infekcji wirusowej może dojść do nadkażenia bakteryjnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka