Dodaj do ulubionych

Pytanie techniczne-pobieranie moczu u malucha

26.07.07, 12:52
Musze pobrac mocz 1,5 rocznemu dziecki uzywajacemu pampersa.lekarz mowiz,ebym
wsadzila go po nocy do wanny,nalala chlodnej wody i polowala z kubeczkiem na
drugi strumien.dzis sie nie udalo.W laboratorium panie powiedzialy,zeby
zalozyc woreczek.jak Wy to robicie?Pytalam lekarza o woreczek,powiedzial,ze
nie.czy udaje sie Wam pobrac do kubeczka, jak?Chyba chdozi o ten drugi
strumien glownie,ze do woreczka nasiusia wszystko, a kubeczkiem mozna uchwycic
drugi strumien.
Obserwuj wątek
    • mariken nie zakładaj żadnego woreczka 26.07.07, 17:11
      bo niestety często wyniki są zafałszowane, ciężko jest bowiem utrzymać
      sterylność woreczka
      najlepiej łap rzeczywiście do kubeczka z apteki

pobierałam mocz 3mies córce - dałam jej pić, po czym czekałam jakieś 10-15 min
      i łapałam. i się udało. z 1,5 roczniakiem będzie łatwiej. chłodna woda
      rzeczywiście pomaga. i tak trzeba łapać środkowy strumień, więc do kubeczka
      lepiej :))

joaska
    • zabka77-28 Re: Pytanie techniczne-pobieranie moczu u malucha 27.07.07, 14:49
      Absolutnie nie uzywaj woreczko!!!One falszuja obraz moczu. Najlepiej jest po
      prostu do kubeczka kupionego w aptece. Nasza corcia ma 3 m-ce i lekarka kazala
      nam zrobic badanie moczu. Za pierwszym razem korzystalismy z woreczka i wyszlo,
      ze dziecko ma rope w moczu (bardzo wysoki poziom leukocuytow). Na drugi dzien
      rano powtorzylismy badanie, tym razem lapiac mocz do kubeczka i wyszlo, ze sa
      2-3 leukocyty w polu widzenia, czyli, ze wszystko jest ok. My mocz lapalismy w
      ten sposob, ze maz nosil malutka na reku a ja chodzilam za nimi z kubeczkiem.
      Udalo sie zlapac bezblednie. Jeszcze jedna rada, przed pobraniem moczu dziecku
      trzeba dokladnie umyc narzady rodne, a dla pewnosci jeszcze przemyc rivanolem.
      Wtedy jest niemal na 100% pewne, ze narzad rodny jest zdezynfekowany i nie
      bedzie bakterii, ktore by znieksztalcily obraz. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka