Dodaj do ulubionych

roszerzenie diety

01.09.07, 08:34
Dzień dobry! Pojawił się drobny problem gdy zaczęłam mojemu synkowi
wprowadzać nowe produkty do diety. Od siódmego tygodnia Daniel jest
na mleku modyfikowanym Nan. Gdy skończył cztery miesiące zaczęłam
mu wprowadzać warzywa, owoce i soki. Od tamtej pory Daniel
wyeliminował zupełnie mleko ze swojej diety i je bardzo niewiele a
czasami robi wręcz histerie. Dziecko nie jest małe bo jak na swój
wiek waży już 8kg. Mam pytanie a propos jakie ilosci zupek i owoców
powinien jeść na dobę i czy powinnam go przymuszać do jedzenia czy
czekać aż sam pożądnie zgłodnieje i zawoła o jedzenie. Obawiam się
jakiegoś uszczerbku na zdrowiu ze względu na maleńkie ilości
spożywanego jedzenie. Daniel w ciągu doby zjada 1/3 słoiczka zupki,
słoiczek owoców (tylko banan), 300ml mleka (na śpiocha) i 700 ml
soków. Bardzo proszę o poradę! Pozdrawiam! Barbara Brewczyńska
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: roszerzenie diety 01.09.07, 12:55
      winne sa soki w dodatku w tak duzych ilosciach.Soki niestety zabijaja apetyt.Czy
      pije te soki z butelki ze smoczkiem?
      • basia.brewczynska Re: roszerzenie diety 03.09.07, 13:36
        tak, pije z butelki ze smoczkiem. domyśliłam się, że napewno pije za dużo soków, które wypełniają mu żołądek. starałam się podawać ich mniej lub zastępować herbatką ale bez powodzenia, mleko daję mu na śpiocha i tak wygląda jedzenie mojego dziecka.
        • mikolaj_danko Re: roszerzenie diety 05.09.07, 21:23
          Ile teraz miesięcy ma Twój maluch? Podaję link, do obowiązującego od b.r schematu żywienia niemowląt w Polsce: www.ptd.republika.pl/strony/karmienie.html
          • basia.brewczynska Re: roszerzenie diety 07.09.07, 08:47
            wczoraj mój maluszek skończył dokładnie pięć miesięcy. dziekuję za link, wiem jak mniej więcej wygląda taki schemat tylko, że mój problem jest zupełnie inny. mój synek poprostu odrzucił mleko w momencie gdy mu zaczęłam podać inne posiłki. z wielkim trudem już teraz wciskam mu przez sen 3 razy 150ml mleka, poza tym zjada słoiczek zupki już bez histerii i trochę owoców. zrobiłam mu badania i wyszedł ewidentny niedobór witamin. nie wiem co robić, zapewne popełniłam gdzieś błąd wprowadzając mu inne rzeczy a może on jest mądrzejszy i z jakiejś nieznanej mi przyczyny dobrze że odrzucił mleko. jak zastąpić mu witaminy które są w mleku przy tak skąpej diecie. to co mój synek uwielbia najbardziej to soki.
            • mikolaj_danko Re: roszerzenie diety 09.09.07, 23:17
              W jakich badaniach stwierdzono ewidentny niedobór witamin?? W piątym
              miesiącu życia oprócz mleka i zupki jarzynowej + ew. soczku nie
              powinien jeść innych pokarmów.
              • kasiak37 Re: roszerzenie diety 10.09.07, 15:25
                ale 700 ml soku u 5-miesieczniaka to stanowczo za duzo.Ja mysle ze sok jest
                odpowiedzialny za brak apetytu,po pierwsze zabija go a po drugie zapelnia
                zoladek malucha podawany w takich ogromnych ilosciach.
              • basia.brewczynska Re: roszerzenie diety 10.09.07, 16:18
                brak witamin lekarz stwierdził poprzez badanie fosfatazy. okazało się, że norma jest trzykrotnie przekroczona co świadczy o braku witamny D3. robiłam również morfologię oraz poziom żelaza, który jest zbyt niski i wytłumaczono mi, że brak żelaza może odpowiadać za rozdrażnienie maluszka. natomiast od kilku dni mały zaczął na nowo jeść, a wręcz nadrabia braki mimo takich ilości wypijanego soku, co niektórym może sie wydawać zbyt dużą dawką. nie odnalazłam odpowiedzi co było przyczyną rozdrażnienia i braku apetytu mojego maluszka, być może jakieś niedobory minerałów czy witamin a może ja popełnilam jakiś błąd wprowadzając nowe produkty do diety szkraba, najwazniejsze, że byłam cierpliwa i mały przekonał się do jedzenia i nabrał apetytu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka