Dodaj do ulubionych

krótki dobowy sen noworodka

29.09.07, 19:47
Moja mała córeczka /dziś kończy miesiąc/ bardzo krótko śpi na dobę. po podliczeniu okresów snu i aktywności w ciągu kilku okazało sie że przesypia zaledwie 12 godz - maksymalnie 14 godz na dobę i nie ma tak, ze jednego dnia śpi krótko to następnego odsypia. Zwykle są to 2,3 drzemki po ok 2,5 - 3 godz., reszta to są krótkie spanka ok. godziny. czytałam że noworodek powinien spac ok 16-20 godz. My już padamy podczas usypiania jej, a ona ma wielkie oczy wpatrzone w nas. W nocy, nad ranem męczą ja delikatne kolki i jak obudzi się o 4 w nocy to już nie śpi do 6 /mamy szczęście jak się budzi o 4, bo bywa ze budzi się głodna o 2 i po nakarmieniu nie śpi do 6/. Z czego moze wynikać tak krótki sen? Czy powinniśmy udać się do jakiegoś lekarza? Dodam, ze byliśmy na kontroli miesięcznej i wszystko było w porządku, jest zdrowa i ładnie przybiera na wadze.
Obserwuj wątek
    • wiola_75 Re: krótki dobowy sen noworodka 30.09.07, 10:04
      WITAM!Nasza córcia za 4mc skończy 3lata i śpi od 9-10 godzin na dobę tzn sen
      nocny trwa 8 godz obojętnie o której się położy!Ostatnio nie spała w dzień i
      zasnęła przed 19-tą a o 2 po północy była już wyspana.Od samego początku mało
      spała,jak była w wieku Twojej małej to w dzień spała po 20 minut 3-4 razy a w
      nocy co 1,5 godziny budziła się do karmienia a o godz 6rano była już pobudka na
      dobre.Zawsze zazdrościłam mamą których dzieci spały dłużej a one miały czas żeby
      zrobić obiad albo po prostu mogły poczytać gazetę .Muszę Cię pocieszyć bo z
      czasem po prostu do tego przywykniesz i będzie to po prostu normalne!Niektóre
      dzieci po prostu nie potrzebują tyle snu i są za to bardzo aktywne!Też się
      martwiłam,że mała mało śpi ale było to po prostu nie potrzebne. POZDRAWIAM!!!!!!
      • rudensja Re: krótki dobowy sen noworodka 04.10.07, 18:21
        Wiola, mam wrażenie, że pisałaś o moim synu :O
        Ma już 4 i pół miesiąca i przesypia około 10h na dobę, w tym około 7-
        8 w nocy. Pierwszy sen po kąpieli trwa zazwyczaj 2-3 h a potem budzi
        się co 1-2h na karmienie a o 6 już pobudka :( w dzień śpi
        praktycznie tylko przy piersi a jak już uda mi się go położyć do
        łóżeczka bez obudzenia to sam budzi się po 10 minutach (nawet jak
        jest grobowa cisza w domu). Jak był młodszy spał ładniej ale od
        jakiegoś czasu mam wrażenie, że w dzień boi się spać z dala ode
        mnie :(
    • newbigmama Re: krótki dobowy sen noworodka 04.10.07, 21:37
      Mam ten sam problem. Moja córcia nie śpi w ciągu dnia, no może
      jedynie w ciągu 2 godzinnego spaceru zapada w drzemkę, a ma dopiero
      7 tygodni. Po powrocie do domu robi sobie co jakiś czas 2-5 min
      drzemki, a zaraz potem jest już wypoczęta. Narazie śpi w nocy
      dobrze, choć po kąpieli i po karmieniu jest już bardzo zmęczona i
      wtedy nie potrafi zasnąć (zasypianie zajmuje to ok. 1-2 h). Boję
      się, że w nocy też zacznie tak niespokojnie spać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka