malgorzata_0 08.12.07, 17:28 mój syn ma 13 lat i ostatnie wyniki wykazały cholesterol 165 a pisze że norma to 109 , jest sprawny fizycznie nie je bardzo tłustych rzeczy nie wiem jak zapobiegać i czy to jest groźne w tym wieku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szamalka Re: cholesterol u dzieci 08.12.07, 23:28 Miał zrobiony lipidogram? Tam jest wyszczególniony tłuszcz "dobry" i "zły". Niestety na wysoki poziom cholesterolu niezawsze wpływa niejedzenie tłustych produktów. Jest takie zaburzenie metaboliczne: hipercholesterolemia. U nas w rodzinie męża genetycznie była od paru pokoleń ze smutnym zakończeniem. Nikt w to niewierzy bo mąż jest chudy jak patyk a stereotypowo cholesterol kojarzy sie tylko z nadwagą. Na szczęście synkowi 4miesięcznemu lipidogram wyszedł dobry. U męża tę postać h. można stymulować dietą i od dziecka nie je i nie lubi klasycznej polskiej kuchni. Tylko włoska: oliwa, oliwa, oliwa, czosnek i zasada "nie iloścć jedzenia ale jakośc się liczy". Na wszystkich produktach sprawdzamy ilośc tłuszczu-na jogurtach też. Przepraszam, że odbiegłam od tematu. Zapytaj pediatre o lipidogram. A tak na wszelki wypadek to : używaj mało masła (jeśli nieobejdzie się bez niego) bo nie ma zdrowej margaryny-to jest żywy tłuszcz, mleko wybieraj chude, mięso białe a nie czerwone, jogurt i ser biały z jak najmniejsza ilością tłuszczu, ser żółty-najlepiej wogóle, jak robisz ciasto albo coś innego gdzie trzeba użyć śmietany to zastąp ja kefirem (niema zdrowej ani chudej śmietany) i ryby, ryby, ryby. Ryby w każdej ilości, pod każdą postacią-to samo zdrowie. No i naprawdę czosnek i oliwa z pierwszego tłoczenia z oliwek (nie wynalazki z pestek winogron albo oleje). Oczywiście dziecku nie polecam ale dorosłemu tak: podobno na serce i krążenie dobrze wpływa pół kieliszka czerwonego wina do kolacji-tylko - wytrawne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: cholesterol u dzieci 12.12.07, 19:45 109, to dość restrykcyjna granica normy cholesterolu. Zwykle uważa się za górną granicę 180-200mg%. Badanie było robione na czczo? Odpowiedz Link Zgłoś