Dodaj do ulubionych

Szczepić przeciw pneumokokom i meningokokom????

28.12.07, 14:21
Panie Doktorze mam dylemat...zaszczepić 6-miesięczne dziecko przeciw pneumokokom i meningokokom??
Mały już leżał w szpitalu. Podejrzewali u niego zapalenie opon mózgowych. Na szczęście jednak to wykluczono. Prawdopodobnie był to nawrót infekcji dróg oddechowych.
Pytam dlatego, że pewna część lekarzy wypowiada się na temat tych szczepionek niezbyt pochlebnie a na pewno bez entuzjazmu. Pewien profesor immunolog wykładający w Warszawie uważa, że nie ma pewności czy te szczepionki pomagają co nawet mogą szkodzić (źródło pochodzi od mojej siostry, która jest stomatologiem w Warszawie).
Jakie jest Pańskie stanowisko? Szczepić czy nie? A może poczekać aż dziecko skończy 2 lata?
Obserwuj wątek
    • mikolaj_danko Re: Szczepić przeciw pneumokokom i meningokokom?? 31.12.07, 16:09
      Jeżeli dziecko nie jest alergikiem, nie ma częstego kontaktu z dziećmi przedszkolnymi, nie masz zamiaru posyłać go do żłobka, to poczekałbym do skończenia min. 12 miesięcy. Moim zdaniem są to dobre szczepionki, ale u dzieci malutkich, gdzie prawdopodobieństwo kontaktu z w/w bakteriami nie jest duże, moim zdaniem można z nimi poczekać.
      • kkk_k Re: Szczepić przeciw pneumokokom i meningokokom?? 04.01.08, 13:31
        Mój synek ma 4 tygdonie, urodzony w 36 tc, ma siostrę w wieku szkolnym. Czy
        wskazane jest szczepienie go na pneumokoki? Czy lepiej szczepić go kalendarzowo
        bezpłatnie, czy szczepionka 6 w 1?
        • mamaadi Re: Pyt. do Pana dr 04.01.08, 14:35
          Co Pan sądzi i wyżej wymienionych szczepieniach tego samego dnia (u
          3,5 rocznego dziecka)?
        • mikolaj_danko Re: Szczepić przeciw pneumokokom i meningokokom?? 05.01.08, 22:48
          A dziewczynka często choruje? Musisz tutaj się zastanowić z pediatrą prowadzącym dzieciaki. Córka była szczepiona?
          • kkk_k Re: Szczepić przeciw pneumokokom i meningokokom?? 12.01.08, 21:25
            Poważniejsze choroby na razie córkę omijają, natomiast przeziębienia łapie
            raczej łatwo. Nie była szczepiona na pneumokoki. Czy ją także należałoby zaszczepić?
            Pediatra raczej "odwala pańszczyznę" i niestety sam z siebie nic...
          • kkk_k Re: Szczepić przeciw pneumokokom i meningokokom?? 12.01.08, 21:27
            Czy poleca Pan dr szczepienie synka szczepionką 6 w 1
        • mikolaj_danko Re: Szczepić przeciw pneumokokom i meningokokom?? 05.01.08, 22:49
          Można zaszczepiś na pneumo i meningokoki tego samego dnia tylko w różne kończyny.
          • mamaadi Re: Szczepić przeciw pneumokokom i meningokokom?? 05.01.08, 23:59
            Panie dr - bardzo dziękuję za odpowiedź.
          • angie1976 Re: Szczepić przeciw pneumokokom i meningokokom?? 10.01.08, 19:57
            Panie doktorze,
            Czy w przypadku gdy w ciąży jaki i teraz (powrócił) miałam
            paciorkowca streptococusa agalctiae powinno się zaszczepić dziecko
            przeciwko pneumokokom? W czasie porodu otrzymałam penicylinę i z
            dzieckiem było wszystko dobrze. Miał równiez robione posiewy z ucha
            i nosa - wyniki też w porządku.
            Nadmienię, że karmię teraz piersią. Nie wiem czy to ma jakieś
            snaczenie, ale żeby na dobre wyleczyć teo paciorkowca prawdopodobnie
            będę musiała podjąć leczenie antybiotykami?!
            Dziękuję za odpowiedź
            Pozdrawiam
            • angie1976 Re: pytanie do pana doktora 10.01.08, 19:58
              angie1976 napisała:

> Panie doktorze,
              > Czy w przypadku gdy w ciąży jaki i teraz (powrócił) miałam
              > paciorkowca streptococusa agalctiae powinno się zaszczepić dziecko
              > przeciwko pneumokokom? W czasie porodu otrzymałam penicylinę i z
              > dzieckiem było wszystko dobrze. Miał równiez robione posiewy z
              ucha
              > i nosa - wyniki też w porządku.
              > Nadmienię, że karmię teraz piersią. Nie wiem czy to ma jakieś
              > snaczenie, ale żeby na dobre wyleczyć teo paciorkowca
              prawdopodobnie
              > będę musiała podjąć leczenie antybiotykami?!
              > Dziękuję za odpowiedź
              > Pozdrawiam
              • adzia.k Re: pytanie do pana doktora 10.01.08, 21:06
                Panie doktorze mój syn ma 9 miesięcy, jest najprawdopodobniej
                alergikiem ( po zapaleniu oskrzeli, męczliwość po wysiłku) ja mam
                gronkowca złocistego w gardle. Syn miewa sporadyczne kontakty z
                dziećmi. Szczepić przeciw pneumokokom ?
                • mikolaj_danko Re: pytanie do pana doktora 14.01.08, 20:53
                  > Panie doktorze mój syn ma 9 miesięcy, jest najprawdopodobniej
                  > alergikiem ( po zapaleniu oskrzeli, męczliwość po wysiłku) ja mam
                  > gronkowca złocistego w gardle. Syn miewa sporadyczne kontakty z
                  > dziećmi. Szczepić przeciw pneumokokom? - alergicy zwykle są bardziej podatni na infekcje, może więc warto go zaszczepić.
              • mikolaj_danko Re: pytanie do pana doktora 14.01.08, 20:51
                > > Czy w przypadku gdy w ciąży jaki i teraz (powrócił) miałam
                > > paciorkowca streptococusa agalctiae powinno się zaszczepić dziecko
                > > przeciwko pneumokokom? - Streptococcus agalactiae, to inny rodzaj bakterii niż Streptococcus pneumoniae (pneumokok), jego obecnośc nie ma żadnego wpływu na decyzję o szczepieniu przeciw pneumokokom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka