sefora5 04.04.08, 16:29 witam prosze o pomoc akurat jestem poza zasiegiem lekarskim synek od rana ma mokry kaszel bez goraczki troszke spuchnieta szyje z lewej strony na podniebieniu czerwone punkciki co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
because6 Re: manonukleoza??? 04.04.08, 22:03 Nie wiem,co rozumiesz pod pojęciem spuchnięta szyja. W mononukleozie faktycznie mówi się o tzw.szyi Nerona,ale wynika to ze znacznie powiększonych węzłow chłonnych szyi... W mononukleozie charakterystyczne są zmiany na migdałkach (naloty),natomiast katar i kaszel to raczej "średnio pasują" do obrazu mononukleozy... Odpowiedz Link Zgłoś
because6 Re: manonukleoza??? 04.04.08, 22:06 sorry,o katarze nic nie piszesz,jedynie mokry kaszel... co do punkcikowatych zmian na podniebieniu to pewnie wybroczynki- dość często występują w tym miejscu w infekcjach wirusowych... A! no i przy mononukleozie raczej jest gorączka... Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: manonukleoza??? 04.04.08, 23:15 Idź do lekarza... Na forum nikt nie zdiagnozuje dziecka. Moja córka miała mononukleozę bez gorączki, ba, bez stanu podgorączkowego i bez szczególnie opuchnietych wężłów. A odróżnic mononukleozę od anginy potrafi tylko specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś