Dodaj do ulubionych

enterol - pytanie do betty

05.04.08, 17:23
chciałam zapytać na co się stosuje ten lek,bo go wyczytałam przy skazie
białkowej jak doradzały sobie inne mamy ten lek (co to wogóle jest za lek)ja u
swojego synka debridat stosuje może ten jest lepszy.
Obserwuj wątek
    • joaani Re: enterol - pytanie do betty 05.04.08, 17:40
      enterol to jest probiotyk
      mozesz go stosować razem z debridatem
      link www.enterol.pl/dzialanie.html
      tu poczytasz dokładnie o zastosowaniu leku
      • marika_a Re: enterol - pytanie do betty 05.04.08, 17:44
        dziękuje , pozdrawiam
    • betty-226 Re: enterol - pytanie do betty 05.04.08, 17:44
      Dokładnie. To są nieco inne preparaty. Probiotyk wspomaga naturalną florę bakteryją żołądka. Ten konkretny zwiększa tolerancję laktozy, stąd polecały sobie go mamy dzieci ze skazą białkową. Probiotyki wskazane są przy antybiotykoterapii (zapobiegają wyjałowieniu organizmu), przy biegunkach o różnej etiologii, infekcjach. Zaś debridat wskazany jest przy kolkach, wzdęciach itp. - wspomaga pracę jelit.
      • marika_a Re: enterol - pytanie do betty 05.04.08, 18:05
        właśnie zapytałam bo mój synek ma skaze białkową i bardzo często choruje,(inny
        wątek pisałam do pana doktora)w sumie minęło 2 tygodnie jak brał ostatni
        antybiotyk,i juz coś z nim zaczyna sie dziać, skarży sie na ból brzuszka w sumie
        to przy jedzeniu i bardzo niespokojnie śpi (bardzo się rzuca po całym
        łóżku)praktycznie całą noc z godzine po zaśnięciu to w miare ładnie śpi no i
        przy zasypianiu ten sam problem,dodam iż ma nieco ponad 3 latka skończone,aha i
        jeszcze ostatnio bardzo go wzięło na danonki i jogurty i tym podobne rzeczy
        strasznie woła no i troche ich zjada , może jakaś rada pozdrawiam aha i jeszcze
        o ten dicloflor 30 chciałam zapytać który lepszy czy enterol
        • betty-226 doklejone przez moda *** autor joaani 05.04.08, 22:28
          05.04.08, 21:38
          skaza białkowa a Ty dajesz jogurty , danonki
          i się dziwisz ze go brzuch boli ??
          rada - ograniczyć nabiał
          w przypadku skazy białkowej lepszy jest enterol
          • betty-226 doklejone przez moda *** autor marika_a 05.04.08, 22:29
            05.04.08, 22:15

jakiś czas temu pani doktor alergolog kazała wprowadzić na nowo włsnie jogurty
            mleko itp. i w sumie to pił kakao i jadł bardzo dużo danonków i jogurty też i
            specjalnie nic mu nie było
            ale po jakimś czasie sam nie chciał więc na siłe mu nigdy nie podawałam
            a teraz to po prostu po tych chorubskach tak go wzięło na te nabiały że hejnie
            chce mu dawać to on masło sobie wyjmuje i reką sam wyjada sama nie wiem co robić
            wapno mu zaczełam podawać bo może ma za mało a jest mu potrzebne w organiźmie bo
            nie wiem jak to inaczej tłumaczyć,podejżewam może jakieś pasożyty u niego albo
            mam nadzieje że nie te grzyby proszę o dalsze rady bede wdzięczna pozdrawiam
            • betty-226 doklejone przez moda *** autor joaani 05.04.08, 22:30
              05.04.08, 22:25

badanie na pasożyty i candide na pewno warto zrobić
              rozwieją Twoje wątpliwości
              na pewno warto wprowadzić dodatkowo probiotyk
              co do nabiału to raczej przy wprowadzaniu do diety nie powinnas
              podawać danoków itp tylko naturalne jogurty , kefir
              od kiedy mały ma wprowadzane nowe produkty do diety ?
              co do masła to myślę że raczej małemu smakuje i nie jest to na pewno
              oznaką braku wapnia :)
            • betty-226 Re: doklejone przez moda *** autor marika_a 05.04.08, 22:37
              Marika - mały może chorować często przez to, że jego organizm osłabiony jest codzinną dostawą alergenów. Od tego też może boleć go brzuch, może mieć niespokojny sen.
              Jeśli obawiasz się o jego wapń, to zrób mu badanie z krwi - poziom wapnia, fosforu i będziesz wiedziała, czy ma braki, czy nie.
              Możesz poprosić o receptę na hydrolizat mlekozastępczy: bebilon pepti, nutramigen i chociaż samego tego na pewno mały pić nie będzie, bo to niesmaczne, to możesz coś na tym robić, np. naleśniki, budyń, piec bułki itd... To zawsze jakaś dostawa odpowiednich wartości.
              Najpierw odstaw wszystko, cały nabiał. Jak objawy ustąpią, po pewnym czasie możesz ostrożnie próbować z jakimiś kefirami, najlepiej takimi, które są dzień przed datą przydatności do spożycia, wtedy zawierają najmniej laktozy.
              I faktycznie przy skazie lepszy jest enterol (wspomaga przyswajanie laktozy), choć dicoflor ogólnie chroni przed wchłanianiem alergenów do organizmu.
        • betty-226 Re: enterol - pytanie do betty 05.04.08, 22:31
          Uwaga ogólna. Nie ma potrzeby zakładać kolejnych wątków na ten sam temat, bo
          robi się bałagan.
          Wystarczy jeden, w zupełności.
          • betty-226 Re: enterol - pytanie do betty 05.04.08, 23:21
            I jeszcze jedno :) Na tym forum pytania zadajemy doktorowi Mikołajowi.
            Z pytaniami "do betty" zapraszam na priv :)
            • marika_a Re: enterol - pytanie do betty 06.04.08, 01:29
              Przepraszam że się tak rozbijam,i dziękuje ze rady.A co do mojego synka to skaze
              białkowa miał stwierdzoną jak miał ok.2 mce,i wtedy miał chyba z 6 razy
              zmieniane mleko,aż go tak konkretnie obsypało że aż buzie miał napuchniętą i
              dopiero mu ten nutramigen lekarka przepisała (kloke miał i przepukline pępkową z
              tego wszystkiego),troche go jadł ale po jakichś
              2 ,3 mc niestety przestał i to tak że nawet na spaniu marne było moje staranie
              bo nawet połowe swojej porcji nie zjadał,kupowaliśmy jeszcze go długo ale on
              tylko tak po 20 30 ml zjadał az odstawiliśmy,po 4 mcu wprowadziliśmy mu zupki
              bo nie miałam mu co dać do jedzenia i od samego początku zjadał i to łyżeczka i
              oczywiście zjadał.Potem doszły po kolei wszystkie inne nowości,tylko nabiał pani
              dokt. stwierdziła że możemy mu podać jak miał ok. półtora roczku,i tak co jakiś
              czas pił sobie actimelki,jogobelle czy te danonki i kakao.po jakichś dwóch
              tygodniach robi sobie przerwe taką dopóki mu sie nie zachce na nowo tydzień, dwa
              i tak wkoło do tej pory, moge powiedzieć że wszystkie nowości ma już dawno za
              soba Miał jeden największy chyba problem od urodzenia bo nie mógł kupki wycisnąć
              jeszcze w szpitalu lekarz mu na siłe wyciskał(po jakimś mcu wprowadziłam mu
              wyciskany sok jabłkowy )
              Teraz ostatnio to załatwia się codziennie nawet mu debridatu nie podawałam
              ostatnio, a probiotyki zawsze przy antybiotyku stosuje(lakcid,lacidofil
              ostatnio).Kefir próbowałam mu przemycić ale zanim spróbował to już wrzeszczał że
              boli go brzuszek,nieraz ze zbożami jogurtu ode mnie spróbuje jak widzi że ja jem
              ale bardzo rzadko.Miał robione badania na pasożyty lamblie oraz testy z krwi i
              nic nie wykazały(sierpień 07),3 tyg. temu mocz miał robiony też w porządku.No a
              jeszcze co do tych probiotyków chciałam zapytać który by mi pani radziła dla
              mojego synka(diclofor czy enterol).Jakieś 3 tyg. męczyło go swędzenie kazał sie
              co chwila drapać po plecach lub nogach ale teraz już w sumie przeszło, w sumie w
              dzień biega bawi sie jest pogodny i bardzo żywy.Oj strasznie się rozpisałam
              ,serdecznie pozdrawiam,

• betty-226 Re: enterol - pytanie do betty 06.04.08, 02:26
                Te probiotyki w niczym nie pomogą, jeśli dziecko dalej będzie miało kontakt z alergenem. Z opisu wynika, że ma bardzo silną alergię (puchło, często choruje, brzuch boli, swędzi, śpi niespokojnie, były zaparcia... - cały przekrój przez objawy alergii, plejada gwiazd). A takie szprycowanie tym, co szkodzi, nie jest obojętne dla zdrowia dziecka... obciążona jest wątroba, nerki. Dziecko chce, bo mu smakuje. Ale to rodzice odpowiadają za zdrowie dziecka i to rodzice mają decydować, co dziecko je.
                Probiotyki nie pomogą walczyć z alergią, jeśli dziecko będzie jeść danonki, pić mleko, jeść masło.
                Probiotyki to wsparcie dla ukł. trawiennego w czasach wszechobecnych wyjaławiaczy otoczenia, bakteriobójczych preparatów, które w ostatecznym rozrachunku doprowadzają do tego, że jesteśmy bardziej na alergie podatni.
                Nie jestem lekarzem, żeby decydować, który probiotyk będzie lepszy. Moim skromnym zdaniem jeśli dziecko ma stwierdzoną skazę białkową, a na codzień dostaje nabiał, to probiotyk można sobie darować, bo nie pomoże w żadnym stopniu.
                • marika_a Re: enterol - pytanie do betty 06.04.08, 13:46
                  dziękuje za odpowiedź, tylko powiem pani jedną żecz że w sumie chodzę z synkiem
                  po tylu lekarzach i mówiła im zo synek je,i ani jeden nie podszedł do sprawy jak
                  pani,żeby jednak odstawić konkretnie cały nabiał.dodam iż jeszcze do tego masła
                  to kupuje tylko roślinne jeśli to ma jakieś znaczenie,żadnych żadnych śmietan i
                  innych rzeczy nie używam,czasami jajko gotowane na twardo bo też strasznie
                  lubi,dodam że potem już w sumie nie miał tak widocznej skazy
                  czasami kilka krostek koło buzi ale to bardzo rzadko mu sie zdarzało teraz w tym
                  tyg.bedziemy jechać na wizyte do pani dok. alergolog(była dość długo na
                  chorobowym)i się jej zapytam o testy skórne tylko nie wiem co z tego wyjdzie bo
                  starszy syn znowu przywlókł do domu przeziebienie i dzisiaj od rana trochę
                  pokasłuje już ten mały,dziękuję za wszystkie rady,
                  pozdrawiam
                  • betty-226 Re: enterol - pytanie do betty 06.04.08, 13:55
                    Dodam tylko, że masła roślinne często zawierają serwatkę, która również jest
                    alergizująca. A skaza białkowa nie musi być widoczna ;)
    • marika_a Re: enterol - pytanie do betty 06.04.08, 16:54
      dziękuje bardzo betty i innym mamom za ciekawe wskazówki. też wszystko dokładnie
      przeczytałam,i spróbuje zastosować do nich,poszłam do sklepu kupić mu coś do
      smarowania chlebka i specjalnie nie było wyboru przyniosłam margaryne
      śniadaniową ale jak wyczytalam to masło roślinne ma mniej białka, i po prostu
      zgłupiałam nie wiem co mam mu dać do jedzenia może jaszcze poradzicie mi
      odrobine, wiem i tak już bardzo wam natrułam ale chce sprubować raz jeszcze,bo w
      sumie on aż tak dużo tego nie je,no i jeszcze jedno pytanie bo mój starszy syn
      tez miał skaze i w wieku młodszego pił kakao i jadł jogurty i nic mu nie
      dolegało,i dlatego nie zwracałam az tak bardzo na to uwagi bo myślałam że być
      może ten młodszy syn też już wyrósł z tej skazy tym bardziej że naprawde jak
      wspomniałam miał takie dość przerwy w tym nabiale że tak powiem ale no nie
      pomyślałam że to te choroby mogą być skutkiem tego nabiału,zawsze w sumie są
      razem chorzy i myślałam że sie zaraża od starszego dodam że obydwaj są na lekach
      przeciw alergicznych i wziewach (u starszego stwierdzona astma oskrzelowa
      jeszcze raz dziekuję.
    • skimag1 Re: enterol - pytanie do betty 29.05.08, 21:17
      O tak, zdecydowanie nabiał ma wpływ na choroby. Moja córka (1 rok) przybierała
      ładnie na wadze, miała dobre samopoczucie, pięknie jadła. Tylko strasznie
      chorowała. Zaliczyliśmy cztery zapalenia oskrzeli. I przy ostatnim zapaleniu
      oskrzeli - jak tylko odstawiliśmy nabiał (ale tak totalnie) mała wyzdrowiała bez
      żadnego antybiotyku!!! Choroba dosłownie sama przeszła. Wystarczyło, ze zabrakło
      alergenu i organizm sam zwalczył chorobę.
      Teraz juz kilka miesięcy jest spokój :)
      A mleko jest tez w parówkach np. Bardzo trzeba uważać. Są margaryny bez
      serwatki: z tego co pamietam to MR Kruszwica, Rama Olivio (czy jakos tak).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka