Dodaj do ulubionych

Nie chce podnosić główki

04.05.08, 23:32
Mój synek ma 7 tygodni, od początku nie przepadał za leżeniem na brzuszku ale
zaczynam się poważnie martwić, bo nie podnosi główki. Nawet jak ją przekręca z
boczku na boczek szoruje noskiem o podłoże. Niekiedy układa rączki wzdłuż
tułowia lub podnosi wysoko tyłeczek ale główki nie. Zazwyczaj po kilku
minutach leżenia na brzuszku jest wielki krzyk i nie mam sumienia go zmuszać,
czy to się unormuje, proszę o pomoc...
Obserwuj wątek
    • bezak25 Re: Nie chce podnosić główki 05.05.08, 00:02
      milalam to samo z moim synkiem.... kladz malego regularnie na brzuszku, nawet tylko na chwilke, a zobaczysz zadziwiajace efekty... na poczatek zacznij moze klasc go sobie na kolanach, tzn. jego pupcia i nozki na kanapie, brzuszek na Twoich kolanach, a raczki zwisaja z drugiej strony (dziecko jest ulozone prostopadle do ciebie), tak jest dziecku troche latwiej sie podnosic, a pozniej probuj na plaskim. Moj dlugo nie chcial lezec na brzuszku, przez co karczycho slabiutkie, ale zawzielam sie i po ok. tygodniu juz byla poprawa. Nie zrazaj sie, tylko cwiczcie!! Jak maly zacznie plakac, to nie kaz mu dluzej tak lezec, zeby sie nie zrazil. Ale probuj kilka razy dziennie!! Zobaczysz, ze bedzie tak lezal coraz to dluzej, zaczie sie rozgladac dookola i sam "pojmie" ze tak jest o wiele ciekawiej :P:P Powodzenia.
    • betty-226 Re: Nie chce podnosić główki 05.05.08, 13:21
      Maluch nie leży za często na brzuszku, więc nie ma kiedy ćwiczyć.
      Tak jak pisze moja poprzedniczka - kładź na brzuszku często na krótko, niech się maluch przekona do tej pozycji. Prostopadle na swoich udach, z jednym udem wyżej. Rączki do przodu przed buzię i baw się jego dłońmi, zainteresuj go czymś, niech ma ochotę patrzeć przed siebie i dźwigać główkę. Jak leży na płaskim (na odpowiednio twardym podłożu, żeby mu się rączki nie zapadały), układaj mu rączki pod barkami, żeby nie zostawały z tyłu.
      I wykorzystuj obroty w czasie pielęgnacji :)
    • 76ania Re: Nie chce podnosić główki 05.05.08, 16:23
      Mój Bartuś właściwie do 3 miesiąca wrzeszczał, gdy go kładliśmy na
      brzuszku. ALe nie ustawaliśmy w próbach. Choćby na chwilkę, kilka
      razy dziennie, na początku na kolanach albo miękkim kocu. Teraz
      kończy 5 miesięcy i brzuszek to jego ulubiona pozycja :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka