nausica 03.11.08, 21:07 Co można zastosować na kurzajkę na palcu u 5 latka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Kurzajka 04.11.08, 08:31 środek z apteki, w Niemczech reklamują Wartner, moja mama smarowała mi kurzajki kwasem mrówkowym, ale ona jest chemiczką, miała coś takiego w laboratorium, szczypało. Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Kurzajka 04.11.08, 09:27 Proponuję wizytę u dermatologa (nie potrzeba skierowania). Kurzajki lubią się przenosić i jak szybko tego nie wyleczycie, to za chwilę będzie miał ich kilka, a potem reszta rodziny. Niech dziecko używa innego ręcznika do rąk niż do reszty ciała i innego niż reszta domowników. Dobry dermatolog każe Pani posmarować miejsce z kurzajką maścią rozmiękczającą skórę, a następnie po kilku dniach przy pomocy ciekłego azotu "wypali" ją - tak naprawdę polega to na dotknięciu wacikiem zamoczonym w tym azocie do kurzajki i zwykle nie jest to bolesne. Po tym kurzajka powinna wypaść, chociaż czasami trzeba to powtórzyć.Aha, jeżeli kurzajka nie wypadnie po 2-3 wypalaniach to trzeba zmienić dermatologa, bo nie wszyscy lekarze (niestety ja na takiego trafiłam) umieją to poprawnie zrobić. Proszę tego nie odkładać, mi mama leczyła kurzajkę środkami z apteki na własną rękę i mocno się póżniej nacierpiałam, bo ta kurzajka wrastała coraz głębiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Kurzajka 04.11.08, 10:33 " Kurzajki lubią się przenosić i jak szybko tego nie wyleczycie, to za chwilę będzie miał ich kilka, a potem reszta rodziny. " To nie do konca jest prawda,jezeli sie je rozdrapujke to faktycznie tak,w innym wypadku nie. W aptece jest do kupienia brodacid,nalezy zabezpieczyc skore dookola brodawki mascia cynkowa a sama brodawke kilka razy dziennie smarowac plynem.Po jakim czasie ona uschnie i odpadnie razem z korzonkami. Tak jak pisala ktoras z przedmowczyn,faktycznie pomaga kwas mrowkowy(moja mama tez pracowala w lab.chem.) Mozesz sie wybrac tez do dermatologa na wymrazanie,ale ja bym najperw sprobowala ten brodacic. Odpowiedz Link Zgłoś
morusek_easy Re: Kurzajka 05.11.08, 23:43 ja dostałam od dermatologa płyn Duofilm, który nakłada się na kurzajke raz dziennie przez kilka tygodni Odpowiedz Link Zgłoś