Dodaj do ulubionych

infekcja przy Zinnacie

22.11.08, 18:11
Witam, mam problem i chciałam prosić o opinię inne mamy oraz Pana Doktora. Mój synek (14 miesięcy) w zeszłą sobotę miał zdiagnozowaną anginę. Od niedzieli jest na antybiotyku (2*2,5 ml ZINNAT). Generalnie bardzo ładnie leczył go ten antybiotyk: w drugi dzień podawania gorączka ustąpiła, w rzeci wrócił apetyt i przestało boleć gardełko. Niestety w piąty dzień Maluch zaczął sucho, naciągająco kaszleć. W nocy zwymiotował gęstą wydzieliną (taką jak gęste "smarki") Włączyłam Flavamed (2*3 ml). Dzisiaj jest 7 dzień antybiotyku i Mały kaszle trochę bardziej mokro, ma lekki katarek. Kaszel objawia się głównie podczas snu. Ataki są długotrwałe, praktycznie po przyłożeniu główki do poduszki. Co dziwnego dzisiaj podczas popołudniowej drzemki Mały wstrzymywał wydychanie powietrza (jakby stękał). Kilka takich wydechów i kolejny atak kaszlu. Mam pytanie: czy możliwe jest złapanie kolejnej infekcji przy podawaniu antybiotyku? I czy takie wstrzymywanie powietrza to odruch bezwarunkowy - próba powstrzymywania kaszlu? Proszę o opinie i rady jak ulżyć Maluchowi w nocy. Serdecznie pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: infekcja przy Zinnacie 22.11.08, 21:23
      a moze ten atybiotyk wcale nie byl konieczny bo infekcja byla wirusowa?Przy
      wirusie tez gardlo jest czerwone.A ta angina to tak na oko zdiagnozowana?
      • mamaleksa Re: infekcja przy Zinnacie 22.11.08, 21:35
        Gorączka 39,2 bardzo trudna do zbicia. Brak kataru, kaszlu. ogólne rozbicie, brak apetytu, zachowanie wskazujące na ból gardełka. Lekarz, który zna mojego synka bardzo dobrze (Mały jest dzieckiem żłobkowym i ostatnio często ma lekkie infekcje - głównie katar, lekko zaczerwienione gardełko + gorączka)i nie jest zwolennikiem szybkiego podawania antybiotyku tym razem stwierdził anginę.
        Właśnie po godzinie kaszlu przez sen Mały w końcu usnął spokojnie. Zastanawiam się czy słusznie włączyłam syrop wykrzuśny przy tym kaszlu, który się pojawił dwa dni temu. Może to on napędza naciąganie i te ataki. Od dwóch dni grzejemy ostro kaloryferami i może ten suchy kaszel to była reakcja na kaloryfery (chociaż nawilżam powietrze). chyba jutro zrobię przerwę z Flavamedem i poobserwuję Małego. Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie moim wątkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka