agnieszkadrab1980 20.04.09, 09:01 Pani doktor mam problem z zaparciami u 15-miesiecznego dziecka. Herbatka z rumianku nie pomaga. Co mogę jeszcze podać? Do tej pory nie miałam tego problemu. Mała dużo pije. Dziękuję za poradę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiak37 Re: Zaparcia 20.04.09, 10:31 wcale sie nie dziwie ze herbatka z rumianku nie pomaga.Podaj malej sliwki suszone,gerber ma sloiczkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia399 Re: Zaparcia 20.04.09, 14:28 tak jak poprzedniczka polecam wprowadzenie suszonych sliwek,ale ja jednak stawiał bym na te kupne suszone np mozesz je rozgotować zmiksować lekko i podać taką papkę,ja np podaję takie sliwki w połączeniu z kaszka wilozbożową z bobo vity np na sniadanie albi kolację.polecam wywar z ziaren siemienia lnianego(zalewasz ziarenka gotującą woda na jakieś 10min i przelewasz przez sitko i taki wywar podawaj do picia)mojemu małemu bardzo to pomogło.ponadto wycofaj z djety banan i ryż bardzo zapierają,bardzo dużo do picia podawaj wody minerLNEJ,zero słodyczy,nie podawaj marchwi gotowanej też dział zapierająco,bardzo dobrze jesli dziecko bedzie gryzło codziennie jabłuszko(mozesz podawać również utarte). z leków polecam lactuloze(syropek dostępny bez recepty;3x5ml) pomoze wyregulować kupki lub debridat(na receptę:3x5ml-on wpływa natomiast na poprawę perystatyki jelit) polecam również Dicoman Junior(zawiera błonnik)ahhhhh i zapomniała bym zamień pieczywo jasne na ciemne-mały wcina teraz grahamki bułeczki ze hoho pozdrawim i powodzenia wiem ile nerwów cię to kosztuje mój mały wyprózniał się z takim bólem i płaczem ze naprawde az na wspomnienie łezka mi się kreci w oku i czasem nadal boi się robić kupki i popłakuje ale to chyba już tak z jego psychiką -nadal pamięta:( Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkadrab1980 Re: Zaparcia 20.04.09, 18:13 A czy ten Dicoman junior jest na receptę? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia399 Re: Zaparcia 20.04.09, 22:14 dicoman junior jest dostepny bez recepty,mozna go kupić w formie saszetek do rozpuszczania(po rozpuszczeniu po krótkim czasie tworzy się taki jakby granulowany żelik cos w rodzaju kisielku:mój mały nie bardzo chciał pić wiec kupiłam dicoman w kapsułkach i wysypuję zawarośc na łyżeczkę i podję ale mały musi szyko popić bo klei mu się w buzce) na opakowaniu pisze ze mozna go stosować u dzieci pow.3roku życia ale ja skonsultowałam z pedjarą i podaję 22miesiecznemu synkowi myslę jednak ze zastosuj lactulozę na początek i zobaczysz jakie będą efekty być moze starczy lactuloza i wprowadzenie odpowiedniej djety bogatej w błonnik pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: Zaparcia 21.04.09, 21:00 warto ograniczyć w diecie banany, marchew, ryż ( zapierają) można podawać śliwki suszone, kiwi, gryzione jabłko lub skrobane. Dodatkowo można włączyć laktulozę 1-3 ml/kg/dobę przez kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś