lubona 25.04.04, 23:02 Może ktoś wie, co to za zioła(?), bo chyba zioła. Nazywają się: 1. Artecholini 2. Solareni Szukałam na gogle, ale nic nie znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 25.04.04, 23:27 Te nazwy to z łaciny chyba (przynajmniej tak wyglądają). I podane są chyba w którymś przypadku (dopełniacz?), więc może stąd problem ze znalezieniem. W mianowniku by to było coś na wzór: artecholinus/artecholina/artecholinum (?), solarenus/solarena/solarenum (?). Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 25.04.04, 23:29 O! Jest! Coś znalazłem idąc tym tropem: "Artecholina — wyciąg płynny z owoców ostropestu + ziele bożego drzewka, ziele drapacza, ziele krwawnika, ziele mięty pieprzowej, korzeń mniszka, ziele glistnika (dodatek wyciągów o działaniu żółciopędnym i żółciotwórczym)." (Ze strony: magiste.republika.pl/Purchla/wstep2.htm ) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 25.04.04, 23:42 A tej "solareny" to jest znowuż pełno, ale nie po polsku. I na dodatek zawsze w związku z branżą turystyczną. Coś od Słońca - "pole słoneczne, arena słoneczna" - w wolnym tłumaczeniu chyba. Przynajmniej mi się to tak kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
andziomat Re: Znowu zagadka 25.04.04, 23:36 www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=229 www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=1989 Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 25.04.04, 23:44 Co ma wspólnego solaren z żółcią? Kolor chyba tylko. ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
andziomat Re: Znowu zagadka 25.04.04, 23:46 Nie wiem. Aż takim medykiem nie jestem;) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 25.04.04, 23:48 Jeśli więc ten "solaren" to coś od żółci, to strasznie głupio się nazywają hotele i ulice na Zachodzie: żółciowe/żółciopędne. Błeee... Odpowiedz Link Zgłoś
andziomat Re: Znowu zagadka 25.04.04, 23:51 To już urok języków... Kiedyś współpracowałem z czechami i oni umierali ze śmiechu gdy szedłem czegoś "poszukać":) Odpowiedz Link Zgłoś
andziomat Re: Znowu zagadka 25.04.04, 23:56 Hmmmmm. Jakby to ująć najdelikatniej ze względu na cenzure;) poszukać =(cz.) wykonywać czynnośc o której nie godzi sie myśleć filozofom;) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 26.04.04, 00:00 Hahaha Chyba się domyślam. Dodatkowo właśnie znalazłem stary wątek z tego forum (to w ramach ożywiania wątków) z innymi przykładami takich słówek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=92&w=6030048&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 26.04.04, 00:05 Bo jeszcze wyjdzie, że "bingo" ma jakieś drugie, ukryte, czeskie dno. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
andziomat Re: Znowu zagadka 26.04.04, 00:09 Ups! Juz nic nie mówie! dobranoc ! PS.a jeśli o Czechach to słówko "nechsepati" od kasjerek w sklepach:) Może pisownia inna ale takie ....Fajne:) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 26.04.04, 00:12 Ja to gdzieś słyszałem w trochę spolszczonej formie "niech se pacy". Czy to o to samo może chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 26.04.04, 00:16 To moje to był bodajże cytat Polaków od czeskich celników, którzy zwracali się do turystów tym "niech se pacy". Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Znowu zagadka 26.04.04, 00:18 No może tam nic wielkiego nie było w tym zwrocie, bo znaczenie takie samo jak w Polsce, ale chyba spodobał się ze względu na samą formę, no i że po czesku był! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Znowu zagadka 26.04.04, 18:06 Dzięki. Już wiem, na co to i z czego to. Na dobrą sprawę oba te specyfiki działają podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś