Dodaj do ulubionych

Sposób na telekomune

17.05.04, 17:33
Znalazlem sposob na zlodziejska firme. Komunikator SKYPE i mikrofon zalatwia
wszystko. Mozna gadac do woli i nie placic za to rachunkow. Szkoda ze
wczesniej tego nie wiedzialem! Ale lepiej pózno niz wcale.
Obserwuj wątek
    • lubona Re: Sposób na telekomune 17.05.04, 22:09
      Tak, też niedawno go zainstalowalam, jednak nie można rozmawiać z wszystkimi.
      Trzeba mieć na pewno Windowsa XP i jeszcze jakiegoś, nie pamietam.
    • 1gomez Re: Sposób na telekomune 17.05.04, 22:25
      podaj jakies szczegoly.bo jestem ciemny w tym temacie a brzmi zachecajaco
      • lobuzek1 Re: Sposób na telekomune 17.05.04, 22:49
        Sciagasz program ze strony www.skype com, instalujesz, podlaczasz mikrofon i
        gotowe. Trzeba tylko ustawic karter dzwiekowa zgodnie z pomoca programu. No i
        potem gadasz z kimkolwiek, kto ma ten program. Tym samym olewasz telekomune i
        innych operatorów, gadasz godzinami i nie placisz zlamanego grosza. Zeby
        chodzil trzeba miec Windowsa 2000 lub XP (ja mam 2000) i chodzi OK.
        Ponizej podaje polska strone o tym programie, z niej tez mozna sciagnac
        program. Jedyny wydatek to zakup mikrofonu.
        skype.abc.pl/
        • qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 17.05.04, 23:49
          Ale przecież i zwykłe GG ma opcję komunikacji głosowej. Potrzebne jest tylko
          połączenie bezpośrednie z drugim uzytkownikiem, tzn. żadan osoba nie może
          znajdować się za serwerem lub firewallem (ale jest to technicznie do obejścia).
          No i użytkowników GG jest chyba jednak o wiele więcej :-) Przynajmniej w
          Polsce. Choć i u Polaków za granicą jest on popularny. A z obcokrajowcami w
          innych językach, którzy nie używają GG to i tak nie warto rozmawiać - po co się
          męczyć i wysilać na tłumaczenie. ;-PPP
          • lobuzek1 Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 09:51
            No wlasnie problem z GG lezy w firewallach i ciezko sie dogadac,
            eksperymentowalem tez z tym. A SKYPE - od razu dalo sie przeprowadzic rozmowe o
            jakosci bliskiej rozmowy telefonicznej.
            • qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 13:41
              Acha. Sam nigdy nie używałem opcji komunikacji głosowej, bo od 4 lat (odkąd mam
              komputer) wciąż nie mogę się zebrać na kupno słuchawek z mikrofonem. Choć
              jednocześnie w międzyczasie kupiłem pamięć RAM (nawet dwukrotnie), dysk twardy,
              klawiaturę, mysz, nagrywarkę, DVD, akcesoria sieciowe przeróżne. Ale wydatek na
              mikrofon i słuchawki wciąż jest dla mnie zbyt trudną decyzją życiową. ;-D
              • lobuzek1 Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 16:21
                JA rok dojrzewalem do tej decyzji, w miedzyczasie zmienilem twardy dysk,
                dolozylem nagrywarke, zalozylem internet, az w koncu przyszla pora i na
                mikrofon. I olewam telekomune!
                • qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 18:54
                  Ja nie mam bardzo z kim rozmawiać, a poza tym większość moich ewentualnych
                  rozmówców jest "nieinternetowa" (wiekowo i cywilizacyjnie)
    • tradycja1 Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 06:12
      Skype mam od jesieni tez sobie chwale i polecam .
      • m_arianna Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 18:09
        mam win 98, skype chodzi jak burza :))
        • qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 18:37
          Witamy na forum! :-)))
          • lubona Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 21:38
            Mam XP i Skype działa dobrze. U mnie z GG i Tlenem jest właśnie problem z
            obejściem Firewalla. Trzeba mieć podobno stały numer IP i wtedy nie ma
            problemu, a ja niestety nie mam.
            • qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 21:58
              Stały numer IP - to też jest rzeczywiście niekiedy problem. Szczególnie dla
              osób korzystających z Neostrady (i jej odpowiedników u innych dostawców). No
              ale najgorszy to rzeczywiście jest serwer firewall - szczególnie w dużych
              sieciach osiedlowych.
              • lobuzek1 Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 22:01
                Dla Skype'a firewall nie stanowi problemu. Gadam z kumplem, który chowa sie za
                firewallem, a i ja w ZETO tez jestem schowany. I co? I nic! Gada sie do woli.
                Fajny programik, dla mnie kandydat do Nagrody Nobla w kategorii "ochrona
                interesow konsumentów" (o ile taka istnieje):-)))
                • qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 22:05
                  Bo z tego co wczoraj wyczytałem w dokumentacji technicznej do tego programiku,
                  to chodzi on na tym samym porcie co przeglądarka internetowa. I dzięki temu ów
                  port (o numerze 80) działa na trochę innych zasadach niż pozostały dostęp do
                  Internetu (jest dostepny zawsze). Nie umiem tego jednak jaśniej wytłumaczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka