lobuzek1 17.05.04, 17:33 Znalazlem sposob na zlodziejska firme. Komunikator SKYPE i mikrofon zalatwia wszystko. Mozna gadac do woli i nie placic za to rachunkow. Szkoda ze wczesniej tego nie wiedzialem! Ale lepiej pózno niz wcale. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lubona Re: Sposób na telekomune 17.05.04, 22:09 Tak, też niedawno go zainstalowalam, jednak nie można rozmawiać z wszystkimi. Trzeba mieć na pewno Windowsa XP i jeszcze jakiegoś, nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez Re: Sposób na telekomune 17.05.04, 22:25 podaj jakies szczegoly.bo jestem ciemny w tym temacie a brzmi zachecajaco Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: Sposób na telekomune 17.05.04, 22:49 Sciagasz program ze strony www.skype com, instalujesz, podlaczasz mikrofon i gotowe. Trzeba tylko ustawic karter dzwiekowa zgodnie z pomoca programu. No i potem gadasz z kimkolwiek, kto ma ten program. Tym samym olewasz telekomune i innych operatorów, gadasz godzinami i nie placisz zlamanego grosza. Zeby chodzil trzeba miec Windowsa 2000 lub XP (ja mam 2000) i chodzi OK. Ponizej podaje polska strone o tym programie, z niej tez mozna sciagnac program. Jedyny wydatek to zakup mikrofonu. skype.abc.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 17.05.04, 23:49 Ale przecież i zwykłe GG ma opcję komunikacji głosowej. Potrzebne jest tylko połączenie bezpośrednie z drugim uzytkownikiem, tzn. żadan osoba nie może znajdować się za serwerem lub firewallem (ale jest to technicznie do obejścia). No i użytkowników GG jest chyba jednak o wiele więcej :-) Przynajmniej w Polsce. Choć i u Polaków za granicą jest on popularny. A z obcokrajowcami w innych językach, którzy nie używają GG to i tak nie warto rozmawiać - po co się męczyć i wysilać na tłumaczenie. ;-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 09:51 No wlasnie problem z GG lezy w firewallach i ciezko sie dogadac, eksperymentowalem tez z tym. A SKYPE - od razu dalo sie przeprowadzic rozmowe o jakosci bliskiej rozmowy telefonicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 13:41 Acha. Sam nigdy nie używałem opcji komunikacji głosowej, bo od 4 lat (odkąd mam komputer) wciąż nie mogę się zebrać na kupno słuchawek z mikrofonem. Choć jednocześnie w międzyczasie kupiłem pamięć RAM (nawet dwukrotnie), dysk twardy, klawiaturę, mysz, nagrywarkę, DVD, akcesoria sieciowe przeróżne. Ale wydatek na mikrofon i słuchawki wciąż jest dla mnie zbyt trudną decyzją życiową. ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 16:21 JA rok dojrzewalem do tej decyzji, w miedzyczasie zmienilem twardy dysk, dolozylem nagrywarke, zalozylem internet, az w koncu przyszla pora i na mikrofon. I olewam telekomune! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 18:54 Ja nie mam bardzo z kim rozmawiać, a poza tym większość moich ewentualnych rozmówców jest "nieinternetowa" (wiekowo i cywilizacyjnie) Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 06:12 Skype mam od jesieni tez sobie chwale i polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
m_arianna Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 18:09 mam win 98, skype chodzi jak burza :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 21:38 Mam XP i Skype działa dobrze. U mnie z GG i Tlenem jest właśnie problem z obejściem Firewalla. Trzeba mieć podobno stały numer IP i wtedy nie ma problemu, a ja niestety nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 21:58 Stały numer IP - to też jest rzeczywiście niekiedy problem. Szczególnie dla osób korzystających z Neostrady (i jej odpowiedników u innych dostawców). No ale najgorszy to rzeczywiście jest serwer firewall - szczególnie w dużych sieciach osiedlowych. Odpowiedz Link Zgłoś
lobuzek1 Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 22:01 Dla Skype'a firewall nie stanowi problemu. Gadam z kumplem, który chowa sie za firewallem, a i ja w ZETO tez jestem schowany. I co? I nic! Gada sie do woli. Fajny programik, dla mnie kandydat do Nagrody Nobla w kategorii "ochrona interesow konsumentów" (o ile taka istnieje):-))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Sposób na telekomune 18.05.04, 22:05 Bo z tego co wczoraj wyczytałem w dokumentacji technicznej do tego programiku, to chodzi on na tym samym porcie co przeglądarka internetowa. I dzięki temu ów port (o numerze 80) działa na trochę innych zasadach niż pozostały dostęp do Internetu (jest dostepny zawsze). Nie umiem tego jednak jaśniej wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś