jack_ryan 03.12.03, 18:31 Od jakiegoś czasu wszędzie w Tarnowie wymieniają płytki chodnikowe na kostkę. Co o tym myślicie? Czy tak się dzieje tylko u nas czy w innych miastach też? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 18:40 Kostka jest lepsza, bardziej wytrzymalsza, estetyczniejsza i mniej podatna (przy dobrym ułożeniu) na nacisk i zmiany w podłożu. Więc chyba to ku dobremu te zmiany idą... Odpowiedz Link Zgłoś
teklat Re: Kostka brukowa 03.12.03, 19:03 Być może jest bardziej wytrzymała i z pewnością wygląda ładniej, zwłaszcza w otoczeniu starych, zabytkowych kamienic. Ale niewygodna do chodzenia w szpilkach. Odpowiedz Link Zgłoś
1gomez Re:jestem wielkim fanem kostki 03.12.03, 20:34 ale uzytej tam gdzie trzeba.to co zrobili z kawalkiem watoku i co jest powodem do dumy naszych wladz wola o pomste do nieba.najkrocej mozna powiedziec.alles beton.tfu Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re:jestem wielkim fanem kostki 03.12.03, 21:04 1gomez napisał: > ale uzytej tam gdzie trzeba.to co zrobili z kawalkiem watoku i co jest powodem > do dumy naszych wladz wola o pomste do nieba.najkrocej mozna powiedziec.alles > beton.tfu A tak. Przyglądnąłem się nawet dziś temu "deptakowi" przy Wątoku naprzeciwko "Krakchemii", ups przepraszam - teraz "Almy". Pomysł trochę chybiony. Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Kostka brukowa 03.12.03, 20:52 Teklo bardzo trafne spostrzezenie :) Po kostce brukowej zle chodzi sie w szpilkach.Niejednokrotnie wybralam sie gdzies "w miasto" i musialam przeciez gdzies zaparkowac, dojsc, przejsc....horror... sa miejsca gdzie kostka brukowa pasuje jak kwiatek do kozucha.No ale za to jakas firma robi kase... Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 21:49 Jak dobrze być mężczyzną. Płaskie buty, zero problemów. :-))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: Kostka brukowa 03.12.03, 21:53 no a zadkiem nie trzesie jak sie jedzie po takiej kostce??? Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 21:57 To układają przeważnie na deptakach. Tak że autem tam nie pojeździsz. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:01 eheheheh fakt, jakos z dziecinstwa pamietam w Gorlicach byla jedna droga wykostkowana i wiem ze jak po niej jechalam z ojcem autem to mi zadek podskakiwal i reszta tez heheheheh:))))))))ale to strasznie dawno bylo,ani ojca juz nie ma, ani mnie tam nie ma,ale droga i moj zadek ciagle sa heheheh Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:06 Poki jest wszystko rowno to jest jeszcze do przezycia, ale stara kostka to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:09 fakt tradycja, ja pamietam zycie jeszcze z czasow prehistorycznych kiedy kostka brukowa byla z grubsza ciosanym kamieniem,teraz to chyba lepiej robia heheh gladziej:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:07 > ale droga i moj zadek ciagle sa heheheh Znaczy mam rozumieć, że ciągle podskakujesz w myślach na wpomnienie tamtej drogi??? ;-))) A co do samej drogi - to były chyba tzw. kocie łby czyli kawałki granitu układane łukami na ziemi. Teraz brukowanie deptaków opiera się głównie na sztucznej kostce brukowej produkowanej z betonu i układanej równiuteńko. Gomez jako budowlaniec lepiej Ci to wyjaśni i wytłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:12 Mam swoja teorie na te wymiane chodnikow na kostke i wyzsze krawezniki, ale moze sie myle. Jednak w obliczu ciaglych afer w tym kraju wszytsko jest prawdopodobne. No coz, mysle, ze ktos mial duzo tej kostki na zbyciu, a ten ktos byl znajomym kogos itd,itd. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:15 Ha! Wszystko możliwe. Szczególnie jeśli co inne się wali, brakuje pieniędzy na ważniejsze rzeczy, a tu kostkę fundują. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:18 qwerty.tarnow napisał: > Ha! Wszystko możliwe. Szczególnie jeśli co inne się wali, brakuje pieniędzy na > ważniejsze rzeczy, a tu kostkę fundują. Tym bardziej, ze moim skromnym zdaniem, nie wszedzie ta zmiana byla konieczna, a juz te wyzsze krawezniki to jakis koszmar. Po co? moze ktos wie? bo ja nie wiem, wiem tylko,ze jakby mi sie przypadkiem zdarzylo na taki kraweznik wjechac, a zdarzyc sie wszystko moze:) to oj, kiepsko byloby , kiepsko Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:21 Zależy gdzie. Może żeby woda nie spływała z ulicy na chodnik? Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:22 wspominam i strasznie mnie to cieszy h ehehehhe:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:29 ellenai napisała: > wspominam i strasznie mnie to cieszy h ehehehhe:)))))) Cieszy fakt, że "jak po niej jechalam autem to mi zadek podskakiwal i reszta tez" Szcególnie ta "reszta"? ;-PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:31 qwerty bez sprosnosci , ja wtedy mialam kolo 5 lat hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:34 Hahaha Czy ja coś sugeruję? ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:39 hmmm, no jakos tak to dziwnie zabrzmialo no ale w koncu to ja zaczelam heh enie mam cie co winic:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:48 Hahaha W obu przypadkach moje wypowiedzi miały drugie dno. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:49 no tak nie ma to jak zmylic przeciwnika heheh:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:52 Walczyć należy na wszystkich frontach i każdą bronią. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:14 jack_ryan napisał: > Od jakiegoś czasu wszędzie w Tarnowie wymieniają płytki chodnikowe na > kostkę. Co o tym myślicie? Czy tak się dzieje tylko u nas czy w innych > miastach też? Tak u mnie też już prawie cały rynek jest wybrukowany. Nawet ładnie to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:19 Czasami jednak jest ładniesza i bardziej pasuje stylowo ta stara kostka, ciosana. Wszystko zależy od doboru, miejsca i sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:25 qwerty.tarnow napisał: > Czasami jednak jest ładniesza i bardziej pasuje stylowo ta stara kostka, > ciosana. Wszystko zależy od doboru, miejsca i sytuacji. Racja, zgadzam się. Mnie nie bardzo podoba się ta kolorystyczna układanka. Trochę się to wg mnie "gryzie" z kamienicami i rynkiem. Jednak wolę to, niż te dziurawe płyty chodnikowe. Tu dopiero można było pogubić obcasy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:27 Kostka brukowa - tak! Tylko prędzej ta szara. Czerwona nie wszędzie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:31 qwerty.tarnow napisał: > Kostka brukowa - tak! Tylko prędzej ta szara. Czerwona nie wszędzie pasuje. No właśnie a u mnie łaczą "artystycznie" tę czerwoną z szarą. Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:32 To wszędzie tak. Standardowe dwa kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:38 qwerty.tarnow napisał: > To wszędzie tak. Standardowe dwa kolory. I to sie komuś podoba? Chyba mi to przypomina to mundurowanie nas. Jak modne koturny, to nic innego nie kupisz. Jak taki krój płaszcza, to nogi schodzisz i nic z tego, jak szaro z czerwonym, to też wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jack_ryan Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:43 Nie wiedziałem że moda dotyczy również nawierzchni. Ciekawe kto jest dyktatorem mody nawierzchni - może Dior albo Chanel? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:47 > Ciekawe kto jest dyktatorem mody nawierzchni - może Dior albo Chanel? Walc (walec?) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:47 jack_ryan napisał: > Nie wiedziałem że moda dotyczy również nawierzchni. Ciekawe kto jest > dyktatorem mody nawierzchni - może Dior albo Chanel? :)) A może burmistrz miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
jack_ryan Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:49 lubona napisała: > A może burmistrz miasta? Nie - burmistrz raczej ulega modzie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:51 jack_ryan napisał: > lubona napisała: > > > A może burmistrz miasta? > > Nie - burmistrz raczej ulega modzie :)) No fajnie - uległy burmistrz - nawet mi sie to podoba.:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:51 lubona napisała: > A może burmistrz miasta? No, w pewien sposób na pewno! Każdy z nich chciałby być dyktatorem. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lubona Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:55 qwerty.tarnow napisał: > lubona napisała: > > > A może burmistrz miasta? > > No, w pewien sposób na pewno! Każdy z nich chciałby być dyktatorem. ;-) Chciałby?! Mnie się czasami wydaje, ze oni myślą, że już są. ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty.tarnow Re: Kostka brukowa 03.12.03, 22:44 Jak buty męskie ze ściętym końcem, to tradycyjne tylko w jednym sklepie (na szczęście wiem w którym! :-) O modzie mieliśmy już tu swego czasu wątek . tutaj . Odpowiedz Link Zgłoś