Dodaj do ulubionych

Czy dostaniemy kredyt

IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.10, 13:16
Witam, zaczynamy się z mężem rozglądać za kredytami mieszkaniowymi z dopłatami, tylko nie wiem czy dostaniemy kredyt, mamy niskie zarobki, tzn ja netto 1300, mąż 1500 netto, a z dodatkowej roboty "na czarno" jeszcze ok. 700 zł, czyli razem ok. 3500 netto. Chcemy kupić mieszkanie warte 140 tysięcy, czy dostaniemy kredyt? W jakim banku najlepiej wziąć kredyt z dopłatą?
Czy może lepiej wybudować mały domek taki 70-80m2- mamy działkę wartą ok. 80 tys. ??
Obserwuj wątek
    • michas007 Re: Czy dostaniemy kredyt 12.10.10, 11:04
      Przy udokumentowanym dochodzie netto 2800 zł/m-c zdolność jest przy założeniu braku innych zobowiązań, grupki dzieci na utrzymaniu. Żadne dochody na czarno nie będą brane przez bank jako dochód.
      Kwestia inwestycji (mieszkanie czy dom) to już wyłącznie Wasza decyzja.
    • poszukiwaczka.in Re: Czy dostaniemy kredyt 12.10.10, 15:37
      Jesli nie macie zadnych zobowiazan, to jest zdolnosc. Nie policzylam raty i nie wiem jakie sa oferty bankow, bowiem nie podajecie w jakim regionie to mieszkanie i ile metrow. Dochody na czarno nie sa honorowane w zadnym banku. Jesli chodzi o wybudowanie malego domu, to zastanowcie sie, czy oplaty beda porownywalne. Policzcie sobie wszystkie koszty w zwiazku z utrzymaniem mieszkania i domu (ogrzanie moze kosztowne), plus koszty wyzywienia, ubrania, srodkow czystosi i higieny, plus oczywista rata kredytu. Przewaznie koszty mieszkania nie sa tak odczuwalne, bo na przyklad wywoz nieczytosci jest tanszy, nie oproznia sie szamba, a internet to groszowe sprawy bo mozna sie podpiac pod siec osiedlowa za pare zlotych. Odpadaja tez koszty ochrony itp. Mysle ze warto usiasc nad wydatkami i to wszystko przekalkulowac, szczegolnie, ze nie stac was na popelnienie bledu.
    • Gość: lois Re: Czy dostaniemy kredyt IP: 195.117.141.* 12.10.10, 20:33
      Dziękuję za odpowiedzi.
      Mieszkanie chcemy kupić w woj. podkarpackim, miejscowość do 50 tys. mieszkańców, mieszkanie 40 m2. Nie mamy żadnych kredytów. Jaka byłaby rata kredytu na 25-30 lat?
      • Gość: Mirek Re: Czy dostaniemy kredyt IP: *.aster.pl 14.10.10, 23:45
        Witajcie,
        zacznijmy od tego, że mieszkanie w woj podkarpackim musi się mieścić w następującym zakresie cenowym za m2:
        m. Rzeszów 4 879,00
        pozostałe miejscowości 3 943,80

Jeśli ten warunek jest spełniony możemy iść dalej.
        Zdolność kredytowa jest na max poziomie: 210-230 000 zł przy 30 latach
        Zdolność kredytowa jest na max poziomie: 230-250 000 zł przy 40 latach kredytowania.

Przy liczeniu zdolności nie wziąłem pod uwagę żadnych zobowiązań, ani dzieci na utrzymaniu. Jedno dziecko zmniejsza zdolność o ok 30 000 zł. Każde 100 zł zobowiązania comiesiecznego np raty to obniżenie zdolności o ok 12-15 000 zł

Dla kwoty 140 000 zł kredytu:
        Rata: 30 lat: 630 zł (820 zł do czasu wpisania hipoteki do księgi wieczystej - ok 2-4 m-ce)
        Rata: 40 lat: 560 zł (760 zł do czasu wpisania hipoteki do księgi wieczystej - ok 2-4 m-ce)

Jeśli potrzebujecie więcej inforamcji proszę o kontakt:
        miroslaw.gladecki@homebroker.pl
      • poszukiwaczka.in Re: Czy dostaniemy kredyt 15.10.10, 13:32
        Moj poprzednik dobrze kombinuje z tym odkladaniem (np ekstra kasa z pracy na czarno, moze stanowic jakies kolejne oszczednosci na lata, kiedy rata wzrosnie). Nie jestem jednak pewna co do pozbycia sie dzialki. Taka dzialka zawsze stanowi jakies zabezpieczenie, wklad wlasny itp.
        Ofert bankow jest troche, wiec nie bede sie rozwodzic nad detalami - ale unikalabym kredytu na 40 lat. Przy kredycie na 30 lat np w Banku Pocztowym, rata wynosi 450zl.
        Reszte sprawdzcie sobie na wlasna reke, link do wszystkiego znjadziecie w mojej sygnaturze. Pozdrawiam
    • fortis_hipoteka Re: Czy dostaniemy kredyt 15.10.10, 00:56
      Z budową domu raczej bym nie ruszał. Jakby nie patrzeć to dość droga inwestycja, z pewnością przekroczyłaby wartość nabywanego mieszkania a tym samym - wymagałaby większego kredytu. Pamiętajcie, że bierzecie kredyt na 30 czy 40 lat, rata w okresie dopłaty będzie dość niska, ale później wzrośnie. Jeżeli w tej chwili jesteście w stanie co miesiąc odłożyć ok 1000zł tzn. że prawdopodobnie będziecie w stanie spłacać terminowo swój kredyt. Jeśli jednak dochody i wydatki prawie się zerują - wówczas pomyślałbym nad sprzedażą działki i dobraniu nieco kredytu do zakupu mieszkania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka