Dodaj do ulubionych

Zmiany w RnS

IP: *.um.wroc.pl 24.03.11, 14:04
Zwróciliście uwagę, że proponowana nowelizacja oprócz parametrów o których trąbi się w koło (spadek wskażnika, obniżenie wieku, rynek pierwotny) dotyczy też ograniczenia do zakupu NA PIERWSZĄ NIERUCHOMOŚĆ.:
- art 4 ust 1a projektu nowelizacji: Dopłaty dla docelowego kredytobiorcy, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 3, mogą być stosowane jeżeli do dnia zawarcia umowy kredytu preferencyjnego nie był właścicielem lub współwłaścicielem
- cytat z uzasadnienia projektu nowelizacji "(...) Z uwagi na cel programu Rodzina na Swoim jakim jest wspieranie średniozamożnych rodzin, w ich dążeniach do zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych i pozyskania pierwszego, własnego mieszkania,(...)
Więc ergo : jeśli teraz jestem współwłaścicielem wystarczy zrobić darowiznę by mieć czyste konto w momencie składania wniosku. Po nowelizacji nie kwalifikuję się na dopłatę, bo "pierwsze" mieszkanie już miałem i nie ważne jak dawno i nie ważne że formalnie nie mam.
Obserwuj wątek
    • arfer Re: Zmiany w RnS 24.03.11, 22:54
      Napiszę tak : gdyby w 2006 r. ustawa była porządnie napisana i nawiązywała ściśle do założeń programu (włąśnie ujętych w cytacie), nie słyszelibyśmy o "finansowaniu deweloperów i apartamentów", nadużyciach itd itp..

• Gość: Kred.pl Re: Zmiany w RnS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.11, 13:59
      Rzeczywiście, ten temat jest jakoś dziwnie przemilczany a zmiana w zapisie jest kolosalna!
      Dotychczasowe brzmienie artykułu 4.1 jest bowiem diametralnie inne:
      ---------------------------------------------------------------------------------------------
      Art. 4. 1. Dopłaty mogą być stosowane, jeżeli żadna z osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, w dniu zawarcia umowy kredytu preferencyjnego nie jest:
      1) właścicielem lub współwłaścicielem budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego;
      2) osobą, której przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, którego przedmiotem jest lokal mieszkalny lub dom jednorodzinny;
      3) osobą, której przysługuje spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu mieszkalnego;
      4) najemcą lokalu mieszkalnego.
      -----------------------------------------------------------------------
      Pozdrawiam
      Portal kredytowy KRED.PL
      www.kred.pl
      • Gość: peter Re: Zmiany w RnS IP: *.um.wroc.pl 12.04.11, 08:38
        powiało grozą, ale:
        1. Zmiana o której pisałem pojawiła się w projekcie ustawy z 15.12.2010 r.skierowanym do rozpatrzenia przez Radę Ministrów, plik jest nadal dostępny na stronie MI:
        bip.mi.gov.pl/pl/bip/projekty_aktow_prawnych/projekty_ustaw/ustawy_mieszkalnictwo_i_gospodarka_komunalna/zal_ust_rns
        2. W projekcie ustawy z dnia 17.02.2011 przesłanym do Sejmu (druk sejmowy nr 3899) feralnego "art 4 ustęp 1a" już nie ma. PANIKA ODWOŁANA !!!

• toman13 Re: Zmiany w RnS 14.04.11, 21:03
        ja z kolei słyszałem też o tym że już w chwili składania wniosku (a nie podpisywania umowy) nie można być właścicielem czy współwłaścicielem nieruchomości...owszem , nie sprawdzałem tego ale tak mi powiedział jeden doradca że to się deklaruje we wniosku. Chciałem wejść w rns ale mam nieruchomość (kawalerke)którą wynajmuję i chce kupić większe mieszkanie i problem polega na tym że nie mam pewności że bank da mi pozytywną decyzje w rns a ja nie będę "pozbywał się" mieszkania bo dochód z najmu potrzebny jest mi do zdolności w zwykłym kredycie bez dopłat...dziwny ten kraj...
        • Gość: Kred.pl Re: Zmiany w RnS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.11, 12:19
          Artykuł 4.1 ustawy o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania wyraźnie precyzuje, iż nie można być właścicielem mieszkania W DNIU ZAWARCIA UMOWY KREDYTU PREFERENCYJNEGO. Jeżeli bank wymaga wykazania się brakiem prawa własności do nieruchomości w chwili składania wniosku, to jest to zwyczajna nadinterpretacja litery prawa ze strony banku.
          Inna kwestia jest taka, iż nie można być również najemcą lokalu mieszkalnego. W tym przypadku trzeba zrezygnować z wynajmowania lokalu w ciągu 6 miesięcy od daty podpisania umowy o kredyt Rodzina na swoim. Cześć banków wymaga sporządzenia oświadczenia kredytobiorcy w którym zobowiązuje się on do rozwiązania umowy najmu w tym terminie.
          To czy bardziej opłaca się sprzedać mieszkanie i skorzystać z RnS czy zatrzymać mieszkanie i czerpać dochody z jego wynajmu, zależy od kwoty dopłaty z kredytu preferencyjnego i dochodów z najmu. W większości przypadków lepiej zostawić sobie mieszkanie i skorzystać ze standardowego kredytu hipotecznego, bo dochody z najmu będą wyższe aniżeli zysk z dopłat w programie Rodzina na swoim. Choć nie zawsze tak jest.
          Proszę także pamiętać, że nie wszystkie banki honorują dochody z tytułu najmu lokalu mieszkalnego, a te które to uwzględniają z reguły każą sobie udokumentować takie dochody za co najmniej 12 miesięcy wstecz. Polecam artykuł na ten temat opublikowany na naszym portalu przez porównywarkę Comperia. Znajduje się on pod adresem www.kred.pl/20110329284/Poradniki/zdolnosc-kredytowa-w-czasach-wynajmu.html

Pozdrawiam
          Portal kredytowy Kred.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka