Dodaj do ulubionych

23 czerwca 2014, CWP :)

23.06.14, 08:54
Dzień dobry w trzeci dzień lata smile

Z okazji Dnia Ojca
wszystkim Tatom, Tatusiom, Tatkom, Tuśkom życzę wszystkiego najlepszego.

STO LAT! smile smile smile

https://1.bp.blogspot.com/-iZDeaPh3BvI/TgWQQj17s8I/AAAAAAAAALU/PLs_6mvXdoQ/s1600/28282_dzien-ojca388.jpg
Obserwuj wątek
    • 1agfa Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 23.06.14, 22:10
      Dzień dobry Wszystkim.
      No cóż - zabieram sobie te życzenia, Karen!

Niełaskawy trzeci dzień lata, już jako trzeci (albo i więcej) zimny do szpiku, deszczowy, wietrzny - aż poświstuje, szczególnie nocą potępieńczo w załomkach murów, na otwartej przestrzeni popycha i podrywa poły. Miota gałęziami.
      Miota nastrojami.
      Na działce krwiożercze i komary drwiące sobie z odymiania, mało! zaśmiewające się w kułak. Nawet kocinę gryzły.
      Chłód wypędził z przyrody łona z powrotem, na domowe.
      Twój obrazek rozjaśnił dzień smile
      (oprócz otrzymanych książek i smukłego naczynia z płynną i przednią - choć wędrowną - zawartością)

k.karen napisała:

> Dzień dobry w trzeci dzień lata smile

(...)
      >
      > https://1.bp.blogspot.com/-iZDeaPh3BvI/TgWQQj17s8I/AAAAAAAAALU/PLs_6mvXdoQ/
s1600/28282_dzien-ojca388.jpg
      • k.karen Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 23.06.14, 22:21
        Dobry wieczór, Agfosmile

Cieszę się, że odezwał się choć jeden Tato smilesmilesmile

Pogodę już Ci wysyłam, może na jutro rano zdąży wink

A może inaczej? U mnie nie ma tak dużo komarów, to może wybierz się tu, choćby na wycieczkę? Zapraszam smile
        • 1agfa Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 23.06.14, 22:47
          Karen kwiat smile Chwaliłbym sobie i dziękuję za zaproszenie (w pakiecie pogoda zagwarantowana? wink
          Aby ktoś mógł wyjechać, ktoś w domu siedzieć musi - i padło na nas.
          Wakacje! Ostatnie przed szkołą.
          Nie do wiary, że już...
          Zatem oczekuję na uprzejmą przesyłkę Twojej pogody u siebie smile
          Z podziękowaniem i pozdrowieniami.

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim smile

(...)
          > Pogodę już Ci wysyłam, może na jutro rano zdąży wink
          >
          > A może inaczej? U mnie nie ma tak dużo komarów, to może wybierz się tu, choćby
          > na wycieczkę? Zapraszam smile
          • k.karen Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 23.06.14, 23:14
            Tak, nie do wiary! Jak ten czas szybko leci smile

Dobra pogoda już w drodze do Ciebie, Agfo,
            wraz z życzeniami dobrej nocy smile
    • hardy1 Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 23.06.14, 23:24
      Dobry wieczór, Karen, Agfo i Wszyscy, po kilku dniach mojej nieobecności smile

Zaglądam tylko na chwilkę, czy żyjecie, bo i ja żyję... chociaż z wolnym czasem w tym tygodniu to u mnie bardzo krucho. Ale już niedługo smile

Jednak dobrze, że chociaż na chwilkę zaglądnąłem... odbieram również dla siebie Twoje życzenia dla ojców, Karen smile

PS. Teraz zaś, jeszcze dzisiejsza robota nie skończona...
      • k.karen Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 24.06.14, 11:24
        Dzień dobry WKN smile

Hardy, dobrze że się zameldowałeś smile ale niedobrze że masz tyle pracy.

Wszystkim miłego i spokojnego dnia smile
        • 1agfa Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 24.06.14, 13:42
          Dzień dobry, cześć Wszystkim smile
          Twoje "przesyłkowe" słońce, Karen, rano zawitało, oczko puściło i za chmurami (na tę chwilę) się skryło - ale przez kilka godzin ogrzewało moje miasto. Liczę, że znowu się ukaże nad dachami, że wiatr chmury przegna. Toż przecież trwa lato, tak słyszałem!
          Wszystkim pozdrowienia, udanego i nie nadmiernie zapracowanego dnia smile

k.karen napisała:

> Dzień dobry WKN smile
          >
          > Hardy, dobrze że się zameldowałeś smile ale niedobrze że masz tyle pracy.
          >
          > Wszystkim miłego i spokojnego dnia smile

dn
          • k.karen Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 24.06.14, 18:43
            Pozdrowienia Agfo smile

Trochę późno wysłałam do Ciebie słoneczną pogodę i pewnie za słabo się starałamuncertain
            A lato jest, ale jeszcze czeka na tych, którzy muszą pracować. Za to wakacje, te będą piękne! smile
            • 1agfa Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 24.06.14, 22:41
              Dziękuję, Karen smile Przynajmniej nie lało dzisiaj, zatem całkiem nieźle, chociaż dość zimno; w nocy kocina wcisnęła się pod kołdrę! big_grin
              (E tam, podobno ludzie dzielą się na tych, którzy przyznają się że pozwalają włazić zwierzakom do łózka, i na tych którzy to robią - ale się nie przyznają smile)

k.karen napisała:

> Pozdrowienia Agfo smile
              >
              > Trochę późno wysłałam do Ciebie słoneczną pogodę i pewnie za słabo się starałam
              > uncertain
              > A lato jest, ale jeszcze czeka na tych, którzy muszą pracować. Za to wakacje, t
              > e będą piękne! smile

I na ten czas wakacji liczę smile
              Lipiec - nie musi być deszczowy (jak w tytule starego filmu), a noce są upalne (Ordonka) wink; sierpień...w sierpniu zwykle chłodnawe, sprzyjające noce, za to niebo rozprażone w ciągu dnia, czas żniwny. Pamiętam taki sierpień, piękny, niepowtarzalny, a może nie? ...wink

PS. Mam fotki kociny i kotek działkowych, ale już nie dzisiaj.
              Pozdrawiam.

Dobranoc.
              Dn.
              • k.karen Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 26.06.14, 23:48
                Zaniedbał nam się CWP. Nie było dzień dobry, to chociaż trzeba:

Dobranoc, spokojnej nocy i pięknych snów smile
    • witekjs Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 24.06.14, 17:55
      To miłe Karen, że wysłałaś do nas uśmiechnięte, słoneczne serduszko.
      Muszę Wam powiedzieć, że miałem bardzo miły, nieoczekiwany telefon z życzeniami od mojego syna, który na krótko jest w Dominikanie.

Pozdrawiam Was serdecznie. Witek }:--})=
      • k.karen Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 24.06.14, 18:36
        Dzień dobry, Witku smile

To dostałeś prawdziwie egzotyczne i piękne życzenia smile

Pozdrawiam Tatę podróżującego syna smile
      • 1agfa Re: 23 czerwca 2014, CWP :) 24.06.14, 22:21
        O, to ciekawa wycieczka, Witku, aż Dominikana! i mimo że to tak daleko, syn Twój pamiętał smile
        A przecież w obcym i intrygującym nieznanym kraju, w zaaferowaniu, oddychając innym powietrzem i pasąc oczy nieznanymi widokami, łatwo zapomnieć.
        (Ja mam kłopoty z datami, muszę zapisywać w kalendarzu, co nie zawsze pomaga wink)
        Gratuluję i pozdrawiam smile

witekjs napisał:

> To miłe Karen, że wysłałaś do nas uśmiechnięte, słoneczne serduszko.
        > Muszę Wam powiedzieć, że miałem bardzo miły, nieoczekiwany telefon z życzeniami
        > od mojego syna, który na krótko jest w Dominikanie.
        >
        > Pozdrawiam Was serdecznie. Witek }:--})=
    • hardy1 27 czerwca 2014, piątek, CWP :) 27.06.14, 07:43
      Dzień dobry Wszystkim smile

Wreszcie! Wreszcie powoli wychodzę z obowiązków - obowiązkowych, nadoobowiązkowych i dobrowolnych smile Zajmowały mi one w ostatnich kilku tygodniach prawie cały czas... ledwie na spanie starczało. Już czuję powiew świeżego, wolnego czasu smile

Czego wszystkim także życzę... zwłaszcza że dzisiaj koniec roku szkolnego smile

PS. Znaczy życzę wolnego czasu, a nie nadmiaru obowiązków big_grin To dla precyzji życzeń wink
      • k.karen Re: 27 czerwca 2014, piątek, CWP :) 27.06.14, 08:27
        Cześć, Hardy smile

Dziękuję za życzenia wolnego czasu, teraz najbardziej mi go potrzeba smile

Wszystkim, spojonego i słonecznego dnia smile
      • 1agfa Re: 27 czerwca 2014, piątek, CWP :) 28.06.14, 01:23
        Ho, Hardy ma wolny czas!! big_grin Cześć, Hardy. Także nocne pozdrowienia dla Wszystkich smile

hardy1 napisał:

> Dzień dobry Wszystkim smile
        >
        > Wreszcie! Wreszcie powoli wychodzę z obowiązków - obowiązkowych, nadoobowiązkow
        > ych i dobrowolnych smile Zajmowały mi one w ostatnich kilku tygodniach prawie cały
        > czas... ledwie na spanie starczało. Już czuję powiew świeżego, wolnego czasu : )

(...)
        Mnie także huk całkowicie niespodziewanych zajęć sie przytrafił, na szczęście koniec z nimi (mam nadzieję wink) - zapowiada się trochę wolnego - dla siebie! - czasu.
        Można się poczuć bogaczem z taką obfitością wolnego (time is money suspicious). Zatem uda mi się zerknąć tu i ówdzie.
        Poczytać sobie obiecuję rozmowy, a widzę że jest co czytać! (tylko z grubsza udało mi się teraz okiem rzucić).
        Listy zaległe mam napisać (niektórzy już poobrażani, ale może wybaczą) sad .
        Fotki umieścić zapowiedziane zwierzakowe (choć skromne, to moje, o!)

Teraz noc nad moim miastem, chociaż nigdy niebo nie jest tutaj rzeczywiście ciemne, prawdziwie nocne. Jednak wskazówki zegara suną nielitościwie i przypominają, monotonne lewo-prawo wahadła pogłębia senność. Tik-tak, tik-tak, tik-...
        Dzisiaj był ostatni dzień przedszkola, nie tylko szkół, proszę państwa big_grin

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim i pogodnego poranka smile
    • hardy1 28 czerwca 2014, sobotnie CWP :) 28.06.14, 08:23
      Cześć Wszystkim smile

Zwłaszcza Karen i Agfie, bo chociaż odpowiedzieli na mój wczorajszy zew - wolności śpiew wink

Tak, wreszcie, już prawie... jeszcze tylko kilka dni na popisanie końcowe tego, co trzeba i luz, luzik, luziczek big_grin

Miłej soboty, czas z niej skorzystać, nogi na rowerze rozprostować smile Pzrez dwa tygodnie nie miałem prawie czasu...

Hej buzie w górę i opalać, w końcu lato już jest big_grin
      • k.karen Re: 28 czerwca 2014, sobotnie CWP :) 28.06.14, 08:44
        Cześć Hardy, Agfo i wszystkim, którzy jeszcze nie zapomnieli o tradycji i zaglądają na nasz Codzienny Wątek smile

hardy1 napisał:

> Cześć Wszystkim smile
        >
        > Zwłaszcza Karen i Agfie, bo chociaż odpowiedzieli na mój wczorajszy zew - wolno
        > ści śpiew wink

Hardy, błagam, możesz wszystko śpiewać, tylko nie "Niech żyje wolność" bo ta piosenka podobno powstała w kryminale big_grin big_grin big_grin Zdecydowanie najlepsza na dzisiaj będzie: Oprócz błękitnego nieba

Wszystkim miłego dnia, pięknej pogody i udanego wypoczynku w plenerze smile

• k.karen Re: 28 czerwca 2014, sobotnie CWP :) 28.06.14, 20:04
          Mogę być z siebie zadowolona. Chyba jako jedyna na P. wierzyłam, że (już były abp) Wesołowski nie wywinie się i spotka go zasłużona kara. Przy okazji pamiętam też, jak na niektórych forach, mohery stanęły murem w obronie tego bydlaka!
          W polskim kościele to sprawa bezprecedensowa, żeby usunąć ze stanu duchownego tak wysokiego hierarchę, a to znaczy że dowody przeciwko niemu są niepodważalne. To dobrze rokuje na przyszłość i jestem pewna, że to nie koniec stanowczych działań nie tylko Watykanu, ale i polskiego kościoła. To dopiero pierwszy krok, bo nie jest jeszcze jasne, czy wydalenie z kleru jest jednocześnie pozbawieniem obywatelstwa watykańskiego i wiążących się z tym procedur prawnych.

wyborcza.pl/1,75478,16231694,Szostkiewicz__Teraz_pan_Wesolowski_powinien_stanac.html
          • 1agfa Re: 28 czerwca 2014, sobotnie CWP :) 28.06.14, 20:39
            Zgoda, Karen, w tym przypadku - tyle że Wesołowski może się jeszcze odwołać, kara może być złagodzona; ponadto cóż to jest, to jak wyrzucenie z pracy jednego człowieka. A co z odpowiedzialnością Instytucji?!
            Co z odpowiedzialnością osobistą-karna tego człowieka?
            Nie chciałbym, aby rzecz sprowadziła się do tego jednostkowego przykładu.

k.karen napisała:

> Mogę być z siebie zadowolona. Chyba jako jedyna na P. wierzyłam, że (już były a
            > bp) Wesołowski nie wywinie się i spotka go zasłużona kara. Przy okazji pamięta
            > m też, jak na niektórych forach, mohery stanęły murem w obronie tego bydlaka!
            > W polskim kościele to sprawa bezprecedensowa, żeby usunąć ze stanu duchownego t
            > ak wysokiego hierarchę, a to znaczy że dowody przeciwko niemu są niepodważalne.

Co do polskiego Krk mam wielkie wątpliwości; polski Krk jest sam dla siebie sterem, żeglarzem, okrętem. Pamiętam sprawę X.Lemańskiego, X.Bonieckiego...
            Czy wiesz, ze w protestach ws. spektaklu Golgota Picnic, którego nikt prawie dotąd nie znał, żywy udział brały ss. Boromeuszki? Tak, te współ-siostry od osławionej s. Bernadety.
            Rozpętanie głupoty - i to z inspiracji Krk (może jedyne dobro, ze protestujące - bardzo czynnie i agresywnie! osoby postały koło teatru. Może pierwszy raz w życiu).

Nc.

> To dobrze rokuje na przyszłość i jestem pewna, że to nie koniec stanowczych dz
            > iałań nie tylko Watykanu, ale i polskiego kościoła. To dopiero pierwszy krok, b
            > o nie jest jeszcze jasne, czy wydalenie z kleru jest jednocześnie pozbawieniem
            > obywatelstwa watykańskiego i wiążących się z tym procedur prawnych.

>
            wyborcza.pl/1,75478,16231694,Szostkiewicz__Teraz_pan_Wesolowski_powinien_stanac.html
            • k.karen Re: 28 czerwca 2014, sobotnie CWP :) 28.06.14, 20:45
              Agfo, z tego co pisze Szostkiewicz, to już za papieża Franciszka było 400 takich usunięć za pedofilię. To jednak spora liczba i widać wyraźnie, że papież nie rzuca słów na wiatr.
              W Przypadku Wesołowskiego sprawa jest trochę skomplikowana bo ma obywatelstwo watykańskie, ale to poszło już tak daleko, że nie jest możliwe jego ukrywanie się w Watykanie. Teraz dużo zależy od współpracy naszych prokuratorów i watykańskich. Musi trafić do więzienia!
        • 1agfa Re: 28 czerwca 2014, sobotnie CWP :) 28.06.14, 20:20
          Dzień dobry Wszystkim, piękne życzenia pogodowe, Karen, spełnione pół na pół, bowiem tylko w połowie dnia udało się pobyć w plenerze smile
          Bo nad moim miastem rozszalała się dzisiaj potężna burza z piorunami, która zaciemniła niebo tak, że około godziny czternastej z hakiem było prawie ciemno.
          Huczało, grzmiało i to całkiem blisko, na koniec polały się obfite strugi deszczu, na długo, prawie cały czas z towarzyszeniem piorunów. Musiałem wyłączyć komputer, nauczony przykrym doświadczeniem z przeszłości (niefrasobliwie - kiedyś - podczas burzy nie wyłączyłem: bo co to dla mnie burza!) - i był kłopot.
          Nie trzeba wspominać, jak deszcz sprzyja solidnej, pokrzepiającej, długotrwałej drzemce wink
          Przez to nie starczyło czasu na zajęcia komputerowe, które sobie na dzisiaj obiecałem.
          Bo o godz. 21. oo na Europie "Frida" - film o Fridzie Kahlo, Meksykance o wielkim talencie; gra Salma Hayek - autorka sukcesu filmu, nie tylko jako aktorka; tego nie mogę opuścić! Film jest wybitny. Owszem znam, ale co z tego?
          Jeeszcze, jeeszcze...wink

Dziękuję za "oprócz błękitnego nieba" smile

Karen napisała:
          (...)
          > Wszystkim miłego dnia, pięknej pogody i udanego wypoczynku w plenerze smile
          • k.karen Re: 28 czerwca 2014, sobotnie CWP :) 28.06.14, 20:37
            Dobry wieczór, Agfo smile

To u mnie dzisiaj podobna pogoda, raz deszcz, raz słońce. Ale na drzemkę nie mogłam sobie pozwolić smile

A "Fridę" to już chyba kiedyś oglądałam, ale dziękuję, zerknę to może sobie przypomnę smile

Miłego oglądania! smile
            • 1agfa Re: 28 czerwca 2014, sobotnie CWP :) 28.06.14, 20:53
              Znowu groźnie grzmi, burza nie odpuszcza, powraca anonsując się hałaśliwie - i lunął potężny deszcz! Grom za gromem wali. Zamykam i pozdrawiam - również Dworzec! smile
              (...)
              >
              > To u mnie dzisiaj podobna pogoda, raz deszcz, raz słońce. Ale na drzemkę nie mo
              > głam sobie pozwolić smile
              >
              > A "Fridę" to już chyba kiedyś oglądałam, ale dziękuję, zerknę to może sobie prz
              > ypomnę smile
              >
              > Miłego oglądania! smile
              • k.karen Re: 28 czerwca 2014, sobotnie CWP :) 28.06.14, 21:02
                Do miłego, Agfo smile
    • k.karen 29 czerwca 2014, CWP :) 29.06.14, 19:32
      Dobry wieczór smile
      Niebo się rozpłakało, ale przecież kiedyś przestanie.

Zostawiam Wam, może ktoś zechce obejrzeć te niesamowite zdjęcia i do napisania...smile

www.popularnie.pl/niebo-na-teneryfie/
      • hardy1 Re: 29 czerwca 2014, CWP :) 29.06.14, 20:15
        Piękne zdjęcia.
        Warto było oglądnąć, mimo że co kilka sekund odtwarzanie mi się zatrzymywało.
        • k.karen Re: 29 czerwca 2014, CWP :) 29.06.14, 23:07
          U mnie dobrze się odtwarza, bez zakłóceń.

Dobranoc Wszystkim
        • 1agfa Re: 29 czerwca 2014, CWP :) 30.06.14, 13:54
          Także obejrzałem Karen smile - i tak jak Hardy (jak czytam), z zakłóceniami. Nic to! Warto było kilkakrotnie przejrzeć niezwykłe zdjęcia :
          Trudności kładę na karb zaburzeń atmosferycznych, utrudniających pracę kompa. Straciłem rachubę, od ilu już dni burzowo, deszczowo, od ilu dni za oknem szumią i stukają w parapet rzęsiste krople.
          Łupie sad
          Taki film to kawałek ucieczki smile
          Dziękuję smile
    • 1agfa 30. czerwca 2014, CWP :) 30.06.14, 14:13
      Podwórkowicze, Przechodnie, Czytacze, proszę smile
      Na Forum ze Dworum (Kultura) są linki w sprawie ochrony/obrony łosi. Nieciekawe typy planują sobie zniesienie ich ochrony, z przyczyn niskich, wydumanych, racji wg mnie nieumotywowanych i nieusprawiedliwionych. Krętactwa "myśliwych" - tfu.
      Jeśli Ktoś z Was podziela moje zdanie, proszę o udział w proteście (wspomniane linki) wobec tych niecnych zamierzeń.
      Spróbuję skopiować:

PETYCJA DO PODPISANIA : Łapy precz od łosi!
      www.petycjeonline.com/petycja_w_sprawie_osi
      PETYCJA DO PODPISANIA: Nie zabijajcie nam łosi
      www.petycje.pl/petycja/10568/nie_zabijajcie_nam_losi!.html
      PETYCJA W AVAAZ:
      secure.avaaz.org/pl/petition/Minister_Srodowiska_RP_Minister_of_the_Environment_Republic_of_Poland_Nie_zabijajcie_nam_losi_Dont_kill_our_mooses/?lxkGGhb&pv=12
      PETYCJA WWF:
      petycja.wwf.pl/?utm_source=wwf.pl&utm_medium=banner_glowna&utm_campaign=losie

Przepraszam OZ PT, że się się "szarogęsię", ale to jest rzecz, która mnie mocno poruszyła! smile
      --
      https://i43.tinypic.com/2ahbjuw.jpg
      • ulisses-achaj Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 30.06.14, 14:48
        Jestem za. Nie będzie strzelania do łosi! To piękne zwierzęta.
        Ulisses
        • 1agfa Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 30.06.14, 16:09
          Dziękuję, Ulissesie, OZ PT wink
          Im mniej człowiek zakłóca wg swego zachcenia naturalne życie przyrody, tym lepiej. Poprzecinano drogami, mostami, tamami odwieczne szlaki wędrówek zwierząt i przelotów ptaków, "naprawiano" przyrodę ze złymi prawie zawsze skutkami (niszczenie wilków, króliki australijskie itp. to tylko mizerny przykład, jeden z niewielu).
          Są inne sposoby na zapewnienia bezpieczeństwa na drogach niż odstrzał, dlatego upatruję tutaj wyłącznie "wzmożenie" chęci myśliwskich, czyli partykularny li tylko, a nie prawdziwy interes publiczny.
          Że łosie piękne, to prawda - jak wszystkie z rodziny płowych smile
          Niektórzy przodkowie dawno temu polowali, niestety... może dlatego, na przekór, jestem zawsze przeciw; swoista ekspiacja, zadośćuczynienie?

ulisses-achaj napisał:

> Jestem za. Nie będzie strzelania do łosi! To piękne zwierzęta.
          > Ulisses
          • k.karen Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 30.06.14, 21:06
            Podpisałam, Agfo smile
            • sza.aliczek Psi Dzień : ) 01.07.14, 16:41
              To i Wam przypomnę: Psie Święto : )))

https://cdn.psy-pies.com/artykuly/201301/duze/1359193386_wszystkie-rasy-psow.jpg
              • 1zorro-bis Re: Psi Dzień : ) 01.07.14, 17:46
                ....ten w srodku najmniejszy z wielkimi uszami to jak wierna kopia mojego kundla, ktorego mialem 16 lat.big_grin
                • 1agfa Re: Psi Dzień : ) 01.07.14, 19:35
                  Ja też Zorro takiego owczarka miałem, tylko miał więcej czerni...i "uchy" nieco mniejsze! Mędrzec to był i niezwykły tropiciel od szczeniaka.
                  Było ich kilka, różnych (chociaż przeważnie dużych) - zwykle "z odzysku", i zwykle dożywały sędziwego wieku.
                  Jedna taka malutka niczym mysz jamniczka zalazła mi za skórę, do dzisiaj siedzi.
                  Te fotki i obrazki przypominają.

1zorro-bis napisał:

> ....ten w srodku najmniejszy z wielkimi uszami to jak wierna kopia mojego kundl
                  > a, ktorego mialem 16 lat.big_grin
              • 1agfa Re: Psi Dzień : ) 01.07.14, 19:15
                Dzień dobry, Szaliczku : ) Nawet nie wiedziałem, ze istnieje takie święto. Sympatyczny dzień. Właściwie to nawet/także pożyteczne święto, okazja do pomyślenia o losie zwierzaków, o tych które w schroniskach i przytuliskach czekają na swoich ludzi i swoje ludzkie domy. W GW widzę takie właśnie przesłanie:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114944,16232399,Dzis_Dzien_Psa__Moze_dla_ktoregos_z_nich_to_bedzie.html#BoxWiadMT
                Przyglądając się tym zdjęciom, zobaczyłem kilka podobnych do moich dawnych. Żałuję, że teraz w żaden sposób nie możemy wziąć psa do siebie.
                Ale może jeszcze się zdarzy : )
                Bardzo serdecznie pozdrawiam, Szaliczku, cieszę się widząc Twój nick, (zwłaszcza w chłodny dzień : )

Wiem, kiepski żart. Ale taka prawda.

sza.aliczek napisała:

> To i Wam przypomnę: Psie Święto : )))
                >
                >
                > https://cdn.psy-pies.com/artykuly/201301/duze/1359193386_wszystkie-rasy-psow.jpg
      • sza.aliczek Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 01.07.14, 16:25
        TAK.
        • 1agfa Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 01.07.14, 19:25
          : ) Dzień dobry Szaliczku, dzień dobry Wszystkim : ) Dziękuję. Narobiłem larum, wici porozsyłałem - liczę, że te petycje odniosą jednak jakiś skutek.
          Sporo ludzi się ożywiło, powpisywało, wyrażając równocześnie swoje poglądy i wpisując komentarze- tak się tworzą zaczątki państwa obywatelskiego.
          Od dawna drażnią mnie nad wyraz szerokie ustępstwa dla ZSL/PSL, które w każdej sytuacji i od każdego targuje "coś dla siebie". Tylko dla siebie.

sza.aliczek napisała:

> TAK.
          • sza.aliczek Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 01.07.14, 20:39
            dzień dobry : )))))))
            Agfo, jak idzie o zwierzaki to na mnie jak na Zawiszy : )
            O PSL-u to i nawet nie mów, bo ja ze wsi pochodzę. Zbyt dobrze znam to błocko.
            Tu, na dołach nie ma większej różnicy niż tam na górze.
            I w ogóle ... lepiej nie otwierać gazety. Sarkozy idzie siedzieć, Czarnecki wice Parlamentu, Lemańskiego zsyłają na odludzie. Miliony razy lepiej iść sobie na spacer na łąki : )
            • hardy1 Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 01.07.14, 22:09
              Cześć wieczornie, Karen, Szaliczko, Zorro, Agfo i WKN smile

Ostatnio byłem tak zajęty, że ledwie co odsłuchiwałem, co się w Polsce i na świecie dzieje... i stwierdziłem, że niewiele straciłem, oprócz szczegółów, zorientowanym będąc.

O PSL mam od dawna ugruntowane zdania. To partia obrotowa, znaczy zawrze pakt z każdym, byle utrzymać przywileje dla swoich wyborców na wsi.

Zaś Czarnecki na wice w PE... aż się za głowę złapałem. Ale takie są zasady demokracji.

Sarkozy przesłuchiwany? I bardzo dobrze. Pokazują we Francji, że przestają hodować "święte krowy".

Zaś o Lemańskim napisałem przed chwilą na wątku WU.

PS. Cieszę się, że znowu jesteś, Szaliczko. Dobrze widzieć dobre nicki... znaczy ludzi, których lubię smile
              • sza.aliczek Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 01.07.14, 23:04
                : )))
                Trochę czasu chwytam, to i na fora zaglądam.
                Mam zdecydowanie mniejszą intensywność, ale jestem : D !!! --> dla podkreślenia wagi stwierdzenia : )
                • 1zorro-bis Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 02.07.14, 08:30
                  dziendoberek! To juz 2 Lipiec.....big_grin
                  A u mnie.....snieg.smirk
                  • hardy1 Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 02.07.14, 08:58
                    Cześć.
                    A gdzie jesteś? W górach? Bo że na drugiej półkuli, to chyba nie. Zresztą z tymi porami roku jest różnie. W Brazylii trwa zima, a jeden z meczów na Mundialu trzeba było przerwać dwa razy na uzupełnienie płynów, gdyż temperatura w cieniu przekraczała 30 stopni. A u nas lat i...15 stopni uncertain
                    Kurde, tak marnować nasze lato na zimnice, wichry i brak pływania! To woła o pomstę do natury, no!
                    wink
                    • 1zorro-bis Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 02.07.14, 19:43
                      .....terez w.....Szwajcarii.
                      W nadziei ze bedzie cieplo.smirk
                      hardy1 napisał:

> Cześć.
                      > A gdzie jesteś? W górach? Bo że na drugiej półkuli, to chyba nie. Zresztą z tym
                      > i porami roku jest różnie. W Brazylii trwa zima, a jeden z meczów na Mundialu t
                      > rzeba było przerwać dwa razy na uzupełnienie płynów, gdyż temperatura w cieniu
                      > przekraczała 30 stopni. A u nas lat i...15 stopni uncertain
                      > Kurde, tak marnować nasze lato na zimnice, wichry i brak pływania! To woła o po
                      > mstę do natury, no!
                      > wink
                      • hardy1 Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 02.07.14, 22:43
                        ... to wejdź wyżej... znaczy Słońca bliżej. Będziesz maił cieplej wink
                        • k.karen Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 03.07.14, 08:15
                          Dzień dobry smile

Dzisiaj pięknie, słonecznie, ciepło.

Miłego dnia Wszystkim smile
                          • 1agfa Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 03.07.14, 17:48
                            Dzień dobry Karen, dzień dobry Wszystkim smile
                            Cud czyli też marzenie, u mnie także, nareszcie po tylu dniach! słońce i pogoda, słońce i pogoda...(chociaż fiołeczków smykać nie będę smile
                            Wiaterek lekki na tyle że powietrze odświeża, parującą po deszczach ziemię ochładza, mgły przepędza, gałęziami lipowymi kołysze (aż spód liści się ukazuje wink...lato jest prawdziwe.
                            Pod okiem Słońca ludziom budzą się uśmiechy, chodzą raźniejszym, żywszym krokiem, wyprostowani i z głowami uniesionymi.
                            Włosy i sukienki rozwiewa figlujący wiatr smile Ulice od razu zakwitły kolorami.

Udanego popołudnia Wszystkim smile

k.karen napisała:

> Dzień dobry smile
                            >
                            > Dzisiaj pięknie, słonecznie, ciepło.
                            >
                            > Miłego dnia Wszystkim smile
                            • 1agfa Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 03.07.14, 19:59
                              http://i58.tinypic.com/1zebepj.jpg

Całkiem niedawno przekwitł jeden z moich głogów; pomimo nadzwyczaj mokrej, sprzyjającej chorobom pogody, są zdrowe; zawiązują się owoce dla ptaków - a może nie tylko? wink

Tak wyglądał w całej krasie w porze kwitnienia (a młody jeszcze!, i jeszcze więcej będzie tych kwiatów z każdym rokiem).
                              Prawie żadnej pielęgnacji, to jest to - i dla oka uczta smile
                              • 1agfa Re: 30. czerwca 2014, CWP :) 08.07.14, 02:55
                                Owocków głogowych nie ma! Wszystkie zapowiadające się tak dobrze - opadły. Podobno ten gatunek nie zawiązuje owoców - rzeczywiście, do tej pory ich nie było, opadały z czasem; złudziło mnie obfite kwitnienie; pokładam nadzieję w innych drzewach i krzewach: nad podziw dużo jest zawiązków owocków dereniowych, i na różnych innych roślinach także. Ptactwa "latoś" niezwykłe ilości się roją nad głowami. Tyle co zajrzałem, a uczęstowały mnie ptasie przedsenne chóry i świrgolenia. Dużo zielonych dzięciołów, sikorek i podobnego drobiazgu, że oczywiście nie wspomnę już o sójkach, bo te są stale. Jak sroki - w tym Sroka Rządzicielka smile
                                Jarzębiny kiściami suto obciążone, blade jeszcze, lekko tylko w kolor żywszy odziane, wkrótce rozpłomienią się ostrą barwą.
    • hardy1 2 lipca 2014, środowo naCWP :) 02.07.14, 09:00
      Środa, zimno, wiatry... a mimo tego - dzień dobry Wszystkim smile

... a wczoraj, 1 lipca, minęła kolejna rocznica unii lubelskiej. To było wtedy coś w Europie smile
    • hardy1 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 03.07.14, 09:07
      Dzień dobry smile
      Widzę, że Karen jak skowronek, już na nogach... smile
      Ja jeszcze czekam na większe ciepło. Słońce jest, ale chłodnawo. Mam nadzieję, że prognoza się potwierdzi. Najwyższy czas na upały! smile

Słucham, co za idiotyzmy wygaduje JKM. Pukam się w czółko i myślę - ilu jeszcze będzie takich politycznych pajaców? Pewnie wielu, bo część normalnych ludzi nie głosuje, część zaś na niego zagłosowała, jako protest przeciwko "polityce" lub są na tyle głupio, że łykają jego idiotyczne hasełka.
      Ot, kabaret polityczny. Była w polskim Sejmie Polska Partia Przyjaciół Piwa, mamy w Parlamencie Europejskim kolejnego kabareciarza.
      • k.karen Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 03.07.14, 09:50
        Cześć, Hardy smile

Tak, jak skowronek i już odlatuję smilesmilesmile

Do napisania... smile
        • hardy1 Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 03.07.14, 10:30
          Ja też muszę niedługo chwilowo odlecieć... tyle że nie jako skowronek, a co najmniej lekki bombowiec smile
          • k.karen Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 03.07.14, 15:35
            Nie przesadzaj! Jeśli już, to jako myśliwiec smile
            • hardy1 Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 03.07.14, 15:57
              ... ale co najmniej ciężki myśliwiec, a nie przechwytujący wink
              • 1agfa Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 03.07.14, 17:54
                Cześć, Hardy smile Dzisiaj nad moim miastem z ogromnym hałasem latało coś/ktoś - jakaś ciężka maszyna! Odlatywał, nawracał, znowu i znowu; zastanawiałem się co to się dzieje?! Myślałem, że helikopter...To już teraz wiem, kto suspicious

hardy1 napisał:

> ... ale co najmniej ciężki myśliwiec, a nie przechwytujący wink
                • hardy1 Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 03.07.14, 22:29
                  O kurde... nie nie, Agfo! To pomyłka. To nie mogłem być ja... w w słońcu by mi się wosk spajający skrzydła roztopił jeszcze wiele kilometrów przed Warszawą wink
      • 1agfa Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 03.07.14, 18:55
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,16266459,70_tys__zl_kary_dla_placowki_kierowanej_przez_prof_.html#BoxWiadTxt
        Po zajrzeniu do Gazety wkurzyłem się. Kara dla szpitala w wysokiej kwocie 70 tys. zł! Podczas kiedy złamaniu prawa (własne oświadczenie dyrektora potwierdziły kontrole) nie jest winien szpital jak taki, tylko jeden człowiek, dyrektor - Chazan.
        I to on osobiście powinien tę karę ponieść, wysupłać ze swojej kieszeni - państwowy szpital powinien przestrzegać prawa państwowego i nie ma gadania!

Dr Chazan i to prędko! powinien był być zdjęty ze swego stanowiska, a zależy to wyłącznie od p. prezydent HGW, która do tej pory tego nie uczyniła.
        Kierowana wspólnotą...sumień?

Kiedyś był to normalny, przyzwoity choć skromny szpital. Z troskliwą i fachową ze wszech miar opieką całego personelu.
        Po prostu Szpital na Madalińskiego.
        Nie żadnej Świętej Rodziny (czy pod wezwaniem Świętej Rodziny), jak zwał tak zwał, która to nazwa jest teraz tak nadmiernie wyraziście eksponowana.
        Sterczałem tam (swego czasu, dawno) pod budynkiem wykrzykując i popatrując na okna - bo nie można było wchodzić na oddział położniczy - takie były przepisy.
        Był też punkt honorowego krwiodawstwa.
        Dlatego mnie ten szpital niejako osobiście obchodzi.
        Przy ówczesnych surowych (i niepotrzebnych) przepisach, szpital ów jawi mi się jako przyjaźniejszy dla pacjentek i rodzin wtedy niż teraz, pod taką dyrekcją. Obarczoną narzucanym innym kamiennym ciężarem prywatnego sumienia dyrektora.

"...- Żaden szpital nie ma prawa stosować klauzuli sumienia jako szpital - zaznaczył na konferencji Arłukowicz. I dodał: - Klauzulę sumienia może stosować lekarz i musi spełnić kilka warunków. Musi przede wszystkim poinformować pacjenta, gdzie daną pomoc może uzyskać, musi wpisać to do dokumentacji medycznej i uzasadnić dlaczego taką klauzulę stosuje oraz powiadomić swojego przełożonego, że zamierza taką klauzulę zastosować. Przypomnę też, że zgodnie z prawe, w przypadku ratowania życia nie ma mowy o żadnych klauzulach.

- Wszystkie wnioski pokontrolne przekazujemy do organu właścicielskiego i do prokuratury, NFZ, Rzecznika Praw Pacjenta i Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej przy Izbie Lekarskiej - powiedział Arłukowicz..."
        • hardy1 Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 03.07.14, 22:27
          Agfo, szlag...
          A bogobojna Gronkiewicz-Waltz próbuje uchronić tego fanatyka religijnego od kary za złamanie prawa.
          Nie wiem, czy ta ciężko poszkodowana przez tego fanatyka kobieta, nie mogłaby oskarżyć go i żądać odszkodowania. Prywatnie, od pana Chazana, nie od szpitala!

Niestety, obawiam się że ujdzie jemu na sucho. To bardzo podobna skandaliczna sprawa, podobnie jak za przestępstwa Macierewicza (ujawnienie nazwisk polskich agentów i niesłuszne oskarżenia w latach 2006-2007) odszkodowania płaci MON (znaczy my) a nie on prywatnie.
          • 1agfa Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 08.07.14, 03:09
            No jak powiedzieć - pani HGW ma za to u mnie przechlapane! A niedługo wybory...big_grin

> A bogobojna Gronkiewicz-Waltz próbuje uchronić tego fanatyka religijnego od kar
            > y za złamanie prawa.
            > Nie wiem, czy ta ciężko poszkodowana przez tego fanatyka kobieta, nie mogłaby o
            > skarżyć go i żądać odszkodowania. Prywatnie, od pana Chazana, nie od szpitala!

To sytuacja podobna, ale jeszcze gorsza; wywód obrończy w sprawie tego osobnika M. był tak karkołomny, że słów brak na opisanie.
            Należałoby móc w pełni zacytować, aby unaocznić mizerię polskiego (niestety) w tej mierze bałaganiarskiego prawa sad
            Koszty niefrasobliwości (?) tego człowieka, krzywd wobec konkretnych ludzi, poszły już w miliony; a na ile można wycenić dalekosiężne i nieodwracalne szkody wobec Państwa?
            I wszystko lege artis devil

> Niestety, obawiam się że ujdzie jemu na sucho. To bardzo podobna skandaliczna s
            > prawa, podobnie jak za przestępstwa Macierewicza (ujawnienie nazwisk polskich a
            > gentów i niesłuszne oskarżenia w latach 2006-2007) odszkodowania płaci MON (zna
            > czy my) a nie on prywatnie.
            • hardy1 Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 08.07.14, 17:27
              Jak słyszę "Macierewicz" to widzę jednego z największych szkodników Polski. On już od dawna powinien siedzieć w więzieniu.
              • sorel.lina Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 08.07.14, 18:22
                hardy1 napisał:

> Jak słyszę "Macierewicz" to widzę jednego z największych szkodników Polski.

...prawie taki, a nawet większy niż ojczulek dyrektor.
                Budzi we mnie mordercze instynkty.
                • hardy1 Re: 4 lipcaczwartkowe 2014, CWP :) 09.07.14, 10:09
                  ... i to jest naturalny, ludzki odruch.
                  Człowiek powinien szanować drugiego człowieka. Na miano człowieka w pełnym tego słowa pojęciu, trzeba jednak zasłużyć.

Macierewicz to nie tylko szkodnik z przekonania, to zdrajca do tego. Ujawnił dane polskich wywiadowców, ujawnił najściślejsze tajemnice polskiego wywiadu, zdekonspirował i naraził na śmierć polskich oficerów i ich współpracowników.
                  Zrobił to, czego w żadnym państwie nie zrobiono, nawet po gwałtownych zmianach ustroju. Jak to nazwać?
    • hardy1 4 lipca, piątkowe 2014, CWP :) 04.07.14, 09:58
      Dzień dobry Wszystkim i na zaś smile

Norman Davies ma dzisiaj otrzymać polskie obywatelstwo. JEMU należy się jak najbardziej smile
    • 1agfa 8.lipca 2014, CWP :) 08.07.14, 03:20
      Nocno-markowe dla Wszystkich pozdrowienia smile Wróciłem nocą z krótkiej mazurskiej eskapady, toteż dopiero teraz, nocą głęboką, mroczną, duszną (solidne burze występują tylko w prognozach pogody?) wpisuję sie z pozdrowieniami.

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim, jasnego udanego poranka smile
      • hardy1 Re: 8.lipca 2014, CWP :) 08.07.14, 17:28
        Cześć Agfo smile Ja wróciłem z krótkiej bałtyckiej eskapady. Pogoda cudna smile
        Ponieważ wróciłeś już z Mazur, to za kilka dni ja Ciebie tam zastąpię wink
        • 1agfa Re: 8.lipca 2014, CWP :) 09.07.14, 19:53
          Na zdrowie, Hardy , niech Ci się Mazury "udadzą"smile Byłem krótko i przelotnie, niestety.
          Fotek nie mam, ale odnalazłem w necie: mazurskie cudo - efektowną rzadkość, dzieło rąk ludzkich z okolic Gołdapi.

ZABYTKOWE MOSTY W STAŃCZYKACH
          Akwedukt Puszczy Romnickiej

mazury.info.pl/stanczyki/
          Oto jeden z nich; warto obejrzeć zawartość linku powyżej smile
          Et, na pewno znasz.
          A jeśli nie, to warto zbadać/obejrzeć dokładniej na miejscu.

https://mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/1772109.jpg
    • 1agfa 9. lipca 2014, CWP :) 09.07.14, 19:33
      Dzień dobry Wszystkim z rozgrzanego do przesady mojego miasta. Po całodziennej duchocie, kiedy powietrze prażone słońcem zdawało się wirować i migotać niczym w tropikach, nieco w tej chwili zelżało, łatwiej oddychać. Zachmurzyło się i odezwało się kilka gromów, dość blisko. Na razie nie zamykam kompa, zobaczymy czy zapowiadająca się dość niepewnie burza przyjdzie, przyniesie ulgę , czy - zdradziecka - (rodzaj żeński wink) pójdzie w inne strony; deszczu mi potrzeba, deszczu!

Udanego popołudnia smile
      • hardy1 Re: 9. lipca 2014, CWP :) 10.07.14, 10:24
        Hej, Agfo smile
        Takie bardzo wysokie wiadukty są i w mojej okolicy. Jeżeli odnajdę fotki, to wstawię jeden czy drugi smile
    • hardy1 16 lipca 2014, CWP :) 16.07.14, 06:50
      Wszystko śpi... urlopuje albo pracuje.

A "dzień dobry" z rańca na CeWuPe powiedzieć to pryszcz, hę? smile Zwłaszcza, że rozpoczęła się dzisiaj druga połowa lipca. Trzeba ją godnie powitać, aby się nie zezłościła i zła pogodą nas nie ukarała...

Więc ją witam... i Was jednocześnie też smile
      • 1zorro-bis Re: 16 lipca 2014, CWP :) 16.07.14, 07:30
        Hardy.....jak widac ma posterunku!big_grin
        Ja nie spie juz od.....szostej.
        • zetbeka Re: 16 lipca 2014, CWP :) 16.07.14, 08:34
          ... już po godzinnym, porannym pływanku. Na pobudzenie krwi. Woda cudo, aż nie chce się z niej wychodzić big_grin
          • 1agfa Re: 16 lipca 2014, CWP :) 16.07.14, 19:52
            Dzień dobry wieczór Wszystkim. Ja także wodnym zajęciom się oddawałem. Chociaż to nie to, co Twoje liczne, naturalne jeziora.
            "Wcięło" mnie mianowicie nad Zalewem Zegrzyńskim; tYż mokro, a tak niedaleko, tuż - tuż.
            I pływa się, a jakże; nawet kolejna ćwiartka Ironmana się odbyła. Zalew przecież stał się solidnym jeziorem. Okolica piękna, lasy bujne gęstą zielonością, a nie tak, jak czasem w środku lata się zdarza, kiedy zieleń pokryta bywa szarym, suchym nalotem. Jest soczysta w tym roku niczym wiosną. Jagód - mnóstwo, kurek - mnóstwo, tych żółciutkich...i nie tylko. Słowem: jest na kim-czym oko położyć.
            Komarów w ciągu dnia, w pełnym słońcu niewiele, szczególnie wtedy się zlatują (jak na złość), kiedy człek z piwkiem zasiądzie o szarej godzinie nad brzegiem, słuchając szmeru wody, odgłosów wodnego ptactwa i innych świrgołków.
            Czyżby komary lubiły piwo?!
            Odpoczywam, Wszystkich pozdrawiam smile

> ... już po godzinnym, porannym pływanku. Na pobudzenie krwi. Woda cudo, aż nie
            > chce się z niej wychodzić big_grin
            • hardy1 Re: 16 lipca 2014, CWP :) 16.07.14, 22:16
              Cześć Agfo smile
              Jestem w nowym, poprzednio nieznanym miejscu. Cudo jezioro, świetne miejsce, żarcie wyśmienite smile Komarów = 0. Słownie zero - rano, w dzień oraz wieczorem big_grin Jaka to przyjemność big_grin
              Woda - cudo. Jezioro bardzo rozczłonkowane, pełno zatoczek, pełno domków i pokojów, pełno do wynajęcia. Dzisiejszy wypoczynek czynno-pływający: przed śniadaniem - ponad 1, po śniadaniu - ok.4-4,5, po południu - ponad 1,5. Wieczorem nie było pływania uncertain musiałem towarzyszyć w godzinnym spacerze... ale nic to, czasem "dla sprawy" trzeba się poświęcić suspicious

Oby tylko pogoda się utrzymała smile
              • 1agfa Re: 16 lipca 2014, CWP :) 17.07.14, 10:27
                Cześć Hardy, gratuluję odkrycia. Sam fakt, że komarów nie ma jest nadzwyczajną okolicznością - Natura Ci wyjątkowo sprzyja. Być może to posłowanie zapewnia dodatkowe punkty tongue_out! Zdradź proszę - z czasem - gdzie ów raj wakacyjny się mieści.
                hardy1 napisał:

> Cześć Agfo smile
                > Jestem w nowym, poprzednio nieznanym miejscu. Cudo jezioro, świetne miejsce, ża
                > rcie wyśmienite smile Komarów = 0. Słownie zero - rano, w dzień oraz wieczorem big_grin
                > Jaka to przyjemność big_grin
                > Woda - cudo. Jezioro bardzo rozczłonkowane, pełno zatoczek, pełno domków i pok
                > ojów, pełno do wynajęcia. Dzisiejszy wypoczynek czynno-pływający: przed śniadan
                > iem - ponad 1, po śniadaniu - ok.4-4,5, po południu - ponad 1,5.

Ja także (po poprzednim nad Zalewem samotnym pobycie (uhaha! hulaj dusza wink) uczynię zadość bardziej statecznym rodzinnym potrzebom - wspólnym. Ale my się nigdy nie nudzimy, to wyjątkowy plus; zakupów się nie przewiduje suspicious Wyprawa na kilka dni.

> Wieczorem nie było pływania uncertain musiałem towarzyszyć w godzinnym spacerze... ale nic to, czase
                > m "dla sprawy" trzeba się poświęcić suspicious
                >
                > Oby tylko pogoda się utrzymała smile

Utrzyma się, widziałem prognozy (chociaż to niepewne źródło wink)
                • hardy1 Re: 16 lipca 2014, CWP :) 17.07.14, 10:49
                  Rajów ci u nas w Polszcze dostatek, ale ten mi przypadł do gustu smile
                  Mogę zdradzić - jezioro Narie, półwysep Kretowiny (chociaż naokoło jeziora też są same ośrodki wypoczynkowe). Na samym półwyspie dom wczasowy na domie, domki na domkach. Własne prywatne oraz domki i pokoje do wynajęcia; tyle pobudowali, że nie ma najmniejszego problemu przyjechać w ciemno i znaleźć. lokum. Jest też pole kempingowi i namiotowe z pełną cywilizacją.

Takie tego mnóstwo, że i tak nikt mnie nie znajdzie big_grin Duże jezioro o bardzo rozbudowanej linii brzegowej (10 km długości i aż 50 km linii brzegowej).

Mimo "mnóstwa" nie siedzą ludzie jedni na drugich, bo wszystko skryte w lesie; pełno małych zatoczek, plaż, pomostów i sprzętu pływającego. Można po prostu się pogubić, jak ktoś z topografią jest na bakier wink

Najważniejsze - woda - tak czysta, że stojąc po szyję w wodzie widzę paznokcie u nóg smile Strefa ciszy (nie wolno używać silników spalinowych do łodzi). Na jeziorze pełno wysp i wysepek. Co jest dobre - mimo, że to jezioro polodowcowe, woda jest cieplutka smile

W centrum jest plaża strzeżona i... cały ośrodek z grami i placami zabaw dla dzieci. Nie dziwię się więc, że pełno młodych par z małymi dziećmi i... chyba dziadków z małymi wnuczętami. Dość dużo samochodów z rejestracją warszawską, a więc... i warszawiacy znają to miejsce suspicious Na pewno tu nie byłeś, Agfo? wink
                  • 1agfa Re: 16 lipca 2014, CWP :) 22.07.14, 15:25
                    Raj wygląda w Twoim opisie jeszcze bardziej rajsko, niż się zapowiadał wstępnie, chociaż już początek brzmiał obiecująco smile.
                    Bądź pewien, ze zapiszę nazwę (dziękuję za koordynaty wink) ) i wykorzystam!
                    Wygląda na to, że jest tam wszystko co lubię, a brak ścisku to dodatkowy plus.
                    Nie, nie byłem, nie widziałem, nie dane mi było uraczyć się wszystkimi przyjemnościami, które opisujesz.
                    I ta woda krystalicznie czysta (skoro przy Twoim wzroście taka widoczność ?!) to imponujące smile
                    Może jeszcze w tym roku - sami, a w przyszłym wespół w zespół, z berbeciami?
                    Ten rok już całkowicie zajęty, krajowo i zagranicznie zaplanowany, zarezerwowany.
                    Dziękuję ponownie.
                    To jest dla mnie wspaniała informacja, Hardy - nie lubię tłoku, lubię ciszę leśną i szum wody, a jeśli towarzystwo - to "własnoręcznie" wybrane w miejscu pobytu - albo wcale; dla mieszczucha to skarb: brak ścisku, tłumów smile
                    Po to są przecież letnie wywczasy. Musi być inaczej, musi być coś, czego się nie ma na co dzień.
                    To wszystko obiecuje Twoja rekomendacja.
                    Hurra! big_grin
    • 1agfa 17. lipca 2014, CWP :) 17.07.14, 10:35
      Dobrego dnia, udanego, słonecznego ale w miarę, z rzeźwiącym wiaterkiem - prawdziwie letniego dnia Wszystkim życzę. Wybywam na dni kilka. Z kotem - najważniejszą osobą wink)
      Nie zdołałem wszystkiego przeczytać, odpowiedzieć, włączyć się w dyskusję - przepraszam, pójdę do poprawki po powrocie...czas mknie już nie galopem - mknie niepowstrzymanym cwałem!
      Wszystkich pozdrawiam, życząc spokojnych dni smile
    • 1agfa 22. lipca 2014, CWP :) 22.07.14, 15:47
      Dzień dobry Wszystkim, Panie kwiat i Panowie.
      Wątek codzienny...niech będzie! jako że na małej wyprawie byłem, witam się.
      Udanego, dobrego i spokojnego popołudnia, całej reszty dnia - kawał go jest jeszcze do spożytkowania. Jaki będzie? Nie zawsze od człowieka zależy, czasem los drogi i zamiary splącze, przeszkody ustawi, do wysiłku zmusi - a czasem jak z płatka wszystko idzie, śpiewająco się udaje, los drobnymi sukcesami i niespodziankami nagradza.
      W oczy wrednemu losowi trzeba patrzeć, śmiało i wyzywająco. Trwać.
      Nie ugnie się. A może jednak?
      Warto próbować.
      Do napisania później smile

(teraz codzienne obowiązki - rzecz pierwsza, taki los suspicious)
      • hardy1 Re: 22. lipca 2014, CWP :) 22.07.14, 18:50
        Cześć Agfo smile

Los bierzemy we własne ręce i dawać jemu nie dajemy się smile
        Też wróciłem z jakiegoś-tam wypoczynku, na kilka dni. Dzisiaj dalej pogoda piękna... zdążyłem popływać w jeziorze z dwie godzinki, ledwie wyszedłem z wody, aż tu... bez prawie zapowiedzi, jak nie dmuchnie! Jak nie lunie! Jak nie grzmocić zacznie! Prawdziwie jak grom z jasnego nieba, nie było wcześniejszych objawów. Ludzie pędem zbierali swoje rzeczy rozwiane po plaży i uciekali tam, gdzie mogli się skryć przed deszczem big_grin

A teraz znowu piękna pogoda, świeże, poburzowe powietrze. Trzeba więc tę chwilę wykorzystać. Przecież jest lato, nie warto siedzieć w domu smile
        • 1agfa Re: 22. lipca 2014, CWP :) 22.07.14, 22:27
          Odpoczywam po odpoczywaniu wink Poczytałem co zdołałem (normalnie nie wyrabiam), powkurzałem się (jest na co), i wieczór zapadł...
          Co najważniejsze na dzisiaj miało być, znowu nie napisałem sad
          Nie zdanżam!! (Bareja) tongue_out

> Los bierzemy we własne ręce i dawać jemu nie dajemy się smile
          > Też wróciłem z jakiegoś-tam wypoczynku, na kilka dni. Dzisiaj dalej pogoda pięk
          > na... zdążyłem popływać w jeziorze z dwie godzinki, ledwie wyszedłem z wody, aż
          > tu... bez prawie zapowiedzi, jak nie dmuchnie! Jak nie lunie! Jak nie grzmocić
          > zacznie! Prawdziwie jak grom z jasnego nieba, nie było wcześniejszych objawów.
          > Ludzie pędem zbierali swoje rzeczy rozwiane po plaży i uciekali tam, gdzie mog
          > li się skryć przed deszczem big_grin

W moich stronach tak było w niedzielę - burza solidnie przygrzmiała gromami, ogromne błyskawice rozświetlały niebo, potem obfity deszcz padał niemal całą dobę. Ciepły był. Mogłem postać w deszczu, twarz nadstawiając wprost ku żywiołowi.
          W poniedziałek słońce, ciepło, jasno smile
          Mieszanina piorunująca.

> A teraz znowu piękna pogoda, świeże, poburzowe powietrze. Trzeba więc tę chwilę
          > wykorzystać. Przecież jest lato, nie warto siedzieć w domu smile
          • 1agfa Re: 22. lipca 2014, CWP :) 22.07.14, 22:40
            PS. Tej wspomnianej deszczowej nocy krążyły w pobliżu dziki. Sąsiadowi nieco zryły śliczny trawnik. Jeden ( pewnie warchlak, bo ślady kopytek małe były) przemknął się pod siatką, chyba przez tzw. dziurę dla bażantów i buszował pod leszczyną. Tylko ślady widziałem, żałuję. Fajnie byłoby zobaczyć na żywo, pod własnymi drzewami, takiego dziczka w pasiastej piżamce, ba! fotkę zrobić - i czmychnąć przed lochą byłoby blisko, wprost do domku smile.
            Przespaliśmy zdarzenie, ukołysani monotonnym deszczem.

Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim smile
            • hardy1 Re: 22. lipca 2014, CWP :) 22.07.14, 23:39
              Jeszcze niedawno, przez kilka lat z rzędu pod szkołą, na osiedlu mieszkalnym, wiosną pojawiały się dziki z młodymi, buszowały w śmietnikach. Były wyławiane przez straż miejską lub policję i wywożone do lasu. Jednak wracały. Od kilku lat już ich nie ma.

Dobranoc smile
              • k.karen Re: 22. lipca 2014, CWP :) 24.07.14, 10:30
                Dzień dobry, bo wreszcie deszczowy smile

Jaka ulga! Od wczoraj chłodniej i w końcu pada deszcz. Zrobiło się znowu soczyście zielono smile

Czytam, że wypoczywaliście/wypoczywacie w krainie naszych pięknych jezior smile
                • hardy1 Re: 22. lipca 2014, CWP :) 24.07.14, 12:09
                  Cześć Karen smile
                  Tak, wypoczywaliśmy, teraz wypoczywam codziennie nad moim jeziorem. Jest codziennie burzowo - przedwczoraj burza wygoniła mnie z jeziora o 16., wczoraj już o 14. godzinie. Zobaczę, o której dzisiaj mnie wygoni, gdyż pogoda znów parno-burzowa. Za chwile pojadę i się dowiem wink
                  • k.karen Re: 22. lipca 2014, CWP :) 24.07.14, 12:39
                    Cześć, Hardy smile

Taką pogodę lubię. Ciepło i od czasu do czasu burzowo smile

Jedź i korzystaj z lata, bo za chwilę ten niż ode mnie może przesunąć się do Ciebie.

Ps. Kiedy wkleisz następne fotki z wycieczki do Niemiec?
    • hardy1 31 lipca 2014, CWP :) 31.07.14, 10:05
      Czwartek. Uff... ale upał. Ale bardzo dobrze big_grin Precz z zimnem! Precz z listopadową szarugą, słotą jesienną!
      Aha, to jeszcze lipiec? Ostatni dzień, ale zawsze lipiec smile To się cieszę smile Nawet te ciemne chmury za oknem mnie nie straszą... najwyżej krótka burza przejdzie i znowu w te ostępy wodne się zanurzę smile

Miłego, letniego dnia wszystkim życzę smile I trzymać kciuki za utrzymanie takiej pogody! (Szaliczkę wyłączam z trzymania, bo ona jest wyjątkiem, potwierdzającym regułę. Bez wyjątku nie byłoby reguły wink)
      • k.karen Re: 31 lipca 2014, CWP :) 31.07.14, 10:49
        Cześć, Hardy smile Widzę że "odkurzyłeś" CWP.

Dzisiaj pogoda sprawiedliwie nas obdarzyła. U mnie 20 stopni, cudowne ochłodzenie, tylko deszczu jak nie było, tak nie ma...
        W moim ogrodzie trawa zaczyna żółknąć, mimo tego, że codziennie podlewamy. Właśnie dostałam rachunek za wodę i pierwszy raz złapałam się za głowę, nie wierząc, że aż tyle zużyliśmy na podlewanie!

O nie! Nie tylko Szaliczkę, mnie też proszę wyłączyć z trzymania kciuków za tropikalne upały! Ale jesiennych szarug też nie lubię i to w takim samym stopniu, jak upałów.
        • hardy1 Re: 31 lipca 2014, CWP :) 31.07.14, 10:57
          Cześć Karen smile
          Upały, upały, upały ponad wszystko! smile

Mam nadzieję, że nie będzie już wśród nas więcej wyjątków, hę? Bo dwie, to już prawie nie wyjątek... jeszcze mi pogodę zepsujecie!

... gdyż na razie siedzę w domu - za oknem ciągle dmucha (nawet chłodnym wiatrem), ciemne chmury burzowe, ledwie 25 stopni... Przy takiej pogodzie nie wypływam na dłużej, albo pływam blisko brzegu. Czekam więc z wyjazdem nad jezioro...

Fakt, że od trzech wieczorów u mnie błyska i grzmi, ale kilka kilometrów dalej, za Wisłą. I ani kropla deszczu też nie spadła. Przydałby się krótki, rzęsisty opad.
          • k.karen Re: 31 lipca 2014, CWP :) 31.07.14, 11:04
            Przecież mówię - deszczu, deszczu, a nawet ulewy brakuje!

smile
            • hardy1 Re: 31 lipca 2014, CWP :) 31.07.14, 11:17
              Jakby co, to podlej chociaż kwiatki. Masz je piękne, jak pokazywałaś na fotkach smile
              • k.karen Re: 31 lipca 2014, CWP :) 31.07.14, 11:55
                Tak będę robićsmile Trawa i tak odrośnie nawet niepodlewana, a kwiatów szkoda smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka