Dodaj do ulubionych

Zmarł Józef Oleksy

09.01.15, 12:39
Ze smutkiem przeczytałam informację o Jego śmierci.
Dla mnie był jednym z nielicznych Polityków ( tak, dużą literą), których lubiłam, szanowałam i ceniłam. Za piękną polszczyznę, za dyplomację, za takt, klasę i mądrość wypowiedzi.
J. Oleksy nawet jak kogoś publicznie krytykował to nigdy nie obrażał.
Na moją opinię nie miały wpływu i mieć nie będą te skandaliczne podsłuchy.

Będzie mi Go brakowało. Polska polityka straciła Kogoś cennego.
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Zmarł Józef Oleksy 09.01.15, 13:13
      szkoda. Tez go lubilem.
    • hardy1 Re: Zmarł Józef Oleksy 09.01.15, 18:24
      Smutno. Nawet Wałęsie szkoda, że nie zdążył przeprosić Oleksego za fałszywe oskarżenie w 1995 o szpiegostwo na rzecz Rosji. O śmierć za późno.
      • 1agfa Re: Zmarł Józef Oleksy 09.01.15, 19:11
        Tak to jest, kiedy nazbyt pochopnie oskarża się kogoś, insynuuje, pomawia.
        Wałęsa przynajmniej uczciwie choć po czasie żałuje, czemu publicznie dał wyraz.
        A przyjrzyj się szczekaczom którzy obrzucają błotem kogo tylko można, nie mając konkretnych i poważnych przyczyn i dowodów, dając bezkrytycznie ucha stronniczym podłotom.
        Będą żałować po czasie - i cóż z tego? Albo i żałować nie będą, tak są zapiekli w ślepej nienawiści.
        Pan Oleksy przez ładnych kilka lat musiał się porać z ciężarem oskarżenia.

Księdza Twardowskiego słowa, tak często cytowane "Spieszmy się kochać ludzi..." do niewielu trafiają.
        Przepraszam, że w tym wątku; może to nie ten temat, a może jednak...przykład?

hardy1 napisał:

> Smutno. Nawet Wałęsie szkoda, że nie zdążył przeprosić Oleksego za fałszywe osk
        > arżenie w 1995 o szpiegostwo na rzecz Rosji. O śmierć za późno.
    • 1agfa Re: Zmarł Józef Oleksy 09.01.15, 18:55
      Żal, reprezentował poziom kultury, również słownej, obcej dla wielu; może ci którzy pozostali z jego partii chociaż tyle po Nim przejmą.
      Tez tak myślę jak Ty, Karen, chociaż to ktoś "nie z mojej bajki", to był to Człowiek pełniący wiele ważnych funkcji w Polsce, ważny w jej historii .
      Wyjątkowo sroga jest ta zima, okres przełomu lat 2014/2015. Ubywa spośród żywych - oprócz innych - nazbyt wielu znanych i cenionych ludzi...

k.karen napisała:

> Ze smutkiem przeczytałam informację o Jego śmierci.
      > Dla mnie był jednym z nielicznych Polityków ( tak, dużą literą), których lubiła
      > m, szanowałam i ceniłam. Za piękną polszczyznę, za dyplomację, za takt, klasę i
      > mądrość wypowiedzi.
      > J. Oleksy nawet jak kogoś publicznie krytykował to nigdy nie obrażał.
      > Na moją opinię nie miały wpływu i mieć nie będą te skandaliczne podsłuchy.
      >
      > Będzie mi Go brakowało. Polska polityka straciła Kogoś cennego.
      • 26maj Re: Zmarł Józef Oleksy 09.01.15, 19:42
        był znany z załatwiania zezwoleń na budowę kościołów
        • 1agfa Re: Zmarł Józef Oleksy 09.01.15, 20:11
          Nie wiedziałem, dobrze to o Nim świadczy. Dowiedziałem się również, że był w młodości seminarzystą. Ot, przykład skomplikowania i splątania polskich dróg...

26maj napisał:

> był znany z załatwiania zezwoleń na budowę kościołów
          • sorel.lina Re: Zmarł Józef Oleksy 09.01.15, 20:31
            A któż od egzystencjalnych pytań jest wolny? Któż z nas nie myśli: co dalej? co po mnie?
            Któż z nas od tej "ciekawości" wolny?
            • 1agfa Re: Zmarł Józef Oleksy 09.01.15, 21:35
              Powinienem był napisać, Sorellino, nie o splątanych losach na polskich drogach, ale ogólnie - ludzkich. Bo wszystkich ludzi tyczących.
              sorel.lina napisała:

> A któż od egzystencjalnych pytań jest wolny? Któż z nas nie myśli: co dalej? co
              > po mnie?
              > Któż z nas od tej "ciekawości" wolny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka