Dodaj do ulubionych

Podwórko ma 8 lat! :)

07.11.15, 17:46
Kochani,
przecież dzisiaj jest 7 listopada i nasze Święto! smile

Przetrwaliśmy razem tyle lat, niestraszne nam były różne przeciwności. Z niektórymi znamy się realnie, rzadko ale z wielką przyjemnością przyjeżdżamy na spotkania. Nie przeszkadzało nam i dalej nie przeszkadza, że tak bardzo się różnimy w wielu sprawach - światopoglądowych, w wykształceniu, w wykonywanych zawodach, w zainteresowaniach, talentach itp. Łączy nas jedno najważniejsze i dalej będzie łączyć - lubimy się, lubimy PODWÓRKO. Nasze wyjątkowe miejsce, które razem tworzyliśmy i, mam nadzieję, dalej będziemy tworzyć smilesmilesmile

Wszystkiego dobrego Podwórkowicze! smile

https://i66.tinypic.com/2ezn280.jpg
Obserwuj wątek
    • ulisses-achaj Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 17:47
      Dzięki Karen. smile Posprzątam zatem i znikam bo muszę wyjść
      • k.karen Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 17:50
        Do zobaczenia, Ulissesie smile
    • 1zorro-bis Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 17:58
      wszystkiego dobrego.
      @
    • 1agfa Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 18:17
      http://2.bp.blogspot.com/_lddFFu6s4yQ/SeejyZNDe7I/AAAAAAAARqo/I4GXndh8lso/s400/kwiaty4.gif

Piękna Rocznica, tak długo jesteśmy w tym dobrym, fajnym miejscu, po wędrówkach i zmianach...jesteśmy smile
      Z nadzieją że łamy gazetowe pozwolą dalej trwać i rozwijać się.
      Tak długo, że o mały włos byłbym zapomniał.
      Dziękuję Karen, Chrześnico smile

(...)
      > Łączy nas jedno najważniejsze i dalej będ
      > zie łączyć - lubimy się, lubimy PODWÓRKO. Nasze wyjątkowe miejsce, które razem
      > tworzyliśmy i, mam nadzieję, dalej będziemy tworzyć smilesmilesmile

>
      > Wszystkiego dobrego Podwórkowicze! smile
      • dunajec1 Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 19:01
        Ja to duzo krocej jak te osiem, ale smutno mi sie zrobilo jak przeczytalem na kalejdoskopie jak NAS nazywaja, wszystkich, nie pojedynczo.
        • sorel.lina Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 19:06
          Dunajcu, po prostu cieszmy się naszym Podwórkiem i naszą tu obecnością. smile
        • 1zorro-bis Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 19:10
          smirk
          dunajec1 napisał:

> Ja to duzo krocej jak te osiem, ale smutno mi sie zrobilo jak przeczytalem na k
          > alejdoskopie jak NAS nazywaja, wszystkich, nie pojedynczo.
        • 1agfa Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 19:43
          Cześć Dunajcu. Zawsze miło Cię widzieć, a zwłaszcza "na okoliczność" uroczystego dnia smile

Chodzi Ci o formę, manierę mówienia WY?
          Nawet przy okazji świętowania można się czegoś dowiedzieć:

"...Per wy – formuła zwracania się do drugiej osoby w drugiej osobie liczby mnogiej. Do sformułowania zwrotu używa się konstrukcji pluralis maiestatis. Częsta w dawnej polszczyźnie, była używana w zwrotach grzecznościowych (wy, panie; wy, ojcze; wy, matko itp.) i oznaczała szacunek. Po rozpowszechnieniu się w polszczyźnie zaimków Pan, Pani, Państwo z 3 czasownikiem w 3 osobie, forma "per wy" straciła na znaczeniu, a stała się nielubiana przez zwykłych obywateli, gdy uczyniono z niej obowiązkową formę zwrotu rządzącej w PRL PZPR.

Występuje współcześnie jako forma grzecznościowa w prawie wszystkich językach słowiańskich, a także w niektórych językach niesłowiańskich (np. język francuski). W różnych językach słowiańskich używa się tu zaimka: wy, vy, вы, ви (nosi w tym przypadku nazwę "wykanie"); we francuskim - vous. Swoistym wyjątkiem jest język polski - dziś forma "per wy" jest w polszczyźnie w zaniku; występuje jeszcze w środowiskach wiejskich, w gwarach i w języku partii komunistycznych. Dawniej używana także w zwrotach do rodziców w języku ogólnym, w wojsku, w zwrotach do obywatela i w innych zastosowaniach. ..."

Cytat z wiki, niekoniecznie pewny smile
    • sorel.lina Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 19:03
      Dziękuję, Podwórkowicze, za wspólnie spędzone lata i proszę o więcej! smile

http://i65.tinypic.com/2s6tzzl.jpg
      • wscieklyuklad Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 19:07
        Sto lat! Sto lat! - w czteropaku,
        wielu spotkań przy trzepaku,
        mnóstwa postów w pełnym zdrowiu,
        tak przy pełni, jak i w nowiu!
    • sza.aliczek Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 22:44
      Kochani : )
      Wszystkiego najlepszego!
      Nie myślałam że już tyle lat Was znam. : )
      Bardzo lubię nasze rozmowy forumowe.
      I dobrze, ze mogę sobie co kilka dni tu wejść i poczytać Was, samej coś napisać.
      Oby tak było długo, długo jeszcze.

https://starostwo.olawa.pl/uploads/pub/news/news_363/text/jesienne-liscie.jpg
      • vidavil-125 Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 23:44
        Osiem lat- gratulacje dla Podwórka

Chyba z tej okazji Kalejdoskop i Podwórko polikwidowały złogi na sumieniu,
        ja nic przeciwko temu.
      • ulisses-achaj Re: Podwórko ma 8 lat! :) 07.11.15, 23:50
        smile też tak myślę smile
        • 1zorro-bis Re: Podwórko ma 8 lat! :) 08.11.15, 07:55
          gratulacje jeszcze raz. O naiwnosci.....smirk
    • hardy1 Re: Podwórko ma 8 lat! :) 08.11.15, 08:45
      ... a ja dopiero teraz życzę nam, Podwórkowiczom, spokojności i wielu tematów do rozmów smile

PS. Niestety, wczoraj po południu czymś się strułem, organizm zaczął walczyć podniesieniem temperatury i aż do rana przeleżałem pod kocem. Nie mogłem usiedzieć, nie zaglądałem do netu. Teraz już trochę lepiej, , przynajmniej mogę na chwilę usiąść, temperatura już spada. Do wieczora lub jutra rana będzie już po problemie smile
    • man_sapiens Re: Podwórko ma 8 lat! :) 08.11.15, 21:41
      100 lat, co najmniej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka