wscieklyuklad 27.11.16, 06:55 Ci "ciapaci" nie będą już nigdy niepokoić europejskiej arystokracji. Ostatni szpital w Aleppo bomby zamieniły w ruinę... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1zorro-bis Re: Aleppo... 27.11.16, 08:24 Straszne. A "arystokracja" tak sie nad chorymi rozczula i lezki urania... Bylem tydzien temu w Muzeum Powstania Warszawskiego, tlumy ludzi, patriotiw i mlodziezy w harcerskich mundurach. I tak sie wtedy zastanawialem kogo z tych ludzi w tym muzeum obchodzi los ludzi w Aleppo, kogo ci wielcy patrioci i katolicy zaprosili by do Polski aby im pomoc. Nikogo. Chyba sie bardzo nie pomylilem? Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 27.11.16, 12:07 Arystokrację zostawmy w spokoju. Zajmijmy się sprawami istotnymi. www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/trzech-pediatrow-na-100-tysiecy-dzieci-lekarz-z-aleppo-jesli-nas-zabija-nie-bedzie-nikogo,70,1461 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 27.11.16, 14:31 9Środek świata leży dziś w rejonie Aleppo. To tam najlepiej widać siłę mocarstw i kondycję ludzkości Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej GW Dziesięcioletni na oko chłopiec siedzi pod ścianą okryty niebieskim kocem, część twarzy zasłania mu maska tlenowa. – Czy ja umrę, proszę pani? Czy umrę? – pyta, zwijając się z bólu. 18 listopada w Ard al-Hamra, dzielnicy Aleppo kontrolowanej przez rebeliantów, samoloty syryjskie zrzuciły prawdopodobnie beczki z chlorem. – Obserwowałem samoloty – mówi do kamery, pokasłując i płacząc. – Coś z nich wypadło, widziałem żółty dym. Poczułem się dziwnie i zabrali mnie do szpitala. Krótkie nagranie, udostępnione przez francuską organizację Syria Charity, zostało obejrzane 2 mln razy. To kolejny materiał z Syrii, który poruszył opinię publiczną na całym świecie, spowodował chwilowy przypływ datków, ale nie zmienił coraz bardziej beznadziejnej sytuacji. Zaraz po nagraniu na szpital spadły bomby. Chłopiec w masce tlenowej przeżył i ten atak. Siedmiolatka z Aleppo: Chowam się za łóżkiem, niech ktoś mnie uratuje Wojna w Syrii. Nie podawaj ręki zbrodniarzowi Wieczorek taneczny w alei snajperów. Rozmowa z Dariuszem Malejonkiem, który niedawno wrócił z Syrii Wojna w Syrii. Sorbet i krew W Aleppo to dzień jak co dzień. Od 2012 r. miasto jest podzielone na dzielnice kontrolowane przez grupy powstańców i siły prorządowe; dookoła swoje enklawy wykroili Kurdowie i ISIS. W lipcu siły wspierające prezydenta Baszara al-Asada (oprócz armii syryjskiej są to libański Hezbollah, międzynarodowe brygady szyickie opłacane przez Iran, żołnierze irańscy oraz rosyjskie lotnictwo) zamknęły pierścień oblężenia wokół dzielnic rebelianckich we wschodniej części miasta, odcinając od dostaw żywności i leków 250-300 tys. osób. Zbrojnych rebeliantów jest we wschodnim Aleppo najwyżej kilka tysięcy, z czego jakiś tysiąc należy do grup uznawanych za radykalnie islamskie – cała reszta to cywile. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aleppo... 27.11.16, 15:31 a ja sie pytam - gdzie jest ta ....milosc katolicka do blizniego swego`? Nawet glupich 5.000 uciekinierow z syrii polscy, milosierni katolicy przyjac nie chca..... Odpowiedz Link
skiela1 Re: Aleppo... 27.11.16, 20:08 1zorro-bis napisał: > Bylem tydzien temu w Muzeum Powstania Warszawskiego, Takie samo skojarzenie mam. Wtedy tez nikt nie pomogl...a o Watykanie lepiej nie wspominac. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Aleppo... 27.11.16, 20:16 Ktoś kiedyś powiedział, że od nikogo nie można wymagać heroizmu. I ja się z tym zgadzam. Tyle że to sie odnosi do jednostek. Państwo przyjmujące kilka tysięcy uchodźców nie decyduje się na akt heroizmu, lecz elementarnego człowieczeństwa. Zawsze jednak łatwiej ronić łzy nad żołnierzami wyklętymi (bo dawno nie żyją - gdyby żyli, ilu tych, którzy teraz mają ich na sztandarach, zdecydowałoby sie na danie im schronienia we własnych mieszkaniach? ) niż zdobyć choćby na śladową wręcz przyzwoitość i nie gardłować przeciwko przyznaniu uchodźcom wojennym azylu w Polsce. Odpowiedz Link
k.karen Re: Aleppo... 27.11.16, 20:24 Martin Niemöller, Konzentrationslager Dachau 1942r. First they came for the Jews and I did not speak out because I was not a Jew. Then they came for the Communists and I did not speak out because I was not a Communist. Then they came for the trade unionists and I did not speak out because I was not a trade unionist. Then they came for me and there was no one left to speak out for me. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aleppo... 28.11.16, 10:30 dokladnie..... k.karen napisała: > Martin Niemöller, Konzentrationslager Dachau 1942r. > > First they came for the Jews and I did not speak out because I was not a Jew > . > Then they came for the Communists and I did not speak out > because I was not a Communist. > Then they came for the trade unionists and I did not speak out > because I was not a trade unionist. > Then they came for me and there was no one left to speak out for me. Odpowiedz Link
hardy1 Re: Aleppo... 28.11.16, 15:06 ... "moja chata z kraja" - to hasło nie zginęło wśród wielu z Polaków. Zwłaszcza wśród wyznawców mieszaniny wyznawców pisowskiej mitologii, połączonej z zaskorupiałym rydzykowo i hoserowo "Polakiem-katolikiem". Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 29.11.16, 10:06 www.tvn24.pl/polska-i-swiat,33,m/polska-i-swiat-relacja-dziecka-z-aleppo,695661.html Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 13.12.16, 11:50 www.newsweek.pl/swiat/aleppo-zniszczone-miasto-wojna-w-syrii-ofiary-,artykuly,402003,1,1,1.html Fool-lonię dziwią poszkodowane przez wojnę dzieci. Biedne debilki. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 13.12.16, 23:02 Niestety Fool-lonio, ale tu teź niosą martwe dziecko. Mordercy strzelają do uciekających ludzi. Włamują sie do mieszkań i mordują kobiety. Dzieci teź mordują zdebilała Fool- polonio. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 14.12.16, 15:57 Zagłębiając się w naszych dramatycznych realiach nie możemy tracić z oczu ludobójstwa w Syrii. Putin wraz z mordercą al-Assadem po zrobieniu Hameryki w konika i osadzeniu na tamtejszym stolcu (ale nie jako dodatku do ciepłej wody) komika zdecydowanie śmieszniejszego od Benka Hilla z Jasiem Fasolą włącznie oraz w przededniu Świąt, gdy wszyscy zajęci są gonitwą po sklepach w poszukiwaniu bibelotów, z najwyższym impetem zaatakował ludność cywilną Aleppo mordując nie mających niczego wspólnego z wojskiem rebeliantów. ONZ jest bezsilne, gdyż zarówno Ruskie jak i Chiny - zapewne liczące na zyskanie sfery wpływów - blokują wszelkie reperkusje wobec ludobójców. Czy jest jakaś szansa wyjścia z tej matni? Oto pojawiają się pewne rysy na dobrym samopoczuciu wyborców Tru(m)pa na stolec - jeden z elektorów już zadeklarował głosowanie na przegraną w jego stanie Hillary, a 10 kolejnych pisemnie zwróciło się z pytaniem do CIA o wyjaśnienia w jakim stopniu Szanowny Pan Prezydent Dablju Dablju P. wpłynął na rodowitych Hamerykanów i imigrancką Fool-lonię, iż ci zagłosowali na matołka. Jeśli wyjaśnienia CIA potwierdzą udział Sużb (PiSownia i wymowa obowiązująca od ponad roku) w manipulowaniu nastrojami społecznymi, to niewykluczone, iż liczba elektorów jacy odmówią poparcia największej pomyłce w dziejach wyborów po drugiej stronie oceanu wzrośnie do tylu, iż to nie elektorzy, lecz Kongres zadecydują kto ma być prezydentem. Jeśli wygra Tru(m)pek - los syryjskich cywilów zostanie przesądzony. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 15.12.16, 17:36 Krajobraz po bitwie. Zła wiadomość dla Foll-lonii. To znowu osierocone dzieci. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 18.12.16, 14:28 Ofiary gazu musztardowego w Aleppo. Ofiary junty, która też chciała uszczęśliwić swój kraj. Wczoraj pod Sejmem też mieli pojemniczki z gazem. Może tak karczewskie z kuchcińskiem kopsną się na wycieczkę, by zasięgnąć języka? Byli już w Turcji i na Białorusi więc pora na Syrię! Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Aleppo... 18.12.16, 15:35 WU....a kto by sie tam....ciapatymi przejmowal? Przeciez damulki milujace swych bliznich serce by za niepelnosprawnych oddaly.... Pod warunkiem, ze te niepelnosprawne to.....nie CIAPATE! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Wigilia... 25.12.16, 14:17 Lecieli, by zabawić tych, którzy bombardowali Aleppo... Alexandrov Red Army Choir - Kalinka (SUBTITLES) Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Wigilia... 25.12.16, 14:22 Lecieli "tutka".....czyli TU-154, tym samym co Polacy do Smolenska... Odpowiedz Link
1agfa Re: Wigilia... 25.12.16, 16:38 WU, pozwól że wyrażę swój żal w obliczu wypadku. To artyści, wybitnie utalentowani muzycy i śpiewacy. Ogromna katastrofa. Zginęły 92 (dziewięćdziesiąt dwie! jeśli się nie mylę) osoby, których "winą" nie może być to, że są...że byli z tego właśnie kraju. Z Rosji. Ogromna strata. Nie do powetowania, chyba nie do odtworzenia. [*] "...Muzyka łagodzi obyczaje..." Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Wigilia... 25.12.16, 17:20 Nie odczuwam Agfo żadnej satysfakcji z powodu tej tragedii - wręcz przeciwnie. Kiedyś w prezencie otrzymałem od Siostry - stałej mieszkanki Moskwy, dwupłytowy album CD z kilkudziesięcioma utworami chóru Aleksandrowa - uznaję je za jedną z cenniejszych pozycji w mej kolekcji. Strata jest niepowetowana - nawet jeśli zbierze się identyczną liczebnie grupę wykonawców o podobnym talencie wykonawstwa, to i tak na następcach ciążyć będzie jakaś historyczna skaza, choć na szczęście przeżyli akurat soliści - wśród nich ten, który wykonuje "Kalinkę" na wideo, jakie wkleiłem. Dlaczego wkleiłem tę informację w wątku o Aleppo? Bo straty ludności tego miasta szły w dziesiątki tysięcy pomordowanych. Bo zabijano tam także kobiety i dzieci, których fotografie przybliżałem - jak tę z zimowego pejzażu miasta obróconego w perzynę. Wśród tych dzieci był pamiętny, samotny, zakrwawiony chłopczyk - ich morderca al-Assad skomentował wideo jakie uwieczniło malca w poczekalni szpitalnej określił mianem "prowokacji i manipulacji". Tysiące tych dzieci zginęło z powodu zniszczenia WSZYSTKICH szpitali w mieście przy pomocy bomb zakazanych przez ONZ, przy pomocy broni chemicznej uznanej za ludobójczą. Likwidacja Aleppo był możliwa tylko przy aktywnym udziale lotnictwa rosyjskiego. To lotnictwo zrzucało na dzielnice Aleppo bomby beczkowe. To lotnictwo traktowało miasto i jego bezbronnych mieszkańców jak doświadczalny poligon. To lotnictwo bazuje w miejscu, do którego zmierzali artyści by zabawić morderców czastuszkami i pieśnią "O Krymie" sławiącą zaborcę. Polityka dziś właśnie miesza się ze sztuką. W dniu, w którym wedle chrześcijańskiej tradycji narodził się Syn Boży... Znak? Symbol? Kara? Ostrzeżenie? Możesz wykluczyć tę zależność? Jeśli kiedyś jeszcze przyjadą do Polski, z pewnością kupię bilet wstępu, by ich posłuchać. Nie dołączę do katonacjonalistycznych prawicowców, którzy wszędzie nawoływali do bojkotu tego chóru w Polsce - wyłącznie z powodu narodowości wykonawców. I żeby byłą jasność - tak samo oceniam występy Marleny Dietrich w latach wojny przed hitlerowskimi oprawcami. I tak samo oceniam występy Marilyn Monroe przed amerykańskimi chłopcami w Wietnamie. Przygrywanie mordercom nie jest dla mnie artystycznym wydarzeniem. Jest sygnowaniem barbarzyństwa. Wiem, wiem, ten chór to zawodowi żołnierze z pagonami. Oni tylko frunęli wykonać rozkaz dowódców. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Wigilia... 25.12.16, 17:47 Aleppo upadło i pewnie spadnie też z czołówek gazet. W najbliższym czasie możemy się jednak spodziewać co najmniej trzech dramatów podobnych do tego, jaki rozegrał się w tym mieście. W czwartek wieczorem Baszar Asad ogłosił, że w jego rękach jest już całe Aleppo. Z kolei Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża podał w nocy, że cywile i bojownicy ze wschodniego Aleppo opuścili miasto – 35 tys. osób, którzy zgodzili się na wyjazd, w tym setka ciężko rannych i chorych pacjentów. Ewakuacji towarzyszyły koszmarne warunki – przede wszystkim było przeraźliwie zimno, ludzie palili wszystko, co udało im się znaleźć, by choć trochę się ogrzać. Nadal nie wiemy, kto został w tej części miasta i co stanie się z tymi ludźmi. Jak potraktuje ich wojsko rządowe? Czy zostaną uznani za kolaborantów „terrorystów”? Przed obecnymi na miejscu organizacjami humanitarnymi stoi potężne zadanie; nie mogą dopuścić, by to na tych, którzy zostali, dokonała się krwawa zemsta. Ci, którzy wyjechali z jednego piekła, tak naprawdę trafili do kolejnego – prowincja Idlib i miasto o tej samej nazwie staje się kolejnym bastionem zbrojnej opozycji przeciwko Asadowi i prawdopodobnie jego kolejnym celem. Oznacza to również, że Idlib stanie się nowym Aleppo. Nie tylko ono – ale po kolei. Idlib. Wystarczy spojrzeć na mapę Syrii, by wiedzieć, na czym teraz najbardziej zależy Asadowi. Jego priorytetem jest opanowanie całego zachodniego, zurbanizowanego obszaru Syrii. Od północnej granicy do południowej. Aleppo już ma, ale wrogowie reżimu zajmują dziś otoczoną siłami rządowymi enklawę – właśnie Idlib. To tu trafili ewakuowani cywile i różnej maści bojownicy – i to stąd zostali ewakuowani do Aleppo alawici z Kefraja i Fua. To przez Idlib prowadzi główna droga z Aleppo do Latakii – bastionu Asada. To tutaj w mieście Dżisr rozpoczęła się zbrojna rebelia przeciwko reżimowi. Bez Idlib Asad może zapomnieć o opanowaniu swojego upragnionego pasa zachodniej Syrii. Tyle że Idlib to nie Aleppo – to częściowo górzysta prowincja. Główny szlak zaopatrujący rebeliantów (najważniejszą siłą jest tu Dżabhat Fatah al Szam – dawny Front Al-Nusra, czyli Al-Kaida) wiedzie przez turecką granicę. Częścią strategii Asada może być dogadanie się z Turcją i zamknięcie szlaku (niedługo mają rozpocząć się kolejne rozmowy w formacie Turcja, Rosja, Syria, Iran), ale na pewno bez nalotów się nie obejdzie. A to już znamy, widzieliśmy w Aleppo – spadające bomby beczkowe, bomby penetrujące, a także podejrzenia o użyciu broni chemicznej – dla porządku dodajmy – te podejrzenia dotyczą obu stron. Jeśli Asad chce wykrwawić rebeliantów, nie może im odpuścić w Idlib. To musi oznaczać oblężenie, naloty, kolejną klęskę humanitarną – koszmarny refren syryjskiej wojny. Wschodnie Ghouta. To przedmieścia Damaszku i kolejne skupisko rebeliantów (głównie salaficki Dżesz al Islam). Bez Ghouta Asad nie panuje nad całą stolicą. To tu doszło do największego ataku chemicznego w 2015 r., w którym zginęło ponad 1,5 tys. osób. Dziś w Ghouta mieszka ponad 400 tys. osób, więcej niż we wschodnim Aleppo. Liczbę rebeliantów szacuje się na 10 tys. W ostatnich tygodniach doszło tu do intensywnych nalotów – wszystko wskazuje na to, że armia rządowa szykuje się do odbicia tych terenów i oczyszczenia drogi do Damaszku. Południe. Miasto Daraa – symboliczne miasto tej wojny (to od protestów tutaj rozpoczęła się najpierw rewolucja, a potem syryjska wojna) jest w rękach Asada, ale zależy mu na przejęciu kontroli nad całą prowincją (pewne obszary kontroluje tzw. Państwo Islamskie, inne uważana za umiarkowaną opozycję koalicja tzw. Południowy Front – organizacje wzajemnie się zwalczają, niedawno ISIS zabiło czołowego przywódcę Frontu). Przejęcie kontroli nad południem pozwoli Asadowi poczuć się władcą całej zachodniej Syrii. Moim zdaniem nie odpuści i jest kwestią czasu realizowanie tego scenariusza. To dla mieszkańców tych terenów nie jest dobrą wiadomością. A dla nas ostrzeżeniem – jeśli myśleliśmy, że wraz z upadkiem Aleppo przestaną płynąć z Syrii złe wiadomości, to się myliliśmy. Agnieszka Zagner Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Wigilia... 25.12.16, 18:01 ratlerek wreszcie dostał zgodę na kondolencje. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Wigilia... 25.12.16, 18:08 WU.......musze Cie skorygiwac. Marlena Dietrich nigdy nie wystepowala w czasie wojny dla Wehrmachtu i SS. W 1939 roku otrzymala obywatelstwo USA i spiewala, owszem ale dla chlopakow z US Army..... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Wigilia... 25.12.16, 18:27 Fakt - nie zachowałem precyzji wypowiedzi. Przebój Lili Marlen był niemal hymnem żołnierzy Africa Corps. Naturalnie nie z winy Dietrich - wykorzystano piosenkę w jej wykonaniu dla "wzmacniania ducha bojowego" Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Wigilia... 25.12.16, 19:36 Tak jest! To byl przeboj na dwa fronty. Piosenki czasem wrogow brataja... Tak jak i w pierwszej wojnie swiatowej _ na niektorych odcinkach frontu pod Verdun swietowali wspolnie Wigilie.... Odpowiedz Link
1agfa Re: Wigilia... 25.12.16, 20:59 wscieklyuklad napisał: (...) > Kiedyś w prezencie otrzymałem od Siostry - stałej mieszkanki Moskwy, dwupłytowy > album CD z kilkudziesięcioma utworami chóru Aleksandrowa - uznaję je za jedną > z cenniejszych pozycji w mej kolekcji. Zazdroszczę. Mam tylko 17.piosenkową dyskietkę. (...) "...Bo straty ludności tego miasta szły w dziesiątki tysięcy pomordowanych. Bo zabijano tam także kobiety i dzieci, których fotografie przybliżałem - jak tę z zimowego pejzażu miasta obróconego w perzynę. Wśród tych dzieci był pamiętny, samotny, zakrwawiony chłopczyk - ich morderca al-Assad skomentował wideo jakie uwieczniło malca w poczekalni szpitalnej określił mianem "prowokacji i manipulacji". Tysiące tych dzieci zginęło z powodu zniszczenia WSZYSTKICH szpitali w mieście przy pomocy bomb zakazanych przez ONZ, przy pomocy broni chemicznej uznanej za ludobójczą. Likwidacja Aleppo był możliwa tylko przy aktywnym udziale lotnictwa rosyjskiego. ..." Tragedia Aleppo jest niewyobrażalna. Tylko ci którzy przeżyli wojnę w oblężonym mieście mogą (mogli, w polskim przypadku) mieć o tym pojęcie. Najwybitniejszy film, najlepiej napisana książka nie są w stanie oddać - choćby nawet w przybliżeniu - męki ludności poddanej bombardowaniu w miejskich warunkach. Masz rację, bezmiar cierpienia w Aleppo przytłacza. Umyka z całą swoją dotkliwością zrozumieniu. Dlaczego? Jasne. Umysł ludzki odpycha to, co groźne, czego przyjąć do wiadomości właściwie nie chce. W Polsce nie bardzo się chce. "...Jedna śmierć to tragedia, milion – to statystyka..." jak powiedział Erich Maria Remarque w jednej ze swych książek. I tak, winne jest tym zbrodniom rosyjskie lotnictwo. Dobrze że chcesz i umiesz pokazywać te wstrząsające przypadki, ba! ciągłość przypadków. Będą tacy, którzy się uradują, że nareszcie jest "ład i porządek" w tamtym regionie. Nie będą myśleć o krwawej za to zapłacie. Nasza chata bowiem z kraja... > W dniu, w którym wedle chrześcijańskiej tradycji narodził się Syn Boży... > Znak? > Symbol? > Kara? > Ostrzeżenie? > > Możesz wykluczyć tę zależność? Wykluczam. Wu, równie dobrze można by przypisywać powyższe wcześniejszemu wypadkowi innej tutki. (...) > Jeśli kiedyś jeszcze przyjadą do Polski, z pewnością kupię bilet wstępu, by ich > posłuchać. > Nie dołączę do katonacjonalistycznych prawicowców, którzy wszędzie nawoływali d > o bojkotu tego chóru w Polsce - wyłącznie z powodu narodowości wykonawców. Nie wątpię, ja także, jeśli kiedyś... > I żeby byłą jasność - tak samo oceniam występy Marleny Dietrich w latach wojny > przed hitlerowskimi oprawcami. > I tak samo oceniam występy Marilyn Monroe przed amerykańskimi chłopcami w Wietn > amie. > > Przygrywanie mordercom nie jest dla mnie artystycznym wydarzeniem. > Jest sygnowaniem barbarzyństwa. Co do Marleny Dietriech i przesławnej Lili Marlen, jednoczącej w swoistym porozumieniu wszystkich żołnierzy wszystkich armii na wszystkich frontach (co jest w tym przypadku oczywistą ucieczką od potworności wojny) już - jak czytam - wyjaśnił Zorro. Marlena odrzucała jakiekolwiek porozumienie z Hitlerem i jego/jego wysłanników namowami. Co do Marylin Monroe - kwestia dyskusji. Gwiazdy tej klasy mogą, ale nie muszą. Jeśli biorą udział, to jest sprawa ich sumienia i ich odpowiedzialności wobec tegoż sumienia...i potomnych oraz historii. Również kwestia tzw. "wojen sprawiedliwych". > Wiem, wiem, ten chór to zawodowi żołnierze z pagonami. > Oni tylko frunęli wykonać rozkaz dowódców. Nie inaczej WU, nie inaczej. To Rosja i wojsko. PS. Goście, przepraszam za późną odpowiedź. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Nowe rodzi się w bólach 07.02.17, 19:33 www.tvn24.pl/raport-ai-13-tys-osob-powieszonych-w-1-wiezieniu-w-ciagu-5-lat,713333,s.html Dla debili to zapewne fascynacja śmiercią. Debile mają z reguły dwie szare komórki. Jedna zawiaduje mikcją. Ta druga - defekacją. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Nowe rodzi się w bólach 07.02.17, 20:13 #WHEREISTHELOVE (the Black Eyed Peas cover) Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Nowe rodzi się w bólach 13.02.17, 20:50 The Black Eyed Peas - #WHERESTHELOVE ft. The World Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Nowe rodzi się w bólach 13.02.17, 20:53 #WHEREISTHELOVE (the Black Eyed Peas cover) Odpowiedz Link
wscieklyuklad Gest pisiątek 02.03.17, 20:16 pisięta się szarpnęły. Szarpnięcie pisiąt zaowocowało deklaracja przekazania Olbrzymiej Kwoty na pomoc poszkodowanym w wojnie domowej w Syrii. Olbrzymia Kwota zamyka się wielkością 1 miliona i pięciuset tysięcy... złotych. Na czele sponsorów znajdują się Niemcy. Kwota wsparcia dla uchodźców wynosi... 12 mld euro. Na drugim miejscu jest Austria - 125 mln euro. płaszczak i wituśdontkilas ze swymi 350 tys. euro co jest równe 1/3 ceny rzondowego ałta pancernego jęczydła i ratlerka znów ośmieszaja nas na międzynarodowej arenie. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Islam ante portas (bez portas) 09.07.17, 11:13 Groźni islamscy terroryści omawiają plan wysadzenia Belwederu w trakcie miesiącznicy smoleńskiej. W tle arsenał materiałów wybuchowych, którymi terroryści wymoszczą pasy szahidów. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 09.07.17, 12:17 gloria.tv/article/fHtdpQ34RC4R2g34EJvkg3qf3 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 09.07.17, 12:22 vod.pl/programy-onetu/onet-reportaz-dzieci-aleppo/bx16nt5 Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 09.07.17, 12:40 Nour czyli... Pora obiadowa. Czas zatem na przerwę we wpisach, bo gdy kto żre to woli wyłącznie o schabie ze świeżo zasmażaną kapustką i guinnessie w kufelku, niźli o politycznym bigosie. O tak, propisonizm to zdecydowanie stan muzgu.. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 09.07.17, 19:29 Zideologizowani amerykańscy marines wynoszą z pola bitwy Groźnych Islamskich Terrorystów. www.facebook.com/Channel4News/videos/10155020729956939/ Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 16.07.17, 10:04 Wyszkolony przez ISIS ciapaty przybiera barwy maskujące, by skutecznie ukryć pas szahidów, który za moment zdetonuje w centrum jednej z europejskich metropolii lub wsi. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 16.07.17, 10:46 Krańcowo Groźny Terrorysta (ciapaty) posila się do syta przed samobójczym atakiem na Wartości. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 16.07.17, 14:20 Bezkompromisowa islamistka w trakcie spożywania grzybka z gatunku Psylocibe, na chwilę przed zdetonowaniem pasa szahidów na Krakowskim Przedmieściu. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 16.07.17, 20:05 Skrajnie zdeterminowany ciapaty islamista skrada się pod budynek użyteczności publicznej na terenie Wolski w Ruinie. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 16.07.17, 20:07 Niech Was nie zmyli ten słodziutki uśmiech szahidki powyżej. Nóżki laleczki wypełnione są trotylem. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 16.07.17, 20:11 A tu z kolei szahidka pod czujnym okiem instruktora ćwicząca techniki maskowania na Al. Jerozolimskich. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 16.07.17, 20:14 Zakończmy ten dzień z taką refleksją wpisaną pod niniejszą fotografią From now, they want to know how we survive in coming future. Quo vadis cywilizacjo... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 17.07.17, 21:47 Skrajna, ciapata islamistka posiadaczka wolskiej wizy, po zakończonym treningu forsowania zapór w tle, gotowa do bezkompromisowego sforsowania barier wokół wolskiego Seymu z zamiarem zdetonowania pasa szahidów w KUL-u- Arach. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 23.07.17, 11:58 Skrajnie zdeterminowana terrorystka islamska na pojeździe samobieżnym z garbami wypełnionymi kilkudziesięcioma kilogramami trotylu zmierza Jedwabnym Szlakiem w kierunku Niepodległej Wolski. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 23.07.17, 12:01 Niech Was nie zwiedzie ten pozornie sielski obrazek! Dziewczynka po prawej została właśnie przed chwilką wyznaczona do samobójczego ataku na Dobrą Zmianę. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 31.07.17, 18:36 Nontak, to biedactwo nie ma postury i urody kaszalota, ani butelkowatych nóżek. Debil z chryzantemką we włosach zaradośnieje. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Islam ante portas (bez portas) 05.08.17, 19:30 A głupia dupa martwi się, że ją zgwałci ciapaty. www.tvn24.pl/magazyn-tvn24/obrazy-z-piekla-na-ziemi-tak-naprawde-wyglada-wojna-drastyczne-zdjecia,111,2045 Odpowiedz Link
wscieklyuklad a pisony 06.08.17, 07:21 40 milionów na łójcaderechtora i na tym nie koniec. A pisony kwestują na Pała Cyk dla zjawiska z sarkofagu. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Arcygroźni 24.08.17, 19:40 islamscy terroryści w trakcie ćwiczeń polegających na faszerowaniu opon bombami termobarycznymi. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Arcygroźna 25.08.17, 18:26 Nieletnia islamista żegna się z ukochanym kotem bezpośrednio przed atakiem terrorystycznym. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Zorganizowana Grupa Islamskich Zwyrodnialców 25.08.17, 19:09 w trakcie pożegnalnego wieczoru kawalerskiego w przeddzień doprowadzenie Europejskich Elit wciąż Tkwiących na Kolanach do Płaczu z powodu ofiar ze swych dzieci. Niebieska beczka jest po brzegi wypełniona trotylem. Cyniczny młodzian z tyłu po lewej dźwiga opakowanie z wyrzutnią rakietową. Cel terrorystycznego ataku: most na rzece obok miejscowości Kłaj. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Zorganizowana Grupa Islamskich Zwyrodnialców 26.08.17, 10:03 Islamski terrorysta odmawia w skupieniu ostatni salat przed zdetonowaniem pasa szahidów na pobliskim deptaku turystycznym. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Nowa metoda terroru 26.08.17, 11:19 Przebrany za szczwanego lisa bezkompromisowy terrorysta umieszcza w dołku golfowym bombę termo-baryczną Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Nowa metoda terroru 26.08.17, 12:39 Pod becikiem tego niemowlęcia, islamistka ukryła pas szachidów. W gruzowisku w tle szukania inwencji do ataku na Dobrych Europejczyków. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Nowa metoda terroru 26.08.17, 12:40 A tu grupka specjalnie szkolonych zamachowców spożywa ostatni posiłek przed samobójczym atakiem na Promenadzie. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Nowa metoda terroru 26.08.17, 12:42 Chytry zamachowiec zakamuflowany w śmieciach płynie w nurcie środkowego Dunaju ku miejscu, w którym dokona zamachu na pokolenie Faraonów. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Nowa metoda terroru 26.08.17, 12:43 To dziewczę pije ze strumienia zatrutego narkotykami, by łatwiej przejść do krainy Mahometa w roli hurysy. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Nowa metoda terroru 26.08.17, 12:45 Niech nikogo nie zmylą te pozorne rupiecie w skrzyni. Są wypełnione płynną nitrogliceryną! Odpowiedz Link
wscieklyuklad Durny lewak 10.09.17, 17:51 ofiaruje ciapatej terrorystce klapki, by ta mogła dotrzeć do miejsca krwawego zamachu. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Zorganizowana 12.09.17, 19:25 i doskonale wyszkolona grupa czeczeńskich terrorystów przebijająca się z trudem przez Kaukaz w celu zdetonowania ładunków wybuchowych ukrytych w papierowej torebce ( wystająca się lontow) oraz plecaczku ( wyraźne zaniepokojenie na twarzy nieletniego, ciapatego bandziora) W tle trójka dzieci w wieku przedszkolnym, których matkę pobił w centrum Warszawy Prawdziwy Patryota z Kolan Powstały 31 letni Wolak. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Zorganizowana 13.09.17, 20:24 grupka podobnych terrorystów ćwiczy w tanecznym rytmie techniki przyszłego ataku maczetami: Tekst linka Odpowiedz Link
wscieklyuklad Arcygrozny 20.09.17, 07:12 cyklista zmierza w kierunku ruchliwej ulicy jednej z europejskich metropolii w celu zdetonowania ładunków wybuchowych rozmieszczonych w pedałach, ramie, kołach i na tułowiu Odpowiedz Link
wscieklyuklad o tym ratlerek 09.10.17, 20:34 w piłkarskiej szatni z pewnością z nim nie dyskutował Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: o tym ratlerek 13.10.17, 19:17 Zdeterminowany terrorysta zamachowiec dźwiga na miejsce zbiórki ładunek do broni beczkowej. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Doprowadzony do skrajnej 17.10.17, 20:12 Ostateczności terrorysta w trakcie opracowywania planu krwawego ataku na Dobrych Ludzi. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Doprowadzony do skrajnej 19.10.17, 16:57 Świeżo przeszkolony azjatycki terrorysta w drodze na Plac Zgody w Paryżu z kogutem skażonym ptasią grypą albo wąglikiem. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Wychowanka Jacuzy 28.10.17, 19:21 w drodze do Europy na wozie drabiniastym wypełnionym trotylem ukrytym pod stertą konopi. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: ... 28.10.17, 23:05 A potem przekażcie temu skurwielowi kolejne sto baniek. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: ... 29.10.17, 10:55 Koszt protez dla tej dziewczynki z Aleppo to 160 tys. złotych. Cena bełkotu z ambony popierającego juntę to już blisko stówa . Tyle, że milionów. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Wdowa 31.10.17, 15:18 po skrajnie groźnym dżihadyście napełnia C4 wydrążone w tym celu kartofle. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Azjatycka 02.11.17, 16:32 Ortodoksyjna islamistka z bombą beczkową, którą spróbuje zdetonować na jednym z europejskich placów, lub w supermarkecie. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Wdowa po bojowniku czeczeńskim 04.11.17, 23:07 Z dwójką sierot zmierza dłubanką wypełnioną trotylem ku delcie Wisły w celu wiadomym. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Wdowa po bojowniku czeczeńskim 05.11.17, 11:17 bezkarnie, publicznie molestuje chrześcijankę na oczach tkwiącej na kolanach Europy... Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Wdowa po bojowniku czeczeńskim 07.11.17, 18:11 Ortodoksyjny dżihadysta ubrany w uniform pola walki wojsk obrony terytorialnej Wolski po raz ostatni tuli młodszego braciszka przed przeprowadzeniem krwawego ataku terrorystycznego. Lakier paznokciowy ma mieć charakter maskujący. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Zorganizowana grupa przestępcza 12.11.17, 09:33 zmierza torami kolei transsyberyjskiej (okolice Amuru) w kierunku Paryża, dźwigając na plecach kosze z zamaskowaną zrabowanymi w pobliskiej tajdze gałęziami bronią masowego rażenia. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Zorganizowana grupa przestępcza 13.11.17, 16:00 drodze na ulicę Osobowicką we Wrocławiu, by tam dokonać rozjechania jak największej liczby białych tubylców dokonujących świątecznych zakupów. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Zorganizowana grupa przestępcza 15.11.17, 20:22 Niestety nie udało się przemycić materiału zapalającego szlakiem Turbacza. Groźni bandyci grzeją dłonie nad wybuchłą bombą o strategicznym przeznaczeniu terrorystycznym. Uśmiechnięte twarze mają maskować zażenowanie z powodu chybionego efektu. Odpowiedz Link
wscieklyuklad niezwykle groźny terrorysta 19.11.17, 09:37 Pije w Neapolu ostatnią kawę przed zdetonowaniem w centrum miasta skonstruowanej przez siebie bomby, a następnie dokonania gwałtu na miejscowych nastolatkach. Odpowiedz Link
wscieklyuklad skrajni islamiści 19.11.17, 12:35 Zwerbowani prze ISIS ustalają cel ataku za pomocą wyrzutni rakiet ukrytej w bagietce. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: skrajni islamiści 23.11.17, 21:35 Nowoczesna, w pełni zautomatyzowana tkalnia pasów szahidów na skalę globalną. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: skrajni islamiści 24.11.17, 20:37 Rytualny taniec dżihadystów wpajany jest od małości. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: skrajni islamiści 26.11.17, 18:48 Grupka młodocianych, bezkompromisowych dżihadystów w trakcie ustalania optymalnej formy ataku terrorystycznego. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Para niezmiernie groźnych młodocianych 01.12.17, 20:04 dżihadystów przedziera się przez podlaskie zaspy na miejsce zamachu, który zaplanowali. Dla zmylenia pogoni dżihadystka wdziała o kilka numerów większe obuwie. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Para niezmiernie groźnych młodocianych 03.12.17, 20:24 utalentowani młodociani pirotechnicy pozostający na żołdzie ISIS, w trakcie poligonowej próby nowego nuklearnego pocisku samobieżnego "Kanister islamisty" Odpowiedz Link
wscieklyuklad Islamski terrorysta-zamachowiec 06.12.17, 17:22 w trakcie uzbrajania detonatora bomby beczkowej. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Wyrodna matka 07.12.17, 20:36 zezwala na zaszczepienie małego islamisty szczepionką nienawiści do Białego Człowieka z ONR. Wyraz twarzy rodzicielki świadczy o olbrzymiej walce wewnętrznej. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Wyrodna matka 09.12.17, 09:20 Nowy typ broni biologicznej - pluszak ortodoksyjnej islamistki nafaszerowany wąglikiem Odpowiedz Link
wscieklyuklad Trener dżihadysta 10.12.17, 20:09 uczy kilkuletniego islamisty technik skrytobójczego podkradania się do przyszłych ofiar. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Niech nikogo nie zmyli ten 10.12.17, 22:55 cyniczny uśmieszek wyrafinowanego dzihadysty. Udaje się właśnie na europejski bazar bożonarodzeniowy z garścią granatów zaczepnych ukrytych pod skórkami bananów. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Niebywale zdeterminowany dżihadysta 14.12.17, 19:32 hartuje ciało na skrajnie wysoką temperaturę przed samobójczym atakiem za pomocą napalmu. www.facebook.com/100012193809098/videos/407829326300191/ Odpowiedz Link
wscieklyuklad Para islamskich maluchów 16.12.17, 10:03 w trakcie praktycznych ćwiczeń z zastosowania nowego typu broni magnetycznej na DOlnym Śląsku w Wolsce. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Trójka dźihadystów degeneratów 16.12.17, 19:16 tuż po wylądowaniu na greckim wybrzeźu, szykuje się do zakopania min przeciwpiechotnych domowej roboty ukrytych w plastikowych pojemnikach zakupionych w Aldi Odpowiedz Link
wscieklyuklad udający miluszka podstępny dżihadysta 18.12.17, 17:25 z kózką nafaszerowaną wąglikiem w drodze do Europy. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Perfekcyjnie wyszkolony imigrant-terrorysta 18.12.17, 18:58 zakłada ładunek wybuchowy pod ałto rzondowe. Odpowiedz Link
wscieklyuklad sierotka po islamiście 21.12.17, 22:49 za pomocą przemyślnego gadżetu detonuje ładunek wybuchowy na jednym z europejskich bazarów Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 22.12.17, 17:40 Młoda islamistka z Peru warzy napój z aconita napellus z zamiarem zatrucia ślimaków w jednej z paryskich restauracji. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 23.12.17, 08:20 Młodociana dżihadystka pod czujnym wzrokiem zdegenerowanej matki ćwiczy rzuty granatem rozpryskowym do celu. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 24.12.17, 12:39 Zatwardziały islamista rozlewa kawę z domieszką cykuty na przyjecie wigilijne europejskich szaraczków. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 25.12.17, 17:16 Fałszywy islamski uchodźca-zamachowiec na chwilę przed zanurzeniem strzałki w miednicy pełnej kurary. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 25.12.17, 17:56 Zakamuflowana, gotowa na śmierć dżihadystka na chwilę przed atakiem terrorystycznym przy pomocy broni magnetycznej. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Aleppo... 27.12.17, 21:29 Skrajnie groźna dżihadystka przemyca przez granicę Wolski kolejna dostawę trutki do wody pitnej Odpowiedz Link
wscieklyuklad Wielokrotna dżihadystka-morderczyni 29.12.17, 19:32 ostrzegająca przed zdradą planów kolejnych zamachów na terenie Europy Odpowiedz Link
wscieklyuklad cyniczny młodociany dżihadysta 29.12.17, 20:11 prezentuje nowy typ smartfonu wypełnionego barbarytem Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: cyniczny młodociany dżihadysta 02.01.18, 20:29 po dokonaniu detonacji bomby (vide obrazek przez wyrwę w murze), ukrywa się w lokalnej "mecie". Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: cyniczny młodociany dżihadysta 02.01.18, 22:53 Kolejny zamachowiec manipulujący przy limuzynie kaczelnika przed wyjazdem na Wawel Odpowiedz Link
wscieklyuklad tajna emisariuszka ISIS 05.01.18, 15:48 demaskuje swą tożsamość skrywaną zazwyczaj za ciemnymi szkłami. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Niech was nie zwiedzie 05.01.18, 16:00 ten cyniczny uśmieszek dziewczęcia-islamistki! Prezentuje bezczelnie nowy typ "bomby arbuzowej" do użycia w trakcie europejskiego karnawału. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Dżihadystka 08.01.18, 20:47 w trakcie wykuwania grotu strzały, którą po zatruciu kurarą wypuści z dmuchawy w kierunku przedstawiciela społeczności demokratycznej. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Dżihadystka 14.01.18, 21:41 Skrajnie brutalna islamistka zrzuca z dachu cegłę wprost na głowę przechodzącej poniżej chrześcijanki. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Dżihadystka 20.01.18, 17:08 Niezmiernie groźna terrorystka sprawdza prawidłowość działania bomby zegarowej. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Terrorystka 20.01.18, 19:07 z plemienia Szoszonów w trakcie zdalnego odpalania ładunku wybuchowego pod jednym z europejskich domów użyteczności publicznej.Na twarzy morderczyni maluje się skrajne napięcie. Odpowiedz Link
wscieklyuklad A tu 20.01.18, 19:33 ostatnia rytualna wieczerza do syta przed zapontonowaniem bezkompromisowych terrorystów przerzucanych na europejski kontynent. Dowódca grupy pzrywdział kamizelkę kuloodporną imitującą kapok. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: A tu 21.01.18, 10:57 Skrajnie niebezpieczny terrorysta islamski ujęty w zakamuflowanej kryjówce, w której przygotowywał śmiertelną miksturę. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: A tu niezmiernie groźny 23.01.18, 21:44 nazista-islamista, usypia czujność wolskiego rzondu przed planowanym krwawym atakiem na Nowogrodzką. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Azjatycka terrorystka 23.01.18, 21:47 w trakcie nielegalnego przekraczania granicy na Odrze i Nysie Szalonej. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Azjatycka terrorystka 21.02.18, 19:04 Cyniczni, młodociani islamiści w trakcie testowania nowego modelu bomby odorowej Odpowiedz Link
wscieklyuklad Krańcowo zdeterminowana Azjatycka terrorystka 16.03.18, 19:55 Ćwiczy rażenie strzałą zatrutą Nowiczokiem 2. Potencjalnym celem ma być przypadkowa chrześcijanka. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: Krańcowo zdeterminowana Azjatycka terrorystka 28.03.18, 20:42 Jemen... Efekt pomocy nagrodzonej za ciężką pracę przez brochę bettyjeślipanipozwolisaskaprzepraszaza Odpowiedz Link
wscieklyuklad propozycja bettyjeśłipanipozwolisaskaprzeprasza 02.04.18, 10:33 obozu dla emigrantów Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: propozycja bettyjeśłipanipozwolisaskaprzepras 13.04.18, 19:36 www.facebook.com/NewsweekPolska/videos/1790614687644548/ Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: propozycja bettyjeśłipanipozwolisaskaprzepras 26.04.18, 16:13 Syria: dzieci oczekujące na szansę podzielenia się narządami. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: propozycja bettyjeśłipanipozwolisaskaprzepras 26.04.18, 16:15 Niektóre ponumerowano źeby się nie przepychali w kolejce. Porządek musi być. Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: propozycja bettyjeśłipanipozwolisaskaprzepras 26.04.18, 16:17 A tu lekarze- mordercy oceniają zgodność genetyczną dawca- biorca Odpowiedz Link
wscieklyuklad Re: propozycja bettyjeśłipanipozwolisaskaprzepras 26.04.18, 16:25 Aktu kolejny przykład mordu lekarskiego. Na twarz dawczyni narządów założono na moment torbę foliową w celu jej uduszenia. Piana na ustach wskazuje na skuteczność mordu. Najprawdopodobniej miała kod genetyczny najbardziej zbliżony do angielskiego a jeszcze prawdopodobniej do amerykańskiego biorcy Odpowiedz Link