Dodaj do ulubionych

Zbiórka darów

19.08.17, 11:33
Czyny. Nie słowa. Cały czas łodzki KOD prowadzi zbiórkę darów dla osób na terenach zniszczonych przez wichurę. Kolejny tyransport odjeżdża dzisiaj o 13. Dziś oficjalnie do 15 a praktycznie, jak znam zycie, dłużej przyjmujemy dary w naszej siedzibie na G29. Koce śpiwory, odzież, naczynia, plandeki, narzędzia etc. Można też wpłacać datki (kupiliśmy za nie dwa agregaty).
Zawsze mówiłem, że prawdziwy patriotyzm jest "cichy"; to nie "odzież patriotyczna" i pustosłowie. Wszystkie osoby z mojego miasta zachęcam do udziału w tej akcji. Z informacji, które docierają do nas od ludzi poszkodowanych wynika, że pomoc państwowa to jak na razie propagandowa fikcja. Jeśli zatem nie my, to kto?
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Zbiórka darów 19.08.17, 13:18
      BRAWO!
      • k.karen Re: Zbiórka darów 19.08.17, 21:51
        Brawo!

Przy okazji, jestem pewna że pan sołtys z Rytla, Łukasz Ossowski, poradziłby sobie też jako premier. Szydło nie nadaje się nawet na sołtysa.
        • ulisses-achaj Re: Zbiórka darów 20.08.17, 01:01
          Zawsze jednak , Karen znajdą się jacyś "recenzenci", którzy własnego ciężkiego i tłustego tyłka nie ruszą na milimetr z krzesła, ale dorabiają "gębę" ludziom, którzy za wlasne pieniądze jeżdzą trzeci raz w tygodniu na Pomorze, żeby rozwozić dary i konkretnie pomagać, albo zamiast odpoczywać po pracy, poświęcać czas rodzinie, czy też "lansować się" na forach internetowych smile, kupują i zbierają wszystkie te rzeczy, pakują i przygotowują je do wysyłki zupełnie spontanicznie, anonimowo i bezinteresownie. Przypisywanie ludziom organizującym takie akcje motywów politycznych świadczy jedynie o całkowitym już skarleniu i niezmiennie postepującym upodleniu i zidioceniu autorów takich enuncjacji. Dzisiaj pojawił sie u nas zupełnie nam nieznajomy człowiek, który przywiózł cały wielki bagażnik żywności, środków czystości, baterie, świece, etc. Nie chcial nawet powiedzieć, kim jest. Powiedział tylko, że cieszy sie, że miał to dokąd przywieźć i że my zajmiemy sie resztą. Ecce homo. Jeden z wielu.
          • ulisses-achaj Re: Zbiórka darów 20.08.17, 01:19
            PS. Tylko nienawistny, jawnie zakompleksiony dureń i kabotyn, może napisać, że osoby pracujące przy tej akcji "zbijają kapitał na ludzkim nieszczęściu". O takich ludziach "nic", wygłaszających podobne "mądrości", mówiono kiedyś "mierzwa", albo "swołocz". Moim zdaniem słusznie.
            • sorel.lina Re: Zbiórka darów 20.08.17, 01:42
              Uli... to albo jakaś dawna, zapiekła uraza, osobista niechęć, albo frustracja, zawiść. Albo i jedno i drugie.
              Wiem, że to boli, ale bądź ponad to i ... rób swoje!
              • ulisses-achaj Re: Zbiórka darów 20.08.17, 02:09
                Mnie jako mnie to nawet nie połaskotało, Sorellino. Ktoś taki nie jest dla mnie partnerem w żadnej sprawie. Ta "ocena" jednak odnosi się do ludzi, których znam z twarzy, imienia i i nazwiska. Ludzi, którym po prostu i zwyczajnie nalezy się szacunek za to, co robią spontanicznie, w najlepszych intencjach i całkowicie bezinteresownie. Oczernianie i zohydzanie ich trudno by mi było przemilczeć. Powiedziałem, co miałem do powiedzenia. Żadnej "rozmowy" z ludźmi pokroju "recenzenta" podejmować nie zamierzam. Ktoś taki dla mnie po prostu nie istnieje. Zwyczajnie go nie ma. smile
                • 1zorro-bis Re: Zbiórka darów 20.08.17, 07:34
                  Uli.....bo to ludzkie scierwa sa. Pyski maja szersze od dupy od wrzeszczenia i krytykowania. Sami nic nie zrobia.
                  Najbardziej podobal mi sie komentarz jednej " patryjotki"...."Bo ja pomagam po cichu...."big_grin
                  • wscieklyuklad Re: Zbiórka darów 20.08.17, 07:44
                    Jakie "ktosie"? Jacy "ludzie"? To jedynie PEŁNE DZWONY!
                    Byty bez żadnej wartości, bezproduktywnie oczekujące na kres bezsensownej wegetacji. I tyle w tym temacie.
                    • k.karen Re: Zbiórka darów 20.08.17, 08:40
                      Teraz tylko czekać, jak zakochani w polskim rządzie ogłoszą sołtysa Ossowskiego lewakiem, komunistą, złodziejem, lanserem, dorobkiewiczem i czym tam jeszcze, bo śmiał publicznie, a nie po cichu, ogłosić pomoc dla Rytla oraz okolicznych gmin i jeszcze tym koordynuje.
                      • 1zorro-bis Re: Zbiórka darów 20.08.17, 11:05
                        A mial to przeciez robic bezimiennie i po cichu.......smirk
                        k.karen napisała:

> Teraz tylko czekać, jak zakochani w polskim rządzie ogłoszą sołtysa Ossowskiego
                        > lewakiem, komunistą, złodziejem, lanserem, dorobkiewiczem i czym tam jeszcze,
                        > bo śmiał publicznie, a nie po cichu, ogłosić pomoc dla Rytla oraz okolicznych g
                        > min i jeszcze tym koordynuje.
                        >
                        • wscieklyuklad Re: Zbiórka darów 20.08.17, 12:00
                          Mnóstwo zerwanych dachów, zawalonych ścian - mieszkańcy Sośna i okolic jeszcze długo będą walczyć ze skutkami nawałnicy. Apelują o pomoc. Sołtys Rytla nawołuje, by teraz, tak jak jego miejscowości, pomóc gminie Sośno.

– Ludzie bez dachu nad głową, śpią w samochodach albo w przyczepach, jeśli takie mają. Potrzebujemy wszystkiego. Dosłownie. Wokół ruiny. Zniszczonych jest około 380 domów i siedemset budynków gospodarczych – mówi Marek Kunka. – Po nawałnicy telewizja i radio mówiły tylko o Rytlu, a w Sośnie ludzie nie mieli znikąd pomocy.
                          Sośno nas potrzebuje
                          Kunka mieszka w Gdańsku, ale w Sośnie ma rodzinę. Wściekł się, gdy media przemilczały tragedię, która dotknęła jego najbliższych i wziął sprawy w swoje ręce. Dziś koordynuje organizację pomocy dla mieszkańców. Utworzył stronę na FB. Pomoc zaczęła napływać. Największą salę w Gminnym Ośrodku Kultury urzędnicy udostępnili na magazyn. Stawiliśmy się tam w sobotę (19 sierpnia). Pod ścianami poukładane kołdry, bele folii, konserwy, koce, puszki, proszki, płyny do naczyń. W środku wszyscy się uwijają, widać niedojedzone kanapki na plastikowych talerzach. Jest kilkanaście osób, które zaangażowały się w pomoc tym, którym wichura zmiotła z powierzchni ziemi cały dorobek.

Joanna Gackowska: – Nam nie potrzeba ubrań, bo własne można przeprać i wysuszyć, ludziom z okolicy trzeba wszystkiego, co się przyda do zrujnowanych przez nawałnice domostw.

Nawałnica, która przetoczyła się przez kujawsko-pomorskie w zeszłym tygodniu zniszczyła wiele dachów, domów i drzew. - - W gminie Sośno jest najwięcej zniszczeń - przekonuje jej mieszkaniec Łukasz Luberda. - To, jak wygląda miejscowość po nawałnicy jest nie do opisania. Wiemy, jak wygląda zniszczony Szynwałd w gminie Sośno, dzięki zdjęciom nadesłanym przez sołtyskę Kamilę Jabłońską.
                          Nawałnica, która przetoczyła się przez kujawsko-pomorskie w zeszłym tygodniu zniszczyła wiele dachów, domów i drzew. - - W gminie Sośno jest najwięcej zniszczeń - przekonuje jej mieszkaniec Łukasz Luberda. - To, jak wygląda miejscowość po nawałnicy jest nie do opisania. Wiemy, jak wygląda zniszczony Szynwałd w gminie Sośno, dzięki zdjęciom nadesłanym przez sołtyskę Kamilę Jabłońską. mat. sołtyski Szynwałdu

Gackowska przerywa, gdy pod „magazyn” podjeżdża dostawczak (PEŁNY DZWON BREDZIŁO COŚ O HARCERZACH). Takich kursów w sobotę (19 sierpnia) było kilkadziesiąt. Na podjazd pod dom kultury podjeżdża samochód na bydgoskich rejestracjach. ( WEDLE PEŁNEGO DZWONU _ TO TEŻ HARCERZE)

W bagażniku konserwy mięsne, papierowe ręczniki, płyny do mycia naczyń i inne środku higieniczne. – Koledzy motocykliści, endurowcy (CZYTAJ HARCERZE!), byli wczoraj w Rytlu – mówi Marcin Sikorski. – Opowiedzieli nam jaka tragedia spotkała tych ludzi. Natychmiast żoną pojechaliśmy do marketu po zakupy i jesteśmy. (TO NIELEGALNE!)

Kiedy Marta Sikorska z synem Piotrkiem przekazywali rzeczy wolontariuszom, Gackowska przychodzi z dobra wiadomością. – Mamy odzew na FB, ludzie chcą wpłacać pieniądze, ale potrzebne konto, jest stowarzyszenie, które nam pomoże – mówi.

Sołtys Rytla: pomóżcie w Sośnie!

Kunka: – To wszystko społecznicy. Pytali nas z gminy, czy chcemy jakiejś wizyty urzędników. A ja pytam: Po co nam to? Potrzebny samochód, najlepiej tir, człowiek z Wieliczki chce nam podarować dziesięć tysięcy pustaków, ale nie ma kto przywieźć. (POPROŚCIE HARCERZY! HARCÓW MISTRZ OBIECAŁ POMOC!). Strażacy z tamtejszej szkółki wszystko załadują, tylko transport niezbędny.

O to, by pomóc gminie Sośno zaapelował wczoraj sołtys Rytla, którego tragedia była najmocniej nagłośniona w mediach i dzięki temu otrzymał ogrom wsparcia. – Kochani, w Rytlu mamy wystarczającą ilość rąk do pomocy – napisał na FB. – Bardzo dziękujemy za to wsparcie. Teraz jednak prosimy osoby, które chcą pomagać mieszkańcom dotkniętym kataklizmem, o kierowanie się do gminy Sośno, powiat sępoleński. Jest tam mnóstwo spustoszonych domostw i gospodarstw rolnych czekających na pomoc.
                          To nieprawda, że jest ok.

Premier Beata Szydło odwiedziła wczoraj Małą Klonię koło Gostycyna w Kujawsko-Pomorskiem. Kunka ostro zareagował na wypowiedź Szydło, że sytuacja jest już opanowana. – Pani Premier powiedziała, że sytuacja jest opanowana. To nieprawda. Nadal ludzie nie mają dachu nad głową, niektórzy śpią w samochodach, do nas dopiero dziś będą zjeżdżać harcerze. Eternit rozrzucony jest po hektarach pól, jest problem z dostępem do materiałów budowlanych. Potrzebujemy murarzy i osób do pomocy przy sprzątaniu. Szukamy też firmy, która pomoże w utylizacji eternitu, bo władze nie podały terminu kiedy będą go zbierały – pisał na Facebooku.
                          JAK POMÓC?

Lista potrzeb dla Sośna jest długa, ale konkretna. Są to m.in. łańcuchy do pił oraz paliwo, olej do smarowania łańcuchów, mieszanka do rozcieńczania paliwa, rękawiczki robocze, plandek, folie do przykrywania dachów, folie spożywcze, miotły, taczki, latarki, ręczniki, baterie, jednorazowe naczynia i sztućce, koce, pościele, papier toaletowy, płyny do naczyń, worki do śmieci czy środki higieny osobistej.

Rzeczy można składać w Sośnie, w gminnym Ośrodku Kultury przy alejach Jana Pawła II 1. Poza zbiórką pomagać można także w internecie poprzez stronę:pomagam.pl/dlasosna.

Chcesz pomóc inaczej? Skonktatuj się z Markiem Kunkiem, telefon: 603 555 616, napisz: e-mail: pomoc@dlasosna.pl
                          Komu jeszcze trzeba pomóc? Czekamy na wasze e-maile na pomoc@bydgoszcz.agora.pl

Muszą tylko bardzo uważać, bo to nielegalne jest takie pomaganie. TAK NIEKUMATY PEŁNY DZWON BREDZI NIE SKUMAWSZY CO W TYM PRZYPADKU NAJOCZYWIŚCIEJ OCZYWISTE, ŻE SŁOWA "BO JEŚLI NIE MY, TO KTO?" PADŁY PO STWIERDZENIU O BRAKU JAKIEJKOLWIEK POMOCY RZĄDOWEJ.
                          BIEDNY PUSTY NIEKUMATY ŁEB za to własnym kretyństwem rozbawiony...
                          Dla mnie nic dziwnego PEŁNY!
                          By, by! Pospaceruj, to dobrze wpływa na poziom adrenaliny!
                          • wscieklyuklad Re: Zbiórka darów 20.08.17, 12:03
                            I świetnie leczy z kompleksów!
                          • ulisses-achaj Re: Zbiórka darów 20.08.17, 12:04
                            "SŁOWA "BO JEŚLI NIE MY, TO KTO?" PADŁY PO STWIERDZENIU O BRAKU JAKIEJKOLWIEK POMOCY RZĄDOWEJ". Nic dodać nic ująć, WU. My, czyli zwykli ludzie, których afiliacja polityczna nie ma tutaj najmniejszego znaczenia.
                            • wscieklyuklad Re: Zbiórka darów 20.08.17, 12:18
                              Bo problem Pełno Dzwonnych wynika z braku umiejętności rozumienia tekstu czytanego.Dzwony czytają po jednym zdaniu a w trakcie "analizy" (słowo pełnodzwonnym obce) nie potrafią powiązać go z poprzedzającym i następnym - stąd wychodzi im, jak widać.
                              Dla przykładu.
                              Jeden Pełny Dzwon "z cicha działacz" - posiadający ponoć należyte wykształcenie w tym kierunku, grzebie w śmietniku i GŁOŚNO chwali się publicznie (stąd pozwalam sobie na komentarz) że wynajduje tam kwiaty na pograniczu przekwitania, które niesie do domu (gratuluję zapaszku!).
                              Ten Pełny Dzwon dygocący o własną Niepokalaną Cnotę (lęk to próżny i bardziej z pogranicza pobożnych życzeń) nie boi się o ryzyko zakłucia się igłą, której używał uprzednio zakażony HIV lub WZW lewak/ciapaty przed wyrzuceniem pomiędzy kwiecie.
                              Dojrzały Pełny Dzwon znalazłby jakże proste i o ile bardziej WONNE wyjście z sytuacji:
                              otóż zagadałby kwiaciarkę, by ta - zamiast wyrzucać kwiaty nie nadające się na sprzedaż, ofiarowała je Pełnemu Dzwonowi bez konieczności przyszłego międlenia wśród śmieci i wdychania smrodów (chyba, że to wzmaga poziom adrenaliny i zachęca do coraz już zresztą rzadszych notatek, w których pełno jest śluzów, ropy, i innego powszechnie spotykanego na śmietniku syfa).
                              Jak widzisz - Pełny Dzwon nie ma podstawowej wiedzy umożliwiającej rozwiązywanie NAWET TAK PROŚCIUTKIEGO PROBLEMU WCALE NIE O CHARAKTERZE PSYCHOLOGICZNYM.
                              Czego więc oczekiwać, gdy w grę wchodzą problemy doprawdy trudne?

Brrr, strach pomyśleć.
                              • ulisses-achaj Re: Zbiórka darów 20.08.17, 12:41
                                Trzeba robić swoje. Po prostu. I nie grać z gołębiem w szachy. smile
                                • sorel.lina Re: Zbiórka darów 20.08.17, 12:44
                                  ulisses-achaj napisał:

> Trzeba robić swoje. Po prostu. I nie grać z gołębiem w szachy
                                  . smile

Od dawna tak uważam. smile
                                  • sorel.lina Wstręciucha wypromować się chciała! 20.08.17, 14:55
                                    https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-0/p552x414/20861905_1323967767716004_7829651440529931722_o.jpg?oh=110057a869b201263da5b2d3bfbba904&oe=5A1FA3AC
                                    • wscieklyuklad A tu przykład postawy prospołecznej! 20.08.17, 15:14
                                      natemat.pl/215371,dzisiaj-marsz-lesnikow-w-bialowiezy-na-rzecz-poszkodowanych-w-nawalnicach-te-dzialania-sa-nieadekwatne-i-nieefektywne
                                      • wscieklyuklad No wreszcie ZŁO zdemaskowane! 20.08.17, 15:27
                                        www.tvp.info/33664617/hipokryzja-marszalka-struka-do-pomocy-zabral-sie-od-razu-po-nawalnicy-teraz-nie-wie-dokad-ja-przekazac
                                        • wscieklyuklad Ale dobro nie chciało się zdemaskować! 20.08.17, 19:57
                                          wiadomosci.wp.pl/tankowal-paliwo-do-pil-zeby-pomoc-po-nawalnicach-wzruszajacy-gest-przypadkowego-swiadka-6157295208523393a
                                          • wscieklyuklad a toto nie miało czego demaskować 20.08.17, 21:37
                                            https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/20882230_2049497851950899_7236826125015638529_n.png?oh=4e587cb37af5a4e7a26f8467b2b06c49&oe=5A2CCE66
                                            • wscieklyuklad Re: a toto nie miało czego demaskować 20.08.17, 21:51
                                              https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/20882640_2049495635284454_254379428342983973_n.png?oh=4b858b1bb5e89b4819d4ab4562f29942&oe=5A16B467
                                              • wscieklyuklad Re: a toto nie miało czego demaskować 20.08.17, 21:58
                                                Anna Felska
                                                "Nie jestem zwolennikiem żadnej partii. Od polityki staram się trzymać z daleka, ale wobec kataklizmu, który nawiedził nas w nocy z 11 na 12 sierpnia nie mogę przejść obojętnie.
                                                Wczoraj po siedmiu dniach, część Dziemian ponownie została podłączona do sieci elektrycznej. Przez te dni byliśmy odcięci od świata, często nie mając dostępu do Internetu, a nawet zasięgu telefonicznego. Włączając telewizor nie myślałam, że usłyszę z ust rządu, to co usłyszałam.
                                                Wszystko zaczęło się od spóźnionej reakcji rządu. Nikt, kto nie był tutaj na miejscu tragedii, nie zrozumie w pełni tego o czym mówię. Gdy Pani Premier i Ministrowie byli na wakacjach, u nas zwykli ludzie walczyli z żywiołem. Żądaliśmy wprowadzenia stanu klęski żywiołowej, bo po prostu oczekiwaliśmy pomocy, widząc pracujących od świtu do nocy strażaków, i tą pomoc mogłoby zaoferować wojsko. Widząc skale zniszczeń wszyscy jesteśmy świadomi, że skutki nawałnicy będziemy usuwać nie kilka dni, czy nawet tygodni, a kilka lat. Wojewoda wypowiadając słowa, iż wojsko nie jest potrzebne do zamiatania liści, nie miał absolutnie żadnego wyczucia. Nie wiem czy był świadomy tego, co mówi. Mi po ludzku byłoby wstyd i nie mogłabym po takim czymś spojrzeć w oczy ludziom, którzy stracili dorobki swojego życia, domy, gospodarstwa, lasy…
                                                Wczoraj Pani Premier odwiedziła Chojnice. Podczas konferencji prasowej mogliśmy usłyszeć z ust strażaka, że w naszej gminie ogólnie rzecz biorąc nie ma problemu z niczym, tym bardziej z prądem. W chwili gdy wypowiadał te słowa, nikt w naszej wsi nie miał prądu. Nie mówiąc już o całej gminie, w której tylko niewielka część miała dostęp do energii elektrycznej. Prąd przywrócili nam po południu i sukcesywnie etapami cała gmina zostaje nadal podłączana do sieci. W wielu miejscowościach, choćby w Trzebuniu prąd jest tylko dzięki agregatom.
                                                Wieczorem obejrzałam Wiadomości, i żałuję tego do teraz. Pani Premier powiedziała, że już prawie wszystkie skutki nawałnicy zostały usunięte, ale nadal pozostają gospodarstwa, które prądu nie mają. Mówiąc te słowa, na Pomorzu nadal kilka tysięcy ludzi pozostawało bez prądu.
                                                Nie wiem w jakiej rzeczywistości żyje nasz rząd, ale nie jest to realny świat. Nigdy nie myślałam, że posuną się tak daleko, by nawet w obliczu takiej tragedii, nadal będą prowadzić swoją propagandę i prosto w oczy kłamać Polakom. Nie mieli oporów w Rytlu pozorować świetnej pracy wojska, wysyłając zwykłych ludzi, którzy pomagali, by się po prostu schowali. Nie mieli oporów również manipulować słowa sołtysa Rytla, który dziękował wojsku za pomoc, ale następnie podkreślił, że pierwszymi którzy nieśli pomoc byli mieszkańcy i strażacy.
                                                Tych słów w telewizji już nie usłyszeliśmy. Wiem, że rząd przekazał samorządom wiele milionów złotych na pomoc dla poszkodowanych. Nie kwestionuję tego. Że darowizny zostały zwolnione od podatku. Więc nie pozostawili nas z tym samych. Jednak nie potrafili odciąć w tym momencie polityki od dramatu ludzi. Zrobili tym nam krzywdę. Minister Błaszczak nie powstrzymał się od ataku na marszałka województwa, zaganiając go do pracy przy drogach wojewódzkich, które mówiąc szczerze w większości przejezdne były już dzień po nawałnicy… PIS znów nawet w sytuacji tak dramatycznej dla wielu tysięcy ludzi, chce podzielić społeczeństwo. Ja mam tego po prostu dosyć.
                                                My Polacy na szczęście pokazaliśmy, że w takich trudnych chwilach, jak nikt inny potrafimy się jednoczyć. To my zdaliśmy ten egzamin na szóstkę. To strażacy od pierwszych minut po przejściu żywiołu, wyszli na ulice, by ratować ludzi, by udrażniać drogi i po prostu nieść pomoc. Od świtu do nocy przez już ponad tydzień strażacy ochotnicy i strażacy zawodowi, pracują byśmy mogli jakoś po tej tragedii funkcjonować. Polacy nie dali się podzielić w tej sprawie. Ludzie z całej Polski ruszyli na pomoc.
                                                My jako gmina Dziemiany mogliśmy przekonać się jak wspaniali są nasi rodacy. Z każdego zakątka kraju płynęła i cały czas płynie pomoc. Otrzymaliśmy wiele darów, wielu wolontariuszy z bliska i daleka zakasało rękawy i przyjechało pomóc usuwać skutki kataklizmu. Właśnie w takiej chwili możemy przekonać się jak wielkie serca mają nasi rodacy. Nie zostaliśmy z tym sami.
                                                Dlatego uważam za świństwo to, co próbuję przekazać reszcie Polaków rząd, że chce wmówić im, że to oni zareagowali właściwie, że pomoc przyszła od razu. Że to samorządy nie radziły sobie z sytuacją. Nie prawda.
                                                Samorządy starały się jak mogły, powołując sztaby kryzysowe i próbując skoordynować wszystkie działania służb. Mam nadzieję, że nie zapomnimy o tym jak potrafiliśmy się zjednoczyć we wspólnej sprawie, jak potrafiliśmy pomagać sobie nawzajem bez względu na to jakie mamy poglądy. Polska właśnie taka powinna być zawsze. Wolna od podziałów i zjednoczona. Polacy jak mało kto, potrafią w chwili tragedii być ze sobą solidarni. Tak po prostu. Szkoda, że nie jest tak na co dzień.
                                                Pamiętajmy, że dobro powraca i prawda zawsze wyjdzie na jaw. Obyśmy nie musieli już nigdy znajdować się w takiej kryzysowej sytuacji. Teraz pozostaje nam próbować odnaleźć się jakoś w nowej rzeczywistości po tym kataklizmie.
                                                Nasza gmina, jak wiele innych w okolicy, już nigdy nie będzie taka sama. Już nigdy nie będziemy mieć tak pięknych widoków na te hektary lasów… Serce pęka widząc te tysiące powalonych drzew ale najważniejsze, że wszyscy są cali i zdrowi. Z resztą sobie poradzimy. smile
                                                PS. Mam nadzieję, że to mój pierwszy i ostatni tego rodzaju post."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka