17.12.10, 12:49
Niestety nigdy jeszcze nie udał mi się gulasz, niezależnie czy wieprzowy czy wołowy - mimo prób mięso wychodzi 'gumiaste', twarde i ciągnące się. Wiem, że trzeba najpierw mięso solidnie przysmażyć na brązowo, ale nawet zarumienione kawałki są w środku gumowate.
Czy macie na to radę? Może jest jakiś moment krytyczny w tej obróbce, który mi umyka?
Obserwuj wątek
    • shiva772 Re: Gulasz 19.12.10, 21:46
      Ooo. ja jestem mistrzem gulaszu :)
      Mięso ma być obsmażone ale:
      1) na bardzo gorącym oleju, ma strzelać podczas obsmażania
      2) nie można kłaść kawałka na kawałek, mają być oddzienie (czyli smażymy porcjami)
      3) obsmażamy krótko - tak żeby się zbrązowiło - pokryło taką jakby błonką, skórką. W środku ma być surowe. Wtedy właśnie jest soczyste.
      4) gulasz ma się dusić z cebulką pod przykryciem minimum 45 minut, na malutkim ogniu, osobiście duszę go godzinę.
      Zawsze wychodzi. PRzepis na właściwe obsmażanie mięsa wzięłam kilka lat temu z jakiejś pani domu czy innej gospodyni.
      • zooba Re: Gulasz 20.12.10, 16:04
        Może sekret jest w tym obsmażaniu - nie znoszę jak mi tłuszcz strzela. Mam taką osłonę z Ikei przeciw rozpryskiwaniu się tłuszczu ale ona nie jest w 100% skuteczna. Najwyraźniej muszę się pogodzić z rozbryzgiem tłuszczu, żeby mięso było miękkie.
    • asfo Re: Gulasz 20.12.10, 15:27
      - dużo zależy od jakości mięsa, ogólnie łatwiej przygotować wieprzowinę
      - można sobie pomóc "solą zmiękczającą mięso"
      - pociąć mięso na bardzo małe kawałki
      - dusić do skutku - kiedyś w końcu zmięknie, o ile nie masz do czynienia z bardzo starą wołowiną
      • shiva772 Re: Gulasz 20.12.10, 17:23
        Na bardzo małe kawałki mięsa do gulaszu nie tniemy. Bo wyjdą skwarki :) Na takie kubiki-kostki 3x3 cm. A jeżeli chodzi o wołowinę to się zgodzę - musi być bardzo dobrej jakości bo wyjdzie podeszwa. Generalnie to polecam łopatkę prosiaczkową.
        • asfo Re: Gulasz 03.01.11, 15:51
          Jak mogą wyjść skwarki? Gulaszu się nie smaży, tylko dusi.
          • shiva772 Re: Gulasz 04.01.11, 22:24
            Ale mięso najpierw obowiązkowo się obsmaża po to żeby w środku było soczyste. Za małe kawałki już nic w środku nie będą miały :)
    • karlakarla Re: Gulasz 13.09.11, 22:24
      Może spróbuj nie solić przed smażeniem, ja zawsze sole po podsmażeniu jak juz mięso się poddusi 10 - 15 min, czasem później.
    • gonia28b Re: Gulasz 01.11.11, 20:59
      wieprzowy duszę/gotuję przynajmniej godzinę, wołowy do dwóch godzin.
      Kawałki mięsa oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące i - potwierdzam - podsmażam, tak żeby każdy kawałek był osobno. Wrzucam na gorący tłuszcz, a po podsmażeniu mam przygotowany garnek w którym jest trochę gorącej wody i gotuje się w nim już (też trochę) kiszonej kapusty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka