Dodaj do ulubionych

ciasto do pizzy

04.11.14, 17:08
Znacie jakiś dobry sprawdzony i łatwy przepis na ciasto do pizzy? I przy okazji moze na sos czosnkowy? :)
Obserwuj wątek
    • yoyka Re: ciasto do pizzy 05.11.14, 19:19
      Ciasto:
      ? 250 g mąki pszennej
      ? 150 ml ciepłej wody
      ? 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
      ? 1 łyżeczka soli
      ? pół łyżeczki cukru
      ? 1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
      Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
      • gucek_lbn Re: ciasto do pizzy 08.11.14, 10:51
        dzięki! spróbuję!

a sos czosnkowy robił ktoś?
        • rosemary84 Re: ciasto do pizzy 08.11.14, 14:15
          ja robię, ale nie podam Ci dokładnych proporcji bo robię na oko
          a robię z majonezu i jogurtu greckiego - pół na pół mniej więcej, doprawiam sosem sojowym, dodaję koperku no i oczywiście czosnek- sporo bo lubię :)
          • gucek_lbn Re: ciasto do pizzy 12.11.14, 22:55
            hmm a bez majonezu myślisz, że da radę zrobic?
            • stopreformom Re: ciasto do pizzy 17.11.14, 19:24
              a dlaczego bez majonezu?
            • rosemary84 Re: ciasto do pizzy 20.11.14, 16:28
              da radę, ale będzie mniej smaczne, niestety to właśnie tłuszcze są najlepszymi nośnikami smaku ;) ale możesz spokojnie dac mniejsza proporcję niż pół na pół
            • gucek_lbn Re: ciasto do pizzy 21.11.14, 11:37
              stopreformom bez majonezu bo staram się unikać tego typu tłuszczy w swojej diecie
              rosemary dzięki, w takim razie dam mniej niż pół
      • wyspybrytyjskie Re: ciasto do pizzy 25.11.14, 13:36
        Ja robię pizzę tylko z jednego przepisu. Zawsze wychodzi i zawsze gdy mam gości od razu proszą o przepis. Zrobienie pizzy od początku do momentu wyciągnięcia z pieca zajmuje 1 godzinę :-) Polecam, a oto link do przepisu Magdy:
        gotuj.skutecznie.tv/2010/07/pizza-jak-z-pizzerii/
        • gucek_lbn Re: ciasto do pizzy 26.11.14, 11:31
          super, dziękuję bardzo, również wypróbuję
    • polishronaldo Re: ciasto do pizzy 22.11.14, 14:54
      ja kupuje gotowe spody w piekarni, szkoda czasu na zabawe z klejeniem ciasta xD
      • rosemary84 Re: ciasto do pizzy 24.11.14, 16:23
        bez porównania lepiej smakuje pizza na zrobionym przez siebie cieście, chyba nigdy nie jadłeś skoro piszesz takie rzeczy ;)
        • asikm77 Re: ciasto do pizzy 07.11.16, 11:57
          250 g mąki
          150 ml ciepłej wody
          50 g drożdży
          pół łyżeczki soli
          pół łyżeczki cukru

drożdże, 2 łyżeczki mąki, cukier i odrobine wody mieszamy i robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia.
          Mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy, przykrywamy sciereczka i odstawiamy na godzinę
          Ciasto zrobione samodzielnie jest bez porównania lepsze niż to kupne ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka