krompik2 Markiza Luisa Casati 30.04.10, 08:20 Zgadzam się, artykuł bardzo ciężko się czyta, pomimo bardzo interesujących wątków. Odpowiedz Link Zgłoś
froddo2000 Re: Markiza Luisa Casati 30.04.10, 21:24 bo trzeba czytać ze zrozumieniem. wymagali tego ostatnio na testach po gimnazjum ;-) co do markizy - inspirująca postać. natomiast żal, że jest tylko jedno, i to nie najładniejsze zdjęcie samej casati... Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Markiza Luisa Casati 02.05.10, 14:32 krompik2 napisała: > Zgadzam się, artykuł bardzo ciężko się czyta, pomimo bardzo interesujących wątk > ów. Dokładnie a szkoda, bo temat super :( Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Markiza Luisa Casati 30.04.10, 09:31 Dlaczego artykuł o kobiecie, która ze swojego wyglądu i ekstrawagancji zrobiła dzieło sztuki( dla sztuki ) okraszone jest jej JEDNYM kiepskim zdjeciem i mnóstwm idiotycznych zdjeć modelek z pokazów mody inspirowanych nią? Co to za sens pisac o fotografii Man Raya przedstawiajacej Casati, jeśli jej nie publikujecie? pieceofglass.blox.pl/resource/casati_man_ray3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
norymberga3 Markiza Luisa Casati 30.04.10, 10:04 nie mogę się powstrzymać od kąśliwej uwagi, że łatwo być ekstrawagancką i odbiegać od normy, jeśli dysponuje się niebotycznymi środkami. Wtedy wystarczy chęć i trochę fantazji, aby zadziwić współczesnych, a nawet "wbić ich w fotel". Czy ta pani oprócz potrzeby prezentowania się zdumionej publiczności miała jakiekolwiek inne cele życiowe? Całą fortunę przehulała na kiecki od Wortha, własne podobizny, diamentowe smycze i brokatowe szarawary? Nie jestem dobrego zdania o takich osobach. Wydmuszki... Jest takie hasło niemieckich pacyfistów z pokolenia 68: "stell dir vor, es ist Krieg und keiner geht hin" czyli: "wyobraź sobie, jest wojna, ale nikt się na nią nie wybiera". Trawestując je mogłabym powiedzieć tej damie: "wyobraź sobie, jesteś ekstrawagancko ubrana i nikt nie zwraca na ciebie uwagi". I po co to wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Markiza Luisa Casati 30.04.10, 12:00 Po nic. Kompletnie po nic. Mozesz mieć fortunę, a być tępą małpką jak Paris Hilton, ktorej najwieksza ekstrawagancja modowa polega na tym, z e jest identyczne jak setki klonów blondynek po solarium. A ona była oryginalna w swoim kreowaniu siebie. I własnie po to istneiją takie rajskie ptaki. Po nic. Dla estetyki. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzydlate Re: Markiza Luisa Casati 30.04.10, 15:54 majatek nie ma znaczenia, znam osoby biedne i zwracające uwagę niebywale wysmakowanym wygladem i osobowością.... znam bogate bez odrobiny smaku, albo bez charakteru Odpowiedz Link Zgłoś
a-co-cie-to-obchodzi-kto-ja Re: Markiza Luisa Casati 18.09.10, 17:39 Właśnie, była "wieszakiem" na ubrania. Ubrania ekscentryczne, ale ani osobowości ani wielkich zasług to nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
rosi26 Markiza Luisa Casati 30.04.10, 10:59 musze przyznac, ze b. ciezko czyta sie ten artykul.fajny temat, ale przeskakiwalam co 2. zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
piece_of_glass Markiza Luisa Casati 30.04.10, 12:30 zdjęcia markizy autorstwa Ray Mana można zobaczyć np. u mnie na blogu: pieceofglass.blox.pl/2010/01/czworo-oczu-markizy.html a tymże blogu także do obejrzenia Tilda Swinton w roli markizy - jest rewelacyjna, no ale to w końcu Tilda Swinton ;) pieceofglass.blox.pl/2010/01/Marchesa-Casati.html a tekst napisany trochę na kolanie, postać fascynująca i można by o niej długo i ciekawie opowiadać. no ale widać nie każdy ma talent... Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwa_mieta Markiza Luisa Casati 30.04.10, 13:55 a ja uważam, ze artykuł jest świetnie napisany. Jesli dla kogoś ten język jest za trudny, niech lepiej czyta Superexpress albo Twoj Styl. Tekst jest gęsty, ale napisany wzorową polszczyzną. Nasycony smacznymi szczegółami, przytacza wszystko, co w Markizie śmieszy, tumani przestrasza.. Jest tu wyrafinowanie i ciepły dystans autorki do Markizy, tego pięknego dziwoląga.. ale jak w ogóle taka postać trafiła na łamy feministycznej gazety? Proponuję rozstrzelać redaktora odpowiedzialnego. A być jak Tilda Swinton.. ach ! Też bym chciała.. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_zz_bloku Markiza Luisa Casati 01.05.10, 01:34 Bardzo dobry tekst. Mnie się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielafrancuz Re: Markiza Luisa Casati 13.05.10, 16:55 Nie rozumiem, co niby sprawia trudności w czytaniu tego tekstu. Zdania złożone? Odpowiedz Link Zgłoś
manganna Markiza Luisa Casati 14.05.10, 12:36 Chętnie przeczytam jakąś książkę o Markizie, czy ktoś może wie, czy coś sie ukazało na jej temat w j. polskim? Szkoda, że tak mało fotek zamieszczono. Co akapit szukałam ich na własną rękę w necie. Odpowiedz Link Zgłoś