Dodaj do ulubionych

Od rzemyczka do Giertycha

29.05.06, 11:38
Problem jest sztuczny - niech szkoły będą prywatne i, jeżeli państwo musi
kontrolować czy dzieci chodzą do szkoły, niech rodzice płacą czekiem oświatowym.

A co do blokowania odruchów homofobicznych - to ja swoim dzieciom wpajam:
"homoseksualizm jest obrzydliwy" i każdego kto myśli inaczej odsyłam na drzewo.
To jak z tym Słowackim u Gombrowicza - no, nie zachwyca .
A propos Gombrowicza - jego krótki sąd nad powszechnym obowiązkiem szkolnym
- "A zostawcież chamów w spokoju".
Obserwuj wątek
    • besserwisser zakazany owoc... 29.05.06, 15:48
      wtes2 napisał:
      >ja swoim dzieciom wpajam:"homoseksualizm jest obrzydliwy"

po takim wpajaniu dzieci się spedalą(zgejują?)
      z czystej ciekawości...
      • wtes2 Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 29.05.06, 19:55
        mówili Ci kradnij, nie siorbiesz bo rodzice mówili Ci: "chłepcz do woli nasz
        malutki prosiaczku", itd.itp.

A może jest odwrotnie ?
        • koloratura1 Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 29.05.06, 21:15
          wtes2 napisał:

> mówili Ci kradnij, nie siorbiesz bo rodzice mówili Ci: "chłepcz do woli nasz
          > malutki prosiaczku", itd.itp.
          >
          > A może jest odwrotnie ?

Gdy idzie o kwestie homoseksualizmu -to ani tak, ani siak.
          Już dawno cywilizowany świat doszedł do wniosku, że to nie kwestia wyboru, czy
          wychowania, a cecha wrodzona. Ale, oczywiście, my, Prawdziwi Polacy, wiemy
          lepiej, niż reszta świata.

Swoją drogą, możesz się zdziwić, gdy kiedyś któreś z Twoich dzieci wyzna Ci,że
          woli osoby płci własnej. Nie, żebym Ci tego życzyła, ale los lubi być złośliwy...
          • wtes2 Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 29.05.06, 21:33
            Czy "cywilizowany świat" wydał w tej sprawie jakiś komunikat ? To tylko pewna
            grupa ludzi próbuje narzucić innej grupie (śmiem twierdzić większej) przekonania
            wedlug których homoseksualizm to rzecz piękna. Ja takie poglądy mogę zaledwie
            tolerować zgodnie ze słownikową definicją:
            «odnosić się z wyrozumiałością do czyichś przekonań, postępków, do czyjegoś
            zachowania; godzić się na czyjąś obecność, znosić coś, kogoś» Słownik j.polsk PWN
            ale nigdy nie zaakceptuję.
            Co do dzieci - cóż, rodzice powinni kochać równiez (a może tym bardziej) dzieci
            ułomne.
            • dem0kryt Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 30.05.06, 22:13
              Chyba przedmówcy nie chodziło o to, czy homoseksualizm jest piekny czy jest be.
              Raczej o to skąd sie bierze. A tego, na dobrą sprawę, nie wiemy. Może być cechą
              wrodzoną - wadą genetyczną lub wadą rozwoju płodowego. A w takim przypadku to,
              co mówisz swoim dzieciom nie będzie miało wielkiego znaczenia...

Generalnie zresztą rodzice przeceniają swój wpływ na kształtowanie postaw swoich
              własnych dzieci. Wydaje się, że o wiele większy wpływ ma na to np. grupa
              równieśniecza. A więc nawet nie szkoła, jakby chciała pani Dunin...
              • mgt-22 Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 31.05.06, 00:41
                demOkrytowi wydaje się że jest tak albo inaczej. Kazdy ma takie prawo aby mu
                się coś wydawało ale lepiej w wychowaniu dzieci na porządnych ludzi opierać się
                na sprawdzonych sposobach.
                W związku z tym rodzice powinni w tym tak ważnym procesie swoim dzieciom
                zakazywać i nakazywać i dopóki mogą egzekwować te zakazy i nakazy a nie zwracać
                uwagi na roztrzęsione przez wibrator myśli niedojrzałej umysłowo niejakiej
                Kingi Dunin
                • homopromo Wibrator? 31.05.06, 00:47
                  Masz jakiś problem z wibratorem? Chciał(a)byś spróbować?
                  • mgt-22 Re: Wibrator? 31.05.06, 01:15
                    rzeczywiście jest problem z wibratorem ponieważ chciałbym go rozwalić na
                    czaszce Kingi Dunin i nie mogę. Tak normalnie to nie potrafię skrzywdzić muchy
                    a jak widzę Kingę Dunin to czuję jak mnie nachodzą mordercze dreszcze
                    • kazek100 Re: Wibrator? 31.05.06, 08:02
                      Bo w ogóle masz paskudny charakter, wnioskując z Twich wpisów na forum.

Ciekawe, co tak bardzo drażni Cię u Dunin, poza tym, ze ma inne poglądy, niż
                      Ty? Czy żąda, abys przyjmował jej poglądy? Nie zauważyłem.

Najzabawniejszy jest pierwszy post w tym wątku. Ciekawe, gdzie by się znalazło
                      tylu chętnich do prowadzenia prywatnych szkół? Szkoła na blokowisku zwykle
                      ledwo zipie finansowo i trudno tam od rodziców oczekiwać płacenia czesnego. A
                      dotacje państwowe są mizerne. Fikcja, jak całe takie myślenie typu Korwin-Mikke
                      (bo chyba dobrze to odczytuję?) . Na pozór mądrze, ale bez żadnego związku z
                      rzeczywistością.
                      • wtes2 Brak chętnych do prowadzenia prywatnych szkół ? 01.06.06, 10:04
                        Ludzie nie chcą płacic dwa razy za tę samą usługę - dlatego odbierają za swoje
                        podatki zryczałtowany pakiet (polski, matematyka, w-f, itd.). A reszta
                        (korepetycje, dodatkowe języki) opłacana jest na wolnym rynku. Ten pakiet
                        zryczałtowany nie prezentuje jeszcze poziomu żałosnego więc się utrzymuje.
                        Dowód: (pośredni) Czy znasz kogoś kto zakłada sobie plombę w państwowym
                        gabinecie. Tam poziom usług doszedł do takiego poziomu że prawie wszyscy
                        przenieśli się do prywatnych gabinetów.
                        • kazek100 Re: Brak chętnych do prowadzenia prywatnych szkół 01.06.06, 13:34
                          Ja Ci powiem, że ta wizja nawet by mi się podobała, ale w jej praktyczną
                          realizację nie wierzę. Choćby dlatego, że społeczeństwo jest przywiązane do
                          wizji szkoły bezpłatnej, a że to fikcja, to wybacz, przeciętny zwolennik pisu
                          czy samoobrony, któremu "się należy", nie zrozumie.

Jest też jedna ważna różnica między edukacją a służbą zdowia. Edukacja jest
                          obowiązkowa (i słusznie). Leczenie zębów nie jest. Więc mimo, że sam ten styl
                          myślenia mi sie podoba, to jest to czysta abstrakcja i szkoda na to czasu.

Co nie zmienia jednak faktu, że bardzo podoba mi sie artykuł Kingi Dunin. bardzo
                          Dobrze że przypomniała, że cały ten absurd rozpoczął się już dawno - od
                          wprowadzenia "pod stołem" religii do szkół. W jednym tylko pani Kinga się myli -
                          pisze, że poprzedni ministrowie "nie przeglądali podręczników". Otóż nieprawda,
                          znam przypadki interwencji kościelnych w podręczniki WSiP juz w połowie lat
                          90-tych. Nawet jeszcze przed reformą oświaty.Mogę przywołać.
                    • fakara Re: Wibrator? 01.06.06, 22:11
                      czuję dokładnie to samo. pozdro
                • polakmoronslayer Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 31.05.06, 06:56
                  A najlepiej to lac w d...e i powtarzac "ty mi pedalem nie zostaniesz".
                • dem0kryt Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 31.05.06, 08:01
                  Nie pisałem, co rodzice powinni robić, a czego nie i jak mają wychowywać swoje
                  dzieci. To ich dzieci i ich sprawa. Ja tylko zwróciłem uwagę na to, co wiedzą
                  już psychologowie: wpływ rodziców na kształtowanie postaw i wartości swoich
                  dzieci nie jest tak wielki, jak im samym się wydaje. Rozumiem, że niektórym może
                  się to wydawać szokujące, ale niektórym sie też wydaje, że rozumieją swoje dzieci...
              • wtes2 kleptomania na podobno także podłoże genetyczne 01.06.06, 09:55
                a czy ja akceptujemy ?
            • aleyaya To twoi ciebie chyba bardzo kochają. 30.05.06, 22:43
              > rodzice powinni kochać równiez (a może tym bardziej) dzieci ułomne.
            • pe1 Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 30.05.06, 23:44
              > Czy "cywilizowany świat" wydał w tej sprawie jakiś komunikat ?

Dokładnie TAK.

Opublikowano wyniki szeroko zakrojonych badań psychologicznych i genetycznych.
              Te wyniki jednoznacznie i obiektywnie wskazują na źródła homoseksualizmu, nie ma
              tutaj miejsca na luźne interpretacje i kwestie światopoglądowe. Albo opierasz
              się na gruncie nauki, albo powtarzasz średniowieczne banialuki.
              • dem0kryt Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 31.05.06, 00:00
                Hmm, a mógłbyś nieco dokładniej - gdzie i kiedy opublikowano te wyniki badań?
                Dotychczas żyłem bowiem w przeświadczeniu, że nawet genetyczna teoria źródeł
                homoseksualizmu nie jest wystarczająco udokumentowana.
              • mgt-22 Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 31.05.06, 00:43
                słyszałem ze źródeł dobrze poinformowanych, że świat nauki publikuje zwykle te
                odkrycia, które są zgodne z panującą nad grantami ideologią
                • pe1 Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 31.05.06, 01:41
                  > słyszałem ze źródeł dobrze poinformowanych, że świat nauki publikuje zwykle te
                  > odkrycia, które są zgodne z panującą nad grantami ideologią

Czasami tak rzeczywiście jest, choć tak naprawdę w bardzo niewielu krajach na
                  świecie dzisiaj za przyznawaniem grantów stoi jakakolwiek ideologia. Bo jeśli
                  już jest system grantowy to zazwyczaj wiąże się on z mniej lub bardziej
                  precyzyjnie zaimplementowaną demokracją i konkursami, w których kryteria
                  przyznawania są merytoryczne i jawne.

Poza tym, jeśli wszystkie środowiska badaczy z różnych stron świata mówią równym
                  głosem, to zdrowy rozsądek nakazuje jednak przypuszczać, że wyniki badań nie są
                  efektem jakichś lokalnych nacisków.
            • homopromo wtes2, Gombrowicz też wolał chłopców 31.05.06, 00:45
              Zajrzyj do "Dzienników" i przestań cytować odmieńca.
              Z komputera też radzę przestać korzystać, bo wymyslił go dewiant Turing...
              • wtes2 Właśnie dlatego cytuję Gombrowicza, gdyż 01.06.06, 10:14
                potrafię rozdzielić jego prace od jego zwyczajów. "Ferdydurke" może zachwycać,
                obcałowujący chłopców Gombrowicz już nie.

Turing - oto skutek powszechnego szkolenia. Pomylić maszynę Turinga i jego prace
                z zakresu logiki z koncepcją komputera wg von Neumanna.
                Nie panikuj,żartuję - powiązanie istnieje - natomiast preferencje seksualne
                Turinga i współczesnych komputerów - tu już nadużyłeś wyobraźni.
          • dziewczynka.z.tatuazem Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 30.05.06, 00:17
            Wierzysz ze dziecko mu to powie? :)

Syn i corka znienmawidza go juz w okresie dojrzewania :) Nie beda z nim
            rozmawiac. To oczywiste.

Ja nie rozmawialabym z moimi gdyby ziali nienawiscia, nie wazne do kogo czy
            gejow czy Masonow czy Zydow.
            • wtes2 Jesteś pierwszą osobą w tym wątku która 30.05.06, 07:17
              wspomina o nienawiści. I to jeszcze o jej zianiu. Opanuj się, pozostali jak na
              razie dyskutują o normach. Gdy jest się przeciw pluciu na ulicę, wyrywaniu
              torebek staruszkom, ćpaniu itd. niekoniecznie zieje się nienawiścią, raczej
              rozróżnia dobro od zła.
              A swoją drogą: zakładasz wrogość wobec RODZICÓW gdy będą mieli inne poglądy niż
              Ty? Wstyd!
              • miauka Re: Jesteś pierwszą osobą w tym wątku która 30.05.06, 13:20
                Jeśli ktoś wpaja swoją dzieciom, że homoseksualizm jest obrzydliwy, to wpaja
                nienawiść. Homofobie wtes2, a może to ty jesteś gejem, skoro ci to tak bardzo
                przeszkadza? Życzę twoim dzieciom, aby były na tyle wrażliwe i silne, żeby się
                uniezależnić od twojej nienawiści i w swoich zyciach realizowały ideały tolerancji.
                • wtes2 W twoim pytaniu 30.05.06, 20:37
                  czy jestem gejem kryje się chęć do dokuczenia mi. Jest to sprzeczność - nie
                  możesz ośmieszyć mnie imputując mi zachowania które pochwalasz.
                  A co do dzieci - na szczęście są moje i przekazuję im MOJE wartości. Ze swoimi
                  możesz zrobić co zechcesz. To zabawne, jak wielu ludzi marzy by wychować cudze
                  dzieci.
                  • pe1 Re: W twoim pytaniu 30.05.06, 23:40
                    twoje dzieci nie są twoją własnością

jeśli wpajasz im zasady nienawiści i rasizmu, to nie tylko, że je krzywdzisz,
                    ale po prostu popełniasz przestępstwo
                    • mgt-22 Re: W twoim pytaniu 31.05.06, 00:51
                      pe 1 uważa, że moje dzieci nie są moją własnością. Dobre. Może zatem są jego
                      własnością? Albo państwa lub społeczeństwa. A może właśnie gejów. Dzieci należą
                      do rodziców. Zawsze tak było jest i będzie. Było nawet za komuny, która kazała
                      pisać na klatkach schodowych: "za szkody wyrzadzone przez dzieci odpowiadają
                      rodzice".
                      Podobnie jest i dzisiaj chociaż świadczy o tym tak idiotyczny przepis wg
                      ktorego obowiązek alimentacyjny przechodzi nawet na dziadków he he
                      • gdzies_czyli_wewpolsce Re: W twoim pytaniu 31.05.06, 01:05
                        Takie pytanie. Jezeli są to Twoje - to czy mozesz je ugotowac?
                        No w koncu wlasnosc - to wlasnosc, nie?
                        • mark.parker Re: W twoim pytaniu 31.05.06, 01:08
                          gdzies_czyli_wewpolsce napisał:

> Takie pytanie. Jezeli są to Twoje - to czy mozesz je ugotowac?
                          > No w koncu wlasnosc - to wlasnosc, nie?

On(a) chyba uważa, że lepiej ugotować, niżby miały zostać gejami ;)
                          • gdzies_czyli_wewpolsce Re: W twoim pytaniu 31.05.06, 01:11
                            To sie nie liczy! Pomagasz mu, albo naprowadzasz na myslenie. A ja chcialem
                            jakiejs wolty w stylu np. cudownej Joli albo kogos takiego.
                        • mgt-22 Re: W twoim pytaniu 31.05.06, 01:18
                          twój post zwalił mnie z krzesła i dopiero teraz się pozbierałem. Czy jeśli
                          jesteś włascicielem nożyczek to je gotujesz?
                          • gdzies_czyli_wewpolsce Re: W twoim pytaniu 31.05.06, 01:20
                            no wlasnie czegos takiego sie spodziewałem. Dostajesz 10 punktów za praktyczna
                            socjotechnike i bon oswiatowy.
                          • gdzies_czyli_wewpolsce Re: W twoim pytaniu 31.05.06, 01:22
                            A wiec uzywasz wlasnych dzieci do ciecia papieru?

goniec na E7
                            • mgt-22 Re: W twoim pytaniu 31.05.06, 01:28
                              no comments
                              • gdzies_czyli_wewpolsce Re: W twoim pytaniu 31.05.06, 01:34
                                no własnie, juz zrozumiales, ze dzieci nie sa Twoja wlasnoscia. Dzieci sa Ci
                                dane przez nature lub przez Boga, jak tam sobie chcesz. Masz je wychowac. One
                                sa juz uksztaltowane (to zdobycze nauki, wystarzcy czytac na ten temat, tam
                                dowiesz sie co czlowiek dostaje w kodzie gnetycznym). Twoim - naszym - miom -
                                zadaniem jest jedynie uszlachetnic dzieci. Zadne zywe stworzenie nie jest twoja
                                wlasnoscia. A te teksty o odpowiadania za czyny tych, ktorzy sa pod Twoją
                                opieka, nie sa dowodem tego, ze dzieci sa Twoja wlasnoscia, czy Ty wlasnoscia
                                Twoich dziadkow. Tak było kiedys - w czasach niewolnictwa lub nawet panszczyzny.
                                Pozdrawiam.
          • toporowa Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 03.06.06, 11:42
            koloratura1 napisała:
            > Swoją drogą, możesz się zdziwić, gdy kiedyś któreś z Twoich dzieci wyzna Ci,że
            > woli osoby płci własnej. Nie, żebym Ci tego życzyła, ale los lubi być złośliwy.
            > ..
            a czy mozna prosic o wyjasnienie: na czym polega w tym przypadku zlosliwosc losu?

• piekielnica1 Re: Zastanów się. Nie kradniesz bo Twoi rodzice 11.06.06, 10:45
              > a czy mozna prosic o wyjasnienie: na czym polega w tym przypadku zlosliwosc lo
              > su?

a no na tym, że zrobił wszystko, a nawet więcej by wpoić dzieciom "prawdziwe
              wartości" i nienawiść do odmiennych, a tu natura spłatała figla i
              potomek "bardzo się nie udał", wyrósł w wielkim poczuciu winy i nienawiści do
              siebie.
              Homoseksualizmu się nie dziedziczy, bo w zasadzie się nie rozmnażają, więc
              powinni wymrzeć już w prahistorii, a ciągle pojawiają się nowi. Nawet pod
              groźbą śmierci, jak bywało w przeszłości.
              Nie jest Twoją osobistą zasługą, że masz taki zestaw genów i hormonów, tak jak
              nie byłoby Twoją winą gdybyś miał inny
    • wojakszwejk Manify 29.05.06, 16:31
      "Powstrzymaniu agresji lepiej służą psycholodzy i rozmaite zajęcia dla młodzieży niż organizowanie dętych patriotycznych obchodów."

Te rozmaite zajęcia to jak rozumiem manify i gejparady, które przynajmniej nie są dęte.
      • krzytom Re: Manify 29.05.06, 23:47
        > Te rozmaite zajęcia to jak rozumiem manify i gejparady,

źle rozumiesz!
    • sir.vimes Re: Od rzemyczka do Giertycha 30.05.06, 09:53
      Abstrahując od sofistyki twoich wypowiedzi, dziwi mnie propozycja tylko
      prywatnych szkół. Nie wszyscy są świadomi iż nawet w 14 wieku promowano
      bezpłatną naukę dla najbiedniejszych - w każdej parafii starano się założyć
      szkółkę. Większość niewiele skorzystała ale i teraz mamy wykształconych
      głupków. Cóż, bezpłatna edukacja jest dawną polską tradycją - homofobię na
      tereny polskie importowano wprost ze związku radzieckiego. Co kto woli.
      • wtes2 Te późnośredniowieczne szkoły istotnie były 30.05.06, 20:50
        bezpłatne bo finansowała je zwykle zamożna rodzina np. właściciel wioski.
        Współczesna szkoła nie jest bezpłatna, bo płacimy na nią wszyscy (podatki)
        Czy powszechne szkolnictwo jest konieczne aby dokonał sie postep cywilizacyjny -
        nie wiem, być może dziś na zachowanie ( i wiedzę ludzi) wiekszy wpływ ma
        telewizja. Teza jakoby homofobia zrodziła się w Związku Sowieckim (rozumiem że
        to ją dyskwalifikuje) jest raczej śmieszna i świadczy o braku wiedzy
        historycznej i socjologicznej. Przypomnij sobie historię Sodomy i Gomory.
        • nick3 wykształceni przez telewizję:) 30.05.06, 22:58
          wtes2 napisał:

> Czy powszechne szkolnictwo jest konieczne aby dokonał sie postep
          cywilizacyjny
          > -
          > nie wiem, być może dziś na zachowanie ( i wiedzę ludzi) wiekszy wpływ ma
          > telewizja.

Obawiam się, że takie pytania zadaje się, gdy edukację zastępuje oglądanie TV:)
        • sir.vimes Re: Te późnośredniowieczne szkoły istotnie były 31.05.06, 14:06
          Nie napisałam, że homofobia POWSTAŁA w związku radzieckim, więc nie imputuj mi
          takiej bzdury. Natomiast znany nam obecnie kształt homofobii importowany jest
          ze związku. Twoja wiedza historyczna jest znikoma, a próbujesz innym udowadniać
          ignorancję. Poczytaj sobie Marię Janion itp, historia+literatura rozwija. A
          homofobię dyskwalifikuje to, że jest niezbyt mądrym sposobem znalezienia ujścia
          dla własnych frustracji. Nie mam pojęcia czy powszechne szkolnictwo przyczynia
          się do postępu cywilizacyjnego (co to za podejrzane pojęcie, jak to rozumiesz?)
          ale napewno przyczynia się do otwarcia horyzontów indywidualnego człowieka.
      • mgt-22 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 00:59
        sir.vimes zapewne nie ma racji; to że w erze przedsocjalistycznej w parafiach
        uczono dzieci świadczy tylko o dobrej woli uczących i pobierających naukę. Nie
        było przymusu ani dla jednych ani dla drugich. Tym się różnił tamten system od
        współczesnego. No i jeszcze jednym, że uczono dzieci tego co im rzeczywiście
        mogło się przydać w dorosłym życiu a nie jak obecnie np systemu nerwowego
        pająka lub ile cynku wydobywano w Chile w roku 1975. Nawet psu na budę te i
        inne tego typu wiadomości się nie przydadzą.
        • gdzies_czyli_wewpolsce Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:10
          chyba jednak jestes sciemniaczem. nigdy nie uczono w szkołach tego, kto uwaza,
          ze jest przydatne. Uczono wg programów pisanych przez powołanych do tego ludzi.
          Zawsze trzeba bylo sie uczyc wysokosci wydobycia cynku i ukladu nerwowego
          pająka.
          A pisanie, ze edukacja nie jest potrzebna - jest idiotyzmem. No ale, zeby
          pokazac, ze jest sie nowoczesnym, w konserwatywnym kraju, mozna i takie bzdurki
          produkowac. Ciekawi mnie, jak analfabeta moze poruszac sie w nowoczesnym
          swiecie i liczyc na jakies dobre zajecie. Ale, Ty mi juz to wytlumaczysz, co?
          • mgt-22 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:27
            niczego ci nie jestem w stanie wytłumaczyć ani ja ani nikt inny ponieważ jest
            to niemożliwe ze względu na opór materii.
            Musisz jednak przyjąć do wiadomości, że w Polsce i innych krajach
            socjalistycznej Unii Europejskiej obowiązuje encyklopedyczny system edukacji
            czyli z każdej dziedziny wiedzy "po łebkach". System ten wymyślono po rewucji
            we Francji. Jednak nie obowiązuje on wszędzie. Są kraje w których szkoły mają
            programy ustalane przez właścicieli. I tyle
            • pe1 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:44
              dlaczego ktoś ma przyjmować do wiadomości wymyślone przez Ciebie nieprawdziwe
              "fakty" ?
    • langston stara hipiska ciagle lewakuje-obudz sie kobito 30.05.06, 22:10
      Dorn juz obudzi sie dawno!
      • nick3 skinheadzi są dziś bardziej trendy? 30.05.06, 22:46
        Obawiam się,że będziesz musiał pogodzić się z tym, że min. Dorn nie dla
        wszystkich jest wzorcem osobowościowym:)
        • langston dla p. Kingi D. byl bardzo dlugo-zdziwiony? 31.05.06, 00:53
    • heretic_969 Idiotyzm... 30.05.06, 22:12
      > Problem jest sztuczny - niech szkoły będą prywatne i, jeżeli państwo musi
      > kontrolować czy dzieci chodzą do szkoły, niech rodzice płacą czekiem oświatowym

Jasne. Edukacja dzieci zależna od kieszeni rodziców. Kolejny UPRowski mędrzec...
      • bernardgui Re: Idiotyzm... 30.05.06, 23:10
        > Jasne. Edukacja dzieci zależna od kieszeni rodziców. Kolejny UPRowski mędrzec..

chyba wyraźnie napisał o bonach oświatowych, nie?

--
        LIBERALIZM!
        • bernardgui Re: Idiotyzm... 30.05.06, 23:17
          oczywiście bogaty rodzić może do swojego bonu oświatowego dodatkowo dopłacić i
          posłać dzieciaka do lepszej szkoły.

ale socjaliści się na to nigdy nie zgodza, bo lepiej wszystkich równać... w dół!

socjalista musi mieć państwową szkołe, aby robić manify przeciwko nauczaniu
          religji i za nauczniem "wychowania seksualnego".

bo socjalista on nie chce mieć wpływu na nauczanie swoich dzieciaków - on chce
          decydować o tym czego będzie się uczyć innych.

precz z FASZYZMEM! socjaliści won od cudzych dzieci!

--
          LIBERALIZM!
        • heretic_969 Re: Idiotyzm... 30.05.06, 23:47
          > chyba wyraźnie napisał o bonach oświatowych, nie?

Nie.
          • bernardgui Re: Idiotyzm... 31.05.06, 00:23
            Nie?

> kontrolować czy dzieci chodzą do szkoły, niech rodzice płacą czekiem oświatowym.

--
            LIBERALIZM!
            • heretic_969 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 00:35
              niech rodzice płacą czekiem oświ
              > atowym.

Gdzie tu masz wzmiankę o bonach oświatowych (których jestem, nawiasem mówiąc,
              umiarkowanym zwolennikiem) ?
              • bernardgui Re: Idiotyzm... 31.05.06, 00:45
                jaką to widzisz różnicę pomiędzy bonem oświatowym, a czekiem??
                pytam serio! są jakieś różnice?

--
                LIBERALIZM!
                • bernardgui Re: Idiotyzm... 31.05.06, 00:53
                  coś mi się wydaję, że to jest to samo...

co znaczy umiarkowanym zwolenikiem? jesteś za tym, aby każdy za naukę płacił sam
                  - bez żadnych bonów (czeków)? ;-)

--
                  LIBERALIZM!
                  • heretic_969 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:05
                    > co znaczy umiarkowanym zwolenikiem? jesteś za tym, aby każdy za naukę płacił sa
                    > m
                    > - bez żadnych bonów (czeków)? ;-)

Nie, absolutnie nie jestem. Poza tym nikt nie płaci za swoją naukę sam, bo nikt
                    na siebie nie zarabia gdy ma 8 czy 14 lat. Dopiero student jest w stanie uczyć
                    się i pracować, i to też nie w pełnym wymiarze.
                • heretic_969 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:03
                  > jaką to widzisz różnicę pomiędzy bonem oświatowym, a czekiem??
                  > pytam serio! są jakieś różnice?

Bon się dostaje (państwo przestaje zajmować się edukacją, ale nadal ją
                  finansuje). A on pisał o płaceniu rodziców czekiem, czyli pewnie rodzice mieliby
                  pokazywać dowód wpłaty urzędasowi?
                  • bernardgui Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:13
                    nie! jesteś w błędzie.
                    nazwy czek i bon oświatowy stosuje się wymienie. zresztą jeżeli chodziło mu o
                    czek w sensie płacenia prywatnymi pieniędzmi to nie pisałby chyba "oświatowy"?

--
                    LIBERALIZM!
                    • heretic_969 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:25
                      Nie wiem do końca o co mu chodziło, ale w każdym razie bony oświatowe są
                      finansowane przez państwo.
                      • bernardgui Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:35
                        no jasne, że są finansowane przez państwo
                        dlatego ten system nie jest w pełni satysfakcjonujący (dla mnie), ale i tak jest
                        o niebo lepszy od obecnego bo wprowadza konkurencję!

--
                        LIBERALIZM!
                        • heretic_969 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:41
                          Wprowadza konkurencję i to jest dobre. I przy okazji nie łamie równości szans.
          • mgt-22 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:08
            Winston Churchill był grabarzem brytyjskiego imperium dlatego nie może on być
            autorytetem dla konserwatysty za jakiego się uważam
        • gdzies_czyli_wewpolsce Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:15
          Bony oswiatowe, he, he!
          A fakt, ze kazdy placi okolo 70-80% podatkow ze swoich apanazy, to gwizdek? Na
          co one maja isc? Na biurkowa arystokracje?
          Zeby nie bylo krzyku - zliczylem wszystkie oplaty!
      • mgt-22 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:06
        dobrze kombinujesz heretic_969 czy ileś tam. Właśnie tak powinno być aby każdy
        starał się swoje dzieci wykształcić jak najlepiej a nie tak jak teraz kiedy
        moje dziecko musi chodzić do szkoły z jakimś tumanem ponieważ z moich pieniędzy
        opłaca się jego edukację w wyniku czego być może łatwiej mu będzie w
        przyszłości okraść czyjeś mieszkanie
        • heretic_969 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:17
          Kształcenie dzieci to nie obowiązek rodzica. Coś Ci się pomyliło. A "tuman" ma
          takie samo prawo do edukacji jak Twój syn, niczym sobie nie zaśłużył, by mieć
          gorzej.
          • mgt-22 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:31
            czym sobie człowiek musi zasłużyć aby zostać leniem i nierobem?
            • heretic_969 Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:40
              O czym Ty piszesz, bo nie bardzo rozumiem? Lenistwo i nieróbstwo to efekt
              charakteru/sposobu życia. Ale przecież ja nie każę Ci utrzymywać leniów, więc?
        • bernardgui Re: Idiotyzm... 31.05.06, 01:17
          hehe... wiem, że już późno, ale chyba nie trudno zauważyć, że jak narazie to
          heretic_969 BRONI państwowego szkolnictwa.
          a jego pierwsza wypowiedz (ta o UPR) była ironiczna! no chyba, że się myle...

--
          LIBERALIZM!
    • kurzus_m Re: Od rzemyczka do Giertycha 30.05.06, 22:27
      a pani dunin powinna umówić sie a psychiatrą i tam porozmawiać o swoich
      kompleksach
    • ezpa7z9 Za późno koleżanko ,,opozycjonistko''..... 30.05.06, 23:24
      Kulawy socjalizm zwalczaliście pod patronatem czarnych to i macie jełopy.
      Trzeba było cyrografu nie podpisywać.
      Pacta sund servata-jak mawiał twój ,,guru- cywilizowany europejczyk'' Geremek
      Bronek.
    • tampa Re: Od rzemyczka do Giertycha 30.05.06, 23:38
      Listy od nauczycieli...

czy moglabym prosic o uscislenie? Ile tych listow? Dwa, trzy? Sto? bardzo mnie
      interesuje konkretna cyfra
      • pe1 Re: Od rzemyczka do Giertycha 30.05.06, 23:41
        cztery miliony
        • tampa Re: Od rzemyczka do Giertycha 30.05.06, 23:42

Oh, i pani Dunin wszystkie przeczytala?

pe1 napisał:

> cztery miliony
          • pe1 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:45
            dwukrotnie.
    • tomekjeden Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 00:18
      Pani Dunin ma wiele racji. Nauczanie religii to nie to samo co wpajanie młodym
      ludziom ideologii. Czy w dzisiejszej Polsce w ramach religii powinno być
      wykładane religioznastwo? Oczywiście, że tak. Religia wpajana jako część
      państwowości będzie zawsze zalatywać fetorem przymusu i zakłamania. Takie
      nauczanie religii, które zrównuje wiarę z państwową ideologią jest i antytezą
      chrześcijaństwa, i atakiem na wolność sumienia odpowiedzialną za wybór drogi
      życiowej. Każde wariant nauczania religii, który neguje ludzką wolicjonalność,
      czyli dar miłości Boga przekazany za pośrednictwem Ducha Świętego, jest skazany
      na sekciarstwo i na odrzucenie racjonalne.
      • bernardgui Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 00:28
        rozumiem, że jesteś za prywatyzacą szkolnictwa.
        tak aby każdy kto chce, aby jego dzieci uczyły się w szkole promującej wartości
        katolickie mógł to nadal robić, podczas gdy ktoś inny pośle swoje dzici d szkoły
        świeckiej.
        tak?
        czy może chcesz wszystkich ZMUSIĆ, aby nikt nikogo nie uczył religji w szkołach?

--
        LIBERALIZM!
        • gdzies_czyli_wewpolsce Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:19
          to kobieta ma racje. Należy uczyc religioznawstwa, a nie jednej ideologii w
          stylu MW. kto jest nasz - niebo, a kto niej est nasz: rzemyczek - koniczek -
          stryczek - piekło.
          Co jest w tym zlego, chyba tylko tyle, ze okazałoby sie, ze sa rozne systemy
          religijne na swiecie, ze Bóg roznym ludziom okazywal sie w rozny sposób. A to
          konkurencja - wiec monopolista nie moze dopuscic do takiego "balaganu".
          • bernardgui Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:30
            i co zabronisz mi posyłać dzieci do szkoły z religją?
            ja Ci nie zabraniam uczyć własnych religioznawstwa.
            jak nie chcesz religji w szkole to droga jest prosta... na moze nie tak bardzo
            prosta, bo trzeba wpierw zprywatyzować szkolnictwo, a "solidarni" nigdy sie na
            to nie zgodzą...

--
            LIBERALIZM!
            • gdzies_czyli_wewpolsce Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:38
              zyjemy w demokracji - w kazdym razie na razie - kazdy moze robic co chce, w
              granicach prawa. Ja zajmuje sie religioznawstwem. Prywatyzowac szkolnictwo - to
              czyste bzdury. Ktos kiedys wprowadzil przymus szkolny i wiedzial, co robi.
              Jeszcze nie tak dawno temu w Polsce byl analfabetyzm na poziomie 40%. Czy to to
              sie skonczyło - kazdy wie.
              Jedyna wolnoscią jest wiedza.
              • bernardgui Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:42
                aha... rozumiem jesteś faszystą i zabronisz moim dzieciom w ramach powszechnej
                edukacji (która koniecznie musi być;-)) za którą płacę nauki katechezy!
                za to zaserwujesz nam religioznawstwo... SUPER!!!

--
                PRECZ Z FASZYZMEM!!!
                • gdzies_czyli_wewpolsce Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:49
                  czy ty jestes tego rodzaju czlowiekiem jak ten mgt? Jezeli nie czarne? to co -
                  biale? Po pierwsze - dlaczego miałbym byc faszystą? Rownie dobrze moglbys
                  nazwac mnie pingwinem, ale skurojadką. Masz ku temu takie same podstawy.
                  Powyzej napisalem, ze zyjemy w demokracji i kazdy moze robic co chce, w
                  granicach prawa. Faszyzm, jak wiesz zostal komus kiedys narzucony. Ja jestem
                  przeciw narzucaniu komukolwiek, czegokolwiek. W szkole mojego syna, ksiadz
                  powiedzial - ci, co nie chodza na religie to antychrysty (moj syn chodzi na
                  religie). To jest faszyzm, poniewaz milosci bozej w tym brak. Takiej religii w
                  szkole nie chce i tyle.
                  • bernardgui Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 08:39
                    > czy ty jestes tego rodzaju czlowiekiem jak ten mgt?
                    nie. jakieś skrajnie libertariańskie poglądy o dziecku jako własności rodzica to
                    nie moja bajka...

> Po pierwsze - dlaczego miałbym byc faszystą?
                    zmuszanie kogoś dzieci do nauki czegoś na co ty się nie zgadzasz (np. religji)
                    to coś podłego, aby podkreślić podłość użyłem słowa - faszysta. ale skoro piszesz:

> Ja jestem
                    > przeciw narzucaniu komukolwiek, czegokolwiek.
                    oraz dalej
                    > Takiej religii w
                    > szkole nie chce i tyle.
                    to przepraszam za faszyste -widocznie źle zrozumiałem Twoje intencje. ja też
                    jestem przeciwko takiej religji.

i jeszcze jedno:
                    > Powyzej napisalem, ze zyjemy w demokracji i kazdy moze robic co chce, w
                    > granicach prawa.
                    coś kręcisz! jakby była monarchia czy tyrania to też mógłbyś robić co chcesz...
                    w granicach prawa!!! dlatego demokracja nie wiele się różni od innch ustrojów,
                    bo nie jesteś w nie wcale wolny - dwie osoby mogą zniewolić trzecią o odmiennych
                    poglądach. i tak dziś masz prezydenta kaczyńskiego i ministra giertycha...
                    chciałeś tego? chyba nie? a może być jeszcze gorzej, kiedyś demokratyczna
                    większość może wybrać na ministra edukacji ojca rydzyka, na premier pania
                    hojarską, na prezydenta leppera, na ministra sprawiedliwości wrzodaka i wtedy
                    też będziesz miał wolność - w granicy prawa ustalonego przez nich :)

--
                    LIBERALIZM!

• bernardgui Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:44
                i jeszcze jedno:
                bony (czeki) oświatowe + prywatne szkoły wcale nie znaszą automatycznie przymusu
                szkolnego!

--
                LIBERALIZM!
          • mniklas5 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:30
            trzeba byc skonczonym IDIOTA LUB POLAKIEM zeby wprowadzac nauke religi do szkoly
            • mgt-22 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:35
              a swoją drogą to napsuje wam krwi wicepremier i minister edukacji Giertych. A
              to dopiero początek
              • gdzies_czyli_wewpolsce Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:42
                dlaczego mialby napsuc? Jezeli wprowadzic MW do szkoł - to to sie zle skonczyc.
                Jezeli wprowadzic religie, jako przedmiot do wyboru na maturze - przezcie sa
                tacy, ktorzy tego pragna. A wiec o co chodzi? Jezeli bedzie dlawil liberlane
                podejcie w imie jednej prawdy i wprowadzi np. inteligentny design? Nie
                oszukujmy sie. Co cztery lata sa wybory. A PiS nie bedzia rzadził dlużej niz
                AWS. I tak sie rozpadnie. Taka tu jest natura polityki.
              • heretic_969 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:43
                Niestety też mam takie wrażenie. Giertych to nacjonalista i skrajny liberał,
                więc szkolnictwo może popsuć.
                • bernardgui Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 08:24
                  nacjonalista - zgoda
                  liberał - państwowy przemysł to jest liberalizm?! człowieku!!!

ale moze masz troche racji, bo jak się patrzy na wyczyny "solidarnego" rządu to
                  coniektórzy mogą odnieść wrażenie, że giertych coś z liberała ma ;-)

--
                  LIBERALIZM!
            • bernardgui Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:39
              ja też jestem przeciwny religji w Twojej szkole!
              za to powinna byc w mojej, a ty za to nie musisz przecież płacić... tak samo jak
              ja nie musze płacić za Twoją edukację!
              PRYWATNE SZKOLNICTWO

--
              LIBERALIZM!
              • heretic_969 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 01:44
                Ty płacisz za swoją edukację? Ile masz lat?
                • barbara444 na zdjeciu Rosa Luksemburg czy Wasilewska 31.05.06, 02:16
                  A ten ksiadz Isakowski w drugim "artykule" czy to ksiadz czy rabin (zdjecie) ?.
                  • tanukisan Re: na zdjeciu Rosa Luksemburg czy Wasilewska 31.05.06, 06:42
                    barbara444 napisał:

> A ten ksiadz Isakowski w drugim "artykule" czy to ksiadz czy rabin (zdjecie) ?.

Gratuluję czujności i celności!
                    Opublikuj swoje zdjęcie - a może się boisz, ze ta pusta głowa będzie brzydko
                    wyglądała?
                • bernardgui Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 08:17
                  > Ty płacisz za swoją edukację? Ile masz lat?

1) jestem za bonami oświatowymi jako rozwiązaniem przejściowym
                  2) chętnie bym płacił, ale nie w sytuacji gdy obciążenia na rzecz państwa
                  wynoszą ponad 70% (nie chodzi mi tu tylko o podatki bezpośrednie, ale wszelkie
                  VATy, akcyzy itp)

--
                  LIBERALIZM!
        • tomekjeden Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 13:22
          Myślę raczej odwrotnie. Kilka lat temu pracowałem w katolickiej angielskiej
          szkole podstawowej. Było tam sporo dzieci z rodzin muzułmańskich. Katolicki etos
          szkoły wcale na tym nie ucierpiał. Wprost przeciwnie. Nie bardzo rozumiem Twoich
          argumentów.
    • tanukisan Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 06:35
      wtes2 napisał:
      ...
      > A co do blokowania odruchów homofobicznych - to ja swoim dzieciom wpajam:
      > "homoseksualizm jest obrzydliwy" i każdego kto myśli inaczej odsyłam na drzewo.
      Brawo! Kolejny faszystowsko-konserwatywny hipokryta!

Pozostaje mieć nadzieję, że Twoje dzieci, skutecznie realizując nauki Tatusia,
      wsadzą Cię do domu starców jak dorosną. Oczywiście taniego domu starców, bo
      pieniążki trzeba oszczedzać na ważniejsze cele... Wszystko to zakładając, że
      nienawiść Ci nie przeżre wątroby wcześniej.
      "Jedyne pomniki osiągnięć konserwatystów to kościoły, więzienia i burdele" -
      każdego kto myśli inaczej odsyłam na drzewo.
    • alex-alexander Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 07:55
      Religioznawstwa niech sie ucza dzieci w prywatnych instytucjach: katolicy w
      kosciele, zydzi w synagodze, prawoslawni w cerkwi, itp. Dlaczego ateista ma
      oplacac poprzez podatek nauczanie religii w panstwowej szkole. To jest prywatna
      sprawa kazdego ucznia i nauke religii niech oplacaja rodzice.
      • robertrobert2 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 08:18
        Religioznawstwo jest zespołem nauk o religii, których podejście – w odróżnieniu
        do teologii i do filozofii religii – charakteryzuje się antropologicznym,
        empirycznym, a więc porównawczym stosunkiem do przedmiotu badań. a więc wszedzie
        by było takie same panie Ateisto
    • tom1003 Re: Od rzemyczka do Giertycha 31.05.06, 17:43
      "Historia - powiedzmy - rzezi Kananejczyków była ciekawsza od bitwy pod Grunwaldem"
      heh, czyżby to aby nie antysemityzm, to przypominanie o wyczynach walecznych
      Żydów w Ziemi Świętej.
      Pani Dunin, swoja drogą, wspominając o mrocznych wnętrzach, szubienicach,
      jakiejś durnej siostrze katechetce chyba odslania genezę swoich poglądów.
      • piekielnica1 Re: Od rzemyczka do Giertycha 11.06.06, 10:49
        > Pani Dunin, swoja drogą, wspominając o mrocznych wnętrzach, szubienicach,
        > jakiejś durnej siostrze katechetce chyba odslania genezę swoich poglądów

Uważasz, że jest to wina małej Kinguni, a nie durnej siostry?
        • tom1003 Re: Od rzemyczka do Giertycha 11.06.06, 11:05
          Siostrunia niewątpliwie do najinteligentniejszych nie należąła, ale Pani Kinga
          nie jest już małą Kingunią i odpowiada za swoje słowa. Za to, co wciska do głowy
          kobietom, które wierzą w masę bredni głoszonych pod hasłem tzw. "feminizmu".
          • piekielnica1 Re: Od rzemyczka do Giertycha 11.06.06, 14:42
            tom1003 napisał:
            > Za to, co wciska do głowy
            > kobietom, które wierzą w masę bredni głoszonych pod hasłem tzw. "feminizmu".

Mogę Cię zapewnić, że kobiety, które ani w dzieciństwie, ani w szkole, ani w
            pracy, ani w małżeństwie nie zaznały poniżenia i upokorzenia i dyskryminacji z
            powodu, że są kobietami, Pani Konga Dunin nie jest w stanie niczego wcisnąć do
            głowy.

• tom1003 Re: Od rzemyczka do Giertycha 11.06.06, 15:33
              ufffff, jeżeli tak to dobrze. Pozdrawiam
    • soach Pani Kingo, jak kształcić? 01.06.06, 21:54
      Jak można w szkole "kształcić ludzi do życia w społeczeństwie otwartym i
      różnorodnym", skoro kanon lektur temu wręcz nie sprzyja? Jezus-Maryja!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka