Dodaj do ulubionych

Boga nie ma, jesteśmy wolni

• m_16 Re: Boga nie ma, jesteśmy wolni 27.11.06, 19:56
      Bo co zrobisz?? Będziesz do nas strzelał???
      • bogdantadus On juz strzela. Jak dobrze, ze to medium zapachow 27.11.06, 19:59
        nie przenosi!
    • peony ale zarozumialec . Malarz, rezyser OK ale 27.11.06, 19:57
      skąd te pretensje do znawstwa historii, antropologii itp ? Facet uwierzył.ze
      wszystko wie, to po co mu Bóg? Siebie ma za boga.
    • pethate Boga nie ma, jesteśmy wolni 27.11.06, 19:59
      Takie teksty pije sie jak chlodne piwko w upalny dzien. Albo pare kropel wody
      na pustyni. Ale mimo wszystko Bog jest. Dowodem tego jest ten malarz. On
      gawedzi i powiada, ze wiara w Boga jest czyms naiwnym. W gruncie rzeczy on jest
      wierzacym czlowiekiem. Prawdziwie wierza niedowiarki.
      No ale to juz inna para kaloszy. Do takiej wiary trzeba dozyc.
    • donq Głupie, dziecinne, żałosne? 27.11.06, 20:10
      > Wszystkie religie są głupie, dziecinne, żałosne.

Mały komentarz do tej głębokiej wypowiedzi człowieka z kraju, gdzie nie ma
      problemu alkoholu, a to, że okolice popularnych klubów w miastach w piątkowy czy
      sobotni wieczór wyglądają jak w stanie oblężenia to zapewne przez nadmiar
      funduszy na policję oraz li tylko chęć utrzymywania stróżów prawa w pogotowiu:

Głupie, dziecinne i żałosne są filmy pana Greenawaya właśnie. Gdy miałem lat
      piętnaście, podobały mi się. Ostatnio włączyłem sobie z nostalgii "Wyliczankę" -
      nie dotrwałem do połowy. Plastyka scen kryje zupełną pustkę...

DonQ

• iluminacja256 Re: Głupie, dziecinne, żałosne? 27.11.06, 20:49

a własciwie dlaczego ci to przeszkadza? Czy nie jest rzeczą głupią, załosną, a
        nawet złą mówienie katolikom, z e załozenie prezerwatywy to grzech, kiedy np.
        jeden ze współmałżonków został zarazony Hiv-em w trakcie transfuzji? Tak to
        jest załosne, a to móiwa hierarchowie katolikom.
        Tak samo głupie, załosne i złe jest mówienie muzułmanom, ze maja prawo
        traktowac kobietę jak rzecz i w obronie honoru zgwałconej córki, zabić ją, nie
        tego, kto gwałcił.

To jest głupota religii, bo religię tworzą ludzie i tworzą ją na swój sposób -
        niejednokrotnie głupi, załosny i dziecinny - z dziecięcym okrucieństwem, które
        cofa się tylko przed kara i reprymendą.

To wiara i potzreba transcendencji jest w człowieku niesamowita, nei religie .
        Wiara choćby i w to, z ejeden człwoeik moze pomóc drugiemu cżłoweikowi - a taką
        wiarę miał w sobie i socjalista Kuroń, i balangowicz Kotański . A nawet jesli
        Jezus był Bogiem(:) , to nei wątpię, ze woli się napić tego wina, które
        powtsało z wody za jego sprawą, z takimi własnie ludzmi, a nie z fanatykami,
        którzy mordowali w imie jego miłości...
        • jeshua Re: Głupie, dziecinne, żałosne? 27.11.06, 20:58
          Kuroń był ateistą. Nie powiem, sympatyczny był z niego człowiek, ale niestety, odrzucał mnie. A ja tego nie wybaczam - wiecie o tym doskonale z lekcji religii. Dlatego Jacek Kuroń spędzi wieczność w piekle, cierpiąc męki.
          • iluminacja256 Re: Głupie, dziecinne, żałosne? 27.11.06, 21:16
            Sugeruje panu i to zupełnie szczerze, przejść się do psychiatry:) Twierdzenie,
            ze jest się kolejnym wcieleniem boskim to często składowa schizofrenii :))))))

Ale moze jesszcze nieco wczesneij proszę poczytać , kiedy tak naprawdę
            poswstało piekło i czyściec w historii kultury:)
            • jeshua Re: Głupie, dziecinne, żałosne? 27.11.06, 21:50
              iluminacja256 napisał:

> Sugeruje panu i to zupełnie szczerze, przejść się do psychiatry:) Twierdzenie,
              >
              > ze jest się kolejnym wcieleniem boskim to często składowa schizofrenii :))))))
              >
              > Ale moze jesszcze nieco wczesneij proszę poczytać , kiedy tak naprawdę
              > poswstało piekło i czyściec w historii kultury:)

Bluźnisz, synu. Pójdziesz tam, gdzie płacz i zgrzytanie zębów. Zadbamy o to z moim ojcem.
          • darthmaciek jeshua, trujesz po raz kolejny 28.11.06, 01:18
            Jezus nie odpedzal od siebie potrzebujacych, nawet kiedy nie wierzyli w niego i
            nie chcieli sie ochrzcic. Jak ten centurion rzymski, ktory nie dolaczyl do
            wiernych, ale gdy potrzebowal ratunku dla swego wiernego slugi stanal przed
            Chrystusem i powiedzial "Panie, nie jestem godzien, abys wstapil do mego domu,
            ale powiedz tylko slowo, a bedzie uzdrowiany sluga moj". I pomoc otrzymal - bez
            zadania niczego w zamian.

Brzydko tym razem zazartowales.
          • folkatka Re: Głupie, dziecinne, żałosne? 29.11.06, 00:21

Jeshua przestań p.i.e.p.r.z.y.ć. Bóg wszystko wybacza.
    • piwi77 Boga, którego pierwszym darem, dla każdego 27.11.06, 20:15
      nowonarodzonego jest grzech pierworodny, zapewniający, a priori, każdemu,
      sprawiedliwie, wieczne męki piekielne, dobrze, że nie ma. To jedyna rzecz,
      która go usprawiedliwia.
      • hakenkreuz Re: Boga, którego pierwszym darem, dla każdego 27.11.06, 20:20
        Fakt że ktoś nie wierzy nie znaczy że tak jest naprawde. Czy jeżeli będe wierzyć
        że ziemia jest płaska to tak się stanie naprawde?

Po co to trzepanie jęzorem? Niech każdy żyje według własnych przekonań dopóty
        nie naruszają one w sposób drastyczny ogólnych norm.

• piwi77 Re: Boga, którego pierwszym darem, dla każdego 27.11.06, 20:26
          hakenkreuz napisał:

> Po co to trzepanie jęzorem? Niech każdy żyje według własnych przekonań dopóty
          > nie naruszają one w sposób drastyczny ogólnych norm.

Własnie o zmianę, ogólnych norm, w imię których niekościelni finansują kościół,
          mi chodzi. Co do reszty, zgoda.
          • smokpz Jeśli niewierzący nie chcą finansować Kościoła 27.11.06, 22:08
            niech w spisie powszechnym nie wpisują wyznanie 'rzymsko-katolickie' i niech
            nie chrzczą dzieci. Jak na razie wg spisu jest chyba z 90% katolików więc
            zgodnie z tą deklaracją i wg zasad demokracji ludzie życzą sobie by z ich
            podatków Kościół finansować. Ot i tyle.
            • piwi77 Re: Jeśli niewierzący nie chcą finansować Kościoł 27.11.06, 22:50
              smokpz napisał:

> niech w spisie powszechnym nie wpisują wyznanie 'rzymsko-katolickie' i niech
              > nie chrzczą dzieci. Jak na razie wg spisu jest chyba z 90% katolików więc
              > zgodnie z tą deklaracją i wg zasad demokracji ludzie życzą sobie by z ich
              > podatków Kościół finansować. Ot i tyle.

Upieram się, aby tych 10% wyłączyć z finansowania. W imię demokracji (zwycięska
              wiekszość szanuje prawa mniejszości).
              • darthmaciek co wyrwiesz Kosciolowi zmarnuje panstwo 27.11.06, 23:36
                wiec juz sie na te pare groszy tak strasznie nie zlosc. Pomysl, ze czesc z tego
                idzie na utrzymywanie zabytkowych kosciolow, a takze niemalo na pomoc biednym i
                innym potrzebujacym. Wreszcie - Twoje prawo glosowac na partie, ktore chca tego
                co ty. Jak wygraja to to zmienia.
                Ja osobiscie chetnie place na Kosciol, chocby dlatego, ze widzialem jak
                wygladaja kraje, gdzie pozwolono mu umrzec. We Francji juz sie nie chodzi do
                Kosciola - zamiast tego chodzi sie do "marabuta" kupowac eliksiry, daje sie
                wciagac dziwacznym sektom albo przechodzi na islam, niestety czesto ten
                radykalny. Wole juz nasz zasciankowy Kosciol Kat. chociaz nie zawsze mi z nim
                po drodze.
      • darthmaciek Chrystus zmyl grzech pierworodny z ludzkosci 27.11.06, 23:31
        poza tym powiedzial takze "Blogoslawieni niewinni" i "Pozwolcie dzieciom
        przyjsc do mnie". Nie wymagal od nich chrztu. Nie przesadzajmy z tym grzechem
        pierworodnym - Bog jest sprawiedliwoscia i miloscia. Dzieci nie krzywdzi.
        Natomiast od pelnoletniosci faktycznie lepiej go nie wkurzac....
        • piwi77 Re: Chrystus zmyl grzech pierworodny z ludzkosci 28.11.06, 08:38
          darthmaciek napisał:

> poza tym powiedzial takze "Blogoslawieni niewinni" i "Pozwolcie dzieciom
          > przyjsc do mnie". Nie wymagal od nich chrztu. Nie przesadzajmy z tym grzechem
          > pierworodnym - Bog jest sprawiedliwoscia i miloscia. Dzieci nie krzywdzi.
          > Natomiast od pelnoletniosci faktycznie lepiej go nie wkurzac....

Trik stary jak świat, jak chcesz zyskać wdzięczność ludzi, pogorsz im sytuację
          a potem przywróć do normalnego stanu.
          • darthmaciek jesli przez to staja sie lepsi, to gdzie problem? 28.11.06, 09:50

• piwi77 Problemu nie ma, powodu do wdzięczności też nie 28.11.06, 10:05
              • darthmaciek powody do wdziecznosci sa niezliczone 28.11.06, 10:20
                oto kilka na szybko

1. Piwo jasne
                2. ciemne zreszta tez
                3. Denise Richards (vide nasza poprzednia dyskusja)
                4. Natalie Portman zreszta tez
                5. "Gwiezdne Wojny", "Przeminelo z Wiatrem", "Najdluzszy
                dzien", "Excalibur", "Obcy 8 paszer Nostromo" (piec najlepszych filmow w
                dziejach kina) i wszystkie inne wielkie filmy
                6. Rowniez ksiazki
                7. I muzyka.
                8. Zachody slonca
                9. Wschody tez (tylko to wstawanie na szosta...)
                10. I wogole wszystko co dobre (w tym pizza)

Zaprawde zaprawde powiadam Ci, jest za co byc Najwyzszemu wdziecznym.
                • piwi77 Dzięki, Królewnie Śnieżce, za śnieg, a Drożdżom za 28.11.06, 10:31
                  wino!
                  • darthmaciek a Panu Bogu za Krolewne Sniezke i za Drozdze 28.11.06, 11:41
                    np. "drozdza naszego codziennego daj nam Panie"
    • darthmaciek reakcja na zywo 27.11.06, 20:36
      Dobry Boze, jak mogles stworzyc takiego nadetego kretyna!
      • luc2000 Re: reakcja na zywo 27.11.06, 22:34
        prawdziwy angol
        prawdziwa holandia
        świetne, prześwietne, wyśmienite ! :)
    • pidobro Czarodziej 27.11.06, 20:36
      Dobry wywiad, reżyser ujawnia siebie, zdumiewającą powierzchowność postrzeżeń i
      poglądów,szczerość i naiwność dziecięcą, równą cwanej naiwności Renaty Beger,
      ale ...przekladającą się na geniusz obrazu i metafory, której brak wiekszości
      dzieci i..in."Powiedziano mi, ze ..." mówi bez żenady szaman wyobraźni, "bóg
      umarł" - oznajmia, jakby przed nim tego nie powiedziało juz wielu, o granicach
      dawnej Rzeczypospolitej "od Litwy po Wegry.." [cha, cha]nie wspominając.
      Filmoznawcy! do dzieła! jest o czym myslec po takim wywiadzie z czarodziejem
    • uklad_wcielony W kazdym razie Greenaway... 27.11.06, 20:42
      ...kreci znakomite filmy.
      Prawdopodobnie tutaj nikogo to nie interesuje, ja tak tylko sprobowac zmienic
      temat chcialem. I zmywam sie, bo przynudzacie.
    • sumer55 to się nazywa Artysta: myśli co mówi i mówi 27.11.06, 20:43
      co myśli, bez żadnego podlizywania się publiczności. Jaki artysta takie filmy.
      Aż przykro pomyśleć jak nasi wielcy (Wajda, Zanussi: no za wyjątkiem Kutza)są de
      facto żałosnymi poputczykami.
    • ireo to tylko 27.11.06, 20:50
      kolejny odcinek ateistycznej propagandy w wyk. GW.
      koncepcja marketingowa kampanii oparta jest o tzw. 'celebrities' - ludzi tak
      dobranych, żeby wywiady z nimi pasowały pod tezę.
      a czytelnikom się wydaje, że chodzi o jakąś dyskusję albo sztukę.
      nudna ta gazetowa promocja religijna, wszak ateizm jest odmianą religii
      • jeshua Re: to tylko 27.11.06, 20:52
        ireo napisał:

>(...) wszak ateizm jest odmianą religii

Synu, bluźnisz. Nie lubię tego. Popraw się.
        • smokpz Jeszua, odpowiedziałbyś ireo coś sensownego 27.11.06, 22:10
          bez pajacowania. Argument za argument.
          • jeshua Re: Jeszua, odpowiedziałbyś ireo coś sensownego 27.11.06, 22:30
            smokpz napisał:

> bez pajacowania. Argument za argument.

Faryzeuszu, mój ojciec mnie posłał, żeby was zbawić, a nie nauczać logiki. Gdy na was patrzę, to widzę, że moja misja się udała. Przynajmniej w kwestii logiki.
    • abhaod "umrze w pizamie, w lozku", daj mu panie Boze jak 27.11.06, 21:08
      najlepiej....nikt nie wie, jak sie jego zycie zakonczy
    • przypadek Greenaway 27.11.06, 21:31
      Lubię jego filmy, ale te teksty jakimś wysokim poziomem nie grzeszą.. tego
      samego dowiem się od pierwszej lepszej upalonej licealistki:

Hm. A to zdanie jest bardzo głębokie. Równie dobrze można powiedzieć: ateizm
      jest głupi, dziecinny, żałosny. Tylko nic z tego nie wynika.

> Wystarczy prześledzić dzieje Europy. To ludzie wymyślili bogów, a nie >odwrotnie.

Czy to nie jest wyznanie wiary przypadkiem?

> Po co to wam? Nie rozumiem, jak inteligentny człowiek może wierzyć w te
      >przesądy.

Camus np. trochę lepiej zanalizował problem, a było to kilkadziesiąt lat temu.
      Nie zna się filozofii europejskiej, panie Greenaway.

Po co wierzyć w zło i dobro?

> Myślę, że nadeszły czasy, kiedy możemy powiedzieć bez ogródek: jesteśmy sami
      >na tym świecie i wszystko zależy tylko od nas samych. Nie możemy winić nikogo
      >innego.

Och.

>Idea Boga jest przestarzała, Freud i Jung już się nie liczą.

Boże, jakież to głębokie.

>Może katolicy uznaliby to, co mówię, za przerażające. Ja myślę, że to
      >wspaniałe. Jesteśmy wyzwoleni.

Kolo jakby Coca-Colę reklamował.

>Wszystko, co mamy, to naturalna śmierć, w pidżamie, w łóżku. Nagrodą w życiu
      >jest otaczająca nas natura, nasze dzieci. Czego chcieć więcej?

Hm, ale ten pogląd wyrażali niektórzy już w starożytności.

Ogólnie po tym fragmencie odechciało mi się czytać reszty.
    • wygas777 Autor mówi o ucywilizowaniu Holandii, 27.11.06, 21:39
      a ma ono polegać na liberaliźmie aborcyjnym, popieraniu praktyk homoseksualnych
      i swobodny dostęp do narkotyków, dla mnie to jakaś paranoja.
      • bogdantadus Re: Autor mówi o ucywilizowaniu Holandii, 27.11.06, 23:17
        wygas777 napisał:

> a ma ono polegać na liberaliźmie aborcyjnym, popieraniu praktyk homoseksualnych

"Popieranie" nie ma zadnego sensu. Sens ma uznawanie prawa innych do zycia zgodnego z ich preferencjami. Rowniez ciebie z twoimi religijnymi.

> i swobodny dostęp do narkotyków, dla mnie to jakaś paranoja.

Zwiazku z paranoja nie widze, ale pieknie nawiazujesz do rozwazan Greenaway`a o wyprzedzeniu i zacofaniu.
      • czyngis_chan Re: Autor mówi o ucywilizowaniu Holandii, 27.06.08, 13:11
        A dla mnie nie. W Holandii to się sprawdziło, nikogo te przepisy nie
        skrzywdziły. W czym więc problem?
    • mary_ann Panie G., jaki Pan głęboki i oryginalny:-))) 27.11.06, 21:44
      Greenaway rzeczywiście się w tym wywiadzie obnażył - jako żałosny,
      pseudointelektualny, nadęty przerośnięty dzieciak (mocniejszy
      synonim "dzieciaka" admin by mi pewnie wyciął, hehe).
      Zadałam sobie trud dobrnięcia do końca tekstu, ale był to czas stracony.
      • el_bujo on zniknie a JA pozostane ;-P 27.11.06, 21:47
        .
    • ryssio Gdybyście mieli w sumie choćby połowę jego talentu 27.11.06, 21:59
      to byście się posikali ze szczęścia. Ale nie macie i to was boli. Dlatego
      zgrywacie z siebie "moralnych".
      • smokpz Ale nikt nie czepia się jego talentu. Ja oglądałem 27.11.06, 22:13
        Pillow book i mi się podobał. Ale niech nie daje bzdurnych argumentów
        typu 'Holandia jest cywilizowana bo toleruje narkotyki', bo w ten sposób staje
        się niewiarygodny. I niech nie napada agresywnie na wierzących bo przeczy sam
        sobie.
        • bogdantadus Ty tez je tolerujesz. Trzeba wymienic jakie? 27.11.06, 23:21
          smokpz napisał:

> Pillow book i mi się podobał. Ale niech nie daje bzdurnych argumentów
          > typu 'Holandia jest cywilizowana bo toleruje narkotyki', bo w ten sposób staje
          > się niewiarygodny. I niech nie napada agresywnie na wierzących bo przeczy sam
          > sobie.
    • tom1003 Boga nie ma, jesteśmy wolni 27.11.06, 22:01
      "Wszystkie religie są głupie, dziecinne, żałosne."

To chyba jakaś nowa moda. Zazwyczaj tego rodzaju mlotki jak ten koleś są albo
      antysemitami, albo prezentują antychrystianizm.

"Boga nie ma"
      Swoją drogą zaprzeczanie istnieniu Boga też jest poglądem, który ktoś inny
      móglby uznać za glupi.

A może gazetka wybiórcza już tak nisko schodzi, że chce zrobić kolejny skandal i
      podnieść sobie naklad.
    • tom1003 Boga nie ma, jesteśmy wolni 27.11.06, 22:06
      "Dziś żyję w najbardziej tolerancyjnej i ucywilizowanej stolicy w Europie. To
      chyba najbardziej wyrafinowane miejsce na Ziemi. Od lat tolerancyjne wobec
      mniejszości seksualnych, narkotyków, aborcji i eutanazji."

Bylo bardziej tolerancyjne miejsce. Trzecia Rzesza, Auschwitz. respektowano tam
      prawa nazistow
    • moher75 Pusty zapluty egoista... 27.11.06, 22:10
      ...tak mu źle bez Boga, że ateizm uczynił najważniejszym punktem odniesienia
      swojego prymitywnego postrzegania świata. Aż się dławi tą "wolnością"...
    • bezportek Nieuctwo, nieuctwo, nieuctwo... 27.11.06, 22:15
      Facio sie kapichne niedoksztalcil, slepo wierzy w swe dogmaty religijne (wiara
      w brak Boga to tez wiara) i w wolnosc czynienia co innemu niemilo. Nie uczyl
      sie rachunku prawdopodobienstwa, nie pomyslal ani przez chwile jak ogromny jest
      wszechswiat i jak maly kawalek zajmuje ludzkosc; generalnie nie pomyslal, ot co.
      Jako niedowiarek totalny, nigdy nie uwierze w zabobony fanatycznych ateistow,
      muzulmanow, katolikow, pogan czy innych sekciarzy. Bog moze jest, moze nie, nie
      ma to znaczenia dla ludzi, tylko podludzie robia z tego wrzawe i pyskowe.
      • wariant_b Re: Nieuctwo, nieuctwo, nieuctwo... 27.11.06, 22:26
        Konkretnie, do którego filmu się odnosisz, bo nie zrozumiałem?
    • dzielanski Kontrowersyjna teza! 27.11.06, 22:17
      Greeneway wieści koniec kina. Sporo ludzi (w tym jeden znany magister historii
      sztuki) opowiada coś podobnego akurat o malarstwie.
      Sądząc po tym, co przeczytałem na tym forum, można jedynie żałować fatalnie
      dobranego tytułu artykułu: to czy Boga ma, czy nie ma (i to, co ta Boga ma, a
      czego nie ma), nie jest chyba aż tak istotne.
    • polska.europa.swiat Niebo i ziemia , greenway i giewu przemina 27.11.06, 22:29
      a slowa Jezusa sa wieczne.

Greenwaya robale beda jadac w ziemi...
      Z giewu nie pozostanie kamien na kanieniu...

• wariant_b Re: Niebo i ziemia , greenway i giewu przemina 27.11.06, 22:40
        polska.europa.swiat napisał:
        > a slowa Jezusa sa wieczne.

A dokładniej które?
        Bo czasem odnoszę wrażenie, że tylko te, które nam pasują.
        Czy na przykład wypowiedzi na temat Kościoła również.
      • darthmaciek nie Greenwaya tylko jego cielesna powloke 28.11.06, 00:40
        on ma zbawienie jak w banku - Jezus powiedzial "Blogoslawieni ubodzy dychem"
    • tom1003 Boga nie ma, jesteśmy wolni 27.11.06, 22:58
      ten koleś to chyba typowy produkt upadku kultury.
      pewnie by się jeszcze odeszczal pod Ściana Placzu albo nasral w bazylice św.
      Piotra. Oczywiście w ramach tolerancji
      • wariant_b Re: Boga nie ma, jesteśmy wolni 27.11.06, 23:04
        A kultura, to Twoim zdaniem kto?
    • humbug96 P.Greeneway -ucieleśnienie pustki 27.11.06, 23:04
      biedny starszy człowiek, któremu nie dane było zasmakować pozytywnej strony życia. Teraz jest stary, wie, że ten problem ze wzwodem już będzie prześladował go zawsze, "sztuka", którą tworzył okazała się wielka tylko dla klientów koffiszopów - co mu pozostało? Agresja, pycha, cynizm i wyśmiewanie ludzi, którzy mają cos co pozwala im żyć i być szczęśliwym - nawet jeśli jest to "tylko" Bóg.
      • folkatka Re: P.Greeneway -ucieleśnienie pustki 27.11.06, 23:16

Przeczytałam wiele chamskich wypowiedzi, obrażajacych mnie - jako osobe wierzącą.
        Że niby jestem strasznie głupia, ciemna, ze w pale sie komus się nie mieści,
        jak wykształcony człowiek może wierzyc w Boga...Wszyscy ci ludzie zapewne
        wierzacym zarzucają nietolerancje i fanatyzm. Spójrzcie na siebie. Zastanawiam
        sie dlaczego tyle jest agresji w stosunku do tych którzy mysla inaczej, mają
        inną wizję życia. Tak, jestem wierząca i mam prawo do tego by nie byc obrażaną
        na każdym kroku w necie przez tych "nowoczesnych" i "tolerancyjnych" i licho wie
        jeszcze jak mądrych.
        Pzdr
        • stabiloboss1 kilka cytatow 27.11.06, 23:46

'Że prawość, męstwo, dobre serce godne są szacunku a oszukaństwo, głoszenie
          kłamstw ze strachu, znęcanie się nad słabszym - godne pogardy, to jest równie
          oczywiste, jak to, że cukier jest słodki a sól słona. I nie potrzeba żadnych
          uzasadnień pozaludzkich...' T. Kotarbinski

'Wiara jest najwieksza przeszkoda poznania'

'Nie wierzę w osobowego Boga i nigdy temu nie przeczyłem, przeciwnie, mówiłem o
          tym wyraźnie... Nie umiem wyobrazić sobie Boga nagradzającego i karzącego tych,
          których stworzył, a którego cele są wzorowane na naszych własnych - krótko
          mówiąc, Boga, który jest jedynie odbiciem ludzkich słabości.' A.Einstein

'Możemy żyć moralnie bez religii... Zwłaszcza zorganizowana religia przyniosła
          światu wiele zła Obawiam się zorganizownej religii, bo zwykle prowadzi ona do
          nadużycia władzy.' L.Torvalds

'Bog nie zyje' F.Nietsche

pozdrawiam
          • darthmaciek "Nietzsche nie zyje" - Bog 28.11.06, 00:26
            i to akurat jest wiadomosc sprawdzona
        • wariant_b Re: P.Greeneway -ucieleśnienie pustki 27.11.06, 23:48
          A jak to się stało, że przegapiłaś wiele chamskich wypowiedzi obrażających
          Greeneway'a jako osobę niewierzącą. Czy obrażanie innych mniej boli?
          Przecież cały wywiad jest o sztuce, pracy i samorealizacji.
          Czy chodzi o to "przekleństwo katolicyzmu". Warto zastanowić się,
          dlaczego coraz więcej osób tak Nas postrzega. Czy rzeczywiście sami nie
          robimy sobie krzywdy? Greeneway pokazuje, że można żyć inaczej i ma to sens.

• heliogabal1 Pytanie za 1000 punktów!!! 28.11.06, 00:02
            Malo mnie interesuja spory na temat pogladow na rozwody, idee, katolicyzm i
            wodke oraz to wszystko inne... Mam jednak pytanie: czy ktos zna, albo widzial
            niezwykly - w moim przekonaniu - film o Rembrandtcie, czarno bialy,
            kilkakrotnie pszczany juz w TV, niemniej jednak poszukiwany przeze mnie od
            kilku lat? Jesli ktos pamieta ten film, widzial go, albo zna tytul, prosze o
            podpowiedz. Bede wdzieczny, i oczywiscie 1000 punktow zalicze mu, albo zaprosze
            na kawe na rynku w Krakowie. Serdecznosci!!!
            • folkatka Re: Pytanie za 1000 punktów!!! 28.11.06, 00:08

Wspaniały i niezwykły film o Rembrandcie nakręcił Jos Stellig - "Rembrandt
              fecit 1669". ale on jest kolorowy...Niemniej jednak polecam serdecznie.
          • glemp1 eeetam 28.11.06, 00:05
            Jezus, Maria, Józef, Piotr etc. byli ŻYDAMI. Jak to możliwe, że najbardziej
            antysemicki naród czci ŻYDÓW? Ludzie, obudźcie się i zacznijcie modlić się do
            Giertycha, Rydzyka bądź Marianny Rokity. Patriotyzm wszak na pierwszym
            miejscu!!! Alleluja i pocałujcie mnie w ...
          • folkatka Re: P.Greeneway -ucieleśnienie pustki 28.11.06, 00:05

Stabiloboss: dziękuję za cytaty z wybitnych Myślicieli. Zachowałam je sobie na
            dysku.
            Wariancie: nie przegapiłam, niemniej jednak przyznam Ci się szczerze, ze nie
            dotkneły mnie one aż tak jak te, o których napisałam. MOże to złe, może nie
            powinnam Ci sie do tego przyznawać...Owszem, Greenway pokazuje że można zyc
            inaczej, ja sama znam bardzo wielu takich ludzi. I wiem, że jad drzemie
            wszedzie, niezaleznie od wyznawanych poglądów.
            Pozdr.
            • folkatka Re: P.Greeneway -ucieleśnienie pustki 28.11.06, 00:06

I jeszcze jedno - czyj jest cytat ze "wiara jest przeszkodą poznania"? Jako
              jedyny nie został podpisany.
              • wariant_b Re: P.Greeneway -ucieleśnienie pustki 28.11.06, 00:58
                "Przyzwyczajenie się do wierzenia jest największą przeszkodą poznania"
                Giordano Bruno - jak podpowiedziały Google.

Trochę inaczej niż "wiara jest przeszkodą poznania", ale jeszcze bardziej
                radykalne.
                • folkatka Re: P.Greeneway -ucieleśnienie pustki 29.11.06, 00:26

Czy wiara naprawde kłóci się z poznaniem? Pan Orzechowski z kolei uznaje wiare
                  za jedyne źródło poznania...Sa to dwie skrajnosci, pomiędzy którymi można
                  zbudować kompromis, myślę że mozna pogodzić zarówno wiarę jak i rozum. Pana
                  Einsteina szanuję jako geniusza, i naukowca, ale na w sprawach wiary nie może
                  byc dla mnie autorytetem.
        • halun7 Re: P.Greeneway -ucieleśnienie pustki 28.11.06, 00:26
          Przeczytałem wszystkie komentarze i jest mi smutno. Peter Greenaway jest utalentowanym filmowcem, dzięki któremu kino zyskało nową jakość bazującą na arachaicznym sposobie wywierania wpływu za pomocą wysmakowanego obrazu, wprawionego w ruch. Specyficzna estetyka jego tworów, bogate metafory, odniesienia do życia i śmierci, ludzkiej seksualności, miłości, spraw lekkich i ciężkich, wszystko to osadzone w lekko awangardowym świecie przesyconym sztuką stawiania pytań na tle sztuki. Czasem robi to niedbale, czasem staranie, ale zawsze z przekąsem prowadząc z widzem grę gdzie wygraną jest inteligentna rozrywka.
          Czy pan Peter Greenaway ma prawo do swoich poglądów? Jeśli tak, to dlaczego mu to prawo odbieracie roszcząc sobie prawo do posiadania i głoszenia jedynej słusznej wersji waszego oglądu świata. On po prostu podzielił się swoją. Wy swoją się nie dzielicie- tylko chcecie aby była ona jedyną. I tu jest problem.
          Bez względu na to czy bóg jest czy też go nie ma on ma prawo wierzyć, że go nie ma, tak samo jak katolicy mają prawo go czczić.
          Nazywanie go idiotą, prymitywem niczego nie zmieni. Dla was niech będzie kim chcecie żeby był.
          Dla świata kina artystycznego to ktoś wyjątkowy - proste.
          -----
          Ten gatunek nie przetrwa. Nie ma szans na dłuższą metę.
          Widać to w tym temacie, gdyż zawsze zamiast "usiąść przy jednym stole i się pośmiać" z własnych ograniczonych umysłów zamkniętych w ciele mózgu będzie trzeba się wyrżnąć w pień w imię tej lepszej prawdy..
          Greenaway potrafi się z was śmiać (wielu to obraziło), z siebie również (widać to w jego filmach). A wy? ...

Brak wiedzy, dystansu. Brak szans.
          Smutne.
          • darthmaciek Drogi halun7 28.11.06, 00:33
            przeczytaj jeszcze raz wypowiedz Greenawaya na temat relgii, a zwlaszcza
            katolicyzmu i pomsyl - czy jego wypowiedz nie byla obrazliwa i prowokujaca,
            majaca wyraznie dac wyraz jego pogardzie i do katolicyzmu i do katolikow? Ja
            tak to odczulem. Poza tym caly ton jego wypowiedzi jest dla mnie odrazajacy
            (np. pochwala narkomanii i aborcji) i chociaz staram sie nie dac ponosic
            emocjom tym razem musialem duzo sie powstrzymywac, zeby nie zareagowac ostrzej.
            Niech sobie wierzy w co chce, ale swojej pogardy nie musi manifestowac tak
            wyraznie. I jeszcze - nas chrzescijan moze obrazac nie ryzykujac wiele poza
            emocjonalnymi postami na forum. Ale muzulmanow juz by sie nie osmielil tak
            potraktowac - i pewnie tego nie zrobi. Tacy "intelektualisci" z rguly wiedza na
            kogo jest modne i bezpieczne pluc w danym momencie........
            • halun7 Re: Drogi DarthMaciek 28.11.06, 08:40
              "To chyba najbardziej wyrafinowane miejsce na Ziemi. Od lat tolerancyjne wobec mniejszości seksualnych, narkotyków, aborcji i eutanazji. Oni torują nowe drogi dla Europy, mają wielką świadomość bycia Europejczykami."
              -------------------------
              Gdzie tutaj masz pochwałę dla narkotyków,aborcji i eutanazji? Trzeba rozróżnić słowo tolerancja od słowa pochwała.
              Fakt, że dla niego te trzy rzeczy świadczą o dojrzałości danego społeczeństwa do podejmowania decyzji, które nigdy do łatwych nie należą. Są dowodem, na ich próbę dania ludziom wolności do decydowania o swoim życiu, w różnych jego sferach.
              Zauważ, że zawsze wina leży po stronie człowieka, który nie zna umiaru, nie ma odpowiedniej wiedzy, ma słabą psychikę.
              Narkotyki, broń- same w sobie są tylko przedmiotami- to złe użytkowanie ich przez człowieka prowadzi do opłakanych skutków.

Proszę więc nie zwalaj propagowania tego na Greenawaya.

To samo tyczy się aborcji i eutanazji. Bez nadużyć, te czynności mogą ratować ludzi w ostateczny sposób przed cierpieniem, którego sobie nie możesz wyobraźić, bądź zagrożeniem dla swojego życia w przypadku matek. Odbieranie im tej możliwości z racji swoich przekonań jest niemądre bowiem znowu narzucasz innym swoją religię, swoje wartości, swoje przekonania, zapewne nie używając empatii.

Nie ma nic złego w ich prezentowaniu, masz do tego prawo, ale w momencie, w którym nie stawiasz tego na równi z innymi przekonaniami/możliwościami
              [w dyskusjach,debatach] porzucasz możliwość bycia obiektywnym na rzecz jednego stanowiska, którego kurczowo się trzymasz.
              Jesteś katolikiem, fakt, że inni nie są to źle? Wg Ciebie tak- chcesz ich za to karać, nawyzywać bo myślą inaczej od Ciebie.
              Rozumiem, że nazwanie religii żałosną, przesądem mogło niektórych urazić.
              Tutaj Greenaway był szczery i nieuszanował przekonań innych mając na uwadze wolność słowa i prawo do swojego zdania, nawet wyrażonego w tak bezpośredni sposób.
              Analogiczną dla mnie sytuacją jest moment, w którym pacyfista nazywa wojnę żałosną, historycznym kalectwem i prymitywną do granic aktywnością człowieka.
              Czy pacyfistę też będziesz chciał sprostować? Być może.
              Nie myl tylko patriotyzmu z nacjonalizmem.

Historia pozostawiła głębokie blizny na Polsce i jego nacji. Goją się powoli, w bólach. Widać to w tym temacie. Brak tolerancji, nacjonalizm.
              Do tego religia, która w ciężkich chwilach tego kraju jednoczyła ludzi, dając im nadzieję i tarczę, ochronę przed zagładą, stając się dziś, w dobie braku zagrożenia konserwatywnym ośrodkiem braku miłości. Bo to brak miłości sprawia, że niektórzy katolicy reagują na słowa Greenawaya nienawiścią, widzą homoseksualistów porozwieszanych po drzewach, artystów w więzieniach.
              Jeśli bóg istnieje, w odpowiednim momencie przyjmie pana Greenawaya i go osądzi.
              Dlaczego chcecie robić to za swojego boga już teraz?

Pod rozwagę.

• darthmaciek Drogi halun7 28.11.06, 09:58
                pomyliles chyba rozmowcow. Czy jestes pewien, ze odpowiadasz na moj post?
                Gdziez w moim poscie chec wieszania i rozstrzeliwania? Gdziez potepienie dla
                eutanazji? Gdzie narzucanie innym moich przekonan ? Nic nie mowilem o
                pacyfistach. Gdzie ja wzywalem do osadzenia Greenwaya lub mowilem, ze go Bog
                potepi? Wrecz przeciwnie, sadze ze on ma zbawienie jak w banku, bo Jezus
                powiedzial wyraznie "Blogoslawieni ubodzy duchem" (napisalem to w innym
                poscie). Moj post byl typowo obronny, wyrazilem w nim bol z powodu tak jawnej
                pogardy i agresywnej napasci na moja religie ze strony "intelektualisty" ktory
                jawnie uprawia radykalny antykatolicyzm, ostatni rasizm ktory jest jeszcze
                tolerowany przez "elity" intelektualne. Natomiast dalej podtrzymuje, ze ludzie
                jego pokroju sa jak hieny i szakale, ktore atakuja tylko to, co jest w danym
                momencie oslabione i bronic mu sie trudno. Przeciw tym, ktorzy obecnie naprawde
                zagrazaja swobodom euroipejskim (radykalnym muzulmanom) nigdy nie osmielilby
                sie wypowiedziec.
            • mjacek3 Spostrzegawczość (prowokacje pana G.) 30.11.06, 10:09
              Mało kto zauważył, że bohater w/w wywiadu generalnie jest prowokatorem. Zarówno
              w filmach, jak i w powyższym wywiadzie.

Nie lubię prowokatorów. Dlatego nie skomentuję jego wypowiedzi o Polakach i Polsce
              Wyrażę tylko swoje obrzydzenie i niechęć do faceta, który nie widzi lub nie chce
              widzieć np. przyczyn historycznych różnych zjawisk.

Wypowiedź o religii już inni skomentowali
          • cymber.gaj Re: P.Greeneway -ucieleśnienie pustki 28.11.06, 01:34
            Ponieważ ani istnienia, ani nieistnienia Boga nie da się udowodnić, jedyną postawą racjonalną jest agnostycyzm. Natomiast ateizm jest po prostu jeszcze jedną religią - tak samo dobrą, jak każda inna. Polega ona mianowiscie na wierze, że Boga nie ma. Myślę, że większość z nas w głębi duszy jest agnostykami. Zarówno prawdziwa wiara, jak i prawdziwa niewiara, należą do rzadkości.
            • darthmaciek jestem prostym czlowiekiem - wytlumacz mi , 28.11.06, 01:49
              jaka jest roznica miedzy ateista a agnostykiem. Obaj nie wierza w Boga, tyle
              wiem.
              • epitropos Re: jestem prostym czlowiekiem - wytlumacz mi , 30.11.06, 12:59
                Wierzący - wierzy (wie), że Bóg jest.
                Ateista - wierzy (wie), że Boga nie ma.
                Agnostyk - nie wie, czy Bóg jest, ale nie wie na pewno, że Go nie ma.

Pozdrawiam
    • jasny.piorun dlaczego GW robi wywiady z kretynami 28.11.06, 08:20
      ktorzy dodatkowo obrazaja Polakow? Czy to wpisuje sie w naczelna polityke
      wydawnicza GW plucia na Polske i Polakow na celago? Na to wyglada.
      • halun7 Re: dlaczego GW robi wywiady z kretynami 28.11.06, 08:43
        "To chyba najbardziej wyrafinowane miejsce na Ziemi. Od lat tolerancyjne wobec mniejszości seksualnych, narkotyków, aborcji i
        eutanazji. Oni torują nowe drogi dla Europy, mają wielką świadomość bycia Europejczykami."
        -------------------------
        Gdzie tutaj masz pochwałę dla narkotyków,aborcji i eutanazji DarthMaciek? Trzeba rozróżnić słowo tolerancja od słowa pochwała.
        Fakt, że dla niego te trzy rzeczy świadczą o dojrzałości danego społeczeństwa do podejmowania decyzji, które nigdy do łatwych nie
        należą. Są dowodem, na ich próbę dania ludziom wolności do decydowania o swoim życiu, w różnych jego sferach.
        Zauważ, że zawsze wina leży po stronie człowieka, który nie zna umiaru, nie ma odpowiedniej wiedzy, ma słabą psychikę.
        Narkotyki, broń- same w sobie są tylko przedmiotami- to złe użytkowanie ich przez człowieka prowadzi do opłakanych skutków.

Proszę więc nie zwalaj propagowania tego na Greenawaya.

To samo tyczy się aborcji i eutanazji. Bez nadużyć, te czynności mogą ratować ludzi w ostateczny sposób przed cierpieniem, którego
        sobie nie możesz wyobraźić, bądź zagrożeniem dla swojego życia w przypadku matek. Odbieranie im tej możliwości z racji swoich
        przekonań jest niemądre bowiem znowu narzucasz innym swoją religię, swoje wartości, swoje przekonania, zapewne nie używając
        empatii.

Nie ma nic złego w ich prezentowaniu, masz do tego prawo, ale w momencie, w którym nie stawiasz tego na równi z innymi
        przekonaniami/możliwościami
        [w dyskusjach,debatach] porzucasz możliwość bycia obiektywnym na rzecz jednego stanowiska, którego kurczowo się trzymasz.
        Jesteś katolikiem, fakt, że inni nie są to źle? Wg Ciebie tak- chcesz ich za to karać, nawyzywać bo myślą inaczej od Ciebie.
        Rozumiem, że nazwanie religii żałosną, przesądem mogło niektórych urazić.
        Tutaj Greenaway był szczery i nieuszanował przekonań innych mając na uwadze wolność słowa i prawo do swojego zdania, nawet
        wyrażonego w tak bezpośredni sposób.
        Analogiczną dla mnie sytuacją jest moment, w którym pacyfista nazywa wojnę żałosną, historycznym kalectwem i prymitywną do granic
        aktywnością człowieka.
        Czy pacyfistę też będziesz chciał sprostować? Być może.
        Nie myl tylko patriotyzmu z nacjonalizmem.

Historia pozostawiła głębokie blizny na Polsce i jego nacji. Goją się powoli, w bólach. Widać to w tym temacie. Brak tolerancji,
        nacjonalizm.
        Do tego religia, która w ciężkich chwilach tego kraju jednoczyła ludzi, dając im nadzieję i tarczę, ochronę przed zagładą, stając
        się dziś, w dobie braku zagrożenia konserwatywnym ośrodkiem braku miłości. Bo to brak miłości sprawia, że niektórzy katolicy
        reagują na słowa Greenawaya nienawiścią, widzą homoseksualistów porozwieszanych po drzewach, artystów w więzieniach.
        Jeśli bóg istnieje, w odpowiednim momencie przyjmie pana Greenawaya i go osądzi.
        Dlaczego chcecie robić to za swojego boga już teraz?

Pod rozwagę.
        • ppo Re: dlaczego GW robi wywiady z kretynami 28.11.06, 23:53
          Ja jak najbardziej toleruję narkotyki, homoseksualizm i aborcję. A nawet
          pochwalam te zjawiska, bo prowadzą do nieuchronnej zagłady lewackich
          społeczeństw. Boga nie ma, ale selekcja naturalna lewackich idiotów na
          szczęście jest. Kiedy już wszyscy lewacy zaćpają się, wyskrobią i zdechną na
          AIDS, to Europa odzyska swoją świetność.
    • aalliiccee Panie Peterze Greenaway 29.11.06, 19:55
      Czekam na Pana kolejny film z niecierpliwością. Obejrzałam do tej pory prawie
      wszystkie Pana filmy i właściwie wszystkie mi się bardzo podobały. Uważam Pana
      za wielkiego , mądrego i wrażliwego twórcę. Doskonale potrafi Pan wykorzystać
      swój talent do przekazywania rzeczy ważnych. Podziwiam Pana za Pana wielką
      wiedzę,wrażliwość, dowcip. Dziękuję, że jest Pan tak pracowity i będę mogła
      obejrzeć wkrótce kolejny Pana film.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka