siris Fuj! Obiad z mięsem? Fuj! 12.08.08, 22:55 Mięso to trucizna, jak można jeść je dobrowolnie??? Szok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
thebigzumzum Re: Fuj! Obiad z mięsem? Fuj! 13.08.08, 14:34 Jaka trucizna? Co ty pitolisz? Miesozercy istnieja od zawsze i sa czescia lancucha pokarmowego. Odpowiedz Link Zgłoś
dziczku Hermelinda robi obiad 13.08.08, 02:12 Kuchnia meksykańska, ile wspomnień, ile smaków. Zacznę od Wigilii i baraniny duszonej w liściach bananowca, z ryżem (oczywiście z marchewką i groszkiem) i sosami - zielonym i czerwonym - oba wykonane z mielonych jalapeno. Albo taka rzecz - Boże Narodzenie - wołowina w sosie czekoladowym oczywiście na ostro. Zastanawiam się jak odmówić, próbuję, po prostu pyszne. A na codzień - przepyszne tortille z wszystkim, fasola, papryczki, a dejcie mi spokój z tą naszą kuchnią. A'propos. Jeśli chcecie zrobić własną tortillę - za nic nie używajcie oliwy z oliwek, masła, margaryny, żadnego oleju roślinnego - po prostu smalec. P.S. Burrito na prezydenta, ale quesadilla rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
adamschodowy a teraz po przeczytaniu, zajarani, wychodzimy 13.08.08, 05:17 na miasto do mechikanskiej knajpy i co sie okazuje? ze kolory owszem sa, tylko kapsaicyny nie dowiezli :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
titta Hermelinda robi obiad 13.08.08, 14:21 Zaslinilam klawiature... Niestety maksykanska kuchnia jest w Europie nie do odtworzenia bo choc mozna przy pewnej dozie szczescia kupic (glownie w Hiszpani) make na tortille to zaden inny skladnik (szczegulnie z supermarketu) nie bedzie tak aromatyczny :(. Czasem mysle sobie, ze swiat jest jednak sprawiedliwy. Bogate kraje polnocy maja wszystko ale nie maja tak wspanialego jedzenia, cudownego smaku dojrzalych owocow, warzyw i przypraw... Ps. Godzina zachodu slonca jednak sie sporo rozni w roku, bo w Mex. tak jak w EU przesuwaja czas :) Odpowiedz Link Zgłoś
opiniodawca Re: Hermelinda robi obiad 13.08.08, 17:00 A Wlochy, Hiszpania i Francja? Nie sa "aromatyczne?! O biedzie tez trudno na ich przykladzie mowic. opiniodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Hermelinda robi obiad 13.08.08, 19:21 Ja niestety mieszkam na polnocy. Make [manke] latwo przywiezc, swierzych pomidorow i kolendry nie. Zreszta dojrzalego mango czy papai po prostu poza tropikami sie nie kupi. Meksyk to Meksyk i Chiszpania go nie zastapi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Hermelinda robi obiad 13.08.08, 19:23 [monke] mialo byc. Chialam poprawic czytelnosc a jeszcze bardziej zamieszalam :( Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Hermelinda robi obiad 17.10.08, 13:33 j_u_watch? Czy to nie drobna przesada? Czy to ja choruję na spiskowe teorie, czy kto inny jest bardziej chory niż kiedykolwiek sądziłam? Odpowiedz Link Zgłoś