Dodaj do ulubionych

rewaloryzacja

IP: 192.168.0.* 01.03.02, 11:38
i jeszcze jedno pytanie o Wasze opinie - przy okazji remontu ratusza (choć jego
bezpośrednio chyba nie dotyczy)
czy przy odnawianiu budynków zabytkowych należy bewzględnie usuwać
wszelkie "nawarstwienia" - czy też te "dokładki" obrazując dzieje obiektu
dodają mu uroku
Obserwuj wątek
    • Gość: :-) Re: rewaloryzacja IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.02, 11:43
      Gość portalu: meg_s napisał(a):

> i jeszcze jedno pytanie o Wasze opinie - przy okazji remontu ratusza (choć jego
      >
      > bezpośrednio chyba nie dotyczy)
      > czy przy odnawianiu budynków zabytkowych należy bewzględnie usuwać
      > wszelkie "nawarstwienia" - czy też te "dokładki" obrazując dzieje obiektu
      > dodają mu uroku

to zalezy od obiektu - w niektorych przypadkach jaknajbardziej

PS.
      w gliwicach poskuwalbym tynki i farbe az do niemieckiej warstwy ;-)

• Gość: Guciek Re: rewaloryzacja IP: *.gze.pl 01.03.02, 12:41
        Zgadzam sie z Toba ":)". Ja równiez pousuwałbym tynki az do niemieckich. A
        jelsi chodzi o ratusz to trudno tutaj o jakies historyczne nawarstwienia.
        Podczas poprzedniej jego renowacji najpawdopodobniej skutecznie zadbano o to
        aby nie zachowały sie zadne z poprzednich sladów otynkowania. A teraz gdy
        wreszcie zabrano sie za jego remont mam nadzieje, ze bedzie wygladał naprawde
        reprezentacyjnie.
        pozdrowka
    • meg_s Re: rewaloryzacja 01.03.02, 13:00
      jak zaznaczyłam, nie chodziło mi konkretnie o ratusz i nawet Gliwice
      miałam na myśli raczej takie przypadki jak barokowy wystrój gotyckiego kościoła
      - :-( częściowo acz enigmatycznie odpowiedział mi na pytanie - "to zależy ..."
      słusznie, ale konkretniej to ...?
      • meg_s Re: rewaloryzacja 01.03.02, 18:11
        a roszerzając temat o tzw "plomby" - imitować stare kamienice, czy wręcz
        przeciwnie "high-tech" (złym przykładem jest tu chyba wieża naprzeciwko poczty)
      • emerson Re: rewaloryzacja 01.03.02, 18:44
        meg_s napisał(a):

> jak zaznaczyłam, nie chodziło mi konkretnie o ratusz i nawet Gliwice
        > miałam na myśli raczej takie przypadki jak barokowy wystrój gotyckiego kościoła
        Kompromisem byłoby pozostawienie barokowych zdobień np. w lewej nawie,
        a odsłonięcie gotyckich w prawej ;-)) Ale tak na poważnie to nie wiem, chyba
        cenniejsze są te starsze?

>a roszerzając temat o tzw "plomby" - imitować stare kamienice, czy wręcz
        >przeciwnie "high-tech" (złym przykładem jest tu chyba wieża naprzeciwko poczty)
        Jako zły dodałbym jeszcze szklany BPH na Wyszyńskiego, ale on na szczęście
        jest nieco osłonięty drzewami. Wydaje mi się że "plomby" powinny się wpasowywać
        w otoczenie, nie trzeba oczywiście dokładnie kopiować starych stylów, ale trochę
        je zmodyfikować, np. kamienica na Górnych Wałów. pzdr
        • meg_s Re: rewaloryzacja 01.03.02, 18:55
          emerson napisał(a):

> Jako zły dodałbym jeszcze szklany BPH na Wyszyńskiego, ale on na szczęście
          > jest nieco osłonięty drzewami.

jeżeli mamy ten sam na myśli- to mnie się on wydaje raczej neutralny, bo głównie
          odbija otoczenie
      • hanys_hans Re: rewaloryzacja 01.03.02, 19:30
        meg_s napisał(a):

> jak zaznaczyłam, nie chodziło mi konkretnie o ratusz i nawet Gliwice
        > miałam na myśli raczej takie przypadki jak barokowy wystrój gotyckiego kościoła
        > - :-( częściowo acz enigmatycznie odpowiedział mi na pytanie - "to zależy ..."
        > słusznie, ale konkretniej to ...?

meg, tako rewaloryzacjo to jusz rusy zrobiyli po II Wojnie S´wiatowyj co
        niyumieli zebrac´ ze sobom to wypolyli. Takim jednym dowodym je kos´cioou
        z XIII wieku w Rudach Wielkich(Groß Rauden)co go rusy wypolyli po zakoon´czyniu
        dziauan´ wojynnych. Tam ino marinkapela zostaua sie we stylu barokowym a reszta
        zostaua odbudowano we stylu gotyckim. A we Glywicach to rusy zrewaloryzowali
        BROWAR ale we jakim stylu to moze noom sam kery jeszcze co naszkryflo.
        • meg_s Re: rewaloryzacja 01.03.02, 19:49
          hanys_hans napisał(a):

> meg, tako rewaloryzacjo to jusz rusy zrobiyli po II Wojnie S´wiatowyj

to o czym ty piszesz, to nie jest rewaloryzacja - re-waloryzacja
          oznacza przywrócenie właściwej wartości i w tym wątku naprawdę nie o to chodzi
          • hanys_hans Re: rewaloryzacja 01.03.02, 20:15
            meg_s napisał(a):

> hanys_hans napisał(a):
            >
            > > meg, tako rewaloryzacjo to jusz rusy zrobiyli po II Wojnie S´wiatowyj
            >
            > to o czym ty piszesz, to nie jest rewaloryzacja - re-waloryzacja
            > oznacza przywrócenie właściwej wartości i w tym wątku naprawdę nie o to chodzi

meg, dobrze wiym co to rewaloyzacjo. Co do tego rudzkiego koscioua to:
            "W późniejszych stuleciach kościół o prostym i skromnym wystroju nabrał wyraźnych
            cech barokowych, by po zniszczeniach ostatniej wojny - pożarze w styczniu 1945
            r. - powrócić do dawnego, wczesnogotyckiego stylu. Dzisiaj można podziwiać w nim
            jeszcze romańsko-gotycki portal z XIII w"
            A co do Browaru to pisouech pszeca ze niywiym we kery republice KRAJU RAD go
            zrewaloryzowali. Mozno jeszcze kaj pod Uralym wazom do dzisio glywicke piwo!
            • meg_s Re: rewaloryzacja 01.03.02, 20:20
              hanys_hans napisał(a):

> A co do Browaru to pisouech pszeca ze niywiym we kery republice KRAJU RAD go
              > zrewaloryzowali. Mozno jeszcze kaj pod Uralym wazom do dzisio glywicke piwo!

no teraz wiem o co Ci chodziło z tym browarem,

• meg_s ps 01.03.02, 20:22
                meg_s napisał(a):

> hanys_hans napisał(a):
                >
                > > A co do Browaru to pisouech pszeca ze niywiym we kery republice KRAJU RAD
                > go zrewaloryzowali.

nie mów przeca, bo przeczytałam jeszcze raz i tak nie pisałeś
                • hanys_hans rusko rewaloryzacjo 01.03.02, 21:15
                  meg_s napisał(a):

> meg_s napisał(a):
                  >
                  > > hanys_hans napisał(a):
                  > >
                  > > > A co do Browaru to pisouech pszeca ze niywiym we kery republice KRAJU
                  > RAD
                  > > go zrewaloryzowali.
                  >
                  > nie mów przeca, bo przeczytałam jeszcze raz i tak nie pisałeś

"A we Glywicach to rusy zrewaloryzowali
                  BROWAR ale we jakim stylu to moze noom sam kery jeszcze co naszkryflo"
                  Niyrozumia cie co ci sam niypasuje, jak browar rozmoonktowali i wywiyz´li to
                  chyba niy do checy ino coby dobre glywicke piwo wazyc´pod napewno inkszoom
                  zrewaloryzowanoom nazwoom np "rzigulin"
                  Jak idzie o inkszo rusko rewaloryzacjo to zakuady optyczne Karl Zeiss Jena
                  koompletnie wywiezioone do KRAJU RAD. Zrewaloryzowane aparaty fotograficzne
                  "ZEIS IKON" nazwali: "MOCKVA 5" zwane(super ikontom) Tak samo aparaty "LEICA"
                  Zrewaloryzowali na "FED"
                  • meg_s Re: rusko rewaloryzacjo 01.03.02, 21:23
                    hanys_hans napisał(a):

> "A we Glywicach to rusy zrewaloryzowali
                    > BROWAR ale we jakim stylu to moze noom sam kery jeszcze co naszkryflo"
                    > Niyrozumia cie co ci sam niypasuje,

no bo początkowo nie użyłeś zwrotu, że "zrewaloryzowali" go w Kraju Rad, a
                    dopiero z tym zwrotem nabrało sensu
                    a co do innych "dzieł" radzieckiej myśli twórczej, to jeszcze któryś z
                    samochodów, Pobieda czy Wołga?
                    • Gość: ;-) Re: rusko rewaloryzacjo IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.02, 01:33
                      meg_s napisał(a):

> hanys_hans napisał(a):
                      >
                      > > "A we Glywicach to rusy zrewaloryzowali
                      > > BROWAR ale we jakim stylu to moze noom sam kery jeszcze co naszkryflo"
                      > > Niyrozumia cie co ci sam niypasuje,
                      >
                      > no bo początkowo nie użyłeś zwrotu, że "zrewaloryzowali" go w Kraju Rad, a
                      > dopiero z tym zwrotem nabrało sensu
                      > a co do innych "dzieł" radzieckiej myśli twórczej, to jeszcze któryś z
                      > samochodów, Pobieda czy Wołga?

ukraina (chyba) 1:1 boxer BMW (np)

• Gość: ;-) Re: rewaloryzacja IP: *.dip.t-dialin.net 04.03.02, 01:34
            meg_s napisał(a):

> hanys_hans napisał(a):
            >
            > > meg, tako rewaloryzacjo to jusz rusy zrobiyli po II Wojnie S´wiatowyj
            >
            > to o czym ty piszesz, to nie jest rewaloryzacja - re-waloryzacja
            > oznacza przywrócenie właściwej wartości i w tym wątku naprawdę nie o to chodzi

re-waloryzacji dla schlesien

bravo meg ;-)))))))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka