Dodaj do ulubionych

Referendum

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.07.11, 15:41
Już czas odsunąć niszczyciela miasta od władzy - ostatnio opłaty za żłobek 1000zł, klasy 37 osobowe /G14 / w mieście które jest jednym najbardziej wyludniających się w Polsce.

Ta pomroczność - niech wyraża się jakże różnymi światami przed i za mostem na Pszczyńskiej - gdzie z jednej strony udało się wybudować 2 autostrady a z drugiej strony...po prostu żałosne.

Czy uważacie że Jego wizja to jedyna wizja miasta? A może jednak wybrać inną w której Prezydent będzie służył społeczeństwu a nie walczył z nim.

Piszemy tu wiele o złu w mieście i panujących nim układach - a może nie pisać zacząć w końcu działać - bo jeszcze trochę a po naszym mieście zostanie wspomnienie - powstanie Frankowsk.

Tym razem musi się udać....
Obserwuj wątek
    • Gość: GiM Re: Referendum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.07.11, 16:56
      Nie tak dawno też Wam sie "udało". No cóż - mąciciele - nie Wasza kasa - więc można próbować do skutku. Może gdybyście tak zapłacili z własnej kieszeni - coś by może Was "otrzeźwiło"...
      • Gość: B52 Re: Referendum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.07.11, 17:12
        Znowu dyżurny magistrat??
        Przecież to my za wszystko płacimy???
        A dodatkowo kroją nas gdzie się da - więc budują fontannę w miejscu wcześniej zlikwidowanej - za co? za 1000zł opłaty miesięcznej w żłobkach a może za ciecie kosztów w oświacie klasa 37 osób!! Prawdziwy wizjoner.

Nieomylny otrzymał ok 13% głosów uprawnionych do głosowania. Zatem moje wezwanie jest do tych 87%. Przecież skoro nie podoba się rządzenie miastem trzeba to zmienić a czas pokazuje że obłęd narasta /ostatnio oczy Nieomylnego skierowały się ku władzy centralnej /choć już raz go z takich pomysłów wykopali/ .

• faar Re: Referendum 02.07.11, 23:35
          Gość portalu: B52 napisał(a):

> Przecież to my za wszystko płacimy???
          [...]
          > Nieomylny otrzymał ok 13% głosów uprawnionych do głosowania. Zatem moje
          > wezwanie jest do tych 87%.

Piszesz bez sensu. Problemem tzw. opozycji - w szczególności tej, która nawołuje już 3 raz - w przeciągu ostatnich kilku lat - do odwołania ZF jest to, że ZF ile by tam głosów nie miał - zawsze jednak okazuje się lepszy. Przypominam, ze pierwsze odwołanie nie doszło do skutku, bo nie udało się zebrać wymaganej liczby głosów do zwołania referendum). Drugie się nie udało, bo nie udało się doprowadzić do wymaganej ilości głosujących. W dodatku w kolejnych wyborach, mających miejsce rok po referendum, ZF wygrał zdecydowanie z całą opozycją. Nikt nie był mu w stanie zagrozić nawet, a w dodatku w drugiej turze ZW i tak wygrał i to sporą różnicą. Ta klęska ZW jest tym większa, ze de facto na ZF głosowało mniej osób niż w pierwszej turze.
          Opozycja, aby wygrać musi mieć mądrych ludzi, którzy wiedzą co mówią i jak mówią, bo na razie to właśnie sposób walki z ZF powoduje, że opozycja jest wręcz groteskowa i przyjmowana niechętnie przez Gliwiczan.
          Pomyśl czasami jak to jest, że ZW - człowiek promowany przez PO i dość lubiany w Gliwicach (ja przynajmniej go lubię a przez tutejszy beton jestem traktowany jako magistracki; ZW jest też lubiany przez kilkoro moich znajomych) przepadł z kretesem w pierwszej i drugiej turze. Zwykła arytmetyka wskazuje, że przy konsolidacji TYLKO głosów przeciwnych Frankiewiczowi ZW powinien z całą pewnością wygrać, a przegrał i to nie różnicą symboliczną, bo dostał o ponad połowę głosów mniej (tj. ponad 12 tysięcy!!).
          Kogo chcesz zaproponować Gliwicom skoro ZW przepadł? Może słynnego radnego, który w tej kadencji nawet się nie załapał na stołek radnego? Może posła Gałażewskiego, który pewnie ani myśli wracać do Gliwic i zajmować się rządzeniem miastem, tylko woli spokojniejszą pracę posła? Poseł Chłopek? Może pan AW, który jest w stanie obiecać wszystko łącznie z wybudowaniem setek żłobków itp.?
          Pomyśl - może ludzie nie chcą gadki typu 'każdy lepszy byle nie Frankiewicz'. Zdaje się referendum i ostatnie wybory to pokazały bardzo dobitnie?

Poza tym jeszcze kolego jak już rzucasz liczbami to sprawdź może czy dobrze policzyłeś, bo dla mnie te Twoje 13% to nie wychodzi ani w pierwszej, ani w drugiej turze. W pierwszej turze głosowało na ZF 27345 na 151 685 uprawnionych, co daje jakieś 18 procent. W drugiej turze 25036 co daje 16,5%.
          Mam tylko taką nadzieję, że jak jakakolwiek opozycja dojdzie do władzy to nie znajdziesz się wśród nich, bo z taką matematyką to nie powinieneś zajmować żadnego istotnego stanowiska, chyba że chcesz być 'pierdzistołkiem' ale jak rozumiem opozycja walczy, aby takie osoby zrzucić ze stanowisk, a nie wprowadzać nowe, prawda ? :-DDDD
          • Gość: kibic Re: Referendum IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.11, 01:01
            faar napisał:

> Poza tym jeszcze kolego jak już rzucasz liczbami to sprawdź może czy dobrze pol
            > iczyłeś, bo dla mnie te Twoje 13% to nie wychodzi ani w pierwszej, ani w drugie
            > j turze. W pierwszej turze głosowało na ZF 27345 na 151 685 uprawnionych, co da
            > je jakieś 18 procent. W drugiej turze 25036 co daje 16,5%.
            > Mam tylko taką nadzieję, że jak jakakolwiek opozycja dojdzie do władzy to nie z
            > najdziesz się wśród nich, bo z taką matematyką to nie powinieneś zajmować żadne
            > go istotnego stanowiska, chyba że chcesz być 'pierdzistołkiem' ale jak rozumiem
            > opozycja walczy,

Co chciałeś faar nam tutaj udowodnić? może uważasz, ze te 16%, to jakiś wielki sukces twojego 'racjonalnego' prezia, czy jeszcze cuś?
            A jeżeli już podstawiasz nam tutaj oficjalne dane, to myślę, ze matematyki jesteś do ..... A może, to ty jesteś twórcą tych wszystkich sondaży magistrackich? :-)
            • faar Re: Referendum 03.07.11, 13:28
              Gość portalu: kibic napisał(a):

> Co chciałeś faar nam tutaj udowodnić? może uważasz, ze te 16%, to jakiś wielki
              > sukces

Chciałem zaznaczyć, że ktoś kto myli się w tak istotnych sprawach to być może:
              1. nie traktuje poważnie tego co pisze i jest niewiarygodny
              2. nie traktuje poważnie sprawy o którą walczy
              3. celowo ośmiesza opozycję

Gliwice nie dojrzały jeszcze do zmiany prowadzącego. Być może również dzięki temu jaki poziom umysłowy reprezentuje część tej opozycji.

Ja wciąż przestrzegam przed wariantem zabrzańskim, gdzie po wielu latach rządzenia miastem przez Urbańczyka udało się go pozbyć, ale za cenę tego, że do władzy doszedł Gołubowicz i Zabrze za jego rządów było zdecydowanie gorzej zarządzane niż za czasów poprzednika. Dopiero kolejna zmiana (na Szulikową) poprawiła notowania miasta (choć jej też wiele zarzucają mieszkańcy). W przypadku Zabrza gotowość zmian za wszelką cenę spowodowało, że te 4 lata JG to zdecydowanie lata dla Zabrza stracone bezpowrotnie.
          • hqw Re: Referendum 03.07.11, 09:10
            faar napisał:

> Pomyśl czasami jak to jest, że ZW - człowiek promowany przez PO i dość lubiany
            > w Gliwicach (ja przynajmniej go lubię a przez tutejszy beton jestem traktowany
            > jako magistracki; ZW jest też lubiany przez kilkoro moich znajomych) przepadł z
            > kretesem w pierwszej i drugiej turze
            ............

Ot i cała magistracka logika - gdyby ZW przepadł z kretesem w I turze, to nie byłoby drugiej tury.
            ZW nie tylko, że nie był promowany przez PO, to jako kandydata przedstawiono go w ostatniej chwili przed rozpoczęciem kampanii. Frankiewicz wygrał bo podszywał się pod barwy PO. Wydał nawet książkę, w której opisywał jak to tworzył PO nie tylko w Gliwicach i w regionie, ale sugerował, że w zasadzie to on był inicjatorem powstania tej partii w całej Polsce. Na swojej stronie dał zdjęcie z Buzkiem podpisane, że Buzek poparł kandydatów PO...
            W wyniku takich zabiegów udało mu się sprawić, że nawet elektorat PO nie głosował na ZW - to też drogi faar wynika z arytmetyki wyborczej.
            Otrzeźwienie wyborców przyszło po wyborach niestety, ale lepiej późno niż wcale. Nie martw się faar, bo lubiany przez ciebie i twoich znajomych ZW zyskuje coraz większą popularność. A jak na indoktrynowane przez kilkanaście lat lokalne społeczeństwo, ZW osiągnął i tak bardzo dobry wynik.
            Powiadają, że do trzech razy sztuka. W pierwszym referendum nie udało się zebrać wymaganej ilości podpisów. Po drugim opozycja ma większość w radzie i jej przewodniczącego. Po trzecim będzie już całkiem dobrze z pożytkiem dla ginącego miasta i jego mieszkańców.
            Skoro nawet faar i jego znajomi lubią ZW, to nie może być inaczej :)
            • faar Re: Referendum 03.07.11, 13:40
              hqw napisał:

> Ot i cała magistracka logika - gdyby ZW przepadł z kretesem w I turze,
              > to nie byłoby drugiej tury.
              Wynik ZW podobny do reszty konkurentów kontra wynik Frankiewicza, któremu kilka oczek zabrakło do wyboru w pierwszej turze nie nazwiesz porażką ZW i jego sztabu?

> ZW nie tylko, że nie był promowany przez PO
              Jasne. Masz czytelników za idiotę, albo sam jesteś naiwny do granic możliwości?

> Frankiewicz wygrał bo podszywał się pod barwy PO. Wydał nawet książkę,
              > w której opisywał jak to tworzył PO nie tylko w Gliwicach i w regionie, ale
              > sugerował, że w zasadzie to on był inicjatorem powstania tej partii w całej Polsce.
              Oczywiście, że ZF użył kilku nieczystych zagrywek jak to zdjęcie z Buzkiem, ale jego konkurenci byli podobni, że przypomnę 100 razy gorszą zagrywkę ZW z Dubarkiem w roli głównej gdzie posunięto się do b.niebezpiecznego kłamstwa. Poza tym cała opozycja była przeciwko ZF (zauważ, że na wszystkich spotkaniach krytykowano tylko Frankiewicza, a dla siebie konktrkandydaci byli bardzo mili) a mimo to ZF wygrał.
              Co do teorii, że ZF wygrał bo podszywał się pod PO to jest to wyjątkowo głupi pomysł i aż mi się wierzyć nie chce, że go tutaj zaprezentowałeś. Sugerujesz skrajne ubóstwo umysłowe sympatyków PO?

> W wyniku takich zabiegów udało mu się sprawić, że nawet elektorat PO nie
              > głosował na ZW - to też drogi faar wynika z arytmetyki wyborczej.
              Tego się po prostu nie da skomentować - to już żałosne :-D

> Nie martw się faar, bo lubiany przez ciebie i twoich znajomych ZW zyskuje coraz
              > większą popularność. A jak na indoktrynowane przez kilkanaście lat lokalne
              > społeczeństwo, ZW osiągnął i tak bardzo dobry wynik.
              > Powiadają, że do trzech razy sztuka.
              Ano zobaczymy :-) - sam jestem ciekawy czy dojdzie do 3-ego referendum. Jeśli dojdzie to jaki będzie tego efekt. Na pewno nie będę w tym referendum przeszkadzał. Jeśli jest jakaś grupa ludzi, którzy chcą do tego doprowadzić to mają do tego prawo.

> Skoro nawet faar i jego znajomi lubią ZW, to nie może być inaczej :)
              Jako człowieka owszem - nadal lubię. Jako przewodniczący RM jest beznadziejny, ale to nowicjusz, więc daję mu jeszcze kilka miesięcy aż będzie mieć w tej radzie roczek :)
              • sss9 Re: Referendum 03.07.11, 15:52
                hahaha! po ilości samych fotosów Gorniga i Wygody widać było, kogo PO bardziej promowała i nie trzeba zaraz być ostatnim idiotą, żeby tego nie zauważyć. wystarczy być faarem. brakuje tylko supozycji, że Dubarek był w sztabie Wygody i na każdym spotkaniu deklamował kwestię o finansowych krętactwach prezia.
                Wygoda jest słabym przewodniczącym? ale w Pszonaka patrzyłeś jak w święty obrazek? takie ładne pacholę... to i Grabowieckiego musi być ci żal - ten to dopiero cierpiał z powodu rosnącej niezgody w RM. tak się przejął, że wprost powiedział, jak to było fajnie, kiedy prawie wszyscy głosowali jednomyślnie. tyle lat pracowali nad tym, żeby pomysły prezia przyjmować przez aklamację, a tu na koniec taki zgrzyt, którego najśmieszniejszym bohaterem okazał się... Michał Jaśniok.
                • faar Re: Referendum 03.07.11, 20:38
                  sss9 napisał:

> hahaha! po ilości samych fotosów Gorniga i Wygody widać było, kogo PO bardziej
                  > promowała
                  kolejny nawiedzony, który wierzy w bajeczki, że ZF wygrał bo ludzie myśleli, że jest z namaszczenia PO :-D

P.S.
                  Pszonaka ceniłem zdecydowanie bardziej niż ZW jako przewodniczącego RM. Faktycznie przeszkadzało mi jednak to, że zawsze był dość jednomyślny z Frankiewiczem.
                  • Gość: antonioni Re: Referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 20:52
                    Ależ oczywiście, że wielu ciągle uważało Frankiewicza z członka PO. Przed wyborami zarówno liczni jego zwolennicy jak i przeciwnicy mieli taką wiedzę i do dziś jej mogli nie zmienić. Mało tego, w profrankiewiczowych mediach pojawiały się od czasu do czasu sugestie, że ma on poparcie tej partii, albo że zamierza się w niej reaktywować. Nie bez powodu poseł Kazimierczak stworzył konkurencyjne dla koła Głałażewskiego drugie koło na Politechnice Śl. i żeby uwalić Wygodę wystawił na zająca kandydaturę jakiegoś Wielbłąda po zderzeniech. Frankiewicz, który nie był aktywnym POwcem pojawił się na spotkaniu ze Schetyną. PO CO? Bo sfilmowano go i sfotografowano z każdej strony, choć marszałek Sejmu miał go wyraźnie w dupie.
                    • faar Re: Referendum 03.07.11, 20:56
                      Gość portalu: antonioni napisał(a):

> Ależ oczywiście, że wielu ciągle uważało Frankiewicza z członka PO.

Proszę Cię - nie rozśmieszaj mnie. Jak naprawdę w to wierzysz, co piszesz, to ja się boję takiej opozycji, której da się wcisnąć wszystko do głowy.
                      • Gość: antonioni Re: Referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 07:50
                        Jeśli cię to bawi, to myśl sobie co chcesz, ale to co napisałem wcześniej, a można więcej przykładów pokazać, to są fakty.

Frankiewicz pilnie dbał o to by ten fałsz o poparciu go przez PO szerzyć i podtrzymywać w świadomości mieszkańców. To przełożyło się w końcu na wynik wyborczy, o czym świadczą bilanse poparcia dla radnych z PO w porównaniu dla Wygody i Frankiewicza.
                        Na radnych z PO głosowało ok. 17,5 tys.,
                        na radnych koalicji dla Z. Frankiewicza ok. 16,5 tys.,
                        na referendystów zwolennicy Wygody w liczbie ok. 1,6 tys.

a na Frankiewicza zagłosowało łącznie ok. 27,4 tys,
                        zaś na Wygodę ok. 9,7 tys.

Bilans jest prosty, na Frankiewicza głosowali liczni zwolennicy PO, co wynika z rachunku: głosujący na radnych PO minus głosujący na Wygodę pomniejszony o głosy referendystów = 17,5 - (9,7-1,6) = 9,4 tys. zwolenników PO

• Gość: antonioni Re: Referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 08:18
                          Ten wynik rzutuje teraz na zachowanie Gałażewskiego przed tegorocznymi wyborami do sejmu. Zależy mu na poparciu tego prawie 10-ciotysięcznego elektoratu PO-frankistowskiego i dlatego radni z PO jeszcze nie dobrali się do dupy Frankiewicza, a tylko przygotowują sobie odpowiednie warunki pracy.
                          • hqw Re: Referendum 04.07.11, 09:16
                            Gość portalu: antonioni napisał(a):

> Ten wynik rzutuje teraz na zachowanie Gałażewskiego przed tegorocznymi wyborami
                            > do sejmu. Zależy mu na poparciu tego prawie 10-ciotysięcznego elektoratu PO-fr
                            > ankistowskiego i dlatego radni z PO jeszcze nie dobrali się do dupy Frankiewicz
                            > a, a tylko przygotowują sobie odpowiednie warunki pracy.

Nic dodać - nic ująć.
                  • sss9 Re: Referendum 05.07.11, 22:14
                    faar napisał:

> sss9 napisał:
                    >
                    > > hahaha! po ilości samych fotosów Gorniga i Wygody widać było, kogo PO bar
                    > dziej
                    > > promowała
                    > kolejny nawiedzony, który wierzy w bajeczki, że ZF wygrał bo ludzie myśleli, że
                    > jest z namaszczenia PO :-D

z treści odpowiedzi widać, że nawiedzony jest mój interlokutor. nawet nie wspomniałem o Frankiewiczu, ale on już swoje wie i chętnie o tym pisze, bo przecież jemu nie o sens idzie, ale o wywołanie wrażenia. tandetnie.
                    ale jeśli podszywanie się pod PO nie było Frankiewiczowi potrzebne do wygranej w wyborach, powiedz, dlaczego tak nachalnie to robił, co dokładnie przypomniał hgw, a co tak zgrabnie pominąłeś? bo, że się podszywał, nie ulega wątpliwości. zresztą, dla Frankiewicza do ostatnich wyborów PO była niejako naturalnym zapleczem, wielu członków i sympatyków PO utożsamiała go z tą partią. dla wielu z nich był też lepszym kandydatem na prezia niż Wygoda, któremu usiłowano przyczepić łatkę PiS-owca.
                    poparcie dla Frankiewicza, co kadencję, spada na łeb. i to nie jest zwyczajowe "zmęczenie materiału". ale zawsze możesz sobie chlapnąć, że niegłosujący w wyborach, to ci zadowoleni z władzy w mieście, spokojni, że ktoś inny za nich wybierze tego najlepszego. z preziem się jeszcze udało, z RM już nie. ile fontann będzie musiał postawić Frankiewicz, żeby wygrać następne wybory? o mobilne baseny na skwerach, które były "hitem" ub. lata nie wspominam, bo dziś na "topie" jest hajlujący papież na ledach i trochę mnie dziwi, że MZUK zamawia tylko jednego.

>
                    > P.S.
                    > Pszonaka ceniłem zdecydowanie bardziej niż ZW jako przewodniczącego RM. Faktycz
                    > nie przeszkadzało mi jednak to, że zawsze był dość jednomyślny z Frankiewiczem.

chyba zapomniałeś uściślić, że Pszonaka ceniłeś od pierwszego dnia sprawowania przezeń funkcji przewodniczącego RM - taki był z niego "urodzony przewodniczący". co innego Wygoda - temu będziesz się krytycznie przyglądać do końca kadencji. nie dlatego, że go nie lubisz, bo przecież nawet go cenisz, ale dlatego, że nie nadawał się już w chwili poczęcia.

naprawdę chętnie, obszernie i rozgryzając różne zawiłości stanu polityki miejskiej Frankiewicza, podyskutowałbym z kimś z dworu prezia, z kimś, kto do tego dworu należy i się tego nie wstydzi, ale dziwnym trafem na jakimkolwiek forum takich szczerych dworzan i podnóżków prezia nie ma. nigdzie takiego nikt nie znajdzie, który z otwartą przyłbicą stanąłby do polemiki.
                    jest za to paru (dosłownie!) wielonickowych trolli, którzy pod tekstami opisującymi mizerię mentalną, niekompetencję i szachrajstwa władz udają mieszkańców zadowolonych ze wszystkiego, co ta władza wyczynia. to jest żałosne i bardzo czytelne dla rosnącej na wszystkich forach miejskich fali sprzeciwu.

c.d. znajdziesz w odpowiedzi na twój kolejny tani post dotyczący kibica.
                    • faar Re: Referendum 05.07.11, 22:30
                      sss9 napisał:

> z treści odpowiedzi widać, że nawiedzony jest mój interlokutor. nawet nie
                      > wspomniałem o Frankiewiczu,
                      Od kiedy to Gornig był kandydatem na prezydenta Gliwic?
                      Odpowiedz sobie na to pytanie - reszta będzie już łatwiejsza :)
                      Reszta postu już kompletnie nie na temat, ale 3m się ważniaku i pisz więcej :-D
                      • sss9 Re: Referendum 05.07.11, 22:54
                        miszczuniu, jeżeli nie zaskoczyłeś nawet za drugim razem, to próbuj do trzeciego.
                        przecież pisałem o wsparciu PO dla swoich ludzi w ostatnich wyborach, nie o walczących o prezydenturę. za trudne, zbyt zniuansowane, czy zwyczajnie, nie pasowało ci do prostackiego schemaciku?
                        a reszta... cóż, z pretensjami do protoplastów. :)
              • hqw Re: Referendum 03.07.11, 19:58
                faar napisał:

> Wynik ZW podobny do reszty konkurentów kontra wynik Frankiewicza, któremu kilka
                > oczek zabrakło do wyboru w pierwszej turze nie nazwiesz porażką ZW i jego szta
                > bu?
                >

Nieważne ile oczek mu brakło, istotne jest to, że mimo zmasowanej kampanii na nic zdały się hasła - "załatwmy to w I turze", bo Frankiewicz w I turze niczego nie załatwił. Urzędujący od kilkunastu lat prezydent musiał się zmierzyć w II turze z nikomu szerzej nie znanym kandydatem. Wygrał, ale zaledwie kilkunastu procentowe poparcie jakie uzyskał nie jest oszałamiającym sukcesem. To raczej zapowiedź przyszłej klęski.

> Jako człowieka owszem - nadal lubię. Jako przewodniczący RM jest beznadziejny,
                > ale to nowicjusz, więc daję mu jeszcze kilka miesięcy aż będzie mieć w tej radz
                > ie roczek :)
                >

Beznadziejny to ty faar jesteś. Wygoda błyskawicznie opanował sztukę prowadzenia obrad sesji rady i jest w tej roli znakomity. To bodajże pierwszy niezależny od prezydenta Przewodniczący RM. O jego poprzednikach kolesiach prezydenta - tow. Ogryzku, TW Janie_Grabowieckim czy żałosnym Pszonaku, chciałoby się jak najszybciej zapomnieć.

> Ano zobaczymy :-) - sam jestem ciekawy czy dojdzie do 3-ego referendum. Jeśli d
                > ojdzie to jaki będzie tego efekt. Na pewno nie będę w tym referendum przeszkadz
                > ał. .............

No jak faar nie będzie przeszkadzał, to referendum na pewno się uda. Powiadają, że tym razem będą odwoływać samego Frankiewicza, więc referendum poprą wszystkie siły polityczne i nie tylko.
                • faar Re: Referendum 03.07.11, 20:51
                  hqw napisał:

> Nieważne ile oczek mu brakło,
                  Jak nieważne, to nie pisz ile to było. Jak jednak piszesz to pisz prawdę. Wierz mi lub nie (pewnie nie, bo beton rzadko kogo słucha za wyjątkiem siebie i jemu podobnych), ale takie naciąganie faktów osłabia to co głosisz. Chcesz podobno wyrwać z Gliwic chwasta, który kłamie i oszukuje. Pytanie tylko czy pisząc rzeczy nieprawdziwe nie powodujesz, że dla ludzi jesteś jeszcze mniej wiarygodny niż rządzący ZF.

> istotne jest to, że mimo zmasowanej kampanii na nic zdały się hasła
                  > - "załatwmy to w I turze", bo Frankiewicz w I turze niczego nie załatwił.
                  O mały włos. Zmasowana kampania była również w wykonaniu ZW oraz pozostałych kandydatów. Był też swoisty front przeciwko Frankiewiczowi, a ten mimo tego wygrał te wybory. Nie zastanawiasz się czasami dlaczego? :)
                  W Zabrzu była zmasowana kampania ze strony PO i znanego już w Zabrzu Sekuły. Poparcie PO, oraz samego Buzka nie zdało się tym razem na nic Sekule. Ze zmasowaną kampanią jest więc chyba trochę tak, że jednak coś za tym musi być - jakaś wartość inna niż bilboardy. Tą wartością było to co w Gliwicach jest i co dla wielu stanowi dość istotną wartość oraz - nie ma tu co owijać w bawełnę - bardzo niespójna i dość pobożna wizja Gliwic ze strony opozycji.

> Urzędujący od kilkunastu lat prezydent musiał się zmierzyć w II
                  > turze z nikomu szerzej nie znanym kandydatem.
                  Mającym poparcie PO, oraz zwolenników Katarzyny Lisowskiej (która jako jedyna udzieliła pełnego poparcia kandydatowi PO).

> Wygrał, ale zaledwie kilkunastu procentowe poparcie jakie uzyskał nie jest
                  > oszałamiającym sukcesem. To raczej zapowiedź przyszłej klęski.
                  Nie jest też sukcesem wynik Wygody. Ten w pierwszej turze to wręcz żenada.
                  Czy wynik ZF to zapowiedź klęski? Tylko jeśli opozycja wyłoni jednego kandydata. Jeśli nie - Frankiewicz dalej będzie wygrywał. Pozostaje kwestia ruszenia tych, co na wybory nie chodzi. Jest pewna część moich znajomych, którzy na wybory nie chodzą, ale jeśli mieliby pójść to z dwojga złego oddaliby głos na ZF. Ruszenie więc elektoratu biernego może dać różne skutki.

> Wygoda błyskawicznie opanował sztukę prowadzenia obrad sesji rady i jest w tej
                  > roli znakomity.
                  Jest w tej roli marionetką ugrupowania, które go wybrało. Na tym stanowisku wygląda po prostu źle. Nie oglądałem sesji od maja - może się coś zmieniło ? :) Jeśli nie to dalej jest bardzo źle.

> No jak faar nie będzie przeszkadzał, to referendum na pewno się uda. Powiadają,
                  > że tym razem będą odwoływać samego Frankiewicza, więc referendum poprą
                  > wszystkie siły polityczne i nie tylko.
                  Powiadają pewnie ci co od pierwszego referendum (nieudanego) wróżyli, że koniec z Frankiewiczem a Gliwice będzie miastem dobrobytu i dostatku a wszyscy będą żyć długo i szczęśliwie :)
          • Gość: romus Re: Referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 09:32
            Referenda mimo, że nie doprowadziły do odwołąnia Frankiewicza, to jednak zintegrowały mieszkańców, którzy chcą ratować miasto, choć w wielu kwestiach są podzieleni. Dlatego trzeba doprowadzić do kolejnego. Tym razem gorszy wynik wyborczy Frankiewicza daje duże szanse, że będzie ważne i w skutek tego fatalny prerzydent zostanie ostatecznie odwołany.
            To prawda, że Wygoda zyskuje coraz szerszą popularność wśród gliwiczan. Jest człowiekiem prawym, życzliwym i w ogóle bardzo pozytywnym, a przy tym szybciorem złapał ten smak, na czym polega bycie Przewodniczącym RM i robi to na coraz większym luzie. To świadczy o niepospolitych talentach jakimi obdarzyła go natura. Będzie bardzo dobrym prezydentem Gliwic.
            • Gość: romus Re: Referendum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.11, 10:48
              Kolejne referendum ma zdecydowanie większe szanse powodzenia z wielu względów:
              - niższe progi wymaganego poparcia i jego ważności,
              - jest gotowy kandydat na prezydenta Gliwic - dr Zbigniew Wygoda, który nie będzie miał powodów do debatowania z Frankiewiczem (o ile nie zechce), bo pełnomocnikiem referendystów będzi ktoś inny,
              - Frankiewicz tym razem byż może nie będzie nawoływał do bojkotu,
              - referendyści przeszli już solidną lekcję bojem i to doświadczenie będzie procentowało,
              - zapewne znajdą się też większe pieniądze potrzebne na przekonanie gliwczan do konieczności zmian i na przeprowadzenie referendum, z uwagi właśnie na powyższe względy.
    • Gość: GiM Re: Referendum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.07.11, 17:48
      Nie tak dawno przecież Pan Frankiewicz został wybrany na Prezydenta (miasta). Dlaczego przed wyborami nie byliście (mąciciele) w stanie coś zrobić - aby nie wygrał ??. Widocznie Mieszkańcy jasno oceniają Prezydenta Frankiewicza,że ponownie otrzymał zaufanie.
      A "tubą organu władzy miastowej" to nie jestem - po prostu nie jestem z Gliwic . Ale co niektórym trudno to sobie wyobrazić.
      • Gość: Arnold Boczek Re: Referendum IP: *.wasko.pl 02.07.11, 20:24
        Nie z Gliwic? To zawrzyj pysk i spadaj z tego forum, bo g.. cię to powinno interesować. Nie twoja kasa idzie na te kompletne bzdury (fontanny, świecące papieże, spartolony bruk na rynku, finansowanie kolesi z Piasta - mam dalej ciągnąć?).
        Najgorsze takie mendy, co się w sprawy innych wtrącają
        • Gość: GiM Re: Referendum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.07.11, 23:19
          Nie zawrę pyska - bo czasami przejeżdżam przez to Miasto. No i dopóki jestem obywatelem Polski - więc opinie mogę wyrażać - a jak "ci nie pasi" to już inny i tylko Twój problem. Chyba,ze jesteś "ten co z wieży nadawał dopóki go nie zdjęli " to rzeczywiście widziałeś to wszstko "z góry" no i Ci się trochę popier...iło od tej wysokości.
        • faar Re: Referendum 03.07.11, 13:45
          Gość portalu: Arnold Boczek napisał(a):

> Nie z Gliwic? To zawrzyj pysk i spadaj z tego forum, bo g.. cię to powinno inte
          > resować.

Moralność Kalego - jak kibic nadaje z Niemiec to jest wszystko OK, ale jak ktoś ma czelność bronić Frankiewicza to już fakt, że jest spoza Gliwic - irytuje :)
          • sss9 Re: Referendum 03.07.11, 15:03
            faar napisał:

> Gość portalu: Arnold Boczek napisał(a):
            >
            > > Nie z Gliwic? To zawrzyj pysk i spadaj z tego forum, bo g.. cię to powinn
            > o inte
            > > resować.
            >
            > Moralność Kalego - jak kibic nadaje z Niemiec to jest wszystko OK, ale jak ktoś
            > ma czelność bronić Frankiewicza to już fakt, że jest spoza Gliwic - irytuje :)

moralność i logika typowa dla prezydenckiego podnóżka. kibic jest gliwiczaninem, a twój kolega, jak mówi, czasem tylko tędy przejeżdża. ciekawe, że Frankiewicza nie chcą chwalić w mieście i okolicy, a w Olsztynie, gdzie też mają świetnego prezydenta, którego gliwiczanie mogą tylko zazdrościć. dziwnym jest, że twój kolega nie chwali żadnego innego prezia, czy sołtysa z miejscowości na trasie Olsztyn-Gliwice, ale... może po prostu zakochał się.
            • faar Re: Referendum 03.07.11, 20:54
              sss9 napisał:

> moralność i logika typowa dla prezydenckiego podnóżka. kibic jest gliwiczaninem
              > , a twój kolega, jak mówi, czasem tylko tędy przejeżdża.
              A skąd wiesz, że Twój kolega jest gliwiczaninem? Może po prostu tylko przez miasto kilka razy przejeżdżał? Może jest z Pyskowic? Może z Zabrza? Może nienawidzi ludzi na literę F, a Ciebie lubi, bo mu się pierwsze 2 litery dobrze kojarzą ;-D
              • sss9 Re: Referendum 05.07.11, 22:48
                faar napisał:

> sss9 napisał:
                >
                > > moralność i logika typowa dla prezydenckiego podnóżka. kibic jest gliwicz
                > aninem
                > > , a twój kolega, jak mówi, czasem tylko tędy przejeżdża.

> A skąd wiesz, że Twój kolega jest gliwiczaninem? Może po prostu tylko przez mia
                > sto kilka razy przejeżdżał? Może jest z Pyskowic? Może z Zabrza? Może nienawidz
                > i ludzi na literę F, a Ciebie lubi, bo mu się pierwsze 2 litery dobrze kojarzą
                > ;-D

z tego, co na forach pisała (a czasem jeszcze zdarza się takie cudy przeczytać, chociaż dziś już jest na etatach władzy) smarkata młodzież nieudolnie broniąca Frankiewicza przed krytyką, można było wysnuć wniosek, że ich uwielbienie dla niego i zapatrzenie w Gliwice brały się ze swoistego awansu społecznego. oto, uproszczając, plebs, załapał się do miasta na poślednie stanowiska i poczuł się w obowiązku odwdzięczyć swemu Panu.
                ciebie do niedouczonych smarkaczy z czworaków (uproszczenie) raczej bym nie zaliczył, a jednak sposób twojej argumentacji za preziem i przeciw każdej opozycji zawsze zwala z nóg, bo chociaż nieco bardziej wysublimowany i dojrzały, to jednak zawsze ten sam naiwny emocjonalnie i tandetny intelektualnie stosujesz chwyt. pewnie dlatego tak szybko kończą z tobą dyskusje rozczarowani internauci, których ku np. mojej uciesze, masz za głupszych od siebie.
                jeżeli jeszcze nie chwytasz, to teraz będzie prościej - z ukosa widzę to tak - gdybyś czerpał profity z dotychczasowego układu władzy, czemu tak desperacko zaprzeczasz, twoja pisanina, słaba, bo słaba, ale wyraźnie zaangażowana, miałaby jakieś podstawy, miałaby wreszcie sens, z którym paradoksalnie ciągle się mijasz, ale kiedy taką ogromną ilość manipulacji, świństw i oczywistych bzdur pisze ktoś, kto z tym układem władzy związany nie jest, to musi to być, po prostu, idiota. :)
                • Gość: kibic Re: Referendum IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.11, 20:13
                  sss9 napisał:

> jeżeli jeszcze nie chwytasz, to teraz będzie prościej - z ukosa widzę to tak -
                  > gdybyś czerpał profity z dotychczasowego układu władzy, czemu tak desperacko za
                  > przeczasz, twoja pisanina, słaba, bo słaba, ale wyraźnie zaangażowana, miałaby
                  > jakieś podstawy, miałaby wreszcie sens, z którym paradoksalnie ciągle się mijas
                  > z, ale kiedy taką ogromną ilość manipulacji, świństw i oczywistych bzdur pisze
                  > ktoś, kto z tym układem władzy związany nie jest, to musi to być, po prostu, id
                  > iota. :)

Myślę, ze Media-Mark niedługo w Polsce zbankrutują, bo straciły kolejnego radosnego klienta :-)
                  Wiesz martwi mnie trochę tak długie milczenie naszego wcześniej brykającego tutaj biduli, noooo chyba, ze milczy z wygody? ;-)
          • Gość: kibic Re: Referendum IP: *.dip.t-dialin.net 03.07.11, 15:24
            faar napisał:

> Moralność Kalego - jak kibic nadaje z Niemiec to jest wszystko OK, ale jak ktoś
            > ma czelność bronić Frankiewicza to już fakt, że jest spoza Gliwic - irytuje :)
            >

Faar jesteś żałosny. Ja jestem rodzonym gliwiczaninem i kocham mój Heimat. RAŚ, to nie moja działka, to tak na wypadek gdybyś nadal chciał zabawiać sie w kalego, i dalej na mój temat spekulować.
            Ten wielbiciel (MiG) twojego prezia, to tirowiec skracający sobie przejazd przez nasze miasto, podobno urodzony w Olsztynie, choć nie bardzo wie, w którym? :-)
            Zawsze łączę sie z mieszkańcami, nie tylko tymi rodowitymi, którzy zauważają podobnie jak ja, ten 18-letni zastój w naszym mieście, i domagają sie zmian, nie tylko personalnych;-)
            Mam nadzieję faar, ze jako 'pozytywny kali', zrozumiesz to co tutaj napisałem, i przestaniesz bronić nieprzypadkowych tutaj lizusów:-)
            • faar Re: Referendum 03.07.11, 21:04
              Gość portalu: kibic napisał(a):

> Ja jestem rodzonym gliwiczaninem i kocham mój Heimat.
              Uważam, że masz Gliwice głęboko gdzieś. Interesuje Cię tylko aby - parafrazując znany cytat - racja była bardziej Twojsza niż mojsza. Ty nienawidzisz Frankiewicza i tyle. O osobach świetnie wiedzących co my tutaj mamy robić mam wyrobione zdanie ze względu na Polonię amerykańską zawsze wiedzącą, co my Polacy źle robimy, a która tymi 'mądrymi radami' dzieli się często za pośrednictwem mediów o.Rydzyka (ale nie tylko). Wybacz - brzmisz podobnie - podstawowa różnica taka, że nie wyzywasz Frankiewicza od Żydów ;D

> Mam nadzieję faar, ze jako 'pozytywny kali', zrozumiesz to co tutaj napisałem,
              > i przestaniesz bronić nieprzypadkowych tutaj lizusów:-)
              Mam nadzieję, że kiedyś odrzucisz te okulary nienawiści przez które patrzysz na to forum i piszących na nim ludzi. Może nawet zaakceptujesz fakt, że są ludzie w tym mieście, którzy nie są pracownikami magistratur i nigdy nie byli, a którzy potrafią popatrzeć szerzej na miasto - nie tylko przez pryzmat tego, kto nim rządzi (w sensie prezydenta).
              • Gość: kibic Re: Referendum IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.11, 00:28
                faar napisał:

> Uważam, że masz Gliwice głęboko gdzieś. Interesuje Cię tylko aby - parafrazując
                > znany cytat - racja była bardziej Twojsza niż mojsza. Ty nienawidzisz Frankiew
                > icza i tyle. O osobach świetnie wiedzących co my tutaj mamy robić mam wyrobione
                > zdanie ze względu na Polonię amerykańską zawsze wiedzącą, co my Polacy źle rob
                > imy, a która tymi 'mądrymi radami' dzieli się często za pośrednictwem mediów o.
                > Rydzyka (ale nie tylko). Wybacz - brzmisz podobnie - podstawowa różnica taka, ż
                > e nie wyzywasz Frankiewicza od Żydów ;D

Widzę ze b. celnie trafiłem w twój 'pozytywizm', bo rozlałeś sie jak kipiące mleko, i przestałeś sie już nawet kontrolować :-)
                Z tą nienawiścią, to za b.przegiąłeś, ale uwielbią-cy wchodzić komuś w szparę, tak właśnie mają . W jednym mogę sie z tobą zgodzić, ze na pewno nie kocham go tak jak ty, i tyle;-)
                O osobach bezkrytycznie wsłuchujących sie w tubę magistracką, i ślęczących wielogodzinnie w tvn, też mam wyrobione zdanie, dlatego faar zamiast pierdzieć w fotel przed kompem i poniżać dojrzewającą gliwicką opozycję, i obrażać nas, poczytałbyś sobie co inni niechętni medialnym igrzyskom niekoniecznie w hameryce mają do powiedzenia, może nie w temacie tego wątku, ale w ogóle:
                niezalezna.pl/12814-janusz-szewczak-nie-zarobimy-na-euro-2012
                > Mam nadzieję, że kiedyś odrzucisz te okulary nienawiści przez które patrzysz na
                > to forum i piszących na nim ludzi. Może nawet zaakceptujesz fakt, że są ludzie
                > w tym mieście, którzy nie są pracownikami magistratur i nigdy nie byli, a któr
                > zy potrafią popatrzeć szerzej na miasto - nie tylko przez pryzmat tego, kto nim
                > rządzi (w sensie prezydenta).

Musiałbyś mi udowodnić faar, ze jesteś prawdziwym pozytywistą, a nie huuura optymistą, węszącym wszędzie nienawiść i spiski:-)

Ps. ja też mógłbym sie tutaj rozpisywać faar, ze jesteś np. zabrzaninem pasącym sie, w któryś ze spółek przy gliwickim magistracie, tylko po co?
            • Gość: GiM Re: Referendum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.11, 01:57
              Wiem w którym Olsztynie się urodziłem. Tak , jestem (czasami) kierowcą TIR-a. Ale nie tylko to jest moje zajęcie. A Ty >>kibic<< chyba wylewasz swoje frustracje z powodu braku awansu PIAST-a . Jeżdżę przez Gliwice już ładnych parę (naście) lat i wiem jak Gliwice się rozwinęły. A Ty widocznie siedzisz tylko w oknie (tzw. poduszkowiec) i patrzysz nieustannie w jeden punkt który pozostaje niezmieniony. Czasami jest warto wyjść na spacer - bo Gliwice - to na prawdę piękne MIASTO.
              • Gość: kibic Re: Referendum IP: *.dip.t-dialin.net 05.07.11, 00:51
                GiM napisał(a):

> Wiem w którym Olsztynie się urodziłem.

Nareszcie, a wiec gratuluję.

> A Ty >>kibic<< chyba wylewas
                > z swoje frustracje z powodu braku awansu PIAST-a .

Pudło, bo jestem fanem Dortmundu. W Piaście zawsze było za dużo polityki ( dawniej komuna, aktualnie kacykoza), dlatego taki klub zawsze skazany jest na dziadostwo. Przyznaję jednak, ze żal mi tych wiernych i wspaniałych kibiców, którzy łudzą sie, ze kacykózka jest reformowalna ;-)

> Jeżdżę przez Gliwice już ładnych parę (naście) lat i wiem jak Gliwice się rozwinęły.

A co przejazd na skróty przez miasto ci sie wydłużył, czy cuś ?

> A Ty widocznie siedzis z tylko w oknie (tzw. poduszkowiec) i patrzysz nieustannie w jeden punkt który pozostaje niezmieniony. Czasami jest warto wyjść na spacer - bo Gliwice - to na prawdę piękne MIASTO.

Olsztyn , w którym bylem parę razy, to też piękne MIASTO, ale nie licz na mnie, ze na waszym forum będę wam o tym ględził ;-)
                • Gość: GiM Re: Referendum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.07.11, 09:10
                  1. Cały czas wiedziałem i wiem - gdzie się urodziłem - to Ty masz chyba problemy (duże) z geografią
                  2.> Pudło, bo jestem fanem Dortmundu.<
                  Czyżbyś miał "rozdwojenie jaźni " ? Czy tylko totalny brak lokalnego patriotyzmu ?
                  3.> A co przejazd na skróty przez miasto ci sie wydłużył, czy cuś ?<
                  Nie - przejazd taki sam. Tylko MIASTO coraz piękniejsze
                  4. .ale nie licz na mnie,ze na waszym forum będę wam o tym ględził <
                  Nie oczekuję tego - nie potrzeba nam ględzenia - lubimy konkretne rozmowy.
    • Gość: odp Re: Referendum IP: *.gliwice.vectranet.pl 02.07.11, 19:13
      odwolac frankiewcza i Cabanowa!
      • Gość: B52 Re: Referendum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.11, 12:36
        Wygrał to prawda ale już tak niejednoznacznie.
        Wynik tego zwycięstwa - popartego "neutralną prasą informacyjną" i wielką akcją "upiększania miasta" - jakże nagłą - jak za Gierka - i jakże byle jaką – pro wyborczą - przy wsparciu wielkich środków finansowych i poparciu całej gwardii usadowionych na szczytach miejskich spółek wiernych i zależnych dygnitarzy wcale nie jest sukcesem.

Z pewnością za to sukcesem jest zaistnienie poważnej opozycji - budzenie z letargu czy ustawicznej indoktrynacji społeczeństwa. To zadanie zajęło wiele lat. Pamiętam gdy wytykając niedostatki lub niedorzeczności władzy atakowany byłem /na różnych forach/ przez ogromną ilość sympatyków Nieomylnego i samego Niedorzecznika. Rzadko ktoś poparł moje sugestie. Dziś jest zupełnie inaczej wręcz sytuacja przeciwna - niewielu broni Umowców. W RM opozycja ma większość - i chętnie oglądam sesje by zobaczyć jak ten styl arogancji władzy Pszonaka, Wieczorka, Neumana, Caban, pełen buty, chamstwa - broniący twierdzy /swoich stołków/ odchodzi. Czuję prawdziwą satysfakcję - i myślę że warto było...

To jest prawdziwa miara sukcesu - stajemy się społeczeństwem świadomym w który demokratycznie wybrana władza ma spełniać potrzeby tegoż społeczeństwa.
        Czy w tak dramatycznej demografii miasta podniesienie opłat za przedszkole jest tego dowodem?, czy też jedne z najniższych dopłat w Polsce per capita do komunikacji zbiorowej /prawie 4 razy mniejsze jak w Wa-wie i 2 razy mniejsze jak "najgorszym" dużym mieście? /Niemylny w tej kwestii powiedział że od dopłat są MOPS-y...!!/

Ktoś napisał że nie ma osoby konkurencyjnej do Nieomylnego???
        Proszę zatem poczytać ile tu na tym forum jest osób które mają coś do powiedzenia, krytykują - a to znak że mają własną i inną wizję miasta. Piszą, tłumaczą, - udzielają się - a więc są i zdolne i chętne pomóc temu miastu.

Jeszcze jedno pytanie - czy zauważyliście że każda inna wizja jak Nieomylnego jest zła?? Przypadek? Zaraz pojawi się "urzędnik" i napisze ….że wszystkie inne to stek bzdur - i jak na razie nikt niczego konkretnego nie zaproponował... /tak jak szaloną różnicę czyni 13% z 16% poparcia/

Czas na konsolidowanie się i referendum - tym razem 2/3 z 25tys tj ok 16tys uczestników /jeśli się mylę w liczbach proszę mnie poprawić/
        • Gość: ja Re: Referendum IP: 91.196.15.* 03.07.11, 19:29
          Przy okazji odwoła się RM( razem z przewodniczącym ) która jak na razie popiera wszystkie pomysły Z.F.Referendum to możecie sobie zrocić w domu.Czy nie wydaje się wam że jesteście śmieszni ?Chcecie tutaj udowodnić że Z.F. wygrał minimalnie , ale on miał przeciwko sobie PO , PIS , SLD i oszołomów od tramwaji.Myślę żę dobrze by było przedstawić sponsorów referendum.Wystarczy sprawdzić w komisji wyborczej (i wcale nie była to akcja spontaniczna)
          • Gość: B52 Re: Referendum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.11, 20:06
            Widzę że Pan wie więcej niż ja...nawet mam wrażenie że nie wiem co czyniłem...?
            Dzięki za wyprostowanie mojej logiki - jedyną słuszną...
            Nie rozumiem jednak dlaczego wszyscy są przeciwko Nieomylnemu - pewnie z nienawiści za cały szereg niekończących się sukcesów tego miasta z którego uciekło już prawie 40tys mieszkańców.
            Dla Pana wiadomości nie było porozumienia "koalicji anty frankistowskiej" - to co Pan pisze to pomówienie.
            Nie odbieram Panu zdania ale też chce mieć prawo do własnego.

Co do faar'a - mój błąd to zamiast 16% napisałem 13% - co nie zmienia faktu że to żałosne poparcie. Ale może Pan napisze jak uzasadnić "grusze błędy" Nieomylnego - ja je traktuję jako perfidne kłamstwa - jakie? to inny wątek ale jeśli Pan mnie spyta to napiszę.

RATUJMY NASZE MIASTO
            • faar Re: Referendum 03.07.11, 21:09
              Gość portalu: B52 napisał(a):

> Co do faar'a - mój błąd to zamiast 16% napisałem 13% - co nie zmienia faktu że
              > to żałosne poparcie.

Odpowiedz sobie więc na pytanie, skoro ZF chciał rządzić z 16% poparciem (które podobno jest żałosne), to jakim przymiotnikiem obdarzysz poparcie dla ZW? Pewnie te 8% to jest sukces opozycji Frankiewicza prawda? Wiem, że tak jest ;) - to jest właśnie moralność kalego i powiązana z nim logika tegoż. 16% jest żałosne, 8% poparcia jest wielkim sukcesem.

Zejdź człowieku na ziemię - ZF ma opozycję, ma swój bardzo negatywny elektorat, który rośnie, ale w tym tempie i przy takim poziomie opozycji to ja wróżę - niestety - Gliwicom wariant zabrzański (jeśli uda się odwołać Frankiewicza i powołać na jego stanowisko kogoś innego), czyli Gołubowicza zamiast Urbańczyka. Obym się mylił.
              • Gość: KLocek Re: Referendum IP: *.wasko.pl 04.07.11, 10:45
                Wydaje mi się, że osobom, wyśmiewającym się z wyniku Wygody (a także i innych kandydatów) coś się pokręciło w główkach!

Przecież Frankiewicz rządzi tym miastem 18 lat! To jak nie ma być popularną osobą? I nagle nieznana nikomu wcześniej twarz (bo, jakby nie mówić, Chłopek czy Widuch już jakimiś postaciami są) zmusza Frankiewicza do drugiej tury! Faktem jest, że kampanię miał kiepską, tak jak kiepskie jest to PO, ale jego wynik w drugiej turze, prawie 13 tys głosów wersus Frankiewicz-prawie 26 tys. głosów, jak na osobę zupełnie wcześniej nieznaną, jest doskonały!

Oglądam sesje RM i uważam, że świetnie sobie daje radę jako przewodniczący. Pamiętajmy, że w zakresie lokalnego samorządu nie miał żadnego doświadczenia, a jednak obrady prowadzi bardzo sprawnie i, trzeba przyznać, obiektywnie (pamiętam wątki, jak odbierał głos SWOIM radnym, nie wypowiadali się na temat). Widać też, że rozkręca się z sesji na sesję i staje się coraz bardziej twardy. Ma też zdecydowanie trudniejszą sytuację, wymagającą sporego wyczucia - w RM są wciąż ostre przepychanki, których za czasów Pszonaka czy Grabowieckiego po prostu nie było - tam wszyscy byli jednomyślni :-)

Jeżeli utrzyma ten kurs jako przewodniczący RM do końca kadencji, to z pewnością będzie świetnym kandydatem na prezydenta. No i odbierze Frankiewiczowi najważniejszy argument - o braku doświadczenia. Co jak co, ale przewodniczącego RM o brak doświadczenia samorządowego nikt nie posądzi. Chyba, że Frankiewicz wyciągnie następny argument, że trzeba być prezydentem, by kandydować na następną kadencję :-D
                • faar Re: Referendum 04.07.11, 11:05
                  Gość portalu: KLocek napisał(a):

> Wydaje mi się, że osobom, wyśmiewającym się z wyniku Wygody (a także i innych
                  > kandydatów) coś się pokręciło w główkach!
                  >
                  > Przecież Frankiewicz rządzi tym miastem 18 lat! To jak nie ma być popularną
                  > osobą?

Uczmy się historii, bo jeśli nie to będziemy ją jeszcze raz musieli przeżyć.
                  Urbańczyk w Zabrzu był hiper znaną osobą. Przegrał z praktycznie nikomu poza SLD nieznaną osobą - Gołubowiczem. Gołubowicz nie był facetem z PO ani z PIS - tylko z SLD, które w Zabrzu znaczy tyle co w Gliwicach (no może ciut więcej, bo tam mają więcej radnym w RM), czyli niewiele, a mimo to pokonał Urbańczyka. Osobę bardzo znaną.

Nie naśmiewam się z wyniku ZW. Ja uważam, że po prostu jak uważa się, że wynik ZF, który WYGRAŁ jest żałosny (a przecież mówiono na forach, że już po Frankiewiczu, niektórzy wróżyli, że nie przejdzie do drugiej tury! albo że Wygoda go pokona w pierwszej już i drugiej nie będzie) to jak nazwać wynik Wygody? Sorry - albo kwestionujemy fakt, że ZF po raz kolejny wygrał wybory, albo dyskutujemy poważnie i zgadzamy się, że w wyniku wyborów ZF wygrał, ZW przegrał. W tym dopiero kontekście można powiedzieć, że wynik ZW nie był zły, że elektorat negatywny ZF jest spory, skoro ZW tak wysoko zaszedł. Nadal uważam, że ZW nie przekonał do siebie nawet elektoratu własnej partii skoro otrzymał tak niewielkie poparcie. Widać wyborcy PO bardziej wierzą w ZW jako radnego niż jako prezydenta.

> Oglądam sesje RM i uważam, że świetnie sobie daje radę jako przewodniczący. Pam
                  > iętajmy, że w zakresie lokalnego samorządu nie miał żadnego doświadczenia, a je
                  > dnak obrady prowadzi bardzo sprawnie i, trzeba przyznać, obiektywnie (pamiętam
                  > wątki, jak odbierał głos SWOIM radnym, nie wypowiadali się na temat). Widać też
                  > , że rozkręca się z sesji na sesję i staje się coraz bardziej twardy.
                  No oby, oby. Z ciekawości w wolnej chwili postaram się obejrzeć jakieś ostatnie sesje. Byłbym wdzięczny jakbyś mnie nakierował na jakieś konkretne sesje i sytuacje, które pokazują, że jest dobrym przewodniczącym. Ja odniosłem wręcz przeciwne wrażenie, ale jeśli okaże się, że naprawdę jest silny i potrafi postawić się swoim to z przyjemnością przyznam, że ZW się zmienił na lepsze (bo mnie osobiście bardzo martwi jak na wysokich stanowiskach stają ludzie niekompetentni).
                  • Gość: kibic Re: Referendum IP: *.dip.t-dialin.net 04.07.11, 11:37
                    faar napisał:

> że ZW się zmienił na lepsze (bo mnie osob
                    > iście bardzo martwi jak na wysokich stanowiskach stają ludzie niekompetentni).

Tak, tak faar, najlepiej o tym świadczą twoje triumfalne i 'obiektywne' monologi o poniektórych ;-)

A tutaj masz barometr, bo z twoim pozytywnym samopoczuciem cuś nie tak:-)
                    gliwice.naszemiasto.pl/artykul/966707,barometr-popularnosci-radnych-gliwic-glosowanie,galeria,id,t,tm.html
                  • hqw Re: Referendum 04.07.11, 11:42
                    faar napisał:

> No oby, oby. Z ciekawości w wolnej chwili postaram się obejrzeć jakieś ostatnie
                    > sesje.
                    Byłbym wdzięczny jakbyś mnie nakierował na jakieś konkretne sesje i syt
                    > uacje, które pokazują, że jest dobrym przewodniczącym. Ja odniosłem wręcz przec
                    > iwne wrażenie, ale jeśli okaże się, że naprawdę jest silny i potrafi postawić s
                    > ię swoim to z przyjemnością przyznam, że ZW się zmienił na lepsze (bo mnie osob
                    > iście bardzo martwi jak na wysokich stanowiskach stają ludzie niekompetentni).
                    >

Nie oglądasz, ale masz wyrobione zdanie o Wygodzie jako przewodniczącym RM. Kolportujesz gotowce tworzone przez wydział propagandy UM?
                    Wspominałeś coś faar o wiarygodności? :)))
                    • faar Re: Referendum 04.07.11, 14:52
                      hqw napisał:

> faar napisał:
                      >
                      >
                      >
                      > > No oby, oby. Z ciekawości w wolnej chwili postaram się obejrzeć jakieś
                      > ostatnie sesje.
                      Byłbym wdzięczny jakbyś mnie nakierował na jakieś konkretne s
                      > esje i sytuacje, które pokazują, że jest dobrym przewodniczącym. Ja odniosłem wręcz
                      > przeciwne wrażenie, ale jeśli okaże się, że naprawdę jest silny i potrafi post
                      > awić się swoim to z przyjemnością przyznam, że ZW się zmienił na lepsze

> Nie oglądasz, ale masz wyrobione zdanie o Wygodzie jako przewodniczącym RM. Ko
                      > lportujesz gotowce tworzone przez wydział propagandy UM?
                      > Wspominałeś coś faar o wiarygodności? :)))

Wcinasz się kolego między wódkę, a zakąskę i masz jakieś pretensje :D
                      Napisałem, że ostatnie sesje oglądałem jakieś 2 miesiące temu. Nie chce mi się wierzyć, aby ZW przeszedł metamorfozę przez te ostatnie kilka sesji, ale jeśli tak się stało to byłoby miło.
                      Beton z tego forum piał w zachwytach nad tym jak to super ZW prowadzi sesje już na początku, a ja miałem wręcz odwrotne zdanie. Przy wyborach komisji - doszedłem tylko do 3-ej i wyłączyłem, bo ZW wystawiał sobie najgorsze z możliwych świadectw jako wzór nie radnego, ale aparatczyka PO wiernie wykonującego dyrektywy przełożonych :(
                      Nie słyszałem od tamtego czasu, aby ZW zmienił się na lepsze tylko ponoć jest równie dobry :-D co jak dla mnie jest potwierdzeniem, że dalej jest do kitu.
                      Jeśli jest inaczej - chętnie się o tym dowiem. Proszę o namiary na konkretne sytuacje, bo oglądanie kilku godzin sesji to marna rozrywka w wakacyjnym czasie :)
                      • hqw Re: Referendum 04.07.11, 17:25
                        faar napisał:

>Nie chce mi się
                        > wierzyć, aby ZW przeszedł metamorfozę przez te ostatnie kilka sesji, ale jeśli
                        > tak się stało to byłoby miło.
                        > Beton z tego forum piał w zachwytach nad tym jak to super ZW prowadzi sesje już
                        > na początku, a ja miałem wręcz odwrotne zdanie. Przy wyborach komisji - doszed
                        > łem tylko do 3-ej i wyłączyłem, bo ZW wystawiał sobie najgorsze z możliwych świ
                        > adectw jako wzór nie radnego, ale aparatczyka PO wiernie wykonującego dyrektywy
                        > przełożonych :(
                        > Nie słyszałem od tamtego czasu, aby ZW zmienił się na lepsze tylko ponoć jest r
                        > ównie dobry :-D co jak dla mnie jest potwierdzeniem, że dalej jest do kitu.

Szkoda na ciebie czasu. Nawet jak na magistracką miernotę masz wyjątkowo zakuty łeb.
                  • Gość: KLocek Re: Referendum IP: *.wasko.pl 04.07.11, 12:05
                    Możesz obejrzeć choćby i ostatnią, są na stronie UM. Swoją drogą materiał trudny i długi, bo coś do 1.00 w nocy. To też świadczy o Wygodzie - nie jest czymś łatwym prowadzić sesję przez 10 godzin. Nie jest zwykłym radnym, który siedzi, rękę podnosi i gada coś tam od czasu do czasu (albo i nie, są i tacy radni, co praktycznie głosu od początku nowej Rady nie zabrali), ale osobą, która cały czas musi czuwać nad procedurami i kontrolować przebieg obrad. Część radnych ziewała, co niektórzy (łącznie z kierownictwem miasta) przysypiali, a on musiał cały czas skupiać uwagę. Może to cecha zawodu lekarza? :-)

Widać także jedno - na początku był za miły i nie chciał nikomu chyba robić przykrości, więc przymykał oczy np. na przekraczanie czasu czy niemerytoryczne wypowiedzi. Ostatnio jednak zrobił się twardszy, pilnuje np. czasu wypowiedzi, odbierając głos nawet swoim radnym, czy też otwarcie krytykuje (i upomina) różne wycieczki osobiste radnych względem siebie, a także działania chyba uwłaczające Radzie, jak ostatnio kolejny wniosek o reasumpcję Olejnika.

Mam nadzieję, że wyrobi się przez te 3 lata, wygląda na to, że przestał być, jak to niektórzy mówią, marionetką w rękach PO. Oby tylko nie skrewił, a wyrobi się. Dajmy mu czas.

Pozytywne zdanie mam też o radnym Dragonie - młody, inteligentny, chociaż trochę za dużo emocji w wypowiedziach. Nie boi się "zaczepiać" Frankiewicza. W zasadzie jest jedynym obok Potockiej i czasami Karwety radnym PO, który często zabiera głos w dyskusji. To nienajlepiej świadczy o pozostałych radnych PO. No i Gornig - coś za mało zabiera głos, a przecież niegłupi człowiek. Częściej go jednak słyszę, jak dykteryjki wtrąca.

W PiS - bardzo aktywny Wieczorek, trzeba przyznać, że błyskotliwy, chociaż z tymi wyliczeniami w sprawie cen coś pokiełbasił chyba - nic z tego nie zrozumiałem. Kopała - spokojniejszy, bardziej wyważony.

Widuch - populista, chociaż sprawny. Nie wątpię do końca w jego dobre chęci, ale coś mi mówi, że robi sobie kampanię wyborczą do Sejmu. Grzyb zabiera głos głównie w sprawach formalnych.

Z Koalicji Frankiewicza - najbardziej wyważona i kompetentna Sowa, gdy zabiera głos, to rzeczywiście mówi coś sensownego. Jaśniok - strzela popisówki, próbuje sprawiać wrażenie elokwentnego i obytego, co czasami rzeczywiście mu się udaje, czasami tak sobie. Pszonak - prawie zawsze spokojny. Reszta zabiera głos epizodycznie, no a Olejnik myśli, że jest śmieszny z tymi swoimi kabaretowymi wypowiedziami - większość z nich jest jednak żałosna.

Oglądam każdą sesję, czasami dzieląc na części, zwłaszcza ostatnią, bo tego nikt przy zdrowych zmysłach w jednym ciągu nie strawi :-) Stąd moje przemyślenia. Może macie inne wrażenia, chętnie je poznam. Dlatego też uważam, że na tym tle Wygoda i tak prezentuje się najlepiej :-)
                    • Gość: B52 Re: Referendum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.11, 15:53
                      Co do sesji - najbardziej podoba mnie się debilne skomlenie Panów P..ka i J...ka - to wyjątkowy tandem - jednemu się nie dziwię - kamerzysta weselny no ale drugi... pracuje na "uczelni" post WUML w KC a poziom podobny.
                    • faar Re: Referendum 04.07.11, 21:39
                      Po pierwsze - bardzo Ci dziękuję za posta. Zupełnie szczerze powiem Ci, że takich postów jak ten Twój - brakuje mi na tym forum.

> Możesz obejrzeć choćby i ostatnią, są na stronie UM.
                      OK - postaram się, choć materiał na kilka godzin to będę musiał podzielić na jakieś fragmenty.

> Część radnych ziewała, co niektórzy (łącznie z kierownictwem miasta) przysypiali,
                      > a on musiał cały czas skupiać uwagę. Może to cecha zawodu lekarza? :-)
                      > Widać także jedno - na początku był za miły i nie chciał nikomu chyba robić
                      > przykrości, więc przymykał oczy np. na przekraczanie czasu czy niemerytoryczne
                      > wypowiedzi. Ostatnio jednak zrobił się twardszy, pilnuje np. czasu wypowiedzi,
                      > odbierając głos nawet swoim radnym, czy też otwarcie krytykuje (i upomina)
                      > różne wycieczki osobiste radnych względem siebie, a także działania chyba
                      > uwłaczające Radzie, jak ostatnio kolejny wniosek o reasumpcję Olejnika.
                      > Mam nadzieję, że wyrobi się przez te 3 lata, wygląda na to, że przestał być,
                      > jak to niektórzy mówią, marionetką w rękach PO. Oby tylko nie skrewił,
                      > a wyrobi się. Dajmy mu czas.

Możliwe :) Fajnie byłoby jakby tak było jak piszesz - postaram się przejrzeć ten materiał z sesji i wyrobić sobie własne zdanie.
                      Co do bycia marionetką PO sam mam takie zdanie. Dobrze byłoby, jakby się okazało, że to jednak osoba myśląca samodzielnie. Szczerze w to wierzę, bo za czasów referendum uważałem go za bardzo fajnego człowieka, takiego swojskiego, co przede wszystkim jest człowiekiem, a później albo i wcale - politykiem. Nawet uważałem, że on do referendystów nie pasuje - tyle wśród nich było oszołomów, pieniaczy i takich mówiąc po ludzku - głupich ludzi, a Wygoda - człowiek z innej bajki. Z ciekawością czekałem na to, jakiego kandydata wystawią referendyści w przypadku wygranej referendum i nawet sobie pomyślałem, że jak to będą ludzie jego pokroju - to warto może byłoby dać im szansę. Wygoda dla mnie - wtedy - był ponad wszystko człowiekiem odpowiedzialnym. Może medialnie niewyrobionym, ale wiadomo, że to może przyjść z czasem. Ja po prostu nie złapałem go na żadnej poważnej wtopie - jak coś powiedział, to tak było. Nawet jak nie wyjawił tego kandydata na prezydenta to przyznał, że jednak decyzja wspólna była inna i tego kandydata nie podadzą (może nie jakoś super, ale jednak moim zdaniem wyjaśnił powody). Pomarańczowa lampka zapaliła mi się przed oczami jak powiedział, że mimo wcześniejszych deklaracji nie zrobi debaty z Frankiewiczem 1:1 bo taka była decyzja partii. A potem już tylko czerwona lampka jak widziałem jak prowadzi sesje. Niby regulaminowo, ale to pozwalanie na flekowanie KdG, ustalanie składu poszczególnych komisji. Zapewne regulaminowo, ale jakże nieetycznie. Ja naprawdę rozumiem, że takie możliwości i poniekąd prawo wygranej koalicji, bo tak zrobili Skuteczni dla Zabrza i w tym wypadku PO zabrzańska szaty rwała i szlochała 100x bardziej niż KdG w Gliwicach. Pozostaje jednak niesmak i to, że ZW się pod tym podpisywał i nawet słowem nie powiedział po ludzku (jak przed wyborami), że ... sam nie wiem - taka potrzeba, żeby wyborcy nie patrzyli na doraźne środki, ale ocenili za rok, dwa, że była to konieczna decyzja i należało tak zrobić, aby ... coś tam. Tego mi zabrakło, jak również zdecydowanej reakcji na wycieczki osobiste. To ma być cyrk, czy Rada? Kilka miesięcy zraziłem się ostatecznie i tylko sporadycznie oglądałem sesje. Mam nadzieję, że masz rację i tym razem zobaczę, że ZW niczym feniks z popiołów się podniósł i znowu jest tym samym - po prostu fajnym człowiekiem.

Co do oceny radnych to chyba kwestia gustu. Ja Dragona nie znoszę, ale musi być faktycznie niezły skoro tyle głosów udało mu się zdobyć. Może po czynach się do niego przekonam. Ja go miałem okazję poznać za czasów, gdy prawie się płaszczył przed ZF i szczerze go za to nie cierpiałem. Może ten uraz powoduje, że teraz nie potrafię na niego patrzeć bez emocji negatywnych. Co do Gorniga - też go nie znoszę, choć do niego jakoś mniej mam niechęci niż do Dragona. Jedynie krowa nie zmienia poglądów - może kiedyś przyznam Ci rację. Póki co pogląd na radnych mam jednak inny. Jedynie zgoda co do Olejnika - nie wiem skąd on bierze wenę twórczą, ale sądzę że powinien z tym skończyć, bo to rada a nie cyrk. Sądzę, że dużo zabawniejszy (choć może to zabrzmieć dziwnie) jest Wieczorek, choć też go średnio trawię, ale ja jestem ogólnie antypisowy, co nie przeszkadza mi bardzo cenić Kopałę, którego bardzo wysoko ceniłem w poprzedniej radzie i bardzo lubiłem jak przemawiał na sesjach - wysoka kultura, zawsze przygotowany do sesji, trochę uczulony na Frankiewicza, ale ja jestem na Dragona, więc nie uważam, że to niedopuszczalne.
                      Druga zgoda warunkowa to Widuch - dla mnie populista. Gliwice to dla niego odskocznia do posłowania, albo nawet europosłowania, bo zdaje się Wiejską traktuje jako cel awaryjny, a najważniejsza jest Bruksela.
                      Co do KdG to Sowa - tak - bardzo rzeczowa. Zresztą zawsze taka była. Sądzę, że ta kobieta mogłaby startować z dowolnej organizacji - zawsze dostałaby wysokie poparcie.
                      Ja w poprzedniej kadencji najbardziej jednak ceniłem Jaśnioka. Kultura, studzenie emocji, merytoryczność (zaimponował mi m.in. pracami nad przekształceniami gliwickiego ośrodka dla dzieci niepełnosprawnych). Mówisz, że teraz strzela popisówki? Sprawdzę - to co oglądałem na początku to było flekowanie KdG, więc on był ewidentnie w postawie bitego.

Reasumując - dzięki za te Twoje przemyślenia. Powtórzę raz jeszcze - brakuje mi takich postów jak Twoje. Mimo iż się nie zgadzam z wieloma tezami, moje postacie w RM to pewnie Twoje antytypy i na odwrót. Niemniej z prawdziwą satysfakcją czytałem Twojego posta. Zwłaszcza tego ostatniego.
                      • Gość: KLocek Re: Referendum IP: *.wasko.pl 05.07.11, 12:02
                        To prawda, za dużo agresji, za mało konstruktywnej dyskusji na forach. Ale też w Polsce jeszcze ludzie się tego nie nauczyli. Po latach kneblowania ust nagły wybuch spontanicznych i często niekontrolowanych wypowiedzi. Prawda jest też taka, że internet sprzyja anonimowości, co ma zarówno dobre, jak i złe strony. Proszę popatrzec, jak wyglądają dyskusje na fb - tam ludzie są zalogowani, więc i poziom rozmowy zupełnie inny.
                        • hqw Re: Referendum 05.07.11, 14:43

> To prawda, za dużo agresji, za mało konstruktywnej dyskusji na forach. Ale też
                          > w Polsce jeszcze ludzie się tego nie nauczyli. Po latach kneblowania ust nagły
                          > wybuch spontanicznych i często niekontrolowanych wypowiedzi. Prawda jest też ta
                          > ka, że internet sprzyja anonimowości, co ma zarówno dobre, jak i złe strony. Pr
                          > oszę popatrzec, jak wyglądają dyskusje na fb - tam ludzie są zalogowani, więc i
                          > poziom rozmowy zupełnie inny.

Jak pan, panie klocek, chcesz konstruktywnie dyskutować z takim na ten przykład faarem za przeproszeniem magistrackim?

FB panie klocek jest już passe i moda na niego przetacza się na wschód. W stanach ilość użytkowników spadła o ponad 1,5 mln, a u nas się tym jeszcze poniektóre zachwycają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka