laband 20.09.04, 07:28 KRONIKA Wprowdzie kedys downo dowouech juz tyn link, ale przipominom go tym kere som sam niy za dugo: sp1gtoszek.republika.pl/Kronika1.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laband fragmynt 20.09.04, 11:30 Powstańcy Straszne dni nastąpiły w maju roku 1921. Po tym jak już latem roku 1920, Polacy dwa razy próbowali w dzień zdobyć miasto Toszek, za każdym razem jednak zostali krwawo odparci, zdobyli znienacka z wielką siłą nasze spokojne miasteczko w nocy z 2. na 3, maja 1921r. W tej strasznej nocy mieszkańców obudziła nieustająca strzelanina. Strzały karabinowe, granaty ręczne i terkot karabinów maszynowych zdawały się nie mieć końca. Nad ranem Polacy wdarli się do miasta. Wszystkie ulice patrolowali oddziały młodych ludzi, trzymając granaty ręczne i rewolwery a karabiny najczęściej mieli na sznurku. Rankiem Polacy zajęli ratusz i wywiesili polską flagę; tak samo na dworcu kolejowym i poczcie a końcu również na budynku szkolnym. Raz po raz trzeba było przerywać nauczanie. Tygodniami Polacy panowali nad miastem. Biuro burmistrza służyło im jako pokój narad. Francuzi, którzy rzekomo przybyli dla ochrony niemieckiego mieszczaństwa, mieli swoje biura w szpitalu. Dziennie przybywały do samochody z rannymi z walk o Górę Św. Anny, którzy w szpitalu znaleźli opiekę. W polskim biurze zasiadali kupiec Wróblewski, właściciel młyna Wróbel, kupiec Titz, mistrz piekarski Mainka, chałupnik Gursch i. Wielu szanowanych mieszczan aresztowano jak zbrodniarzy, zamykano w więzieniu lub nawet wywożono do Wielowsi czy Tworoga. Na tutejszym cmentarzu polski ksiądz pochował powstańca Wróbla z Oracza, który zginą pod Kamieniem Wielkim oraz studenta z Poznania. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole nazistowska szkółka 20.09.04, 14:26 Miesiąc wrzesień 1938 przyniósł narodowi niemieckiemu wielką i radosną niespodzianką. Wola zjednoczenia narodu niemieckiego, która już w marcu 1938 sprowadziła Austrię do Niemiec, ujął się pod kierownictwem okrytego chwałą Adolfa Hitlera, również za uciskanymi i prześladowanymi przez Czechów, Niemcami Sudeckimi. Po szeregu pamiętnych konferencji europejskich mężów stanu Adolfa Hitlera, Musolliniego, Chamberlaina i Daladiera, w siedzibie Hitlera na Obersalybergu, w Monachium i Godesbergu, wojska niemieckie maszerowały przez czeską linię bunkrów do kraju sudeckiego. W tym pamiętnym wkroczenie do kraju sudeckiego brał udział również nasz kierownik szkoły, powołany do wojska od 28.9. - 30.1o.1938r. Na miejscu widziałem burze zachwytu tamtejszych Niemców, jak bardzo bracia i siostry tęsknili do wielkoniemieckiego i silnego państwa Adolfa Hitlera. W załączeniu kilka “nekrologów” do bankructwa, sztucznie utworzonego przez Ententę państwa, Czechosłowacji. Zmiana nazw miejscowości i nazwisk Na współczesne problemy silny wpływ wywiera przynależność narodowa i poczucie narodowe na pograniczu. Polska, wielkomocarstwowa propaganda wschodnia oflagowała swoje punkty w naszej górnośląskiej ojczyźnie i rości sobie prawo do wszystkich ludzi dziedziczących słowiańskie nazwiska, bez względu na ich współczesne przyznanie, język i nastawienie. Z tego powodu zniemczona nazwy miejscowości. Rodziny, które od generacji, mimo obco brzmiącego nazwiska, przyznawały się do niemieckości, wybrały sobie niemieckie nazwiska. Z tego powodu zmienił dotychczasowy kierownika szkoły Wybranietz na niemiecko brzmiące nazwisko Westerkamp. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:26 Straszny czyn, wstrząsnął dogłębnie całym. 80 mln liczącym narodem niemieckim trzeba tu wspomnieć. Ledwo kraj sudecki wrócił do macierzy, odpowiedziało emigracyjne żydostwo w zagranicy skrytobójczym mordem de sekretarzu poselstwa w Paryżu von dem Rath. Wzburzenie w narodzie przeciwko żydostwu wzrastało ogromnie. Wielkie żydowskie domy towarowe, które w państwie Adolfa Hitlera jeszcze do 1938r swobodnie handlowały i na aryjczykach mogli zarabiać, zostały zamknięte. Synagogi zostały w części zniszczone. Również toszecką synagogę spotkał ten los. Na żydów nałożono zasłużoną karę kolektywną. Ich opuszczenie kraju jest pożądane. W ten sposób powoli oczyszczony zostanie naród od wpływów żydowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:27 "W ten sposób powoli oczyszczony zostanie naród od wpływów żydowskich." Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:28 widza ize niy poradzisz ani historycznych tekstow strawic - abo? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole nazistowska szkółka 20.09.04, 14:28 Uroczyście obchodzono w dniu 20. kwietnia urodziny führera. Również dzień 1. maja, dzień pracy, obchodzono w szkole godnie w godzinnej uroczystości. W tym roku obchodzono po raz pierwszy dzień matki. Rodzice i uczniowie zebrali się w sali domu strzeleckiego, aby przy śpiewie, deklamacji wierszy, i przemówieniach i przedstawieniach teatralnych, święcić dzień niemieckiej matki. Dzień 9. maja pozostanie wszystkim długo w pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:29 Czytam i się dziwię czym się tak zachwycasz. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:30 odbiyrej to ajnfach jako relacja z tamtych czasow i nic wiyncyj Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:33 No to chyba nleży się cieszyć że jest jak jest i miejmy nadzieję że tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:36 Dnia 18. stycznia 1934r szkoła uroczyście obchodziła dzień ustanowienia państwa. Z dachu budynku szkoły trzepotały obok flagi ze swastyką flaga Hitlerjugend i czarno-biało-czerwona flaga. W klasach znajdowały się obrazy fuhrera udekorowane gałązkami jodły. W przemówieniach nauczyciele wskazywali na 30, stycznia, w rocznicę przejęcia władzy przez kanclerza rzeszy Adolfa Hitlera. Pierwszy rok istnienia trzeciej rzeszy dało niemieckiemu narodowi wiarę w siebie. Z ufnością spogląda w przyszłość i uświadomił sobie, że pod kierownictwem kanzlerza narodu, rozpoczął się jego marsz ku górze i że jako zjednoczony naród wywalczy honor narodowy i niezależność. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:38 Wspomnieć jeszcze należy, że pod koniec roku szkolnego należało do Hitlerjugend 99 % tutejszej dziatwy szkolnej w wieku 10 - 14 lat (chłopcy) i do Związku niemieckich dziewcząt (BDM). Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:40 zapomnious dodac ize to bou przimus i w razie niyzapisania sie szykany. cosik mi to przipomino konsek coniykere powojynne polske organizacje Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:36 do mie jako Slonzoka niyma sie sam tysz z czego cieszyc Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:41 A dla mnie jako Ślązaka jest się z czego cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:47 styknie mi lektura Twoich wpisow i wiym wszysko Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:51 Mogę napisać o tobie to samo. W dodatku nawet tu nie mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:53 znom mocka Polokow kero niy miyszko we Polsce to co sie czepiosz mie slonzoka kerymu podrombalscie domowizna - a co Ty takego mogesz o mie antyslonskego szkryfnonc? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 14:58 Wszystko co piszę jest prośląskie i nikt mi nie będzie wmawiał kim jestem a kim nie jestem. Ja tu mieszkam i będę i nic by mnie nie skłoniło do wyjazdu. Jeśli ktoś stąd uciekł, to ta decyzja mówi o nim wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:00 tysz jak wszyske zacznom ino po np niymiecku kole ciebie godac i ciebie tysz tak godac kozom? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:03 Też. Nie wyobrażam sobie żebym mógł mieszkać gdzie indziej bo by mnie szlag trafił że nigdzie się nie czuję "u siebie". Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:07 niywiym czi ci niy rzyczyc tego ... Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:12 Jeśli mi życzysz źle to się nie krępuj ale wiedz ze wiem o czym mówię bo parę lat mi się zdarzyło gdzie indziej mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:22 niy, jo sie ino zastanawiom eli rozumisz co godosz - a tera pomysl o tych Slonzokach kere byli antyfaszystami a kerych take jak Ty wyciepli ze domowizny Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:25 Polska jest w UE, czy to znaczy że są jeszcze dla nich jakieś przeszkody? Najwyżej własne wygodnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:28 niy, to znaczy ize jeszcze w domach ze kerych wyciepywali Slonzokow miyszkajom te kere sie tego dopuszczali - godouech juz sam tela na tyn temat ize niywia eli mo syns sie powtorzac - powia krotko - sumiynie kozdy mo jedne i jedyn rozum, a kto ich niymo tyn je do mie np "gorolym" abo "faszystom" abo jeszcze jakim unkszym swintuchym. I coby niy bouo niydomowiyn - jo w tych okreslyniach starom sie niy generalizowac. ps tera przemys se wszyske swoje popisy na tym i inkszym forum Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:33 Ja sobie do zarzucenia wiele nie mam, ale wiedz, że jak ktoś mieszka gdzie indziej i ma na dodatek czelność innnych obrzucać określeniami wg. których określa kto jest skąd i do czego wobec tego ma prawo, to jest dla mnie bardzo dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:34 podkreslom ize piyrom sie na twoich wpisach na roztomaitych forach Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:38 Równie dobrze mogę napisać że (opierając się na wpisach na forach), że jesteś Niemcem a nie Ślązakiem, ale tego nie robię, bo każdy kto się nim czuje (chociażby przyjechał tu tydzień temu albo mieszkał w Niemczech) jest dla mnie Ślązakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:39 chyba som wto niy wierzysz co sam godosz - i to je chyba Twoj nojwiynkszy problym Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:43 A co jest nie w porządku w takim sposobie myślenia? Wytłumacz. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:50 Być Ślązakiem a czuć przynależność np do narodu śląskiego to dwie różne sprawy, więc nie wiem czemu zmieniasz temat. Wijesz się bo nie chcesz odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: nazistowska szkółka 20.09.04, 15:54 To jak ktoś tu mieszka od urodzenia i jego rprzodkowie od kilkunastu pokoleń i jednocześnie uważa że nie ma takiego narodu to nie jest ślązakiem ? hehehe ale logika ! Odpowiedz Link Zgłoś
laband laband 20.09.04, 15:54 Polska istnieje i Niymcy tysz a Slonsk niy jak bydzie Slonsk to wtedy Ci dom w poru rzeczach recht, ale do tego czasu niy! Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 15:57 To co Śląsk jest martwy czy jak? Jak rozumiem dla ciebie to nie będzie Śląsk dopóki nie będzie częścią Niemiec? hehe może twoje Trupie Główki to zrobią?:) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: laband 20.09.04, 15:59 jak widac nic es niy kapnou dali - kaj jo padou ize niy bydzie slonska dopuki niy bydzie on czynsciom Niymiec? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:02 To było przecież pytanie. To jak z tą śląskością osoby, której rodzina mieszka tu od wieków? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:07 Pytam jeszcze raz. Jeżeli ktoś mieszka na Śląsku od urodzenia i jego przodkowie mieszkają na Śląsku od kilku pokoleń i jednocześnie ten delikwent uważa, że nie ma takiego narodu jak naród śląski to czy to znaczy, że nie jest Ślązakiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: laband 20.09.04, 16:11 do mie osobiscie je to myjglich ale to niy moj przipadek - jo wiym ize we Slonsku jak w kozdym inkszym kraju mogom byc roztomaite narodowosci, ale czuja sie najprzod Slonzokym - a to co w naszyj slonskyj kulturze mo powionzania ze Polskom przez geszichta najnowszo stowo sie czyms zwyrodniaum - styknie ci tako odpowiedz? Kozd Slonzok, tysz tyn kery najprzod okreslo sie np Niymcym abo kims inkszym mo przedewszyskim szacunek do wszyskego co robim Slonsk tym czym bou przez wieki. Czamu mom godac sam ze szacunkym o tym co zuego Polska Slonskowi zrobioua, mogesz mi to wyklarowac? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: laband 20.09.04, 16:15 niy, jo odpowiedziou - i tera czekom na twoja odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:16 Ja jej nie widzę. Jest Ślązakiem czy nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:19 Widzę że ta rozmowa do niczego nie doprowadzi bo jesteś niekonsekwentny. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: laband 20.09.04, 16:21 a w kerym momyncie je zech niykonsekwyntny? ps czekom na moja odpowiedz na pytanie kerech Ci przedtym zadou Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:25 A dlaczego mam odpowiadać na pytanie o jakiś szacunek jak nie o tym mowa? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:24 A jesli chodzi o osobiste wrażenia to uważam że skoro niby nie jesteś Niemcem a Ślązakiem, a mimo wszystko na Śląsku nie mieszkasz, to dla mnie jesteś takim Ślązakiem "na niby", co to nim jest tylko jak ma podłączony komputer. Jakbyś naprawdę był, tym za kogo się wiarołomnie podajesz, to dawno byś tu już mieszkał. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: laband 20.09.04, 16:25 he,he, czyli Polok mo prawo miyszkac za granicom a Slonzok niy? ps niystac Cie na tamta odpowiedz??? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:29 Ma prawo ale taki co to nie mieszka na Śląsku (i chyba nawet się tu nie urodził), na pewnno nie będzie wmawiał rasistowsko innym czy są, czy nie są Ślązakami. Jak dla mnie to z Ciebie taki Ślązak jak z Eriki Steinbach "wypędzona". Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: laband 20.09.04, 16:31 wiysz, chyba niy byda cie z buyndu wyprowadzou ps przemys se ino przinajmiyj swoje wuasne wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:33 Polecam tobie to samo. Może DNA będziesz badał żeby stwierdzić czy ktoś jest ślązakiem czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:30 Chcesz mi zadawać pytania na temat o jakim nie piszemy, w dodatku nawet bez luźnego związku. W tym temacie się słabo czujesz czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: laband 20.09.04, 16:33 nawet byda Ci w stanie prziznac recht w tyj insynuacji jak Ci na tym zalezy, ale ciekawe czamu Cie na te pytanie niystac odpowiedziec(?) Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:34 Jakie pytanie? Przecież ono nie ma związku ze sprawą? Jak chcesz na ten tewmat gadać to załóz sobie inny wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: laband 20.09.04, 16:35 Zresztą odpowiedz juz znasz jesli czytasz to forum i nie jest to odpowiedz dla germanofila przyjemna. Odpowiedz Link Zgłoś
laband do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:36 wiysz mom mocka przijaciou kere chociosz niy som rodzone we Slonsku to uwazom ich za Slonzokow - Ty ale chobys bou od siedmiu pokolyn juz zasiedziauy we naszyj ziymi Slonzokym do mie jeszcze automatycznie niy bydziesz Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:37 I nawzajem. Nikt kto tu nie chce wrócić nim dla mnie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:38 wiysz, moj dom jeszcze tu we Glywicach stoi (a wiyncyj sie niy dowiysz, he,he!) Odpowiedz Link Zgłoś
laband ps 20.09.04, 16:39 a kond wiedzioues ize do Cia zaadresowouech ta wypowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:40 Tylko chyba już za tobą nie tęskni skoro nie wracasz. Pewnie się komuś w nim dobrze mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:41 "niy musi tynsknic, niyma tyj potzreby ajnfach" Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:42 A czy mnie coś więcej interesuje ? Biedny, staruszek zapiekły w swojej złości na Ślązaków co to wolą mówić po polsku niż po niemiecku :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:44 niestety, jak dla mnie na pewno :) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:45 we coukyj Twojyj "karierze" na forum GW niy udauo Ci sie nic jeszcze dobrze rozszyfrowac z natury Slonska i Slonzokow Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:55 Co za interesujacy zarzut. Na pewno nie ma czego rozszyfrowywać w naturze pseudoślązaków, którzy tutaj nie chcą mieszkać, tylko się całymi dniami frustrują nad komputerem :) Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 16:58 Pies mnie ciągnie na spacer więc na razie żegnam i dzięki za miłą rozmowę bez inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: do pseudoslonzoka 20.09.04, 17:02 Prymitywów wszędzie pełno, wystarczy im dać pretekst i od razu się ujawniają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: do pseudoslonzoka IP: *.proxy.aol.com 20.09.04, 21:26 Laband, kupa czasu z tym cepym ejs straciou. You by tela niy sciyrpiou - mie by jusz douwno mory wzony;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Psie Pole, tej bitwy nie bouo ! 20.09.04, 22:05 Laband, tyn czlowiek, jest jak tyn nick uot niego, uon wierzy w cos czego nigdy gdy nie bouo. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Psie Pole, tej bitwy nie bouo ! 21.09.04, 06:20 som sie dziwia ize miouech nadzieja mu do rozsondku przegodac Odpowiedz Link Zgłoś
ivo Re: stare i ciekawe o Toszku i okolicach 23.09.04, 12:28 i co tu w tym wadku starego i ciekawego?????? jakies bulgotanie jakies kretynskie wspominanie????? to lepiej bylo dawniej do toszeckiej gospody albo na jakas zabawe do Jarosza pojsc i tam se opowiadac napewno mielibyscie wiecej potem do opowiadania jak teraz wasze wypociny co do toszeckiej szkoly,szkoda ze nikt nie wspomni tych wszystkich nauczycieli tych wiejskich czteroklasowek. toszek dostawal juz do szkoly " gotowe dzieci" Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: stare i ciekawe o Toszku i okolicach 23.09.04, 19:23 no to mosz pole do popisu Odpowiedz Link Zgłoś