Gość: feaknet IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.09.04, 12:28 przez niemieckich debili. Znajdzcie sobie jakies niemieckie forum jak chcecie sobie pisac po niemiecku. To jest gliwickie (polskie)forum wiec piszcie po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olab1 Re: Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane pr 21.09.04, 12:47 Ciekawe, co też Ci odpiszą Panowie dwaj? Nie drażnij kotka, bo pokarze pazurki... A poważnie, to zgadzam się z tobą w całej rozciągłości. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane pr 21.09.04, 13:05 olab1 napisała: > Nie drażnij kotka, bo pokarze pazurki... za co kotek ma pokarać pazurki ? Odpowiedz Link Zgłoś
olab1 Re: Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane pr 21.09.04, 13:09 Zakrytykę oczywiście, za krytykę. To tzw. prawdziwe Hanysy, zwykle piszą gwara, ale byłam już mile zaskoczona czytając "najbardziej polską polszczyznę" w ich wydaniu. Czytam ich posty z duzym przymrużeniem oka. Innym też polecam. To nie są typowe głąby - tylko na takich czasem pozują. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane pr 21.09.04, 13:15 olab1 napisała: > Zakrytykę oczywiście, za krytykę. ale co kotkowi jego biedne pazurki zrobiły, że chce je karać Odpowiedz Link Zgłoś
olab1 Re: Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane pr 21.09.04, 13:17 Poddaję się! Pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane pr 21.09.04, 13:20 nie poddawaj się - popraw się :)))))) no dobra - już piszę o co chodzi ;) - w wątku o polszczyźnie błąd ortograficzny wyjątkowo rzuca się w oczy Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s ps 21.09.04, 13:22 pokaże - pokazać pokarze - pokarać mam nadzieję, że się nie pogniewałaś pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
olab1 Re: Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane pr 21.09.04, 13:22 Baaardzo przepraszam, będę się już pilnować. To był wypadek przy pracy. Pozdrawiam serdecznie! Ola Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 21.09.04, 13:36 wiem, wiem - zmierzła jestem - te spod znaku Panny tak mają ;) też się poprawię :))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Ogromna roznica w kulturze osobistej ???! 21.09.04, 13:08 Mysle, ze Forum jest otwarte do kazdego , to cos w rodzaju Hyde Parku. Nie wiem czy ty dorosles do tego, zeby na Forum pisac, jesli tego nie wiesz. Nie zapomnij , kto sie najwiecej do rozwoju Gliwic i Regionu przyczynil. Jesli nie chcesz czytac naszych watkow , to prosze nie czytaj, zaloz sobie watek i pisujcie ile sie da, my posiadamy ETYKIETE i nie bedziemy Was wyzywac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laband Re: Ogromna roznica w kulturze osobistej ???! IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.04, 13:46 Ballest dej pokoj przeca widzisz ize to juzas persona kero ino narzekac poradzi a sama nic pokozac niy umi. abp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Ogromna roznica w kulturze osobistej ???! IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.04, 17:33 Re: Ogromna roznica w kulturze osobistej ???! Nie ballest - twoja slepota . ale z tego co widze na forum 40+ szybko nauczono cie forumowej "ETYKIETY" blagales przez tydzien zeby cie odblokowali za twoje chamskie posty . I prosze , ballest nauczyl sie etykiety w 7 dni. Proste a podzialalo :-) Tak ballest i ty powoli dorastasz do forum. Wiec odrazu jako mesjasz forumowy przybyles na Gliwice aby nas etykiety uczyc. Moze jeszcze pojawi sie gregorek to zobaczymy typowa slaska etykiete. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Ogromna roznica w kulturze osobistej ???! 21.09.04, 19:39 a kere to wele raji Twoje wcielynie je tyn Gregorek? Odpowiedz Link Zgłoś
laband ola pod obserwacjom 21.09.04, 14:05 w tym wontku dowiedziouch sie ize jakos ola obcino se pazury do krwi - je to masochistka? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ola pod obserwacjom 21.09.04, 14:42 no już zostaw Olę - wystarczy że ja się dziś do niej przyczepiłam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: ola pod obserwacjom 21.09.04, 16:35 Ciekawe kto się do rozwoju Gliwic przyczynił. Uwaga jakaś nowa teoria ballesta. Ci twoi "inteligenci" Olu, czyli ballest i laband, to już różne bzdury tu pisali, które o nich świadczą wystarczająco. Np - że nazwa Gliwice nigdy nie istaniał przed 1945 roku i nazwę tę wymyślili lwowiacy (to ballest głosił) - że nie ma map sprzed 1945 gdzie by było napisane Gliwice po polsku. - Że pierwszą administrację na Ślasku zaprowadzili Niemcy (oczywiście oni nawet nie wiedzą co to jest "opole" ani "kasztelania" bo na spotkaniach HJ nic o tym nie było). - że Amerykanie nigdy nie wylądowali na Księżycu, tylko wszystko nagrali w studiu w Hollywood. i wiele innych idiotyzmów Naprawdę można się nieźle uśmiać jak się tych dwóch bęcwałów czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: ola pod obserwacjom 21.09.04, 17:34 Gynau, hierowski wszystko sztimuje co wymieniles, nie ma zadnych dowodow poslkiej administracji na Gornym Slasku przed 1923 rokiem a ta tez przejeli od Niemcow ! Odpowiedz Link Zgłoś
olab1 Re: ola pod obserwacjom 21.09.04, 17:40 Miło mi, że Laband mnie obserwuje! Ktoś to jednak czyta. Fakt, dziś dostałam już reprymendę, ale bardzo dobrze. Prawda, co nagle to po diable. Wiedziałam, że Ballest i Laband przeczytają - to w końcu ich bronię, choć z pewnością nie potrzeba im adwokata. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane pr IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.04, 17:37 Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane przez Autor: Gość: feaknet IP: *.dip0.t-ipconnect.de Data: 21.09.2004 12:28 -------------------------------------------------------------------------------- przez niemieckich debili. Znajdzcie sobie jakies niemieckie forum jak chcecie sobie pisac po niemiecku. To jest gliwickie (polskie)forum wiec piszcie po polsku. ballest ty gebelsie debilem jestes Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Szkoda ze forum o gliwicach jest opanowane pr 21.09.04, 18:00 Olu, tych tkzw. debili poznasz sama, jak zostaniesz u nas dluzej. Oni ale tez nie sa najgorsi, mozna sie przyzwyczaic, jak moja mama godoua: My juz gorszych widzieli, czytaj "czytali" ! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Gorolka, ale NASZA! 21.09.04, 18:02 A wiysz Ola, kto tu jest nasza SZEFOWA ? - Takou Gorolka, co z nami tukej keruje ! Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 10:04 Jasne, nigdy nie było żadnej polskiej administracji przed Niemcami (nawet do 1370 roku) bo tu była tylko dzicz i biegały mamuty. Oczywiscie mamuty też były germańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 10:34 Ballest bzdurnie pisze, ujawniając znowu swoją niewielką wiedzę,że nie było żadnej administracji Państwa Polskiego na Śląsku przed jak rozumiem 1920 rokiem ? A słyszałeś Ballest o organizacji grodowej, o „opolach”, o prawie książęcym ? Pewnie was na kursach o tym nie uczyli. A Toszek był jak wzmiankują źródła siedzibą KASZTELANA (pierwsi w kolejności mieli na imiona Jakub, Jaksa i Zwigor) a pierwsza wzmianka o kasztelanie w Toszku jest z 1222 roku. KASZTELAN to był funkcjonariusz sprawujący ADMINISTRACJĘ na danym terenie. Wg. Encyklopedii PWN Kasztelan to w Polsce XII-XIII wieku urzędnik książęcy lub królewski sprawujący władzę nad grodem i okręgiem, zwanym kasztelanią (podstawowa jednostka podziału administracyjnego). Więc jak - nie było administracji ??? Odpowiedz Link Zgłoś
olab1 Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 10:40 Mamuty! Świetne! Coraz bardziej podoba mi się to forum! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 11:27 "KASZTELAN to był funkcjonariusz sprawujący ADMINISTRACJĘ na danym terenie. Wg. Encyklopedii PWN Kasztelan to w Polsce XII-XIII wieku urzędnik książęcy lub królewski sprawujący władzę nad grodem i okręgiem, zwanym kasztelanią (podstawowa jednostka podziału administracyjnego). Więc jak - nie było administracji ???" Tu sie mylisz wlasnie w tym czasie tereny te przechodzily z rak do rak i nie bylo stalej polskiej administracji, po za tym wtedy toszek nawt polskiej nazwy nie mial. Ty sam w to nie wierzysz, ze Polacy jak tam na koniach przerajtowali to tam administracje zrobili. To nie jest ode mnie tylko od Edmunda Osmanczyka , ktory to w oficjalnej dyskusji potwierdzil. "Tak panowie, zgoda, - nie bylo przed 1923 rokiem polskiej administracji na Slasku, ale tam mieszkali Polacy" A o Bielsku: " Zgadzam sie, ze Bielsko to bylo niemieckie miasto, ale w morzu polskosci, w morzu polskosci prosze panstwa." Hierowski, czasami mysle, ze ty jestes zaslepiony, przeciez Polacy nawet wlasnych polskich miast zakladac nie potrafili a administracja w polskich miastach nawet nie funkcjonowala, jak mogla wiec funkcjonowac na obcych im terenach! Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 11:53 Jak to na obcych im terenach? Tak samo Śląsk jest obcy dla Polski jak Hesja jest obca dla Niemiec. Jeśli jest Kasztelan i jest Kasztelania i są po kolei kasztelanowie to co to jest? spotkanie na grillu? Gdzie ty się uczyłeś historii? Na spotkaniach NPD ? Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Polskie urzędy na Śląsku za Piastów 22.09.04, 12:12 Urzędy w monarchii piastowskiej (okres patrymonialny). Wyższych urzędników określano zwykle mianem komesów – rekrutowali się z rodzin możnowładczych , którzy monopolizowali prawo piastowania urzędów. Najwyżsi urzędnicy dworscy byli zarazem najwyższymi urzędnikami w zakresie administracji państwowej. Komes nadworny – najważniejszy dygnitarz w XI w. , zastępował panującego w różnych dziedzinach zarządu państwem oraz w sprawowaniu sądów. Szczególnej wagi nabrała jego funkcja dowodzenia wojskiem, dlatego przyjęła się dla niego nazwa wojewody. Cześnik – zarządzał piwnicami władcy, Stolnik – zajmował się stołem władcy, oraz łowczy i koniuszy. Na Śląsku zamiast wojewody na czoło wysunął się naczelnik dworu i zarządca dóbr książęcych – KOMORNIK WIELKI. Tu też powstał wysoki urząd marszałka – dawnego koniuszego. Zaczął on zdobywać uprawnienia w zarządzie dworem tam gdzie nie było urzędu komornika. Urząd kanclerza - drugie po wojewodzie stanowisko na dworze istnieje od XII w. Prowadził korespondencję władcy, a sprawując pieczę nad pieczęcią uwierzytelniał nią przedstawione monarsze dokumenty sporządzone – jeszcze w XII w. – przez zainteresowanych odbiorców. W miarę rozwoju i upowszechniania się dokumentów pisanych w XIII w. powstała kancelaria, która sama zaczęła przygotowywać dokumenty. Początkowo w kancelarii pracowali kapelani w XIII w. zastąpili ich fachowi notariusze, pracujący pod kierunkiem protonotariusza, późniejszego podkanclerza. Skarbnik – czuwał nad skarbem monarszym oraz archiwum w którym znajdowały się dokumenty panującego. Mincerze – zarządzali mennicami gdzie przechowywane były zapasy pieniędzy i kruszców, mieli uprawnienia w zakresie skarbowości. Ściągali oni dochody z regaliów, płynące w pieniądzu. Pod ich kontrolą odbywała się wymiana pieniędzy, posiadali jurysdykcję w tym zakresie. Ścigali i karali fałszerzy monet. Z czasem utracili te kompetencje i zajęli się wyłącznie wybijaniem monet. Rozwój hierarchii urzędniczej prowadził do tworzenia jako nowych urzędów stanowisk zastępców. Tak więc poza podkomorzym powstał urząd podczaszego, podstolego, podłowczego. Liczba urzędników w poszczególnych dzielnicach była różna. Były i inne urzędy występujące sporadycznie jak miecznika, kuchmistrza itp. URZĘDY LOKALNE: - namiestnicy prowincjonalni – wykształciły się w wyniku podziału na prowincje. - Komes grodowy – KASZTELAN – sprawował administrację, sądownictwo i dowództwo wojskowe w powierzonym mu okręgu grodowym. Ścigał daniny w naturze a także świadczenia od podległej grodowi ludności służebnej. Podlegali mu następujący urzędnicy: a. chorąży –sprawował rycerstwo i wiódł je do kasztelana, b. wojski – który zastępował kasztelana w sprawach wojskowych, c. sędzia grodowy d. włodarz – zajmował się sprawami gospodarczymi Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Polskie urzędy na Śląsku za Piastów 22.09.04, 13:18 Masz racje hierowski, na ziemiach slaskich byla polska administracja, ale w polsce ja niemcy dopiero wprowadzali. Opamietaj sie , nawet Bolek5 kiedys przyznal , ze nie bylo polskiej administracji przed 1923 rokiem, to wie kazdy, bo administracja jest kierowana centralnie a zaczyna sie od krola. W czasach Boleslawa Wysokiego, 1168—1201 juz Slask do Polski nie nalezal, wiec mozesz zapomniec , ze Krol Polski czytaj Krakow, bo krola wtedy chyba polska nie miala,- mial jakas administracje na Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Polskie urzędy na Śląsku za Piastów 22.09.04, 13:27 Jak rozumiem kasztelana wymyślili Niemcy jeśli administracje w Polsce Niemcy wprowadzili ? Śląsk należał do Polski formalnie (wg różnych źródeł) do okresu pomiędzy 1331 (pierwszy hołd na rzecz króla Czech) do 1370 roku (zrzeczenie sie króla Ludwia Andegaweńskiego), więc nie możesz pisać, że od czasow Bolesława wysokiego Ślask nie należał do Polski. Przypomnij sobie Państwo Henryków Śląskich i ich tytulaturę. To przeczy Twojej tezie. Jeśliby ją przyjąć, to większość dzisiejszych Niemiec do XIX wieku nie należała do Niemiec. Bo króla Niemcy nie miały od bardzo dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Polskie urzędy na Śląsku za Piastów 22.09.04, 13:46 niy, pojyncie kasztelu pochodzi wiyncyj ze zachodu Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Polskie urzędy na Śląsku za Piastów 22.09.04, 21:59 Witam! ballest napisała: > (...) nawet Bolek5 kiedys przyznal , ze nie bylo polskiej > administracji przed 1923 rokiem, Dobra Ballest. Dawaj link ;) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 13:45 hierowski niy przesadzej bo we Slonsku je zes ino w gosciach jak juz Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 13:43 hierowski napisał: > Ballest bzdurnie pisze, ujawniając znowu swoją niewielką wiedzę,że nie było > żadnej administracji Państwa Polskiego na Śląsku przed jak rozumiem 1920 > rokiem ? A słyszałeś Ballest o organizacji grodowej, o „opolach”, o > prawie > książęcym ? Pewnie was na kursach o tym nie uczyli. A Toszek był jak wzmiankują > > źródła siedzibą KASZTELANA (pierwsi w kolejności > mieli na imiona Jakub, Jaksa i Zwigor) a pierwsza wzmianka o kasztelanie w > Toszku jest z 1222 roku. > KASZTELAN to był funkcjonariusz sprawujący ADMINISTRACJĘ na danym terenie. > Wg. Encyklopedii PWN Kasztelan to w Polsce XII-XIII wieku urzędnik książęcy lub > > królewski sprawujący władzę nad grodem i okręgiem, zwanym kasztelanią > (podstawowa jednostka podziału administracyjnego). > Więc jak - nie było administracji ??? > hierowski - o punktow Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 14:08 Dzięki za merytoryczne odpowiedzi. Na was zawsze można liczyć. Jaka tam pogoda za Odrą? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 14:42 niy dziynkuj, to ino bouo za te przepiykne "bzdurnie" Odpowiedz Link Zgłoś
tigletpilesar Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 15:06 Wisz Laband, jak czytom Twoje wpisy to mi sie robi jakos niedobrze. Chyba se zaroz cheftna. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gorolka, ale NASZA! 22.09.04, 19:14 Laband pisze na temyat a te co se cheftnom, NIGDY! Odpowiedz Link Zgłoś
hierowski Re: Gorolka, ale NASZA! 23.09.04, 12:32 Ballest czekamy cały czas na link na temat wypowiedzi bolka5. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Gorolka, ale NASZA! 23.09.04, 12:58 Rano jeszcze byl, nawet bolek5 na niego odpisou, teraz go ktos wykasowal! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Tu jest. 23.09.04, 13:03 • Re: miynta z boczkym ballest 22.09.2004 22:48 odpowiedz na list odpowiedz cytując Bolek, wiem, ze mi racje przyznales, ale ja szukal nie bede, szukaj sam. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=9393851&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: Tu jest. 23.09.04, 13:39 bolek napisął coś takiego: Balleściku złotousty, przyznam Ci się, że szukałem, ale za Chiny nie umiem znaleźć ;) O ile pamiętam naszą rozmowę - identyfikowałeś pojęcie administracji ze zjawiskiem biurokracji, które w nowożytnej Europie narodziło się ok. XVIII w. Był to czas, gdy jeszcze uważałem Cię za rzadki okaz Niemca gotowego do dialogu z Polakami, więc odpowiedziałem Ci oględnie, że jeżeli tak definiować to pojęcie, to rzeczywiście nie było polskiej administracji/biurokracji na Śląsku (bo i skąd taka w XVIII i XIX w.?). Pamiętaj jednak, że jeżeli przyjmiesz taką definicję administracji, to w XI w. nie było jej również na ziemiach Cesarstwa, ponieważ co do istoty charakter administrowania w ówczesnych Niemczech i ówczesnej Polsce się niczym nie różnił. czyli że jeśli na Śląsku nie było polskiej administracji to nie było też administracji na terenie Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
psie.pole Re: Tu jest. 23.09.04, 13:40 a hierowski napisał o polskiej administracji i wymienił urzędy: URZĘDY LOKALNE: - namiestnicy prowincjonalni – wykształciły się w wyniku podziału na prowincje. - Komes grodowy – KASZTELAN – sprawował administrację, sądownictwo i dowództwo wojskowe w powierzonym mu okręgu grodowym. Ścigał daniny w naturze a także świadczenia od podległej grodowi ludności służebnej. Podlegali mu następujący urzędnicy: a. chorąży –sprawował rycerstwo i wiódł je do kasztelana, b. wojski – który zastępował kasztelana w sprawach wojskowych, c. sędzia grodowy d. włodarz – zajmował się sprawami gospodarczymi Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Tu jest. 23.09.04, 22:24 Jou juz tysz napomknou, ze toszek wtedy nawet polskiego brzmienia nie miou, a jak tam jakis krol administracja zalozyc miou, jak sie z Czechami tam i nazod przeganiali. Jak tam boua administracja to czeskou, w co ale tysz nie wierzam, przed 14 wiekiem nie bouo zodny administracji na Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś