Dodaj do ulubionych

Cmentarze zydowskie

28.04.02, 22:08
Bylem zaskoczony, ze Gliwice nie maja srodkow, zeby ta kaplice przedpogrzebowa
na Lipowej wyremontowqac, bylem w srodku jest wspaniala, ale jak w najblizszym
czasie nic sie nie zmieni to nasz " Andrzejek " ( czlowiek co sie opiekuje
obydwoma cmentarzami) musi sie poddac.
Cenie go , bo sie naprawde stara.
Oczywiscie nie rozumiem tez swiata zydowskiego , ze oni nie przeznaczyli na to
srodkow.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pieron Re: Cmentarze zydowskie IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.02, 22:25
      szukouch tysz w i-necucosik o tych fridhofach, ale nic niy idzie znosc. A mozno
      ktos cos znod ?
    • Gość: Nu! Re: Cmentarze zydowskie IP: *.polsl.gliwice.pl / *.bmj.net.pl 29.04.02, 05:34
      Gliwicka gmina żydowska liczy chyba kilka/kilkanascie osób i są to w większości, jak przypuszczam, schorowani emeryci. I w grę wchodzą 2 cmentarze - drugi jest przy dworcu i też z pewnościa wymaga konserwacji. Ktoś pewnie zna szczegóły tej sprawy, bo ciągnie się ona latami i czytałem wielokrotnie na łamach różnych gazet lamenty, protesty, wyjasnienia i petycje dotyczące w szczególnosci owego domu pogrzebowego. Piszesz o remoncie, a moim zdaniem rzeczą podstawową byłoby załatanie wielkich dziur w dachu, które to dziury powiększaja sie z roku na rok. Jak długo w tak dużym budynku może się lać woda do środka bez większych konsekwencji? Leje się od lat około dziesięciu na pewno. Można oczekiwać zakończenia takiego, że dnia pewnego dach sie zawali, stropy runą i zostanie tylko urocza ruina. No i wtedy pieniądze się znajdą, UM wyda z 1 mln złotych i z wielka pompą otworzą "wspaniale zachowany zabytek kultury żydowskiej", powręczają sobie medale, zaproszą ambasadora Izraela itd. Tak jak to miało miejsce z doprowadzonym do kompletnego zgnicia drewnianym kościółkiem z cmentarza Centralnego, a potem zrekonstruowanym od zera (jego kopia stoi teraz na terenie dawnego cmentarza starokozielskiego.)

>Oczywiscie nie rozumiem tez swiata zydowskiego , ze oni nie przeznaczyli na to srodkow.

Oczywiście, że nie należy oczekiwac jakichkolwiek pieniędzy z tej strony. A niby dlaczego???? Zabytków pożydowskich na terenie Śląska, Polski, Europy Wschodniej, Europy jako takiej, Rosji i krajów poradzieckich jest zapewne setki tysięcy. Izrael pewnie ma jakąś politykę "kulturalną" tym temacie, warto było by sie dowiadziec jaką dokładnie, ale z pewnością finansowanie odbudowy czy konserwacji takiej ilości obiektów leżacych w dodatku poza granicami ich państwa nie jest po prostu możliwe. Jeżeli danym obiektem nie zaopiekują się ci, na których terenie takim obiekt się znajduje - ulega on zniszczeniu.
      Zapewne jest tak, że "włodarze" Gliwic wyparli ze świadomości fakt, że takie obiekty jak owe dwa cmentarze żydowskie i budowle im towarzyszące należą do najcenniejszej część spóścizny kulturalnej, jaką posiadają w tym mieście. Cenniejsza niż jakieś tam dziwietnastowieczne kamienice, tak skwapliwie podświetlane ze wszytkich stron. I cenniejsze niż taki (śmieszny przez swą nieporzystawalność do miejsca i czasu) pomniczek Marszałka, równiez podświetlany ładnie. Nie będe wymieniał nawet kamyczka fallicznego po tytułem "powrót do macicy."
      O cmentarzach tych szukałem jakiś informacji na stronie UM, lecz nie znalazłem nic. Może źle szukałem?
      • Gość: Andrzej Re: Cmentarze zydowskie IP: *.junisoftex.pl / *.milnet.silesianet.pl 30.04.02, 08:42
        Radzę poszukać w opracowaniu dr JACKA SZMIDTA pt. „Cmentarze gliwickie”
        zamieszczonego w III t. „Rocznika Muzeum w Gliwicach”.
        • nuzwykrzyknikiem Re: Cmentarze zydowskie 02.05.02, 20:43
          Mam ten artykuł przed sobą. Rzeczywiście ciekawy, chociaż pobieżny nieco i mocno nieaktualny. Został bowiem napisany w 1987 roku a od tego czasu to hoho...
          Numer tego rocznika zawiera inne ciekawe materiały, takie jak:
          "Dzieje drewnianego kościoła z Zębowic", Z. Jedynaka
          "Inskrypcje ziemi gliwickiej", B. Szczecha
          a także "Źródła kartograficzne do dziejów miast i wsi ziemi gliwickiej z lat 1810 - 1907", R. Banducha i P. Greinera
          i inne
          • Gość: Ballest Re: Cmentarze zydowskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.10.02, 13:59
            ?
        • Gość: Nu! Re: Cmentarze zydowskie IP: *.bmj.net.pl 05.10.02, 19:45
          Ballest - ty się zlituj czlowieku i odpuśc. Na ten temat bylo juz chyba
          petyliard postów na roznych forach gazeta.pl. Zobacz np. na Aktualnościach.
          albo gdzie indziej.
          Albo sprobuj wyszukiwarką poszukać... Życia Ci nie starczy, żeby to wszystko
          przeczytać.
    • Gość: mrW Re: Cmentarze zydowskie IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 05.10.02, 01:58
      ballest napisał(a):

> Bylem zaskoczony, ze Gliwice nie maja srodkow, zeby ta kaplice
      przedpogrzebowa
      > na Lipowej wyremontowqac, bylem w srodku jest wspaniala, ale jak w
      najblizszym
      > czasie nic sie nie zmieni to nasz " Andrzejek " ( czlowiek co sie opiekuje
      > obydwoma cmentarzami) musi sie poddac.
      > Cenie go , bo sie naprawde stara.
      > Oczywiscie nie rozumiem tez swiata zydowskiego , ze oni nie przeznaczyli na
      to
      > srodkow.

-w tej kwesti jestes cienias!, winc po co podjudzasz!
      -czy, ty wogole wisz cos o narodzie zydowskim?, nie sadza?, poczytej, to
      pogadamy?
      • Gość: Ballest Re: Cmentarze zydowskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.02, 09:32
        Gość portalu: mrW napisał(a):

>
        > -w tej kwesti jestes cienias!, winc po co podjudzasz!
        > -czy, ty wogole wisz cos o narodzie zydowskim?, nie sadza?, poczytej, to
        > pogadamy?

To pogadamy, chcialbym uslyszec Twoja wersja, dlaczego ludzie nienawidza zydow,
        mysle, ze tego w wyszukiwarce nie znajdziesz, czekam, a ja Tobie napisze co ja
        na ten temat wyczytalem.Nie pisz mi , gdzie byly pogrom itp. napisz dlaczego
        ich juz w sredniowieczu i pozniej nienawidzono i nic wiecej.
        • Gość: Nu! Re: Cmentarze zydowskie IP: *.bmj.net.pl 05.10.02, 19:47
          Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Gość portalu: mrW napisał(a):
          >
          > >
          > > -w tej kwesti jestes cienias!, winc po co podjudzasz!
          > > -czy, ty wogole wisz cos o narodzie zydowskim?, nie sadza?, poczytej, to
          > > pogadamy?
          >
          > To pogadamy, chcialbym uslyszec Twoja wersja, dlaczego ludzie nienawidza
          zydow,
          >
          > mysle, ze tego w wyszukiwarce nie znajdziesz, czekam, a ja Tobie napisze co
          ja
          > na ten temat wyczytalem.Nie pisz mi , gdzie byly pogrom itp. napisz dlaczego
          > ich juz w sredniowieczu i pozniej nienawidzono i nic wiecej.

Ballest - ty się zlituj czlowieku i odpuśc. Na ten temat bylo juz chyba
          petyliard postów na roznych forach gazeta.pl. Zobacz np. na Aktualnościach.
          albo gdzie indziej.
          Albo sprobuj wyszukiwarką poszukać... Życia Ci nie starczy, żeby to wszystko
          przeczytać.

(sorka - post ten sam wyżej wkleiłem)
          • Gość: ballest Re: Cmentarze zydowskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.02, 20:06
            Nu, tym mnie nie zadowoliles, to jest naprawde tylko pare punktow, ktore
            wlasciwie ja wymyslilem , bo na te tematy czytalem, tego co ja napisze nie
            wyczytasz na wyszukiwarce, ( chyba, ze wyszukasz moje wpisy na ten temat) ale
            to on chcial na ten temat dyskutowac, nie ja !!! Na tematy historyczne jestem
            zawsze otwarty.
            Ja zawsze poznam, kto ma naprawde wiadomosci, albo kto sie tylko za "Google "
            maskuje !!!
            • Gość: Nu! Re: Cmentarze zydowskie IP: *.bmj.net.pl 05.10.02, 20:14
              No... OK, ja nie protestuje. Ale istnieje realne zagrozenie, ze ten watek
              rozrosnie sie do kiludziesieciu lub wiecej wpisow, z ktorych wiekszosc bedzie
              belkotem...

(sam napisalem kilkadziesiat postow na ten temat, i slabo mi sie robi, jak
              mialbym znowu to samo pisac w kolko...)
              • Gość: Ballest Re: Cmentarze zydowskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.02, 21:16
                Czekam, na mrw !!!?
                • Gość: kidd Re: Cmentarze zydowskie IP: *.cvx1-a.cam.dial.ntli.net 05.10.02, 23:34
                  Drogi Ballest; wiem, ze czekasz na mrw, czy jest inna randka w Twojej opcji ?
                  Zaczynamy w koncu XXI Wiek?. O Kaplicy nie wiedzialem za duzo, mimo tego , ze
                  mieszkalem doslownie o rzut kamieniem. Jako dzieciom mowiono nam "przez plot
                  nie przechodz bo tam jest zle, cos ci sie stanie".Byl wsrod nas strach,
                  mimo,ze jednoczesnie "Lipowy" nic na nas nie robil. O tym cmentarzu w ogole sie
                  nie mowilo, istnial poza nasza(moja) swiadomoscia.Nigdy nie bylem w tym "Domu
                  Pogrzebowym", wiem z Internetu, ze jest regularnie odwiedzany przez wycieczki z
                  Izraela na kierunku Krakow-Warszawa.Ktos moglby jakis tam dach naprawic.Ktos
                  moglby skladke zrobic.Jedziemy tyle tysiecy kilometrow bo wszystko jest takie
                  dla nas wazne. -kidd-
                  • jojo1000 Re: Cmentarze zydowskie 06.10.02, 22:26
                    ee a czytaliscie ta ksiazke o cmentarzach i synagodze w gliwicach to bylo pare
                    lat temu..chyba szyndlera i jakis licealistow...szymborskiej ale nie jestem
                    pewnien
                    jojo
        • Gość: mrW Re: Cmentarze zydowskie IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.10.02, 03:06

> Gość portalu: mrW napisał(a):
          >
          > >
          > > -w tej kwesti jestes cienias!, winc po co podjudzasz!
          > > -czy, ty wogole wisz cos o narodzie zydowskim?, nie sadza?, poczytej, to
          > > pogadamy?
          >
          > To pogadamy, chcialbym uslyszec Twoja wersja, dlaczego ludzie nienawidza
          zydow,
          >
          > mysle, ze tego w wyszukiwarce nie znajdziesz, czekam, a ja Tobie napisze co
          ja
          > na ten temat wyczytalem.Nie pisz mi , gdzie byly pogrom itp. napisz dlaczego
          > ich juz w sredniowieczu i pozniej nienawidzono i nic wiecej.

-musza ci cos pedziec!, ty wosze argumynty znojdujecie w i-necie, jo ni!, to
          po pirwsze
          -po drugie, ni byda ciepol haslami z srydniowicza (noszego), bo Zydzi istnialy
          na dlugo przyd nomi
          -po trzycie; sprobuj som wyciagnac wnioski dlaczygo Zydzi sa malo lubiani?,
          jestys intylygentny, winc ni potrzebujesz potwierdzyn z zewnatrz, jak bydziesz
          miol kiedys lokazja to se z nimi pogodej?
          -ich wiara ni rozni si praktycznie lod naszej, loni jada na storym
          tystamencie, maja ty same przykazania i co najlepsze, trzymaja si ich!
          -musisz zrozumic jedno, ni kozdy Zyd je toki som w swoich przykonaniach; mozno
          ich podzielic na trzy grupy;
          -a. lortodoksyjni, trzymajacy zasady prawdziwych podstow w zyciu i w pracy i
          wiarze (rodzina zowsze na pierwszym miejscu)
          -b. wierzacych, wtapiajacych si w tlum ludzi z ktorymi zyja, (zasada pracy i
          rodziny taka soma)
          -c. wiedza, zy pochodzenie maja zydowskie i nie ukrywaja tygo, lecz ni
          praktykuja wiary (wielu zmienia ja na rzycz swoich partnerow lub partnerek),
          staraja si zyc jak kozdy, bardzo inteligentni, wyksztalceni, prawdo mowni,
          zawsze mozno na nich liczyc

-Zyd posiado niezwykly dar, co winkszosc im zazdrosci!, tyn dar to niesamowito
          pomyslowosc w kozdych warunkach, utrzymanie rodziny z niczego to je wilki
          dar!, pracowitosc tygo narodu ni jednego szokuje!
          -wyruzniaja si nie tylko pracowitoscia, ale i opanowaniem, mondroscia,
          oszczednoscia i na koncu wysoka kultura!
          -proponuje ci nie czytac bzdurnych Web-pages na tyn temat, tylko sprobowac
          wtopic sie w ich zycie i zasady, a zrozumiesz o czym tu napisalem
          -tych ludzi nalezy poznac i podac im rynke, i lod nich si uczyc!, a ni tylko
          broc i pluc! - loni to potynga!
    • Gość: PRAWDZIWY POLAK Re: Cmentarze zydowskie IP: *.bmj.net.pl 07.10.02, 11:21
      żydów obchodzi tylko forsa którą można wyciągnąć od narodów które im pomagały
      w okresie okupacji
      • Gość: ballest Re: Cmentarze zydowskie IP: 2.3.STABLE* / 10.145.112.* 07.10.02, 12:42
        Wpierw ,chce zaznaczyc, ze Zydzi to dzisiaj juz nie narod, tylko wyznanie !!!

Ja uwazam, ze to wlasnie autochtoni zrobili z Zydow tym czym dzisiaj sa.
        Dlaczego Israel opuscili do dzisiaj nie wiadomo, obojetnie jakie zrodla sie
        czyta, to wiarygodnych nie zaswiadczysz, ale o to mi nie chodzi.
        Dlaczego byli tacy znienawidzeni, ze ich 1290 roku z Anglii, w 1306 roku z
        Francji, a 1492 z Hiszpani wygnano!!! ?
        Uwazam, ze to ma cos z czystoscia i kultura tego narodu wspolnego, wtedy to
        wybuchly w Europie epidemie Dzumy , i czarnej Ospy.!! a kto przezyl, Zydzi, a
        dlaczego, bo ich higiena osobista duzo wieksza byla, jak tubylcow.
        Oczywiscie to pociagnelo nienawisc pozostalych , bo sie pytali dlaczego nasi
        prawie wszyscy wymarli a Zydzi przezyli.
        Ta nienawisc do nich jeszcze bardziej wzmocnila ich wiezi, zreszta w innych
        diasporach to zjawisko tez obserwowac mozna.
        Co zrobila Europa (co najmniej jej czesc) zabronila im wykonywac jakiekolwiek
        rzemioslo.
        Co zrobili Zydzi??? -
        • Gość: jojo1000 Re: Cmentarze zydowskie IP: *.uc.nombres.ttd.es 07.10.02, 20:44
          hejo
          ludzie o czym wy piszecie!?!?
          a ty prawdziwy polak..no bez komentarzy chyba ze nie zrozumialem zartu...
          a co dotego ze zydzi to wyznanie..no nie wiem jestm zydem i uwazam sie za
          czlonka narodu zydowskiego a religiny nie jestem..wiec..
          a co do forsy..oj to moze jeszcze cos o masonerii i cyklisatach!??!?!
          jojo
          • Gość: mrW Re: Cmentarze zydowskie IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.10.02, 21:02
            -Jojo?, gowa do gory!
            • Gość: jojo Re: Cmentarze zydowskie IP: *.uc.nombres.ttd.es 09.10.02, 22:59
              dzieki ale czasem jest trudno..swoja droga wiecie ze kilka tygodni temu byl
              nowy rok!?!?
              usciski
              jojo
          • Gość: Ballest Re: Cmentarze zydowskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.10.02, 21:06
            W Niemczech Juden(Zydzi), takiego narodu nie ma, to jest naprawde tylko
            wyznanie.
            Zreszta zauwaz, ze masz Zydow chinskich , etiopskich, arabskich itd.
            Obywatele Izraela to tez nie wszyscy Zydzi, bo Palestynczycy sa tez Obywatelami
            Izraela.
            • Gość: mrW Re: Cmentarze zydowskie IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 10.10.02, 00:46

> W Niemczech Juden(Zydzi), takiego narodu nie ma, to jest naprawde tylko
              > wyznanie.
              > Zreszta zauwaz, ze masz Zydow chinskich , etiopskich, arabskich itd.
              > Obywatele Izraela to tez nie wszyscy Zydzi, bo Palestynczycy sa tez
              Obywatelami
              >
              > Izraela.

-po twojemu
              -w Niemczech Salizen(Slazokow), takiego narodu nie ma, to jest naprawde tylko
              wyzwanie
              -zreszta zaowaz, ze masz Slazakow prawdziwych, Slazakow polskich, niemieckich,
              zydowskich, czeskich , czsem tyz kolorowych i innych
              -obywatele Polski to nie tylko Slazacy, bo Polacy sa tez obywatelami

-Slazok.
        • Gość: mrW Re: Cmentarze zydowskie IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 07.10.02, 20:59
          -tak czekales na moja odpowiedz..., i co powtarzasz?
          • Gość: jojo Re: Cmentarze zydowskie IP: *.uc.nombres.ttd.es 09.10.02, 23:00
            co do narodu to bardziej (dla mnie) skomplikowana sprawa...co do zydow
            etjopskich i jakich kolwiek innych to czy nie jestesmy narodem..moze w takim
            innym szerszym tego slowa znaczeniu..no nie wiem jak bym sie upieral przy
            narodzie..
            jojo
            • Gość: ballest Re: Cmentarze zydowskie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.10.02, 23:20
              To jest taka wiara jak katolicka, czy islam, przeciez w Israelu zyja ludzie
              roznych wyznan.Zydzi maja ale tylko jedne wyznanie, ale ich narodowosc moze byc
              rozna.
              • Gość: mrW Re: Cmentarze zydowskie IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 10.10.02, 00:49
                Gość portalu: ballest napisał(a):

> To jest taka wiara jak katolicka, czy islam, przeciez w Israelu zyja ludzie
                > roznych wyznan.Zydzi maja ale tylko jedne wyznanie, ale ich narodowosc moze
                byc
                >
                > rozna.

-tak jak slaska lub polska lub inksza
                • Gość: jojo Re: Cmentarze zydowskie IP: *.uc.nombres.ttd.es 11.10.02, 16:57
                  co do narodowosci to ja jestm zydem z polski i to jakos dziala..no owsze ciezko
                  jest wytlumaczyc zydom z izraela ze mozna mieszkac na cmentarzu..jakim jest
                  polska ale..mozna
                  shabbat shalom dla wszyskich
                  • Gość: mrW Re: zydowski swiat IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 12.10.02, 22:41
                    -musisz przetlumaczyc lostatnie zdanie, bo wiekszosc ni wi co chcysz im
                    przekazac - jo wim
                    -pozdr
                    -pyrsk
                    • Gość: ballest Re:jou sie zaroz uobalam!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.10.02, 23:18
                      Mrw, co uon ci mou przetlumaczyc,to pozdrowienie, abo masz na mysli ta piesn uo
                      tym samym tytule.????
                      Jojo przetlumacz mu to????
                      • Gość: mrW Re: uobal si !!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.10.02, 01:06
                        -facet przeczytaj dokladnie co napisalem?- do Jojo, a potem sie zastanow?, co
                        mialem na mysli?
                        -slowo - "wiekszosc" nie odnosi sie do ciebie - chyba jest to przy twojej
                        inteligecji oczywiste, wiec wejs pod uwage, ze nie tylko ty i ja i jojo tu
                        pisza ale i inni czytaja
                        -i przestan mieszac!!!
                        • Gość: ballest Re: uobal si !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.10.02, 22:03
                          In Gleiwitz hat man vor der Brandlegung an der Synagoge des Nachts zunächst
                          fürsorglich das Kupferdach entfernt, dann das Gebälk mit Benzin begossen und in
                          den frühen Morgenstunden des Donnerstags den Brand gelegt. SS, SA und Hitler-
                          Jugend waren zur Stelle. Polizei aber befand sich nur in den entfernteren
                          Straßen, um das Publikum fernzuhalten. In Gleiwitz wurde die Feuerwehr noch vor
                          der Brandlegung eingesetzt, da sich die Synagoge zwischen verschiedenen
                          Gebäuden befindet, die leicht vom Brand erfaßt werden konnten, so daß
                          Vorbeugungsmaßnahmen getroffen werden mußten. Der Brand dauerte zwei Tage.

Die Verhafteten, etwa 356 Personen, wurden am Sonnabend in Kraftwagen der
                          Polizei und der SS nach Oppeln abtransportiert, um ins Konzentrationslager
                          geschafft zu werden.

Einige wohlhabende Familien in Gleiwitz sind von Plünderungen A 40 verschont
                          geblieben, weil sie Geld an die NSDAP gaben. Sie mußten sich nur verpflichten,
                          in den nächsten Tagen aus Gleiwitz zu verschwinden. Die Vermittlung hat ein
                          Nazipolizeioffizier übernommen, der zu diesen wohlhabenden jüdischen Kreisen
                          Beziehungen hatte. Man spricht von 50 000 RMk., die auf diese Weise in den
                          Besitz des SA-Sturms Gleiwitz bzw. in die Hände der Führung kamen.

Während der antijüdischen Aktion waren vier Todesopfer zu verzeichnen, darunter
                          der Baumeister Ritter, dessen Urne der Frau zugestellt wurde. Die Frau mußte
                          dafür noch einen größeren Betrag entrichten. In Peiskretscham bei Gleiwitz
                          weigerte sich ein schwerkriegsverletz-ter Jude, der sein Unternehmen seit 25
                          Jahren führt, die Schlüssel seines Unternehmens an die SA auszuhändigen. Er sei
                          Kriegsverletzter und habe außerdem zwei Brüder im Felde verloren. Diese
                          Entschuldigung galt nichts, man bemächtigte sich der Schlüssel mit Gewalt und
                          vernichtete alle Maschinen und Werkzeuge in der Werkstatt und nachträglich auch
                          noch die Wohnung.

In Tost bei Gleiwitz wurde eine jüdische Hausbesitzerin gezwungen, einem Nazi
                          ihr Haus für 3800 RMk. zu verkaufen. Es ist etwa 10000 RMk. wert. Die Frau hat
                          Tost verlassen. Sie war die letzte jüdische Einwohnerin. Der Mann ist vorher
                          ins Konzentrationslager abgeführt worden.

In Oppeln hat sich an den antijüdischen Aktionen besonders die Polizei sehr
                          aktiv beteiligt. Sie hat in Gemeinschaft mit der SS und SA die Geschäfte
                          erbrochen und geplündert.

In Ratibor, Groß-Strehlitz, Kreuzburg und Guttentag verlief die Aktion genau so
                          wie in Hindenburg und Beuthen. Bereits am Mittwoch Abend waren SS, SA und
                          Hitler-Jugend unterrichtet, was sich die folgende Nacht abspielen werde und
                          dann setzten am Donnerstag, Freitag und Sonnabend die Zerstörungen ein, die,
                          wie man bei den Nazis sagt, planmäßig durchgeführt wurden
                          • Gość: ballest Wystarczy nanyseczku, albo ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.08.03, 10:45
                            A pokaz mi Twoje watki?

pyrsk
                            ballest
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka