Dodaj do ulubionych

inteligencja

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 15:47
Kochani !!!
przestańmy łapać się za słówka
przestańmy wymyślać które tematy są inteligentne, a które nie
- dobrze jeśli można się od innych dowiedzieć czegoś o historii i
współczesności miasta, ale równie przydatne są praktyczne uwagi o gliwickich
lokalach
- dobrze jeśli są wątki wspominkowe, gdzie mogą się spotkać dawni mieszkańcy
Gliwic z obecnymi
- dobrze jeśli odnajdują się ludzie, którym nie jest obojętne ich miasto

pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • Gość: meg P.S. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 15:48
      najpierw wymyśliłam tytuł jako odpowiedź dla Ballesta, a wyszedł mi z tego
      manifest
      • Gość: Ballest Re: P.S. IP: 62.67.12.* 02.06.01, 16:24
        Bardzo int.tytul ktos inny go nie mogl wymyslec.
        Lapac za slowka, ja z tym nie zaczalem.
        Kto wie jaka jest najlepsza szkola srednia w gliwicach mam na mysli licea i
        technikum.
        • Gość: meg Re: P.S. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 17:13
          w naszym stronach, w moich czasach krążyła sława Liceum Rymera
          • Gość: piotlik Re: P.S. IP: *.warsnet.trzepak.pl 02.06.01, 18:10
            Haha ! Tak sie składa, ze jestem absolwentem "RYMERA", czyli popularnej "5".
            • Gość: Ballest Re: P.S. IP: 62.67.0.* 02.06.01, 22:06
              Piotlik "5" tego sie spodziewalem.
              Te prowakacje , naturalnie nie sa wrodzone sa nauczone , BRAWO, bede jeszcze
              jego najlepszym kolega.
              Co sadzicie o Tech. Lacznosci?
              ,
              • Gość: Pontifex Re: P.S. IP: *.warsnet.trzepak.pl 03.06.01, 11:51
                Jestem absolwentem Lacznosci,ale nie na wiele przydal mi sie ten kierunek w
                mojej dalszej edukacji.Obecnie buduje sie okazaly basen przy Lacznosci,ktorego
                fundamenty straszyly przez ok.20lat.Co do samej szkoly -lipa,przynajmniej tak
                bylo jak tam uczeszczalem.Meg popieram manifest -pozdro P.
        • Gość: antyball Re: P.S. IP: *.necik.pl 04.06.01, 20:38
          Gość portalu: Ballest napisał(a):
          > Kto wie jaka jest najlepsza szkola srednia w gliwicach mam na mysli licea i
          > technikum.

ballest,
          a propos lapania za slówka, to zakladam ze sie przejezyczyleś(lub przeliterowaleś)
          piszac o liceach i technikum w gliwicach.
          w gliwicach jest wiecej niz jedno technikum i powinienes o tym wiedziec.
          mam nadzieje, ze wiesz
          pozdro
    • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 03.06.01, 12:46
      Jaka jest kondycja współczesnej polskiej inteligencji?
      Czy w ogóle można o "takowej" mówić? Czy dochowuje
      tradycji dobrej polskiej przedwojennej inteligencji?
      Co z jej etosem? Czy ma jakies zadania do wypełnienia?
      Mnożą się tylko pytania.
      Inteligencja zamienia się w klasę średnią, która
      zajeta jest tylko "robieniem" pieniedzy. Ale PECUNIA
      NON OLET !!!
      • Gość: meg Re: inteligencja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.01, 14:14
        Gość portalu: piotlik napisał(a):

> Jaka jest kondycja współczesnej polskiej inteligencji?
        > Czy w ogóle można o "takowej" mówić? Czy dochowuje
        > tradycji dobrej polskiej przedwojennej inteligencji?
        > Co z jej etosem? Czy ma jakies zadania do wypełnienia?
        > Mnożą się tylko pytania.
        > Inteligencja zamienia się w klasę średnią, która
        > zajeta jest tylko "robieniem" pieniedzy. Ale PECUNIA
        > NON OLET !!!

Ta część inteligencji, która czuje związek z tymi dawnymi wzorcami, udała się na
        emigrację wewnętrzną, ta część która ma przede wszystkim wykształcenie, a nie
        kulturę - usiłuje robić "szmal"
        Smutne jest to, że przedwojenne klasy niższe starały się dorównać, a przynajmniej
        naśladować przykład z wyższych sfer, młodzież - starszych, a teraz wszyszcy
        równamy w dół
        Kiedy chodziłam do liceum, żaden z kolegów nie opowiedział nam świńskiego
        dowcipu, bo żadna z nas by na to nie pozwoliła, a teraz dziewczyny klną na ulicy
        nie gorzej od chłopaków

• Gość: kazek Re: inteligencja IP: *.necik.pl 04.06.01, 20:44
          meg i piotlik, twierdze ze macie racje
          obecnie wyksztalcenie jest jedynie narzedziem do zdobywania pieniedzy, ale nie
          powinnismy potepiac poszczególnych jednostek. pogon za pieniadzem stala sie
          zjawiskiem spolecznym i jest uwarunkowana sytuacja wynikajaca z postepu oraz
          ciagle rosnacego tempa zycia. nie mamy na to wpływu i trzeba sie z tym
          pogodzic.
          • Gość: meg Re: inteligencja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.01, 21:09
            Gość portalu: kazek napisał(a):

> obecnie wyksztalcenie jest jedynie narzedziem do zdobywania pieniedzy, ale nie
            > powinnismy potepiac poszczególnych jednostek. pogon za pieniadzem stala sie
            > zjawiskiem spolecznym i jest uwarunkowana sytuacja wynikajaca z postepu oraz
            > ciagle rosnacego tempa zycia. nie mamy na to wpływu i trzeba sie z tym
            > pogodzic.

Ale czy musimy się godzić bezwarunkowo, kosztem czasu dla ro dziny, przyjaciół,
            wreszcie dla siebie?
            Czy zgoda na otaczające nas chamstwo nie jest poddaniem się?
            • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 05.06.01, 02:10
              Etos polskiej inteligencji upada. Zarabianie pieniedzy nie jest jednak według
              mnie przeszkodą do kultywowania dobrych tradycji intelektualnej elity. Trzeba
              tylko znaleźć arystotelesowski "złoty środek". Niestety zarabiającej w
              jakikolwiek sposób (legalnie czy nie) duże pieniądze inteligencji, bliżej
              obecnie do nowobogackich, pozbawionych dobrych manier i gustów
              pseudobiznesmenów, którzy jeszcze nie tak dawno paradowali w czarnych
              spodniach, czarnych mokasynach i "szaleńczo" białych skarpetach, a szkoda.
              Inteligencja nie daje obecnie tak potrzebnych wzorców, nie angażuje się w
              aktualne problemy, nie mówiąc już o ich rozwiązywaniu. Społeczeństwo i jego
              obyczaje staczają się po równi pochyłej. Ale widocznie polakom dobrze jest w
              takim "błogim" stanie. Przecież my zawsze powtarzamy to piekielne JAKOŚ TO
              BĘDZIE. Przeciętność i miernota triumfuje, a my nic nie możemy zrobić. Jakże
              aktualnie brzmią słowa S.Wyspiańskiego z Jego "WESELA": "WYŚCIE SOBIE, A MY
              SOBIE/ KAŻDEN SOBIE RZEPKĘ SKROBIE" , "MASZ TU KADUCEUSZ POLSKI/ MĄĆ NIM WODĘ,
              MĄĆ(...) MĄĆ TĘ NARODOWĄ KADŹ" albo słynne "MIAŁEŚ CHŁOPIE ZŁOTY RÓG/ MIAŁEŚ
              CHŁOPIE CZAPKE Z PIÓR/ OSTAŁ CI SIĘ INO SZNUR".
              Czy czeka nas w najbliższej przyszłości chocholi taniec? Czy się obudzimy w
              porę? Inteligencjo - DO ROBOTY.
              • Gość: XJ600 Re: inteligencja IP: *.arch.polsl.gliwice.pl 05.06.01, 15:46
                Dlaczego poziom kultury polskiej inteligencji spada?
                Przyczyna byla wojna i to co po niej nastapilo czyli socjalizm.
                Dawniej na studia szli przede wszystkim ludzie wywodzacy sie z rodzin
                inteligenckich lub arystokracji. Tacy ludzie bardzo duzo na temat dobrego
                zachowania wynosili z domu. Jesli wsrod nich znalazl sie ktos bez takiej oglady
                towarzyskiej, to staral sie nadrobic swoje braki ( rownal w gore ). Po wojnie
                chory system punktacji za pochodzenie i powszechna dostepnosc stodiow
                doprowadzil do upadku dobrych obyczajow i jezeli ktos juz rownal to raczej w
                dol.
                Uwaga!!!
                Wiem ze wszelkie uogolnienia sa niesprawiedliwe dlatego zwroccie uwage, ze:
                NIE uwazam, ze nie nalezy umozliwiac mlodziezy z rodzin nieinteligenckich
                swobodnego dostempu do studiow.
                NIE twierdze, ze system z przed wojny byl lepszy.
                NIE oceniam nikogo na podstawie jego pochodzenia.
                Ja po prostu szukam przyczyn istniejacego stanu rzeczy i w zadnym wypadku nie
                chcialem nikogo dotknac ani obrazic.
                • Gość: Ee Re: inteligencja IP: 157.158.202.* 06.06.01, 07:05
                  No to znalazłeś nie najlepszą przyczynę. Właśnie młodzież wiejska, której tzw.
                  socjalizm umożliwił dostęp do wyższych uczelni starała się "równać do góry".
                  Aby nie odstawać od reszty. Inteligencja i kultura nie ma nic wspólnego z
                  wykształceniem. To są rzeczy, które wynosi się z domu, z wychowania, z
                  atmosfery domowej. Mnie zdarzało się nie kupić jedzenia i wydać ostatnie
                  pieniądze na książkę - bo wychowano mnie w kulcie wiedzy, oczytania. Znam ludzi
                  z wykszyałceniem zawodowym o tak wielkiej kulturze osobistej i inteligencji, że
                  niech się schowa połowa naszego parlamentu. Ale niestety jesteśmy uwarunkowani
                  otoczeniem - albo przystępujesz do wyścigu za pieniądzem albo odpadasz. Nie
                  wiem czy da się wypośrodkować. Bardzo bym chciała nauczyć moich synów jednego i
                  drugiego. Ale czy się uda?
                  • Gość: XJ600 Re: inteligencja IP: *.arch.polsl.gliwice.pl 06.06.01, 10:15
                    Jak pisalem wczesniej wszelkie uogolnienia sa krzywdzace. Sam czesciowo
                    pochodze z rodziny robotniczej i znam wiele osob ktore mogly by byc przykladem
                    tego o czym napisala Ee ale niestety znam tez taki, ktore doskonale pasuja do
                    stwierdzen z mojego poprzedniego listu. Jeszcze raz stwierdzam ze powszechny i
                    rowny dostep do studiow jest konieczny (obecnie czegos takiego u nas nie ma).
                    Mimo to wciaz uwazam ze glownych przyczyn upadku kultury nalezy szukac w latach
                    wojennych (planowe i systematyczne mordowanie polskich elit intelektualnych i
                    artystycznych), oraz w epoce socjalizmu gdzie brak bylo wzorcow do
                    nasladowania.Ostatnie dziesiec lat szybkich przemian sprawe jeszcze pogorszyly.

Nigdy nie potrafilem zrozumiec logiki punktacji za pochodzenie. Inteligencja
                    miala nizszy status spoleczny tak wiec idac na studia "awansowalo" sie do tej
                    nizszej grupy.

Polowa parlamentu to chyba malo powiedziane.

Niestety w naszym kraju wciaz nie ma prawidlowych relacji miedzy trudem
                    wlozonym w nauke a pozniejszymi zarobkami. Bez rozpychania sie lokciami
                    niewiele mozna osiagnac ale nawet rozpychac sie mozna w kulturalny sposob.
                    Dawac sobie dmuchac w kasze a byc kulturalnym to dwie zupelnie rozna sprawy.
                    • Gość: Ee Re: inteligencja IP: 157.158.202.* 07.06.01, 13:12
                      Tak mi właśnie przyszło do głowy, że wine ponosi też pewnego rodzaju tradycja.
                      Nie wiem jak ty, ale ja w dzieciństwie często słyszałam "Mądrzejszy ustępuje".
                      No i właśnie mądrzejsi ustępowali i pozwalali panoszyć się chamstwu, które
                      wygrywając nabierało pewności i tupetu.
                      • Gość: Dziki Re: inteligencja IP: *.pagi.pl 11.07.01, 12:27
                        Bo chamstwo jest podstawą. Zadnego ustepowania.
                  • Gość: Dziki Re: inteligencja IP: *.pagi.pl 11.07.01, 12:26
                    Pieprzyć ludzi z wykształecniem zawodowym
    • Gość: Mirek Re: inteligencja IP: *.sympatico.ca 08.06.01, 22:41
      Wow! Zajzalem tu po tygodniu i jestem pelen podziwu – moje gratulacje dla
      wszystkich, ktorzy przyczynili sie do tak wspanialego rozwoju tego forum! Malo
      tego – nawet temat mi sie troche “przyblizyl”. Jestem jednak bardzo zaskoczony
      ze jest tu tak negatywnie. Zgoodze sie z Magiczna ze stereotypy nie biora sie z
      nikad, ale zastanawiam sie czy stereotyp Polaka jest az taki zly? Mysle ze
      nie. Typowa rozmowa to
      - Skad jest twoj akcent?
      - Jestem Polakiem.
      - Oh, bardzo pracowity narod!
      I jest mi milo! A co najwazniejsze - przygniatajaca wiekszosc reakcji jest
      wlasnie taka. Jestesmy szanowani za nasza etyke pracy, zaangazowanie i ambicje.
      W kazdym toronckim szpitalu spotkamy polskich lekarzy i pielegniarki. Polscy
      inzynierowie i robotnicy sa poszukiwani, bo sa swietnymi fachowcami! Osobiscie
      pracuje w IT – jest bardzo duzo polskich specjalistow we wszystkich dziedzinach
      nawet na najwyzszych szczeblach a fakt ze jestem Polakiem otworzyl mi juz wiele
      drzwi. Dzielnice zamieszkale przez Polakow uwazane sa za najczystrze i
      najbezpieczniejsze. Procent polskich dzieci na uniwersytetach i politechnikach
      jest zdecydowanie wyzszy niz innych grup narodowosciowych . To sa fakty.
      Zgodze sie ze jak w kazdym spoleczenstwie, takze i w naszym sa rozni ludzie,
      ale generalnie – czy jest az tak zle? A moze po prostu poruszasz się w takich
      miejscach gdzie spotykasz polaczkow a nie Polakow…
      Pozdrowienia - Mirek
      • Gość: Mirek Re: inteligencja IP: *.sympatico.ca 08.06.01, 22:44
        Przepraszam za duplikat - Mirek
    • Gość: Mirek Re: inteligencja IP: *.sympatico.ca 08.06.01, 22:46
      Pamietam powiedzenie “znam chama z dyplomem i robotnika z charakterem” - poziom
      wyksztalcenia nie jest wykladnikiem kultury czlowieka. Mysle ze to oczytanie o
      ktorym piszesz nie jest niczym innym jak wyksztalceniem. Nagromadzony zasob
      wiadomosci i informacji daje wiedze, ktora czasami ma wieksze znaczenie w zyciu
      niz dyplom universytecki. Zycze Ci powodzenia w znlezieniu balansu dla swoich
      dzieci – ale jezeli ci sie nie uda i beda ”za grzeczni” – nie zaluj. Moze nie
      sama etykieta sie zyje, ale zyje sie w zgodzie z ponadeczasowymi zasadami
      moralnymi i obyczajowymi, ktore zawsze beda gora. Zreszta uwazam ze jest duzo
      ludzi, ktorzy mysla tymi samymi kategoriami, ludzi, gdzie kultura jest wazna i
      jak ktos zrobi zle to nie uslyszy ze jest glupi , tylko ze glupio zrobil, a
      przekrecanie imion wlasnych wcale nie jest smieszne – jest nie ladne. Wracajac
      do wychowania dzieci, to jezeli moge cos wtracic to to, ze bedac wychowany w
      podobnej atmosferze (do dzisiaj jak ktos mnie obrazi to ja przepraszam, bo
      madrzejszy…), moim najwiekszym “problemem” jest ze nikt mnie nie nauczyl mowiec
      dobrze… o sobie! Zawsze sie mowilo ze nie ladnie jest sie chwalic, albo
      chwalipieta itd. Na jednym z pierwszych rozmow kwalifikacyjnych do nowej pracy,
      juz w Kanadzie, zadano mi pytanie; jakie sa twoje pozytywne strony? Zdebialem!
      Coz to – mam sie chwalic? Tak na glos, przy ludziach? Okazalo sie ze nie
      umialem tego zrobic nawet w myslach przed samym soba! Jest roznica pomiedzy
      chwaleniem sie a zaprezentowaniem sie. Jezeli nagle zamelduje w towarzystwie
      ze mowie biegle w pieciu jezykach itd., itp - to sie chwale, jezeli jest to
      odpowiedz na pytanie, na rozmowie kwalifikacyjnej do pracy – jest to co
      osiagnalem. Osiagniecia sa powodem do dumy, prezentacja ich moze byc odebrana
      jako pewnosc siebie I tupet. Na wszystko jest czas I miejsce a to to juz
      kultura…
      Pozdrawiam - Mirek
      • Gość: Ballest Re: inteligencja IP: 62.67.1.* 08.06.01, 23:11
        Bieglosc wladania jezykiem nie ma nic wspolnego z inteligencja, to Tobie jak
        nie w Polsce tomsle , ze w w Canadzie uzmyslowili.
        Inteligencja jest co najmniej ponad 50% wrodzona a jak ktos sie nia chwali
        (ponad 50% naszego Forum ), to nie wiem czy on jest inteligentny, bo o jego
        inteligencji osadzaja inni.Ja np. uwazam ,ze wiekszosc lekarzy nie wie co to
        jest inteligencja a do niej nalezy tez zachowanie.
        Ten chlop z najdalszej wsi moze jest w rzeczywistosci wiecej inteligentny niz
        nasi pseudo-inteligenci co piec jezykow znaja a nie maja zielonego pojecia
        jak np. Olesnica , Brzeg czy Wroclaw powstali.
        Obojetnie w jakim jezyku oni dyskutuja tu bedzie ü# inteligencji brakowalo.
        • Gość: Mirek Re: inteligencja IP: *.bellglobal.com 08.06.01, 23:24
          Ballest - nie zalapales sensu wypowiedzi. Moj blad jest ze miala byc to
          odpowiedz dla Ee z 07.06 w sprawie wychowania dzieci a nie ogolna. Poza tym
          gdzie ja napisalem ze JA znam piec jezykow? Czy obrazam tutaj kogos? Dlaczego
          jestes taki agersywny?
          Pozdrawiam - Mirek
          • Gość: Ee Re: inteligencja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 20:40
            Nie przejmuj się, ja załapałam o co chodzi. Potwierdzasz moje przemyślenia. A
            uwagi są o tyle cenne, że mam nadzieję, iż moi synowie będą szukać pracy poza
            granicami Polski. Przykre to ale prawdziwe - nie widzę przyszłości tutaj. Ale
            to już zupełnie inna bajka...
            • Gość: Mirek Re: inteligencja IP: *.*.*.* 10.06.01, 23:48
              Gość portalu: Ee napisał(a):

... mam nadzieję, iż moi synowie będą szukać pracy poza granicami Polski. Przykre
              to ale prawdziwe - nie widzę przyszłości tutaj...

wow...jestem w stanie zrozumiec chandre po czyms takimm ;-)

Droga Ee. Przyznam, ze dosyc dlugo zastanawialen jak odpowiedziec na twoj wpis -
              nie chcialem go pozostawic bez komentarza. Nie precyzujesz co masz na mysli
              piszac ze Twoi synowie będą szukać pracy poza granicami Polski. Jezeli jest to
              cos w rodzaju wyjazdu na kontrakt to fajnie, ale jezeli masz na mysli cos w
              rodzaju stalej emigracji, to radze sie bardzo, bardzo powaznie zastanowic. Jest
              to decyzja o niewymiernych i co najgorsze - nieodwracalnych konsekwencjach o
              ktorych mozna pisac cale tomy.
              Moge Ci jedynie podrzucic pewne mysli, ktore uwazam ze sa uniwersalne w kazdym
              przypadku i dla kazdego. Pierwsza rzecz – jezyk. Koncentrowac sie na gramatyce,
              slownictwo przyjdzie “samo”. Tutaj kazdy wybaczy nawet silny akcent, ale na
              pewnych stanowiskach niepoprawnosc gramatyczna moze byc poczytana za wyraz
              lekcewazenia. Po drugie – wyksztalcenie – im wyzej tym lepiej, aczkolwiek wcale
              nie oznacza to ze ktos kto skonczyl filologie polska nie moze pracowac jako
              doradca finansowy w Nowym Jorku. Wyzsze studia traktuje sie tutaj bardziej jako
              wskaznik poziomu intelektualnego i ambicjonalnego czlowieka niz kwalifikacje
              zawodowe. Te sa determinowane przez (to po trzecie) specjalizacje.
              Radze “znalesc” dziedzine w ktorej praca przynosi satysfakcje (nie ma nic
              gorszego jak isc do pracy bo sie musi) i zrobic wszystko aby opanowac ja do
              perfekcji. Jest stosunkowo trudno przebic sie w tzw. wolnych zawodach, gdzie
              jezyk i kultura sa jednak bariera - juz nawet nie ich znajomosc ale “wyczucie”.
              Latwiej jest w “konkretnych” zawodach, zwlaszcza IT. Po czwarte byc gotowym na
              kompromis. Mam tu na mysli, ze jezeli ktos skonczy kurs programistow
              komputerowych, niech nie oczekuje od razu oferty z IBM. Czasami nawet
              lepiej zaczac od mniejszych firm na nawet nizszych pozycjach (jak pomoc
              techniczna w tym przypadku) byle tylko wejsc do pewnego kregu zawodowego i zdobyc
              doswiadczenie.
              Czasy sie strasznie zmienily w ostatnich 10-15 latach. Swiat robi sie ciasny i
              mentalnosc naszych rodzicow, ktorzy przepracowali cale zycie w jednym zakladzie
              sie zmienila. Teraz prace zmienia sie po 2-3 latach, aby znalesc juz nie wieksze
              pieniadze, ale lepsze perspektywy kariery. Specjalista w obojetnie jakiej
              dziedzinie nie boi sie o prace – jest specjalista i czy pracuje w Denver, Paryzu
              czy Warszawie zaczyna byc to jedynie kwestia osobistych preferencji. Jezeli moge,
              to radze Ci zaczac bardziej skoncentrowac sie na tym CO I JAK, a nie GDZIE, bo
              wierz mi – raj na ziemi nie istnieje.
              Przepraszam - mam nadzieje ze nie zanudzilem…
              Pozdrawiam - Mirek
              • Gość: Ee Re: inteligencja IP: 157.158.202.* 11.06.01, 08:22
                Bardzo Ci dziękuję za te informację. Pokrywają się w zupełności z moimi
                poglądami. Kosztem wielu wyrzeczeń posłaliśmy synów do szkoły społecznej, gdzie
                od 1-szej klasy mają 2 języki na dobrym poziomie i informatykę również w dużym
                wymiarze godzin. Starszy na szczęscie ma duże zdolności matematyczne, więc
                jestem spokojna, że będzie mógł zdobyć dobry "konkretny" zawód. (na poziomie
                akademickim). Co do kontraktów czy emigracji - boję się, że nasza ojczyzna
                staje się tak "nienormalnym" krajem, że nawet codzienne życie będzie skrajnie
                utrudnione. Wolę aby byli obywatelami świata, a nie zacofanej enklawy rządzonej
                przez fundamentalistów. Ale to za smutny temat na poniedziałkowy poranek.
                Pozdrowienia
                • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 11.06.01, 12:56
                  Dlatego uważam, że aby w Polsce mogło być lepiej i normalniej, to nie należy
                  uciekać od problemów albo co gorsza ich nie zauważać. Wyjazd może tak, ale
                  tylko po to, aby sprowadzić tu dobre wzorce, zwyczaje, etyke pracy, "normalną"
                  mentalność. Jeśli sami nie zaczniemy poprawiać błędów, zmieniać kraju,
                  kształcić się to nikt tego nie zrobi za nas.
                  Nadzieja w młodych i solidnie wykształconych, którzy chcą związać swoją
                  przyszłość z Polską. Działajmy PRO PUBLICO BONO. Zerwijmy z tą przeklęta i
                  silną tradycją polskiego LIBERUM VETO i prywatą.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Ee Re: inteligencja IP: 157.158.202.* 11.06.01, 14:13
                    Owszem, ale te wzorce trzeba niestety przywieźć i zaszczepić tutaj. Poczytaj
                    historię Polski od zarania dziejów - jesteśmy jednym z najgłupszych
                    społeczeństw Europy. Aby dokonać zmian trzeba kilku pokoleń. Trzeba najpierw
                    się odciąć od korzeni by móc spojrzeć z boku, obiektywniej. Na miejscu wmuszane
                    jest nam hołdowanie tradycjom i wartościom przeniesionym żywcem ze
                    średniowiecza. W każdym kolejnym pokoleniu są ludzie widzący konieczność zmian
                    mentalności społecznej, ale są to jednostki, które z czasem popadają w
                    rozgoryczenie widząc jak to w co wierzą staje się społecznie nieakceptowane.
                    Smutnie mi to wyszło, ale tak widzę moją Ojczyznę i serce mi się kraje.
                    Kołtuństwo i głupota, prywata i pieniactwo. Te cechy przewijają się przez całą
                    naszą historię. Żeby z tym zerwać trzeba najpierw zobaczyć czym jest normalność.
        • Gość: meg Re: inteligencja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.06.01, 22:13
          Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Bieglosc wladania jezykiem nie ma nic wspolnego z inteligencja, to Tobie jak
          > nie w Polsce tomsle , ze w w Canadzie uzmyslowili.
          > Inteligencja jest co najmniej ponad 50% wrodzona a jak ktos sie nia chwali
          > (ponad 50% naszego Forum ), to nie wiem czy on jest inteligentny, bo o jego
          > inteligencji osadzaja inni.Ja np. uwazam ,ze wiekszosc lekarzy nie wie co to
          > jest inteligencja a do niej nalezy tez zachowanie.
          > Ten chlop z najdalszej wsi moze jest w rzeczywistosci wiecej inteligentny niz
          > nasi pseudo-inteligenci co piec jezykow znaja a nie maja zielonego pojecia
          > jak np. Olesnica , Brzeg czy Wroclaw powstali.
          > Obojetnie w jakim jezyku oni dyskutuja tu bedzie ü# inteligencji brakowalo.

zdaję sobie sprawę, że moje notowania spadną u Ciebie z 69 do 28 % - ale jeśli
          już piętnujesz innych za brak wiedzy, obycia, "pseudointeligencję" itd - to
          popracuj troszkę nad językiem /formą i gramatyką/, Mirek ma rację - skąd u Ciebie
          nagle ta agresja - do tej pory było miło i oby tak zostało

• Gość: Ballest Re: inteligencja od wielkiej MEG IP: 62.67.3.* 09.06.01, 23:38
            Meg!!!!!!!! nigdy nie przypuszczalem , ze Ty tez nalezysz do tych co z braku
            argumentow ortografie krytykuja , musze sie przyznac , ze nie zawsze przeczytam
            co napislem, ale od dzisiaj bede sie o to staral bo wielka MEG SOBIE TEGO ZYCZY.
            Ty masz dalej u mnie 69 punktow.
            Bierz pod uwage , ze po 26 latach zaczynam znowu po polsku pisac, a to bylo na
            tym forum (Przepraszam wroclawskim)
          • Gość: Ballest Re: inteligencjac - Przeprosiny IP: 62.67.3.* 09.06.01, 23:45
            Meg , wlasnie widze , ze i w tym poscie bledy zrobilem , ale jak mnie ktos
            wkurzy , to sie moza zdarzyc.
            Ja mam na imie po grecku Bog , ale jak widzisz i on popelnia bledy.
            Meg, Ty jestes bardzo nacjonalistycznie wychowana, nie boj sie do Unii na razie
            nie wejdziecie (popatrz Irlandia, Hiszpania)a AUTOSTRADY bedzie dalej Unia
            budowala.
    • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 10.06.01, 01:16
      Przestańcie już sie nad sobą użalać, nie jestescie pępkiem świata. Skupcie sie
      nad czymś konstruktywnym. Wasze narzekania staja się męczące. Mam nadzieję, że
      stać was na artykuowanie waszych najpilniejszych dylematów nie zaprzątając
      myśli "jaskółczego niepokoju". Pozdrawiam.
      • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 10.06.01, 12:30
        Przepraszam za powyższy post. Miałem straszny humor i napisałem go w chwili
        słabości. Prosze o zrozumienie.
        • Gość: meg Re: inteligencja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.01, 13:18
          bardzo się cieszę, bo nadal uważam że możemy znaleźć dość tematów do ciekawych
          rozmów i nie potrzebujemy tematów zastępczych
          • Gość: Ballest Re: inteligencja IP: 62.67.3.* 11.06.01, 20:11
            BRAWO, Ee , ale nie patrz na wszystko przez czarne okulary .
            Jest coraz lepiej, czym blizej Europy to wiecej slonca.
            • Gość: Ee Re: inteligencja IP: 157.158.202.* 12.06.01, 07:49
              Jest coraz lepiej, ale czy dożyję normalności, bo to idzie tak strasznie
              pomału. A czarnowidztwo wychodzi mi tym łatwiej, że mam kosmiczny katar i
              wszystko mnie wpienia.
              • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 10.07.01, 01:46
                "...I ja, marny robak, co pojawiłem się na kilkadziesiąt lat w maleńkim
                zaścianku kosmosu(...) Lubić jedną książkę, jeden tylo film albo jedną symfonię
                to straszne ubóstwo, to okropna niezamożność umysłowa, to nieszczęsna ciasnota
                duchowa..."
                Inteligencjo gdzie jesteś?
                • Gość: Ee Re: inteligencja IP: 157.158.202.* 10.07.01, 07:09
                  wymarłam.....
                  • Gość: Hanys Re: inteligencja IP: *.lit.hamburg.de 11.07.01, 09:05
                    Z zapartym tchem przeczytalem Wasze wypowiedzi - i musze sie nieskromnie
                    przyznac, iz po owej fascynujacej lekturze czuje sie nagle zupelnie inaczej.
                    Bardziej "yntelygentnie"...
                  • Gość: Dziki Re: inteligencja IP: *.pagi.pl 11.07.01, 12:28
                    he he, to nie było do ciebie
    • Gość: meg Re: inteligencja IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 10:26
      i tak niepostrzeżenie wątek przeszdł ewolucję (pozdrowienia dla Piotlika)
      moja w tym wina - bo tytuł sugerował co innego niż było w treści, ale może i
      dobrze się stało, więc zreasumujmy:

inteligencja [łac.intelligentia - pojętność] - 1. zdolność poznawcza polegająca
      na zdobywaniu wiedzy o rzeczywistości i wyzyskiwaniu tej wiedzy w życiu,
      2. warstwa ludzi wykształconych

a co Wy rozumiecie przez to słowo - potocznie, nie słownikowo:

1. grupa ludzi szanujących określone wartości i dążących (przede wszystkim)
      do rozwoju własnego ducha i rozumu ?
      2. klasa ludzi z wyższym wykształceniem ??
      3. wrodzona cecha umysłu - będąca mieszanką bystrości i otwartości na
      otaczającą rzeczywistość???

wyszło jak idiotele, ale nagród nie będzie
      • Gość: Dziki Re: inteligencja IP: *.pagi.pl 11.07.01, 12:28
        A szkoda, bo to dobra podnieta.
      • Gość: Ee Re: inteligencja IP: 157.158.202.* 11.07.01, 14:16
        Zawsze i tylko 1.
    • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 15.08.01, 14:42
      • hanys_hans Re: inteligencja 15.08.01, 23:25

>
        >
        >
        Mosz recht piotlik mowa je srebrym a milczynie zuotym
        • Gość: kidd Re: inteligencja IP: *.server.ntl.com 16.08.01, 00:41
          Ciekawa dyskusjja. Na pewno tu wrocce Czas nie pozwala mi teraz.
          --kidd--
    • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 22.08.01, 00:17
      • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 31.08.01, 00:19
        To wspólczesnie taki sam anachronizm jak martwy język łacinski.
        • Gość: Ballest Re: inteligencja IP: 62.67.12.* 31.08.01, 01:05
          Postlik, wiesz kiedy jest czlowiek inteligentny? jak on nic nie napisze a kazdy
          wie o co chodzi.
    • meg_s Re: inteligencja 23.09.01, 16:54
      czy rzeczywiście pora na emigrację wewnętrzną?? - czy jest jeszcze coś do
      zrobienia
      • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 23.09.01, 18:14
        Jestem ciekawy jakie preferencje wyborczo-polityczne ma współczesna polska
        inteligencja.
        • meg_s Re: inteligencja 23.09.01, 18:16

> Jestem ciekawy jakie preferencje wyborczo-polityczne ma współczesna polska
          > inteligencja.

na przykładzie wrocławskiego forum, mogę stwierdzić jedynie, że najszerszy dostęp
          do internetu mają zwolennicy Unii Wolności
          • Gość: piotlik Re: inteligencja IP: *.warsnet.trzepak.pl 23.09.01, 18:50
            Rozumiem, że chcesz powiedzieć, iż dostęp do internetu ma zazwyczaj
            inteligencja (przynajmniej we Wrocławiu). Biorąc wobec tego pod uwagę
            przedwyborcze sondaże opinii publicznej oraz pozycję UW w powyższych, aż strach
            pomyśleć co się dzieje w innych komitetach wyborczych, hihi.
          • Gość: Szwager Re: inteligencja IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.01, 22:30
            Kedys bolo take okreslynie Inteligencja pracujaca - je take cos jeszcze abo
            juzas ?
          • Gość: XJ600 Re: inteligencja IP: *.necik.pl 25.09.01, 16:00
            meg_s napisał(a):

> na przykładzie wrocławskiego forum, mogę stwierdzić jedynie, że najszerszy dost
            > ęp
            > do internetu mają zwolennicy Unii Wolności

Czy uważasz, że forum jest miarodajne w tej kwestii? Gazetę Wyborczą czytaja
            wielu zwolenników UW i potem pisze na forum. Gdyby istniało forum np. "Super
            Expresu" (nie wiem, może istnieje) to opierając się tylko na wypowiedziach jego
            uczestników, doszłabyś do innych wniosków w kwestii, czyj elektorat ma najszerszy
            dostęp do internetu.
            • meg_s Re: inteligencja 25.09.01, 16:07
              masz rację - pełna wypowiedź powinna brzmieć - "najszerszy dostęp do internetu
              wśród czytelników "Gazety Wyborczej" itd
    • Gość: Jo Re: inteligencja IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.01, 06:06
      a mozno by tak cosik o intelekcie ?
      • Gość: Szwager Re: inteligencja IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.01, 06:12
        no to tukej by cza i o Rozokrzizowcach , abo ?
        • Gość: Ee Re: inteligencja IP: 157.158.202.* 05.10.01, 08:02
          A co oni mają wspólnego z intelektem??
          • Gość: Szwager Re: inteligencja IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.01, 11:39
            no mysla ze to je jedna z podstaw ich "filozofii" (?)

• Gość: piotlik Re: inteligencja IP: 212.106.173.* 09.10.01, 23:27
      To też powinno być jedną z naszych "lokomotyw" !!! Poza tym mamy misję :-).
      • meg_s Re: inteligencja 10.10.01, 10:37

> To też powinno być jedną z naszych "lokomotyw" !!! Poza tym mamy misję :-).

No , nareszcie ktoś przystąpił do realizacji uchwał :-)))
        trzeba było spisać protokół i wyznaczyć odpowiedzialnych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka