Gość: słoneczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 08:07 kery som prawdziwe ślonzoki? te co wyjechały abo zostały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 08:15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 08:16 mosz recht laband Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 08:18 i te kiere wyjechały ,i te co zostały ,i te co tu przyjechały i kochajom ta ziemia Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 09:01 Gość portalu: Słoneczko napisał(a): > ...te co tu przyjechały i kochajom ta ziemia podoba mi się to zdanie - ale jesteś wyjątkowym wyjątkiem Odpowiedz Link Zgłoś
eichendorff Re: kery som prawdziwe ślonzoki 06.03.05, 11:51 meg_s napisała: > podoba mi się to zdanie - ale jesteś wyjątkowym wyjątkiem Nie zgadzam się z tą wypowiedzią (z drugą częścią tej wypowiedzi!) Jestem dziś pierwszy raz na forum gliwickim, nie znam panujących tu zwyczajów, więc może wypowiedź ta ma jakieś uzasadnienie do tego forum, ale na innych (np. na Silesianie czy "Śląsk - historia,kultura,naród") jest CAŁA MASA ludzi, którzy nie oceniają ludzi na podstawie pochodzenia, ale tego co oni zrobili dla Śląska, jaki mają stosunek do śląskiej kultury i w jaki sposób prowadzą debatę o naszej - wspólnej przecież - ziemi... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 04.03.05, 09:29 Gość portalu: Słoneczko napisał(a): ...i te co tu przyjechały i kochajom ta ziemia Niy to niy som Slonzouki, jeny zboczynce - jou kochom moja lepszou pouowka;-) Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 09:32 Gość portalu: Ramon napisał(a): > Niy to niy som Slonzouki, jeny zboczynce - jou kochom moja lepszou pouowka;-) :)) dawno się na TYM forum tak nie uśmiałam :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: 62.206.176.* 04.03.05, 09:41 Co niektorzy osiagneli juz faze SM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: 62.206.176.* 04.03.05, 09:47 to sie ten wlasciwy odezwal hehe Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 09:56 dej Margotce pokoj, bo ona odebraua to tak jak kozdy normalny czuowiek - z humorym, bo tysz humor to miou byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: 62.206.176.* 04.03.05, 09:58 Ja tez nie o Meg pisalem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: 62.206.176.* 04.03.05, 09:59 Ja bardziej o tych co pisza jakby sie Slaskiej wiagry nazarli Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 10:07 mie sie zdo ize Ciebie ta wiagra niy pomoge w zodnym wypadku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: 62.206.176.* 04.03.05, 10:12 wystarczy zdrowe podejscie do zycia aby nie popadac w slooonskom ekstaze czy slooonske zboczenie mozna leczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 10:16 najprzod som sie dej wyleczyc ze polskego szowinizmu tela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: 62.206.176.* 04.03.05, 10:20 Pokazywac glupote Slazaka labanda to nie szowinizm .. mylisz pojecia albo w blogiej niewiedzy popisujesz sie zaslyszanymi wyrazami ktore cos waznego maja znaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 10:32 oj chłopczyki, chłopczyki - brzydko się zabawiacie ;) :)))) - a tu niedziela za pasem Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 10:45 ja jak kedys suyszou jak sie do takich jak ty godo "mogesz mi po puklu sjechac" Odpowiedz Link Zgłoś
hans111 Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 10:48 Braid, zachowajmy trochę amunicji dla wszechświatowego znawcy kultury i etykiety... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 04.03.05, 12:10 Gość portalu: Braid napisał(a): > Co niektorzy osiagneli juz faze SM aby to ocenic, musiales jusz sam ten szczebel osiagnac. Breid, ich finde nur die großen Worte und blumigen Beschreibungen, von wem auch immer, sehr unschlesisch (neues Wort!). Du als ein "alter Schlesier" aus Gleiwitz kannst diese meine Aussage bestimmt bestetigen. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 12:15 po tym co on sam szkryflo (czytej bredzi)to juz kozdy wiy jaki on mo kolor podniybiynia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid kery som brunatne ślonzoki IP: 62.206.176.* 04.03.05, 12:39 Ja wiem ze ty laband masz brunatne ;))) Widze ze niestrudzenie poszukujesz brunatnej papki zeby nas tu zasypyawac Goebbelsowskimi cytatami ? ;)))) cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=26578&item=6157668606&rd=1 Uwazaj zeby cie ktos nie przebil ;)) Ale milo wiedziec jakie pisemka czytujesz do poduszki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kery som brunatne ślonzoki 04.03.05, 12:44 do ciebie juz licytuja kaganiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: kery som brunatne ślonzoki IP: 62.206.176.* 04.03.05, 12:49 oj brunatna swinka z ciebie laband ...brunatna ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kery som brunatne ślonzoki 04.03.05, 12:51 wiysz jak sie postarosz to mozno bydziesz sie mog z nami bawic Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 08:18 momy ich w niymcach, som one ale tysz we Czechach i trocha we Suowacji, we slonsku sie jeszcze na szczynscie tysz ich jeszcze dos' ostauo. A tak to trefisz ich we coukim swiecie - roz ech szou we jednym miasteczku we Malezjii i naroz suysza jak faflajom po naszymu - okazauo sie ize byli ze Tarnowskich Gor, he,he! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 09:10 Prawdziwe to som te , kery przez generacje mieszkaly na Slonsku, te drugie to tysz slonzoki jak meg, ale z innym rodowodem choc byc moze z tom samom milosciom do Slonska co my momy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: 62.206.176.* 04.03.05, 09:25 ballest napisała: > Prawdziwe to som te , kery przez generacje mieszkaly na Slonsku, te drugie to > tysz slonzoki jak meg, ale z innym rodowodem choc byc moze z tom samom > milosciom do Slonska co my momy Nie pisales kiedys na forum Olsztyna ze to twoje rodzinne strony? Od ilu pokolen jest sie "kery przez generacje mieszkaly na Slonsku" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 20:34 Tak, od strony ojca moja rodzina sie wywodzi z Olsztyna, to prawda, ale mieszkaja od 200 lat na Slasku, oczywiscie jako rodzina zolnierska, jest mieszana krwiowo, ale mnie to nie przeszkadza. Slask jest zlepiskiem roznych narodowosci, szczegolnie w okresie industrializacji Slaska przybylo tu wiele osob z roznych zakatkow Europy zarowno wschodniej jak zachodniej. Wszy i karaluchy tysz nom tu przywlekli, ale to nie jest tematem tego ciekawego watku. Dlaczego opuscilem Slask??? - wtedy myslalem, choc by w Niemczech pod mostem mieszkac, ale moj syn nie moze Gorolem zostac ! Teraz moj syn se uozyniou z pol gorolkom, a nawet sie obydwoje po polsku uczyc chca, ale jakos nie potrafia zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 22:56 Braid czy ty jesteś faszystą?wszystkich inaczej myślących do gazu?a gdzie u ciebie miłość do innych?co?zabiłeś ją w sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 23:00 No wiysz sloneczko, Ty mie znosz naszego Braida Wszechpolaka z Podlasia! To jest jeden z najwiekszych nacjonalistow na forum do tego mu sloma z filcokow wyuazi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:03 Ballest a skond jo go mom znać?tera dopiyro widza co on sam godo,znom ludzi z Podlasia i jeszcze żodyn nie godoł tak głupie jak on w moi obecności Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 23:13 Sloneczko a napisz mi kogo Ty nie znosz :( - bo jou oprocz Braida nikogo z Podlasia nie znom, jou tylko wiym, ze tam Wszechpolacy rzondzom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:24 jo miyszkom w polsce i znom ludzi z różnych stron co tu przijechali,niy mom 5 lot ale trocha wiyncy i niy miyszkom w lesie Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 23:31 Sloneczko, tera zaczynosz mondrowac, jou nie chcam wiedziec wela mosz lot, ale tam kaj mieszkosz to je lasow wpierony , ja uon se spolou w 1992 roku, ale tera juzas uodros? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:37 jo cie Ballest niy chciałach obrazić to roz,po drugie znom ludzi co tu przyjechali ,miyszkajom sam i sam robiom,a skond ty wiysz kaj jo miyszkom?co?przeca mnie niyznosz,abo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_d Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 04.03.05, 23:46 ale sie dałas złapac w sidla ballesta.. dawno nie mial takiej oredowniczki swoich fanaberii pogratulowac wyboru mistrza a_d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:01 a_d jak sie dałach złapać w sidła?moze mnie oświecisz?po prostu rozmawiam ,czy to źle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_d Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 05.03.05, 00:18 rozmowa to nic złego ale jak bedziesz potrzebowała wiecej wazeliny to daj znać!!!!!!!!!!!!!!!!!! hahahaha A-d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:25 a_d czy ty mosz co do mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 23:47 JOU MYSLOU , ze W BOJSZOWIE, abo nos tukej za bouzna robisz!?? Napisz prouwda, jou tysz pedziou, ze zech z Plawniowitz je ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:50 a kiedy jo coś takiego pedziała?przypomnij mi? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 04.03.05, 23:59 Niy, nic ues nie pedziua, ale ze Sisi mondrowaliscie na tyn tymat, przez to tak uech myslou! A skond ues je, musi to byc takou tajemnica? Z Laczy? z Rachowic, Z Rudna wielkiego abo Malego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:03 Ballest jo je ze ślonska i nic wiyncy,czy to niy starczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 05.03.05, 00:23 Ach ja , takou ues je, jou napisou skond jou je, Laband tysz, Hanys tysz, yno Ty mosz strach czymu, cos przeskrobaua, abo przeskrobac planujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloneczko Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:27 jo niy wiym skond zeście,jo tu dopiyro je od niydowna Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 05.03.05, 09:43 Kto mi moze powiedziec czymu gorole z Centralny Polski nie maja poczucia regionalnego tak jak np.Niemcy z Bawarii, Hesji, Baden czy Szwabow. W Polsce tak richtig to poczucie regionalne maja tylko Kaszeby i Gorale. Gorole na Slasku z malymi wyjontkami nie czujom sie Slonzakami. Ciekawostka jest, ze Ballestrem sie Slonzokiem czuje i kazdy roz jak ze mnom pisze to zawsze na komcu mit heimatlichem Gruß dodou! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: kery som prawdziwe ślonzoki 05.03.05, 10:09 ballest napisała: > Kto mi moze powiedziec czymu gorole z Centralny Polski nie maja poczucia > regionalnego mają, mają - tylko żeby widzieć, najpierw trzeba PRZEJRZEĆ NA OCZY Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s cd 05.03.05, 10:17 za szybko się wysłało niedawno widziałam program o miejscowości, gdzie wiele lat (XVII-XIX) była osiedlona moja rodzina - aż miło było słuchać z jakim sercem mówiły o tej miejscowości dzieciaki, ileż tam było inicjatyw wspólnego działania ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloneczko Re: cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 12:29 każdy tynskni do miejsca kaj sie wychowoł,jak sie spotkają osoby i zgadają ,ze są z tych samych stron to zaraz maja sobie dużo do powiedzenia,do wspomnień,i ja to nazywam sentymentemdletego Ballest ty tez wspominasz strony kaj sie wychowołeś,abo niy mom racji,co? Meg_s to racja,ludzie kochajom swoje strony ,moze sie z tym nie obnoszą,nie robią reklamy,nie są głosni,i dlatego tego nie widać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: cd IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 05.03.05, 13:30 Hallo Meg_s, o jaka miejscowosc sie rozchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: cd IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 06.03.05, 07:58 meg_s napisała: > Raków jest mi caukowicie nieznana - obok jakiego wiekszego miasta to lezy? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: cd 06.03.05, 09:53 www.rakow.pl/poloz_img/map_woj.gif www.rakow.pl/hist.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramon Re: cd IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 07.03.05, 18:24 dzieki Meg, ciekawa miescina;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neostrada Re: kery som prawdziwe ślonzoki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 09:58 www.allegro.pl/show_item.php?item=43188415 Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kery som prawdziwe ślonzoki 05.03.05, 09:59 mosz strach sie podpisac? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kery som prawdziwe ślonzoki 05.03.05, 13:19 Laband widzisz na takich my Hadziaje godali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: partyzancki noz w plecach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 22:31 na kogoście godali hadziaje Ballest abo gorole Laband?? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: partyzancki noz w plecach 05.03.05, 23:38 Hadziaje my godali na takich co kultury nie mieli, co nos od hitlerowcow wyzywali, co kozki na balkonach chodowali, to byli hadziaje! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: partyzancki noz w plecach 06.03.05, 09:21 gorole to byli juzasd te ze "cyntralnyj Polski" kere chcieli nom na chama pokozywac jako to oni kultura majom, a suoma im ze szczewikow wyuazioua - krotko godajonc wszechpuloki Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: partyzancki noz w plecach 06.03.05, 09:51 Laband co je Braid, Hadziaj czy Gorol? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: partyzancki noz w plecach 06.03.05, 11:15 To godosz, ze to szczegolny wybryk natury ,) chnet bych se z tobom zgodziou, ale uon mou doje por filcokow z z uobu mu sloma wyuazi! Niy Ty mosz recht z jednego suoma z dugiego siano, bo uon se juz maszerowac uczou! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Brunatne swinki slazackie IP: *.net-htp.de 06.03.05, 11:19 widze ze znowu orgazmu slazackiego dostajecie? Jak tam laband dostales juz te szmatlawce faszystowskie z ebaya? Wyjdzie kiedys z waszego faszystowskiego gnojoka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Slazackie pyskowki IP: *.net-htp.de 06.03.05, 11:25 laband napisał: > on mi wonio na krojcoka Krojcok? to cos takiego jak dzieci Arnolda7 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: Slazackie pyskowki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 11:43 chłopy,idzcie sie na piwo i pogodejcie w cztyry oczy co mocie sie pedzieć,a niy tu na siebie przezywać,dejcie sie po bani i spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Tu sie rozchodzi o roznice kultur 06.03.05, 12:02 Sloneczko, Ty jeszcze tego nie rozumiesz, my piszemy na temat i nie obrazamy osobiscie, czyli mamy Kindersztube i etykiete osobista, Braidy, Lowcy Jeleni, Woleje tych powyzszych nie posiadaja. Ty tez nie zasiadziesz za stolem, gdzie e kazdym zdaniu 2 razy k.r.a mowiona bedzie! Mozna sie ponizyc, ale nie do tego stopnia, sloneczko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słoneczko Re: Tu sie rozchodzi o roznice kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 12:06 masz rację Balest,nie lubię wulgaryzmu,razi mnie to ogromnie,myślałam tylko ,że sie jakos dogadacie,ale jeżeli to tylko taka dyskusja to nie będę sie miedzy was wtrącać,pozdrawiam,miłej niedzieli życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braid Mozeby tak na temat pisac? IP: *.net-htp.de 06.03.05, 12:26 laband napisał: > on mi wonio na krojcoka Krojcok? to cos takiego jak dzieci Arnolda7 ? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 06.03.05, 12:30 ballest napisała: > ...nie obrazamy osobiscie, czyli mamy Kindersztube i etykiete osobista, wszelako dosyć specyficzną Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: 06.03.05, 16:45 napewno specyficzna, ale gebelsami nikogo nie wyzywamy! a wulgarni tez nie jestesmy! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Rakow 07.03.05, 19:44 Rakow jest tez kolo Czestochowy, mieli kiedys dobra druzyna pilkarska ! Odpowiedz Link Zgłoś