Dodaj do ulubionych

Gliwice dla GOROLI

IP: 10.8.0.* / *.computerland.pl 06.06.01, 15:37
Witam serdecznie.
Od pewnego czasu "przysłuchuje się" temu co się dzieje na gliwickim forum.
Bardzo ucieszył mnie fakt, że w ogóle takowe istnieje. Ja sama nie jestem
"prawdziwą Gliwiczanką", ani nawet Ślązaczką. Mieszkam w Gliwicach dopiero od
dwóch lat, sama wybrałam sobie to miasto na miejsce mojego zamieszkania - jest
to chyba jedyne miasto na Śląsku, które mnie nie przygnębia.
Trochę zaniepokoił mnie wątek "prawdziwych Gliwiczan" który pojawił się w
poprzednich wypowiedziach uczestników forum.
Osobiście nie chciałbym, żeby gliwickie forum stało się hermetyczne, dostępne
tylko dla osób posługujących się gwarą. Mimo, że mieszkam tu od niedawna,
uważam to miasto za swoje i bardzo interesuje nie to co się w nim dzieje i jak
wygląda.
A propos architektury
ja również nie przepadam za "obiektami" ze stali i szkła (mam nadzieję, że ta
moda szybko przejdzie) ale widziałam już bardziej spaprane miejsca niż to koło
kina Bajka.
Pozdrawiam studentów architektury widziałam kilka prac wystawionych w budynku
"Mendelsohna", jestem pod wrażeniem.

Przepraszam za przydługi i nudnawy tekst - to mój debiut.
Agus
Obserwuj wątek
    • Gość: kuzz Re: Gliwice dla GOROLI NIE PRAWDA!!!! IP: *.wbp.zabrze.pl 06.06.01, 15:58
      witam i pozdrawiam

kuzz
    • Gość: meg Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.01, 16:54
      witaj - no to jesteśmy już cztery
      nie wiem czy zwróciłaś uwagę, że jeszcze niedawno było nas czworo -
      gdańszczanka, zabrzanka, były gliwiczanin spod Tarnowskich Gór i były
      gliwiczanin z zagranicy, więc nie obawiaj się, że to forum stanie sie
      hermetyczne
    • Gość: Ballest Re: Gliwice dla GOROLI IP: 62.67.0.* 06.06.01, 23:01
      Witamy kolejna dziewczyne (kobiete)
      Znasz architekta Mendelsohna (Seidenhaus Weichmann)? to chyba studiujujesz
      architekture.On zmarl w 1953.Budowle zlecono Fa.Koban ktora tez inne objekty w
      Gliwicach budowala.

Na temat gwary to tylko czesc Forum jest jej poswiecona ale powstaja zawsze
      nowe watki.
      • Gość: AGUS Re: Gliwice dla GOROLI IP: 10.8.0.* / *.computerland.pl 07.06.01, 14:52
        Cześć
        nie jestem sudentką architektury, a tego pana
        Mendelsohna "poznałam" na forum.
        Kidyś w Nowinach Gliwickich przeczytałam o tym
        bydynku,że jest to zabytek i szczerze mnie zatkało.
        Byłam przekonana, że to jakaś pomyłka i będzie
        przeznaczony do rozbiórki (sami przyznacie,
        najpiękniej to on nie wygląda)a tu masz, zabytek i w
        dodatku jakiegoś ważnego architekta.
        W takim razie czekam, aż ktoś znajdzie pieniądze na
        generalny remont a duch Mendelsohna przestanie
        straszyć.
        Agus

• Gość: M Re: Gliwice dla GOROLI IP: 10.31.40.* 08.06.01, 19:24
        Przepraszam ze tak bezczelnie sie wtracam - czesc
        wszystkim - ale nie tylko studentom architektury znane
        jest nazwisko autora Domu Tekstylnego Weichmanna. Ten
        budynek jest niesamowity i sama zaczelam sie nim
        interesowac jak juz troche od ziemi odroslam. Potem
        zobaczylem kilka innych domow tego goscia i juz
        odpadlam. Nawet pojechalam do Wroclawia bo tam tez
        jest dom towarowy jego autorstwa. Szkoda tylko ze nasz
        gliwicki jest taki zaniedbany - ale to juz zostawiam
        fanatykom tego obiektu z gliwickiego biura projektow
        Inarko:-)
    • Gość: Ee Re: Gliwice dla GOROLI IP: 157.158.202.* 07.06.01, 12:56
      Witaj
      Jak już tak o architekturze - to bardziej spieprzony jest bank koło UM. To
      zielone akwarium......
      Ja też na forum jestem od niedawna i dopiero poznaję zasady, możliwości i
      osoby. Bardzo mi się tu zaczyna podobać.... Chyba zostanę na dłużej.
      • Gość: Ballest Re: Gliwice dla GOROLI IP: 195.122.190.* 07.06.01, 23:44
        No, sprobowalabys nie zostac !!!!
      • Gość: Dziki Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.pagi.pl 09.07.01, 16:19
        jestem tego pewien, Ee :)))))))
    • Gość: Mirek Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.bellglobal.com 03.07.01, 03:47
      Przyznam ze z mieszanymi uczuciami przeczytalem raz
      jeszcze wszystkie wpisy w tym temacie...Meg, Ballesta,
      Kuzz... Mysle ze forum traci powoli duza szanse, aby
      stac sie czyms na prawde ciekawym dla wielu ludzi.
      Potwierdzily sie obawy Agus...szkoda...
      • Gość: meg Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 22:43
        Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Przyznam ze z mieszanymi uczuciami przeczytalem raz
        > jeszcze wszystkie wpisy w tym temacie...Meg, Ballesta,
        > Kuzz... Mysle ze forum traci powoli duza szanse, aby
        > stac sie czyms na prawde ciekawym dla wielu ludzi.
        > Potwierdzily sie obawy Agus...szkoda...

Dziwi mnie,że tę obawę wyrażasz dziś, kiedy wydaje mi się, że trochę się
        poprawiło, parę osób powróciło (Dzikki, Piotlik) inne zaglądają i myślę, że też
        nas nie opuszczą, ja się chwilami zrażam, ale ostatnio mam tyle pracy przy
        komputerze, że jesteście moim jedynym życiem towarzyskim i mimo rachunku TP,
        który powalił mnie na kolana (muszę wreszcie zdecydować się na stałe łącze)
        będę tu nadal
        Szwager ma trochę racji, że różnorodność wzbogaca, ale ostatnio nastąpiło
        przegięcie w drugim kierunku, a ja też jak Ee i Iwona przedzieram się przez te
        teksty dość długo - SZWAGER, OBER NARAZILIŚCIE MNIE NA KOSZTY ! (trochę żartuję)

Pozdrawiam

• Gość: Mirek Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.*.*.* 04.07.01, 00:53
          >
          > Dziwi mnie,że tę obawę wyrażasz dziś, kiedy wydaje mi się, że trochę się
          > poprawiło, parę osób powróciło (Dzikki, Piotlik) inne zaglądają i myślę, że też
          > nas nie opuszczą,

tak, ale ja to pisalem przed ich wipsami, przyznam nawet, ze przez moment
          wyzwolilem pozytywna enegrie i ich sciagnalem myslami ;))

ja się chwilami zrażam, ale ostatnio mam tyle pracy przy
          > komputerze, że jesteście moim jedynym życiem towarzyskim i mimo rachunku TP,
          > który powalił mnie na kolana (muszę wreszcie zdecydować się na stałe łącze)
          > będę tu nadal

mam wrazenie ze jestes tutaj coraz rzadziej :(

> Szwager ma trochę racji, że różnorodność wzbogaca, ale ostatnio nastąpiło
          > przegięcie w drugim kierunku, a ja też jak Ee i Iwona przedzieram się przez te
          > teksty dość długo

to jest ciagle punkt wielu z nas - lubie tych gizdow, ale chce ich rozumiec
          • Gość: Mirek PS IP: *.*.*.* 04.07.01, 00:55
            napisalem;

tak, ale ja to pisalem przed ich wipsami, przyznam nawet, ze przez moment
            wyzwolilem pozytywna enegrie i ich sciagnalem myslami ;))

powinno byc

tak, ale ja to pisalem przed ich wpisami, przyznam nawet, ze przez moment
            myslalem, ze wyzwolilem pozytywna enegrie i ich sciagnalem myslami ;))

przepraszam, mam dzisiaj "urwanie glowy"
            • Gość: Ballest Re:Eciwilg do Goroli IP: 62.67.9.* 04.07.01, 05:58
              Dziwie sie , ze dajecie sie tak swietnie rade z TOM SLONSKOM GODKOM , bo
              czasami ja mam problemy a zawsze myslalem , ze znam ja perfekt.
    • Gość: Faust Re: Gliwice dla GOROLI IP: 213.186.85.* 13.07.01, 12:17
      Droga Pani!
      Jesli jestes w jakims kraju to niestety nie masz wyboru i musisz uzywac jezyka
      tam obowiazujacego. Owszem w jakichs waskich grupach (np. emigrantow) czy
      subkulturach mozesz uzywac innego niz narodowy jezyka.
      Tak sie sklada ze Gliwice leza na Gornym Slasku wiec powinno sie tu uzywac
      jezyka slaskiego. I fakt polskiej okupacji Gornego Slaska niczego tu nie
      zmienia, a to ze slazacy uzywaja w stosunku do Pani jezyka polskiego swiadczy
      tylko i wylacznie o ich dobrej woli.
      Pozdrawiam
      • Gość: meg Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.01, 15:06
        Gość portalu: Faust napisał(a):

> Droga Pani!
        > Jesli jestes w jakims kraju to niestety nie masz wyboru i musisz uzywac jezyka
        > tam obowiazujacego. Owszem w jakichs waskich grupach (np. emigrantow) czy
        > subkulturach mozesz uzywac innego niz narodowy jezyka.
        > Tak sie sklada ze Gliwice leza na Gornym Slasku wiec powinno sie tu uzywac
        > jezyka slaskiego. I fakt polskiej okupacji Gornego Slaska niczego tu nie
        > zmienia, a to ze slazacy uzywaja w stosunku do Pani jezyka polskiego swiadczy
        > tylko i wylacznie o ich dobrej woli.
        > Pozdrawiam

nie wie czy to do mnie, ale odezwę się jako nożyce
        ani moi rodzice, ani tym bardziej ja nie znaleźliśmy się tu z własnej woli,
        więc nie czuję się okupantem, ale cieszę się z faktu bycia polską subkulturą

Pozdrawiam w drodze do Europy

• Gość: agus Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.computerland.pl 13.07.01, 15:52

> Droga Pani!
        > Jesli jestes w jakims kraju to niestety nie masz wyboru i musisz uzywac jezyka
        > tam obowiazujacego. Owszem w jakichs waskich grupach (np. emigrantow) czy
        > subkulturach mozesz uzywac innego niz narodowy jezyka.
        > Tak sie sklada ze Gliwice leza na Gornym Slasku wiec powinno sie tu uzywac
        > jezyka slaskiego. I fakt polskiej okupacji Gornego Slaska niczego tu nie
        > zmienia, a to ze slazacy uzywaja w stosunku do Pani jezyka polskiego swiadczy
        > tylko i wylacznie o ich dobrej woli.
        > Pozdrawiam

Hej ślązacy , no wy na to?
        czy rzeczywiście robicie mi łaskę, że mówcie do mnie po Polsku?
        Poczułam się trochę urażona, jak by nie było Śląsk jest częścią Polski i nikt
        nikomu nie powinien robić łaski.
        • Gość: Faust Re: Gliwice dla GOROLI IP: 213.186.85.* 13.07.01, 16:05
          Owszem Śląsk jest obecnie częścią Polski ale nie zawsze był. Nie oznacza to
          również automatycznie, że stan obecny jest normalny.
          A ponadto proszę nie mylić dobrej woli z robieniem łaski.
          • Gość: :-( Re: Gliwice dla GOROLI??????????????? IP: 216.104.228.* 13.07.01, 16:06
            • Gość: :-) GOROLE dla Gliwic!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 13.07.01, 16:08
          • Gość: Ee Re: Gliwice dla GOROLI IP: 157.158.202.* 17.07.01, 11:10
            Jesteśmy również w Europie (nie mylić z Unią Europejską) Obowiązuje tu wiele
            różnych języków, więc na który przechodzimy?
            • Gość: Faust Re: Gliwice dla GOROLI IP: 213.186.85.* 17.07.01, 12:50
              Europa to kontynent a Slask to panstwo...
              Zauwazasz te subtelna roznice????
              • Gość: Ee Re: Gliwice dla GOROLI IP: 157.158.202.* 17.07.01, 14:44
                A toś mnie zaskoczył... A na jakiej mapie Śląsk to państwo????
                • Gość: Faust Re: Gliwice dla GOROLI IP: 213.186.85.* 18.07.01, 09:57
                  A jakie mapy znasz?Czy na mapach z 1940 roku widziales(-as) np. Polske?A znasz
                  slowo "okupacja"?
                  • Gość: Ee Re: Gliwice dla GOROLI IP: 157.158.202.* 18.07.01, 10:17
                    A to nie wiesz, że mamy 2001 rok? Widzę, że należysz do zakompleksiałych ludzi
                    rozdrapującyh historię, żeby tylko nie musieć patrzeć w oczy teraźniejszości.
                    Ja wolę patrzeć do przodu, a nie do tyłu. Mieszkam w Polsce, a bardzo chcę w
                    przyszłości bez zmiany miejsca zamieszkania mieszkać w Europie. A co tu było
                    przed 1000 lat nie bardzo mnie wzrusza. Owszem trzeba to wiedzieć, ale nie tym
                    żyć!!!
                    • Gość: Faust Re: Gliwice dla GOROLI IP: 213.186.85.* 18.07.01, 15:41
                      Widze z kolejny zwolennik SLD i spojrzenia w przyszlosc bo nie ma odwagi
                      zmierzyc sie z prawda przeszlosci. Marzysz o Europie bez granic-brawo!Pewien
                      austriacki malarz tez o tym marzyl choc troche mu nie wyszlo. Zyjemy jak
                      slusznie zauwazyles(as) w 2001 roku i Europa sie jednoczy.Jednak w tej Europie
                      kladzie sie nacisk na zachowanie swiadomosci narodowej jej mieszkancow.Jesli
                      chcesz wejsc do UE jako Polak/Polka prosze bardzo, dlaczego jednak bronisz tego
                      samego narodowi Slaskiemu?Wiem, mniej obywateli, mniej glosow w Europejskim
                      parlamencie.. a to boli.Wiec tylko dlatego na sile staracie sie pokazac
                      Slazakow jako obywateli Polski?A moze boicie sie spojrzec prawdzie w oczy?Bo
                      prawda w oczy kole, a prawda jest taka ze XX wiek w Europie to nie tylko
                      sowiecki i niemiecki nacjonalizm ale rowniez nacjonalizm polski!Polacy nie sa
                      li tylko biernymi ofiarami... nie... to by zburzylo ten piekny, sielankowy
                      obraz nieprawdaz? A tego byscie przeciez nie chcieli... Mylisz sie twierdzac ze
                      nie mam odwagi zmierzyc sie z terazniejszoscia czy przyszloscia! Bzdura! Jestem
                      swiadom swego pochodzenia, swojej wartosci i wierz mi lub nie nie ale bez obaw
                      patrze w przyszlosc (przynajmniej swoja i swojej rodziny. Co innego jesli
                      chodzi o przyszlosc mojego kraju.
                      • Gość: Ee Re: Gliwice dla GOROLI IP: 157.158.202.* 20.07.01, 08:29
                        Nie bardzo zrozumiałam tego tekstu o SLD, ale może ty znasz ich program, bo ja
                        nie interesuję się polityką. Myślę, że wymuszone przez formę komunikacji
                        skracanie wypowiedzi, w pewien sposób utrudnia przekazanie i zrozumienie
                        pewnych bardziej skomplikowanych myśli. Trzeba znać historię swego kraju,
                        swego "Heimatu" (zajrzyj na tamten wątek), choś konia z rzędem temu, kto pokaże
                        NAPRAWDĘ OBIEKTYWNIE napisaną historię. Najpierw zakłamanie komunistyczne
                        fałszowało historię, teraz zakłamanie prawicowe zaciera inne fragmenty naszej
                        bolesnej i splątanej historii. Jak przeczytasz wątek o Heimacie, może
                        zrozumiesz lepiej o co mi chodziło - nie z naszej winy losy naszej rodziny są
                        tak poplątane, że trudno się utożsamiać z jakąś małą ojczyzną. Nie starczyło by
                        mi życia na poznawanie PRAWDZIWEJ historii wszystkich stron, z których pochodzą
                        moi przodkowie, bo często nawet nie ma takich niefałszowanych źródeł. Poddaję
                        się, tym bardziej że gdy czyta się opracowania historyczne dojść można do
                        wniosku, że historia nikogo niczego nie nauczyła zwłaszcza w naszej Ojczyźnie.
                        Więc wolę dać sobie spokój i pracować na przyszłość, by następne pokolenia
                        miały możliwość spokojnego badania swej historii, bez zamętów wojennych i
                        troski o utrzymanie. Wyszło przydługie, ale chciałam wreszcie być dobrze
                        zrozumiana. (A w ogóle to mojemu przodkowi za udział w powstaniu styczniowym
                        odebrano wszystkie dobra - też mam historycznie osadzone korzenie)
                      • Gość: arkop Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 01:01

> Widze z kolejny zwolennik SLD i spojrzenia w przyszlosc bo nie ma odwagi
                        > zmierzyc sie z prawda przeszlosci. Marzysz o Europie bez granic-brawo!Pewien
                        > austriacki malarz tez o tym marzyl choc troche mu nie wyszlo. Zyjemy jak
                        > slusznie zauwazyles(as) w 2001 roku i Europa sie jednoczy.Jednak w tej Europie
                        > kladzie sie nacisk na zachowanie swiadomosci narodowej jej mieszkancow.Jesli
                        > chcesz wejsc do UE jako Polak/Polka prosze bardzo, dlaczego jednak bronisz tego
                        >
                        > samego narodowi Slaskiemu?Wiem, mniej obywateli, mniej glosow w Europejskim
                        > parlamencie.. a to boli.Wiec tylko dlatego na sile staracie sie pokazac
                        > Slazakow jako obywateli Polski?A moze boicie sie spojrzec prawdzie w oczy?Bo
                        > prawda w oczy kole, a prawda jest taka ze XX wiek w Europie to nie tylko
                        > sowiecki i niemiecki nacjonalizm ale rowniez nacjonalizm polski!Polacy nie sa
                        > li tylko biernymi ofiarami... nie... to by zburzylo ten piekny, sielankowy
                        > obraz nieprawdaz? A tego byscie przeciez nie chcieli... Mylisz sie twierdzac ze
                        >
                        > nie mam odwagi zmierzyc sie z terazniejszoscia czy przyszloscia! Bzdura! Jestem
                        >
                        > swiadom swego pochodzenia, swojej wartosci i wierz mi lub nie nie ale bez obaw
                        > patrze w przyszlosc (przynajmniej swoja i swojej rodziny. Co innego jesli
                        > chodzi o przyszlosc mojego kraju.

Mowia i pisza ze internet w polsce sie za wolno rozwija, a tu taka mila
                        niespodzianka. Wyglada na to ze w szpitalu w Toszku (wiadomo o jaki szpital
                        chodzi) wprowadzono zajecia z komputerem. Komputer i internet to cierpliwe
                        rzeczy i glupot moga znosic godzinami:)

• Gość: Karlus Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.king.ac.uk 18.07.01, 16:27
                      Witam,

Musze sie odezwac bo widze ze kolega/kolezanka nieco sie rozpedzil(a). Otoz:
                      1. Prosze nam tu z kompleksami nie wyjezdzac - nie schodzmy ponizej pewnego
                      poziomu w tej dyskusji. Takie posty swiadcza o braku argumentow z Twojej strony.
                      2. Mysle ze TRZEBA spojrzec najpierw w przeszlosc po to aby pozniej z czystym
                      sumieniem spogladac w przyszlosc. Tego wymaga przyzwoitosc. A przeszlosc Slaska
                      nie jest sprawa prosta, tym wiekszej wymaga wiec uwagi.
                      3. > A co tu było przed 1000 lat nie bardzo mnie wzrusza.
                      Otoz wlasnie - Ciebie to nie wzrusza, ale nas, synow tej Ziemi wzrusza jak
                      najbardziej, wiec prosze nie badz niegrzeczny(a). Czy moj dziadek powstaniec po
                      to walczyl o polskosc Slaska abu ktos powiedzial teraz ze go to nie wzrusza? Moze
                      powinien byl siedziec w domu - zaden 'patrzacy w przyszlosc' Polak (znasz gware?)
                      by nam nie mowil co mamy robic u siebie. Otoz to my tutaj jestesmy gospodarzami i
                      z calym szacunkiem - nas BARDZO obchodzi co tu sie dzialo 10, 100 czy nawet 1000
                      lat temu. A jesli wspomnisz z lekcji historii to Polska jakos nigdy zbytnio o
                      Slask nie zabiegala (od czasow Chrobrego, ktory patrzyl nieco szerzej) i z Twojej
                      wypowiedzi wynika jasno ze dalej mamy byc raczej zapleczem i odskocznia dla
                      tych 'patrzacych w przyszlosc'. Wiecej pokory. Pozdrawiam,
                      • Gość: meg Re: do Karlusa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 17:14
                        przepraszam, czy Twoja wypowiedź była zwrócona do Fausta czy do Ee, bo trochę
                        się pogubiłam, a zależnie od adresata ma lekko inny wydźwięk

pozwolę sobie tez wtrącić swoje dwa grosze: mam kilkoro przyjaciół, którzy
                        chlubią się nie tylko tym, że są Ślązakami i to "nieskundlonymi" wiele pokoleń
                        wstecz, ale w dodatku tym, że ich rodziny były zaangażowane w walkę o polskość
                        Śląska, to też jest kolejny punkt widzenia - zajrzyjcie do wątku "ankieta w
                        Gliwicach"
                        • Gość: Karlus Re: do Karlusa IP: *.king.ac.uk 18.07.01, 17:33
                          Zwracalem sie do Ee (zacytowalem nawet fragment jego/jej wypowiedzi), zreszta
                          odpowiedzialem na tamtego posta ale niestety najwidoczniej system nie obluguje
                          wiecej poziomow zagniezdzenia.

> pozwolę sobie tez wtrącić swoje dwa grosze: mam kilkoro przyjaciół, którzy
                          > chlubią się nie tylko tym, że są Ślązakami i to "nieskundlonymi" wiele pokoleń
                          > wstecz, ale w dodatku tym, że ich rodziny były zaangażowane w walkę o polskość
                          > Śląska, to też jest kolejny punkt widzenia - zajrzyjcie do wątku "ankieta w
                          > Gliwicach"

Przepraszam, ale nie rozumiem co chcesz mi powiedziec, jak wspomnialem w naszej
                          rodzinie tez sa takowe tradycje i ja sam jestem zwolennikiem pamietania o naszej
                          (mam na mysli slaskiej) historii. Pozdrawiam,
                          • Gość: Ballest Re: do Karlusa IP: 195.122.191.* 18.07.01, 18:20
                            Hi Meg, to znowu Twoja wypowiedz co swiadczy o Twoim NACJONALIZMIE, Ankieta w
                            Gliwicach bo sie obale.Ile prawdziwych Gliwiczan mieszka w Gliwicach?
                            Meg, Ty chcialas , zebym Tobie zwrocil uwage , od dzisiaj bede to czynil.
                            • Gość: Karlus Gliwice... IP: *.king.ac.uk 18.07.01, 18:31
                              > Ile prawdziwych Gliwiczan mieszka w Gliwicach?

Zgadzam sie, Gliwice za w duzej czesci 'przyjezdne' (polityka wczesnej PRL). Choc
                              mieszkaja tam mili ludzie :-).
                              • Gość: arkop Re: Gliwice... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 01:08
                                Gość portalu: Karlus napisał(a):

> > Ile prawdziwych Gliwiczan mieszka w Gliwicach?
                                >
                                > Zgadzam sie, Gliwice za w duzej czesci 'przyjezdne' (polityka wczesnej PRL). Ch
                                > oc
                                > mieszkaja tam mili ludzie :-).

Polityka polityka, a ile z nich wyjechalo do niemiec.
                            • Gość: zefel Re: do Karlusa IP: *.matrix.zabrze.pl 22.07.01, 12:35
                              Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Hi Meg, to znowu Twoja wypowiedz co swiadczy o Twoim NACJONALIZMIE, Ankieta w
                              > Gliwicach bo sie obale.Ile prawdziwych Gliwiczan mieszka w Gliwicach?
                              > Meg, Ty chcialas , zebym Tobie zwrocil uwage , od dzisiaj bede to czynil.

Hi, Baler! mocie prawie ty i Slonsok, dziolchy od gorolow to dziwki nacjonalistki
                              nie bydzie sie sam tako asic
                              CZIMCIE SIE KARLUSY
                              • Gość: arkop Re: do Karlusa IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 01:12
                                Gość portalu: zefel napisał(a):

> Gość portalu: Ballest napisał(a):
                                >
                                > > Hi Meg, to znowu Twoja wypowiedz co swiadczy o Twoim NACJONALIZMIE, Ankiet
                                > a w
                                > > Gliwicach bo sie obale.Ile prawdziwych Gliwiczan mieszka w Gliwicach?
                                > > Meg, Ty chcialas , zebym Tobie zwrocil uwage , od dzisiaj bede to czynil.
                                >
                                >
                                > Hi, Baler! mocie prawie ty i Slonsok, dziolchy od gorolow to dziwki nacjonalist
                                > ki
                                > nie bydzie sie sam tako asic
                                > CZIMCIE SIE KARLUSY

Widac ze we krwi niektorych "obywateli
                                panstwa slaskiego" jest troche tego austrijackiego malarza :)

• Gość: meg Re: do Karlusa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 18:27
                            Gość portalu: Karlus napisał(a):

> Przepraszam, ale nie rozumiem co chcesz mi powiedziec, jak wspomnialem w naszej
                            > rodzinie tez sa takowe tradycje i ja sam jestem zwolennikiem pamietania o nasze
                            > j
                            > (mam na mysli slaskiej) historii. Pozdrawiam,

to powinnam napisać w odrębnej wypowiedzi, nie adresowanej do Ciebie
                            pozdrawiam (uważaj, zaraz się dowiesz, że jesteś nacjonalistą)

• Gość: :-) Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:30
                              Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              • Gość: :-) Re: Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:33
                                • Gość: :-) Re: Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:34
                                  • Gość: :-) Re: Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:35
                                    • Gość: :-) Re: Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:37
                                      • Gość: :-) Re: Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:38
                                      • Gość: :-) Re: Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:39
                                        • Gość: :-) Re: Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:40
                                        • Gość: :-) Re: Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:41
                                        • Gość: :-) Re: Gleiwitz dlo Hanysow a Gliwice dla goroli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 216.104.228.* 24.07.01, 00:42
                                          • Gość: meg do : ) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 09:45
                                            no, no! przegoniłeś Zieloną Górę - czy o to chodziło?
                                            • Gość: Patriota Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.dip.t-dialin.net 23.02.02, 08:52

> Gliwice dla GOROLI

Patriota zasmarkany, tfu! :-/
                  • Gość: Arkop Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 00:53

> A jakie mapy znasz?Czy na mapach z 1940 roku widziales(-as) np. Polske?A znasz
                    > slowo "okupacja"?

A ty znasz slowo "rozbior"?
              • Gość: Arkop Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 00:51

> Europa to kontynent a Slask to panstwo...
                > Zauwazasz te subtelna roznice????

panstwo, to moga byc np. Kowalscy:) jak juz w koncu uznaja panstwo Slaskie, Ja
                popieram kandydature Faust-a na prezydenta (Kanclerza) tego kraju :)

• Gość: Arkop Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 00:45
            Za to co niemcy zrobili polsce i innym kraja powinni cale niemcy oddac i ich
            obywatele harowac w fabrykach. Latwo powiedziec zabraliscie nam Slask, a nie
            laska spytac co wyscie nam zabrali, a dokladniej ile naszych obywateli
            brytalnie zamordowali. Ja nie lubie wracac do historii, jestem za tym zeby
            wybaczac, ale jak taki Faust wypisuje takie glupoty to juz rece rozkladam.
      • Gość: Arkop Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.02.02, 00:40
        Chcialbym ci zwrocic uwage ze Slask nie jest krajem i nie obowiazuje tu jezyk
        slaski, nawet takiego jezyka niema, to jest tylko gwara. Ja osobiscie niemam
        nic do niej. A to ze zwracacie sie do innych w polskim jezyku, to swiadczy nie
        o dobrej woli, tylko o tym ze chca byc zrozumiani (jezykowo). Ciekawi mnie tez
        z jakiej "beczki" wytrzasnoles ta okupacje Gornego Slaska. Przyznam ze sie
        niezle ubawilem czytajac ten wpis :) tak trzymac.
        • Gość: Hermann Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 09:51
          Personen, die öffentlich deutsch sprechen, müssen festgenommen werden

Woiwodschaftskomitee
          der polnischen.-Arbeiter-Partei („PPK") Kattowitz, den 2. August 1947.
          Abteilung-
          Selbstverwaltung

Streng vertraulich.
          An alle Kreis und Stadt-Komitees der PAP (PPR)
          im Gebiet der Woiwodschaft Schlesien -Dombrowa.

Die Aussiedlungsaktion für Deutsche tritt in ihre Endphase. Die deutsche Masse
          wurde grundsätzlich entladen - ausgesiedelt, doch hat sich eine ziemlich
          ansehnliche Zahl von Deutschen getarnt und sich als Polen ausgegeben, wodurch
          sie
          Belege ihrer polnischen Volkszugehörigkeit erlangten. Um diese Deutschen zu
          entlarven und sie aus den Grenzen des polnischen Staates auszuweisen, ist eine
          enge Zusammenarbeit der gesamten Bevölkerung mit den Verwaltungsbehörden
          unerläßlich.

Um die Reste dieser geheimen Deutschen zu liquidieren, müssen wir die Partei-
          Aktivisten mobilisieren und zusammen mit ihnen sofortige Aktionen nach
          folgenden
          Richtlinien angehen:

l. Sich der deutschen Sprache, außer in einem notwendigen Ausnahmefall, zu
          bedienen, muß als Beweis der deutschen Volkszugehörigkeit angesehen werden.

Wir wollen die deutsche Sprache nicht durch Anwendung von Strafen liquidieren,
          weil wir damit in der Konsequenz, das Deutsche in eine tiefere konspirative
          Tätigkeit drängen würden.

Statt dessen, müssen wir feststellen und in Listen die Personen erfassen, die
          sich öffentlich oder privat der deutschen Sprache bedienen und diese, als
          Deutsche, aus der polnischen Gesellschaft ausschließen, das heißt, sie aus den
          Grenzen des polnischen Staatsgebietes ausweisen.

2. Es gehört zur Bürgerpflicht, Personen, die als Deutsche vom polnischen
          Repatriierungsrecht Gebrauch machten und nach Polen einwanderten, oder auch
          während der Jahre 1945-46 aussiedelten, die polnischen Repatriierungsmissionen
          irreführten und auf diese Art nach Polen eindrangen, wie auch Deutsche, die
          sich
          vor der Aussiedlung versteckten, den Behörden zu melden.

3. Auch gehört es sich, Personen zu melden, die deutschen Kriegsgefangenen
          gegenüber Mitleid bezeigen, ihnen Fürsorge oder auch materielle Hilfe zukommen
          lassen. Insbesondere sollte man sich mit den Personen befassen, die Gefangenen
          die Flucht ermöglichen oder Fluchthilfe leisten.

4. Man sollte sich auch für den Geist der Familien und Personen interessieren,
          die den Deutschen gegenüber Sympathie bezeigen und unter dem Einfluß der
          deutschen Untergrundbewegung stehen. Diese Sympathie kommt zum Ausdruck: im
          Gebrauch der deutschen Sprache, im Lesen deutscher Bücher an öffentlichen
          Orten,
          der Pflege deutscher Soldatengräber, der Wahrung deutscher Aufschriften in
          privaten Wohnungen, auf Bildern, Wandbehängen, Verzierungen, Küchengeschirr und
          ähnlichem. Peinlich ist ebenfalls die Tatsache, daß polnische Familien deutsche
          Grabaufschriften auf den Grabsteinen ihrer nahen Toten dulden. Tatsächlich
          haben
          wir es hier mit Überresten des Deutschtums zu tun, gerade diese stellen uns
          bloß
          und zeugen von der Verständnislosigkeit und schädlichen Teilnahmslosigkeit
          unseres Volkes.

In oben angeführten Fällen, hat jeder Bürger nicht nur das Recht, sondern vor
          allem die Pflicht, unverzüglich zu reagieren. Ein, an öffentlichem Ort
          deutschsprechendes Einzelwesen, ist pflichtmäßig festzunehmen und der
          nächstliegenden Volkspolizeiwache (posterunek MO oder ÜB) oder allgemeinen
          Behörden des Staatsapparates zuzuführen (Starosteien, Stadtverwaltungen).

Im Verhalten gegenüber den, in Punkt 4 beschriebenen Anzeichen, ist eine
          Aufklärungsaktion zu entwickeln, mit deutlichem Unterstreichen, daß diese Art
          von
          Auftreten, beziehungsweise Benehmen, der Würde eines Polen Abbruch tut.

Im Ganzen ist die Aktion so durchzuführen, daß ohne viel Aufhebens, ohne
          Massenversammlungen und Presseecho, höchste Effekte erzielt werden.

Jedoch die Nachricht über diese Aktion, sollte über aktive Mitglieder der
          Gesellschafts - und Berufsorganisationen, Betriebsräte usw. in jedes polnische
          Haus und zu jedem Bürger gelangen.

In dieser Angelegenheit erhielten MO und UB und die allgemeinen Behörden des
          Staatsapparates, spezielle Verordnungen und Instruktionen.

In dieser Aktion ist ein beträchtlicher Kraftaufwand der gesamten Gesellschaft
          enthalten, insbesondere unserer Partei, die eine Spitzenpartei - und Führend in
          allen Gemeinschaftsarbeiten ist. Das Woiwodschaftskomitee der Polnischen
          Arbeiterpartei (KW PPR) ist überzeugt, daß die Mitglieder unserer Partei dieses
          Ziel hundertprozentig realisieren, für das Wohl unseres Vaterlandes. Jeder
          aktive
          Parteigenosse muß in dieser Aktion Kontrolleur sein - bei den Kreiskomitees der
          PPR sind Kommissionen ins Leben zu rufen, die für die Durchführung obiger
          Aufgabe
          verantwortlich sind.

In der Zeit bis zum 30. September dJ. sind uns ausführliche Informationen zu
          übermitteln über durchgeführte streng vertrauliche Versammlungen mit der
          Beschreibung der projektierten Handlungsmethoden.

Für die Ausführung oben genannter Aufgabe, mache ich die Ersten Sekretäre der
          Kreiskomitees verantwortlich.

Unsere Parole: Wir geben nicht eine einzige polnische Seele ab und lassen nicht
          einen Deutschen in Polen, soll uns führende Leitlinie bei dieser Arbeit sein.

Möge die Beseitigung der Reste des Deutschtums, die Krönung der Tat des
          Schlesischen Aufständischen sein, sowie Genugtuung für alle Polen, die für das
          Polentum Schlesiens litten, kämpften und starben.

Erster Sekretär des KW PPR /-/ Ochab
          • Gość: Ana&Liza Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 11:20
            Teraz to nie jest tak, że Polska w tych granicach, z tą strukturą ludnościową
            jest sprawdzona raz na zawsze. To jest wyzwanie i zadanie dla naszej generacji.
            Coś tutaj dopowiem. Wcale nie jest tak, że Ślązacy, czyli ludzie mieszkający na
            Śląsku, zawsze i za każdą cenę chcieli być z Polskę. Nie, Śląsk jest tak silną
            strukturą gospodarczą, cywilizacyjną, kulturową, że może być samodzielny i
            reszta Polski musi to pytanie, co się stanie, jak Śląsk będzie chciał być
            samodzielny, sobie postawić. I tu nie wystarczy moralizowanie, tu nie wystarczy
            załamywanie się, temu trzeby w oczy spojrzeć, Śląsk musi mieć interes, żeby
            chcieć być z Polską
            • Gość: Pieron Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 11:24
              To som orginalnbe suowa, kere suyszouech we polskyj TV. Ciekawe eli wiycie kto
              to godou, kaj, i do kogo. Dziynki za przipomniynie tych suow.
              • Gość: Ana&Liza Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 12:03
                Gość portalu: Pieron napisał(a):

> To som orginalnbe suowa, kere suyszouech we polskyj TV. Ciekawe eli wiycie kto
                > to godou, kaj, i do kogo. Dziynki za przipomniynie tych suow.

"Wesoło czyli smutno". W latach ‘94-‘97 Telewizja Katowice przedstawiała
                cykliczny program, gdzie w roli gospodarza występował reżyser filmowo-teatralny
                Kazimierz Kutz. "Rozmowy o Górnym Śląsku" K. Kutza i mnie przyciągały do ekranu
                TV. Pamiętam program ze Szczypiorskim, Dorotą Simonidas, biskupem Alfonsem
                Nossolem, był też Stanisław Bieniasz czy Andzrzej Drawicz. Nektóre nawet nagrałem
                na taśmę magnetofonową. Najciekawszą była jednak rozmowa z red. Naczelnym "Gazety
                Wyborczej", wcześniej, po roku 1989 poslem w okręgu w Bytomiu, Adamem Michnikiem.
                W tymże programie "Wesoło czyli smutno" gdzieś w ‘97 roku w rozmowie na ekranie
                A. Michnik stwierdził w pewnej chwili: "Teraz to nie jest tak, że Polska w tych
                granicach, z tą strukturą ludnościową............................
                • Gość: Pieron Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.dip.t-dialin.net 24.02.02, 13:23
                  Brawo !
                  Mom to ponagrywane na video.
                  Michnik za te suowa mo u mie wdziynczniosc i szacunek.
                  • Gość: Patriota Re: Gliwice dla GOROLI IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.02, 22:01
                    217.97.32.137/magda/obrazki/51.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka